Bedste allergivenlig mascara 2022 – 5 mascaraer til sensitive øjne + guide

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Rimmel Kind & Free Clean Mascara #01 Black 2
Bedste billige

Rimmel Kind & Free Clean Mascara #01 Black

Lavinde Beyond Volume & Curl Mascara with Eyelash Serum #01 Black 3
Bedste premium

Lavinde Beyond Volume & Curl Mascara with Eyelash Serum #01 Black

La Roche-Posay Toleriane Volume Mascara Black 5
Bedste hypoallergenic

La Roche-Posay Toleriane Volume Mascara Black

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Få fyldige vipper uden kløe i øjnene med den bedste allergivenlige mascara! Vi tester 5 mascaraer til sarte øjne, så det bliver nemmere for dig at få smukke vipper uden svie. Vi kigger nærmere på fordele og ulemper i forhold til effekt, konsistens og overordnet allergivenlighed.

Bare fordi du har sensitive øjne behøver du ikke gå på kompromis med effekten af en god mascara! Der findes masser af allergivenlige mascaraer derude, og vi afprøver i denne test 5 af de mest populære. Vi kigger på konsistens, egenskaber og formularer når vi tester vores 5 allergivenlige vidundere.

I købsguiden der følger, kan du få styr på hvad du skal se efter i en allergivenlig mascara, og hvad du ellers bør forholde dig til hvis du har sensitive øjne. Vores 5 allergivenlige mascaraer kan du også danne dig det hurtige overblik over i testens sammenligningstabel her.

Fordele
 • pros-icon.svg Vippeforlængende mascara der er særligt god til korte og tynde vipper
 • pros-icon.svg Oftalmologisk testet, parfumefri og uden parabener
 • pros-icon.svg God til kontaktlinsebrugere
 • pros-icon.svg Adskiller vipperne og giver dem godt med definition
 • pros-icon.svg Klumper ikke og er nem at lægge lag-på-lag

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Clinique High Impact Mascara #01 Black

Forlæng dine vipper og gør dem flotte og fyldige helt uden at tynge dem!

Med denne High Impact formular fra Clinique får du en over-gennemsnittet god og allergivenlig mascara til dine sarte øjne. Mascaraens børsteform gør den nem at arbejde med på de fleste typer af øjenvipper, og den er ligeledes nem at fjerne. Konsistensen er meget let, så du skal ikke bekymre dig om små irriterende klatter på børsten eller i dine vipper når du påfører den.

Her får du en mild og allergivenlig mascara, som kan give flotte lange vipper, og som du også snildt kan skabe lidt ekstra ‘fed’ dramatisk effekt med til byturen. Den har en dyb sort farve, der giver et friskt og tiltrækkende look, hvilket netop gør den til en af markedets bedste mascaraer – uanset om du har sarte øjne eller ej.

Rimmel Kind & Free Clean Mascara #01 Black

Bedste billige

Rimmel Kind & Free Clean Mascara #01 Black
Fordele
 • pros-icon.svg Vegansk og vandfast mascara med plejende ingredienser
 • pros-icon.svg Parfumefri og uden mineralske olier
 • pros-icon.svg Vippebørsten er fremstillet af 100% biobaserede fibre
 • pros-icon.svg Giver længde og fylde med et flot naturligt look – holder i op til 36 timer
 • pros-icon.svg Fås også i brun-sort nuance

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Rimmel Kind & Free Clean Mascara #01 Black

Er du på jagt efter en vaskeægte ‘clean mascara’, så er denne Rimmel model til dig. Med økologisk sheasmør og biotin får du udover tykkere og længere vipper, også vippepleje med i købet her. Mascaraen er udstyret med en lang vippebørste, der gør den ekstra nem at påføre, og som også adskiller den positivt fra mange andre mascaraer.

Formlen er relativt tynd, og den laver ikke edderkoppeben selvom du lægger flere lag. Den holder dig fri for pandaøjne på selv de længste dage, men fjernes samtidigt nemt. Godt nok er den ikke certificeret allergivenlig, men det er stadig en mild mascara til sarte øjne, der gør sig perfekt som en hverdagsmascara – og så endda til en favorabel pris.

