Bedste ansigtsscrub test 2022 – 5 populære scrubs til ansigtet + Guide

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Den bedste ansigtsscrub er den, som fjerner alle de døde hudceller i dit ansigt, og som efterlader din hud glødende lækker! Vi tester 5 scrubs og afvejer hver deres fordele og ulemper når vi undersøger indhold og eksfolierende egenskaber.

Du ved, hvad en god ansigtsscrub skal gøre, men du er måske bare ikke helt sikker på, hvilke der rent faktisk gør hvad – eller hvordan de gør det.
Vi har i denne artikel udvalgt 5 af de bedste ansigtsscrubs og vi har testet dem hver og én. Vi undersøger, hvad de scrubber med, hvordan de er at bruge, og hvad de ellers gør af gode (eller dårlige) ting for din hud.

Vi følger desuden op med en købsguide, hvor du kan læse om forskellige typer af eksfoliering, hvordan forskellige ingredienser ‘arbejder’ i huden, og ikke mindst, hvilken du skal vælge til din hudtype. Har du mod på hjemmelavede scrubs, serverer vi sidst i artiklen 3 nemme opskrifter. Det store overblik får du i vores sammenligningstabel her.

Fordele
  • pros-icon.svg Forfriskende ansigtsscrub med beroligende egenskaber
  • pros-icon.svg Vegansk og uden parabener, sulfater og phthalater
  • pros-icon.svg Eksfolierer og fjerner urenheder med øjeblikkelig virkning
  • pros-icon.svg Lysner og reducerer mørke pletter i huden
  • pros-icon.svg Kan ved regelmæssigt brug være med til at reducere fine linjer i ansigtet

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Ole Henriksen Lemonade Smoothing Scrub

Lige så lækker at smøre i ansigtet som den er at se på – denne ansigtsscrub føles usandsynligt dejlig på huden. Men der er mere; festen starter for alvor når du har skyllet den af og dit ansigt er efterladt med en fornyet friskhed og glød som ikke mange scrubs formår at gøre det. Den nærmest smelter på huden og dufter lækkert og mildt af sol, sommer og palmestrand – og så virker den ved både at rense, fugte, opstramme og blødgøre. Og den gør det godt. Denne Ole Henriksen ansigtsscrub giver en let stikkende følelse, der efter få minutter vil vise sig som en flot og nærmest poleret babyblød hud i hele ansigtet. En overlegen testvinder og et must-try for alle normale og fedtede hudtyper!

Ecooking Ansigtsscrub

Bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Dermatologisk testet og allergivenlig ansigtsscrub
  • pros-icon.svg Vegansk og parfumefri
  • pros-icon.svg Indeholder nærende olier der hjælper med at opretholde hudens elasticitet
  • pros-icon.svg Indeholder naturligt e-vitamin – holder huden ung

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Ecooking Ansigtsscrub

Ecooking har lavet en ansigtsscrub, der er så mild, at du kan bruge den som en maske og sove med den på om natten. Fugt og næring fra økologisk sheasmør, mandel- og solsikkeolie kombineret med fine slibekorn, gør denne ansigtsscrub til et sandt sammensurium af lækker hudpleje. Dens eksfolierende effekt er mild og den vil derfor være særligt god til dig, som døjer med meget tør hud. Den er desuden utroligt drøj i brug, og det er minimalt, hvad du skal bruge. Den renser let, blødgør godt, men er nok bedre til at give fugt end den er til at fjerne døde hudceller. Til gengæld efterlader den huden næret og beskyttet.

