4 tips til at vaske dit hår rigtigt

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Der findes et hav af forskellige tips til, hvordan du skal vaske dit hår rigtigt, og de varierer gerne alt afhængigt af, hvor du læser. Der findes dog nogle helt grundlæggende metoder til en sund hårvask med shampoo, og du får serveret dem her i denne artikel!

Vi giver dig her 4 tips, som vil gøre både dit hår og din hovedbund sundere og mere velplejet efter hver vask.

Før du vasker hår skal du huske at …

Som det første, er det vigtigt at du sørger for at bruge den rigtige shampoo når du skal vaske hår – altså én, som passer til din hårtype. Hvorfor? Fordi hår er forskelligt, ganske enkelt. Fint og tyndt hår skal for eksempel ikke have samme mængde fugt som krøllet eller tørt hår. Døjer du med skæl, skal du bruge en shampoo mod skæl. Og du skal samtidigt bruge en, der passer til den type skæl, du døjer med. Jeps, dette har nemlig også en betydning.

Skip den daglige hårvask

Derudover bør du undgå at vaske hår mere end højst 2 gange om ugen. Her vil der naturligvis være undtagelser. Dyrker du meget sport, vil du højst sandsynligt have brug for at vaske dit hår mere end 2 gange ugentligt. Er dette tilfældet, skal du selvfølgelig være ekstra skånsom med måden, du bruger shampooen på (se tip nr. 2). Ligeledes bør du bruge en mild shampoo – gerne uden silikone, sulfater, parabener og udtørrende alkoholer.

Alternativt kan du bruge en tørshampoo mellem dine hårvaske. En tørshampoo er ideél til at suge overskydende olie og snavs og fjerne det fedtede look.

Somme tider anbefales det, at du vasker håret af to omgange. Bruger du meget stylingprodukt (herunder også tørshampoo) kan det ind imellem være en fordel med to hårvaske i træk. Det samme gælder, hvis du til dagligt opholder dig i miljøer, for eksempel i køkkener fyldt med damp og stegeos, som kan være med til at gøre dit hår fedtet og beskidt.

1. Brug balsam i spidserne før du vasker med shampoo

Har du langt hår kan det være en god idé at komme balsam i spidserne inden du bruger shampoo. Langt hår vil nemlig ofte være noget tørrere i spidserne, og med en balsam får du lagt en beskyttende hinde på hårstråene. Du kan med fordel komme balsam i noget tid inden du hopper i badet og vasker håret. Det er en effektiv måde at give ekstra fugt til- og blødgøre håret på, og du vil højst sandsynligt kunne både se og mærke en markant forskel med denne metode.

Er du typen, som hurtigt får fedtet hår (fordi du har fedtet hovedbund), er denne metode ikke nødvendig, og du kan nøjes med at bruge balsam efter shampoo. Medmindre det står i anvisningen på din balsam, skal du som udgangspunkt altid kun komme den i spidserne af håret.

2. Fordel og vask med de rigtige bevægelser

Mange af os bruger shampoo forkert; det der med at trykke en klat shampoo ud på toppen af hovedbunden, og så ellers fordele det bedste du har lært med aggressive cirkelbevægelser, det går altså ikke. Det slider helt vildt på håret, og din hovedbund har heller ikke godt af det.

Tag i stedet en mindre klat i hænderne og påfør både i toppen af hovedbunden og i siderne. Du kan eventuelt blande en lille smule lidt vand i (enten inden du kommer shampooen i håret eller efter). Fordel med fingerspidserne med lette og meget blide ‘kradse’ bevægelser og koncentrér dig om alle områder af hovedbunden; toppen, siderne og bagtil. Lad være med at vaske med hænder og fingre i hele håret. Den del af shampooen, som løber ud i længder og spidser vil give en blid rengøring til disse. Husk på, at det er i din hovedbund at overskydende fedt og sebum starter med at ophobe sig – ikke i dit hår.

3. Skyl ud med lunkent eller koldt vand

Mange af os elsker at bade i dampende varmt vand. Der er bare lige det, at varmt vand er hårdt for huden og at det i længden også kan være med til at udtørre dit hår. Du bør derfor vaske håret i lunkne temperaturer, og kan du holde til det, skal du afslutte med iskoldt vand – så får du nemlig lukket hårstråene.

Undgå at bruge fingre og hænder når du skyller din shampoo ud; lad det rindende vand gøre arbejdet.

4. Kram håret tørt

Start med at kramme (ikke vride) dit hår tørt for overskydende vand inden du træder ud af badet. Kram gerne igen efter nogle minutter når mere vand er løbet ud i længder og spidser. Du kan eventuelt vikle et håndklæde løst om, og lade det sidde lidt. Det vigtigste er bare, at du ikke kører/frotterer håndklædet rundt i hovedbunden for at tørre håret. Har du tørt og tykt hår bør du helt undgå håndklædet og i stedet lade håret lufttørre.

Generelt om god hårpleje

Et sundt hår handler ikke kun om at bruge shampoo på den rigtige måde – det handler lige så meget om at have en god hårplejerutine.

Brug en god hårkur en til to gange om ugen i forbindelse med at du vasker dit hår og undgå overdreven brug af varme stylingredskaber som for eksempel glattejern. Har du tørt og frizzy hår bør du sørge for at bruge shampoo med plejende ingredienser, som tilføjer ekstra fugt. For tørre hårtyper er det særligt vigtigt at holde sig til at vaske håret maksimalt 2 gange om ugen.

Undgå desuden at børste håret ofte, og/eller gør det i stedet med fingrene mens du er i bad og har balsam i. Har du krøller i håret findes der en helt særlig måde og pleje disse på, ligesom der findes en række produkter, som er specifikt udviklet til denne hårtype.

FAQ

Guide

Hvorfor skal man ikke vaske sit hår hver dag?

Hyppig hårvask kan forstyrre hovedbundens naturlige balance, som hos nogle vil få håret til at se mere fedtet ud. Har du tørt hår kan daglig vask med shampoo derimod udtørre håret yderligere.

Hvordan bruger man balsam rigtigt?

Du skal bruge balsam i spidser og længder af dit hår. Lad den gerne sidde i nogle minutter inden du skyller ud. Undgå at bruge balsam i hovedbunden – det vil gøre håret tungt og fedtet at se på.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×