Lavinde Beyond Volume & Curl Mascara with Eyelash Serum #01 Black

Bedste premium

Lavinde Beyond Volume & Curl Mascara with Eyelash Serum #01 Black
Fordele
 • pros-icon.svg Kombineret allergivenlig mascara og eyelash serum til sarte øjne
 • pros-icon.svg Plejer og nærer med e-vitamin, arganolie og biotinoyl
 • pros-icon.svg Parfumefri og Astma-Allergi certificeret
 • pros-icon.svg Kurvet vippebørste så du nemt kan skabe definerede vipper med volume
 • pros-icon.svg God til lige øjenvipper

Detaljeret gennemgang

Lavinde Beyond Volume & Curl Mascara with Eyelash Serum

Har du sarte øjne og er du samtidigt en flittig bruger af mascara, så er denne Lavinde formular det eneste du behøver! Her får du nemlig en mild mascara med en fortættende effekt, der samtidigt nærer med ingredienser, som styrker dine vipper og får dem til at gro. Denne Lavinde mascara er nem at bruge og du kan skabe både lange og voluminøse vipper med flere lag uden at skulle døje med smuds og stivhed. Den føles let på vipperne og smuldrer ikke i løbet af dagen. Dens kurvede børste gør den desuden til en rigtig god curl mascara.

Med denne prisvindende mascara får sarte øjne den perfekte kombination af længde, volumen og vitaminer, og det er ret fantastisk.

Fordele
 • pros-icon.svg Vandfast, parfumefri og certificeret allergivenlig mascara der også kan bruges på lash extensions
 • pros-icon.svg Microwrap Elastic Gel Tubing formular – innovativ, holdbar og mild
 • pros-icon.svg Vegansk, vandbaseret og oliefri og nem at fjerne
 • pros-icon.svg Giver godt med længde til korte vipper

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Mirenesse Secret Weapon 24Hr Mascara Original Sort

Få smukke vipper med denne innovative mascara til sarte øjne. Her får du en rigtig god og allergivenlig mascara med sikre ingredienser. Mirenesse har lavet en formular, der lægger sig som små tynde, gellignende tuber omkring dine vipper, så de får definition uden at blive tunge.

Mascaraens børste er lille og fiks og hvor den måske halter lidt bagefter i forhold til tæthed og volume, kan den give imponerende lange vipper. Den holder gerne en hel arbejdsdag uden at smuldre eller give pandaøjne – heller ikke selvom dine øjne har tendens til at løbe i vand.

Her har vi en prisvindende mascara af typen, der er så sikker for øjnene, at selv de mest følsomme af slagsen kan bruge den.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Allergivenlig mascara til sarte øjne med ceramider og carnaubavoks – plejende og let volumegivende
 • pros-icon.svg Nem at fjerne
 • pros-icon.svg Også velegnet til kontaktlinsebrugere
 • pros-icon.svg Kan lægges i flere lag uden at klumpe vipperne til

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge La Roche-Posay Toleriane Volume Mascara Black

La Roche-Posay har lavet en parfumefri og helt-nede-på-jorden sort mascara til sensitive øjne, der har brug for at syne friskere i hverdagen. Her er du garanteret smukke vipper med definition og ekstra længde uden risiko for allergiske udbrud og kløe.

Har du et brændende ønske om fyldige vipper med vild volume, er denne milde model nok ikke lige til dig, men til gengæld er du sikret flotte vipper uden at dine øjne svier og løber i vand.

Det er en god mascara og et rigtig godt allergivenligt alternativ til alle med sensitive øjne, der ønsker tæthed med et flot naturligt look til vipperne.

Guide

Sådan vælger du den bedste allergivenlige mascara – købsguide

For nogle øjne kan det være lidt besværligt med mascara; et par enkelte strøg på vipperne og resultatet er et par sviende øjne, der løber i vand. Eller værre endnu – øjnene klør og vippekanten svulmer op.