Fordele
  • pros-icon.svg Mild ansigtsscrub der kan anvendes dagligt – helt uden slibekorn!
  • pros-icon.svg Dermatologisk testet
  • pros-icon.svg Uden parfume, kunstig farve og parabener – også god til sensitiv hud
  • pros-icon.svg Eksfolierer huden med salicylsyre og risekstrakt – mere mildt og effektiv fås det ikke
  • pros-icon.svg Udjævner og ensarter hudens overflade

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Dermalogica Daily Microfoliant

Nu kan du rense, lysne pletter og ensarte ujævnheder i huden på samme tid. Denne Dermalogica scrub mikroeksfolierer og kan lukke porerne så man nærmest forundres over effektiviteten. Den renser mildt for alskens urenheder og fjerner døde hudceller lige efter bogen. Og den efterlader huden så glat og blød så det er svært ikke at røre ved kinderne konstant efterfølgende. Velegnet til alle hudtyper, og særligt god til dig, der døjer med hyperpigmentering.

Rudolph Care Açaí Antioxidant Facial Scrub Mask

Bedste maske

Rudolph Care Açaí Antioxidant Facial Scrub Mask
Fordele
  • pros-icon.svg Svanemærket og COSMOS Organic certificeret
  • pros-icon.svg Giver fugt og næring med sheasmør og koldpressede essentielle olier – får huden til at fremstå blødere
  • pros-icon.svg Eksfolierer huden med abrikoskernegranulat – fjerner effektivt døde hudceller på skånsom vis

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Rudolph Care Açaí Antioxidant Facial Scrub Mask

Få fjernet døde hudceller og andre urenheder med de fineste ingredienser og med en uimodståelig lækker fornemmelse. Denne Rudolph Care ansigtsscrub til alle hudtyper er godhed på tube, som efterlader huden fugtet og strålende. Den har en let peelende effekt, der renser og effektivt og hjælper med at sætte gang i cellefornyelsen. Den kan i øvrigt anvendes som både en scrub du skyller af med det samme og en maske, som du kan lade sidde i helt op til 30 minutter.

Fordele
  • pros-icon.svg Dybderensende scrub – god til fedtet og uren hud
  • pros-icon.svg Gør huden blød og jævn og nem at barbere
  • pros-icon.svg Til alle hudtyper

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælg L’Oréal Paris Men Expert Hydra Energetic Face Scrub

Er du på jagt efter en ansigtsscrub, der renser porerne i dybden og som fjerner døde hudceller så det kan mærkes – så er denne opfriskende L’Oréal formular til dig. Perfekt sammensat til mænd (da der her ofte er tale om en lidt grovere hudstruktur), men faktisk også god til kvinder, som døjer med olieret og uren hud. Det er en lækker eksfolierende scrub, som fjerner urenheder og som i den grad sætter gang i cellefornyelsen uanset hvilket køn du er.

Guide

Sådan vælger du den bedste ansigtsscrub – Købsguide

Huden i ansigtet bliver dagligt udsat for diverse miljøpåvirkninger som trafikos, dampe, skidt og snavs. Og mens en almindelig ansigtsvask gør det godt i den daglige hudplejerutine, kan en eksfoliering et par gange om ugen lige give det der ekstra til urenhederne i ansigtet.

En god ansigtsscrub vil nemlig både rense tilstoppede porer og give en flot fornyet glød. Samtidigt vil en eksfoliering gøre huden mere modtagelig overfor øvrige hudplejeprodukter som olier og cremer, og det er blandt andet derfor, at du skal bruge en ansigtsscrub.

Et er så at vælge en ansigtsscrub, der passer til din hudtype i forhold til ingredienser. Noget andet er at bruge den rigtigt. I det følgende guider vi dig til begge dele.

Hvordan virker en ansigtsscrub og hvorfor skal du bruge den?

Eksfolierende produkter indeholder granulater og enzymer som de aktive ingredienser, der arbejder på overfladen af huden, og som renser huden ved at fjerne døde hudceller, og ved at ‘tømme’ tilstoppede porer. Ved at rense urenheder på denne måde, kan en ansigtsscrub live op i træt hud og give både blødhed og en mere ensartet og strålende teint. Ved regelmæssigt brug vil mange således opleve en forskel i hudens tekstur og overflade, som gradvist vil udjævnes og ensartes. For typer med lette pigmentforandringer i huden, kan en ansigtsscrub være med til at reducere disse.