Der er heldigvis gode råd at hente og forskellige mascaraer at købe, du skal bare lige vide, hvilke der passer til sarte øjne, og hvordan du kan påføre dem mest sikkert.

Vi guider dig til begge dele i følgende afsnit, så dine øjne aldrig mere skal svide eller løbe i vand bare fordi du gerne vil have fyldige vipper.

Kontaktlinsebrugere og sarte øjne

Det er desværre sådan at mange kontaktlinsebrugere også døjer med sarte øjne. Det samme gælder folk, der i forvejen er overfølsomme – for eksempel i form af hudallergi.

Det er dog ikke ensbetydende med, at du så er i fare for at din mascara vil give dig en allergisk reaktion bare fordi du hører til den ene eller den anden type. Men sandsynligheden vil som regel være større, og et allergisk udbrud kan opstå lige pludseligt.

Undgå vandfast mascara

Du kan selvfølgelig godt bruge en vandfast mascara selvom du har sarte øjne. Problemet ligger ikke i mascaraen som sådan, men derimod når du skal fjerne den. Vandfaste mascaraer kan sommetider være noget svære at fjerne, og selv med en effektiv makeupfjerner kan det kræve en fast hånd. Og det ved du netop, hvis du er ejer af et sæt sensitive øjne; de bliver både røde og irriterede hver gang du bliver nødt til at være lidt hård med vatrondellen.

Modsat kan øjne med tendens til at løbe i vand have fordel af at bruge en vandfast mascara. Her må du lige afveje dine personlige pros and cons.

Brug en mascara der er certificeret allergivenlig og testet af øjenlæger

Der findes flere allergivenlige mascaraer på markedet, men det fremgår ikke altid lige tydeligt ved dem alle. Har du ikke tålmodighed til at tyde ingredienslisten kan du være på den sikre side ved at gå efter en mascara der er både allergi- og oftalmologisk testet (testet af øjenlæger). Det samme gælder, hvis du ikke er helt sikker på, hvad din allergi skyldes.

Det betyder nu ikke, at mascaraer, der ikke sælges med disse certificeringer indeholder parfumestoffer eller andre allergifremkaldende ingredienser. De kan sagtens være milde og helt uden kemikalier og problematiske stoffer.

Står du med en mascara, der ingen allergivenlige certificeringer har, kan du tage et kig på ingredienslisten. Der er nemlig nogle helt særlige ingredienser, som du altid skal styre udenom, hvis du skal have dig en mild mascara.

Disse er:

 • Parfume/fragrance – parfume er den hyppigste årsag til allergiske reaktioner i mascaraer. Det kan virke lækkert og eksklusivt med en velduftende mascara, men det er unødvendigt og potentielt allergifremkaldende
 • Parabener – vi kender alle denne ingrediens, som i kosmetik bruges til at forlænge holdbarheden af et produkt, og som er mistænkt for at være hormonforstyrrende
 • Olie – herunder mineralske olier som for eksempel lanolin
 • Farvestoffer – endnu en hyppig årsag til allergiske reaktioner i kosmetiske produkter (herunder også hårplejeprodukter). Farvestoffer kan indeholde nikkel, hvis de ikke er 100% rene
 • Æteriske olier – nogle hudtyper kan ikke tåle koncentrationen i æteriske olier, og sarte områder som øjnene er ingen undtagelse
 • Propylene glycol – en slags alkohol med fugtbevarende egenskaber. Bruges i rigtig mange hudplejeprodukter

Simpel ingrediensliste – undgå en fancy mascara

Kig på mascaraens ingrediensliste – jo simplere jo bedre! Undgå extraordinære ‘mega volume’ og vippeforlængende formler, der kan både det ene og det andet. Færre ingredienser betyder også færre ting, der kan genere dine sarte øjne.

Derudover bør du gå efter en helt almindelig uden-dikkedarer sort mascara. Farver er flotte, men risikoen for at de kan irritere følsomme øjne er større ved sådanne formler.

Gå efter en let konsistens

Styr udenom de tunge og fedtede formularer, og gå i stedet efter de letvægtige og mere vandede af slagsen. Ja, det kan være en smule irriterende med tørretiden ved mascaraer med en semi-vandet konsistens, men sådan vil de fleste allergivenlige mascaraer nu engang være. Derudover kan flere af disse lette og certificerede allergivenlige mascaraer også fjernes med varmt vand.

Den store fordel er her, at du helt undgår at skulle til at gnubbe dine i forvejen sarte øjne med en makeupfjerner.

Test mascaraen på din hud

Ligesom med hårfarve og hårfjerningscreme, bør du teste en allergivenlig mascara på huden inden du går all in på dine øjenvipper.

Dette kan du gøre ved enten at komme en smule mascara på i det yderste hjørne af dine vipper, eller smøre en klat på indersiden af din underarm (og komme et englehudsplaster på). Vent derefter nogle timer før du afgør om mascaraen er sikker for dig at bruge.

Overhold udløbsdatoen

Husk på at mascaraer har en udløbsdato, og at de har det for en grund. Dette handler ikke bare om mascaraens konsistens og øvrige kvalitet, men lige så meget om de bakterier, der med tiden sniger sig ned i mascaraen og sætter sig på vippebørsten.

Det er ikke sikkert, at du har opbrugt mascaraen på udløbsdatoen, men gør dig selv og dine sarte øjne en tjeneste og tag hul på en ny. Hvis du vil være endnu mere på den sikre side bør du udskifte din mascara hver 3. måned.

Hold dig fra vippekanten når du påfører mascaraen

Du har sikkert både læst og hørt at du skal komme din mascara på helt tæt ved vippekanten (især hvis du bruger en curl mascara). Har du sarte øjne er dette lige præcis, hvad du skal undgå.

Brug mascaraens børstehoved fra midten af dine vipper i stedet for ved vippekanten. Gør det samme på de nederste vipper. Har du helt korte og/eller meget tynde vipper på nederste vippekant bør du undgå at bruge mascara der.

Bruger du eyeliner skal du undgå at påføre denne på den våde (inderste) vippekant.

Fjern mascaraen ordentligt og forsigtigt

Der er aldrig kommet noget godt ud af at sove med makeup på, heller ikke selvom det kun er mascaraen du er doven med. Har du sarte øjne skal du altid sørge for at fjerne din mascara, og du skal gøre det ordentligt, så der ikke sidder små rester tilbage i vipperne.

Gør du ikke det, kan dine sarte øjne nemt ende med en omgang øjenlågsbetændelse, og det er der ikke meget sjov ved. Derudover ville du blive nødt til helt at droppe mascaraen for en periode.

Husk også at være forsigtig når du fjerner mascaraen. Brug en vatrondel og lad den suge til sig af den makeupfjerner du bruger. Hold den derefter på dine vipper i omkring 10 sekunder, så den kan opløse mascaraen. Vær nænsom når du tørrer af med vatrondellen og gør det gerne i lette nedadgående bevægelser i stedet for at tørre frem og tilbage.

Brug allergivenlig makeup

For mange makeupbrugere med følsomme øjne, kan det betale sig at gå all in på allergivenlige produkter til ansigtet. Glem ikke, at det ikke kun er din mascara, som kan give allergi – alt, hvad du kommer i dit ansigt kan påvirke sensitive øjne.

FAQ

Hvilken er den bedste allergivenlige mascara i test?

Den bedste allergivenlig mascara i test er Clinique High Impact Mascara! Vippeforlængende og oftalmologisk testet – denne allergivenlige mascara er alt, hvad en god mascara til følsomme øjne skal være!

Er der nikkel i mascara?

Nikkel er ikke et stof, der tilsættes mascaraer, så du vil ikke kunne se det på ingredienslisten. Nikkel kan forekomme i farvestoffer, som kan være tilsat en mascara.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×