Ansigtsscrub har anti age effekt

Endnu en fordel og mere indirekte effekt ved regelmæssig brug af en ansigtsscrub, er de regenererende egenskaber den har. Når du eksfolierer fjerner du nemlig ikke bare gamle hudceller og får huden til at fremstå blødere. Du stimulerer også cellefornyelsen, fordi blodcirkulationen i huden igangsættes ved eksfoliering. Det betyder at din hud bliver mere aktiv (den fornyer sig selv hurtigere), modstandsdygtig og beskyttende overfor diverse miljøpåvirkninger. Her taler vi om egenskaber, der kan være med til at give lette reduceringer af fine linjer og en ligeledes let opstrammende effekt i huden.

Ansigtsscrub til forskellige hudtyper

For alle typer af klassiske ansigtsscrubs med granulater (her er sukker meget anvendt) gælder det, at de skal være finkornede og relativt milde. Derudover er det forskelligt, hvilke øvrige ingredienser (udover selve skrubbekornene), der vil have den bedste effekt på netop din hud. Ligeledes bør du overveje, hvordan din hud måske forandrer sig i forhold til årstider. Nogle hudtyper bliver eksempelvis meget tørre i de kolde vintermåneder, og kan blive rødmossede og ekstra sarte når vejret er hårdt.

Derfor er det vigtigt, at du sørger for at bruge en ansigtsscrub med en type eksfoliering, der passer til tilstanden i din hud.

Forskellige typer af eksfolierende ingredienser

Vi giver dig her et overblik over de mest anvendte typer af eksfolianter. Den ene udelukker ikke den anden, og ofte vil flere af dem overlappe hinanden i forskellige typer af ansigtsscrubs.

Acidic exfoliants – Kemisk peeling

Det kan lyde voldsomt med en kemisk peeling, men det betyder i grunden bare, at du eksfolierer huden uden skrubbekorn. I stedet bruges organiske komponenter eller frugtsyrer, som går under betegnelserne AHA (alpha hydroxy acids) og BHA (beta hydroxy acids).

Funktionen ved disse syrer sker ved at huden renses for urenheder i en eksfolierende proces. AHA og BHA er særligt effektive til hud, der trænger til glød og et ungdommeligt boost.

Kemisk peeling er velkendt hos dermatologer og er en effektiv måde at eksfoliere på.

Tre velkendte ingredienser der hører under viften af AHA og BHA er:

Lactic Acid – Mælkesyre (AHA)

Syre, der kan være udvundet af både fermenteret eller syntetiseret mælk. En ingrediens der er god til at udjævne og reducere pigmentforandringer, og som også giver gnist og glød til træt hud.

Salicylic Acid – Salicylsyre (BHA)

Salicylsyre bruges ofte til at rense og fjerne døde hudceller i olieret og fedtet hud. Denne ingrediens opløser olie og er derfor særligt effektiv til at bekæmpe synlige porer og hudorme.

Glycolic Acid – Glykolsyre (AHA)

Glykolsyre er udvundet af sukkerrør og har en simpel struktur i forhold til andre eksfolianter. Samtidigt har glykolsyre en ultralet molekylevægt og trænger derfor meget nemt ind i huden. Udover at den renser huden for døde hudceller, hjælper glykolsyre også med at stimulere kollagenproduktionen.

Enzympeeling

Ligesom AHA- og BHA-syrer, er denne ingrediens også uden granulater (korn). De aktive virkemidler i en enzympeeling består af botaniske enzymer udvundet af frugt.

En enzympeeling er ofte noget mildere end AHA og BHA og er velegnet til alle hudtyper – herunder også sensitiv hud. Den kan desuden være akneforebyggende og beroligende for opblussen hud med rødme.

Klassisk ansigtsscrub med granulater

Den nok mest velkendte og populære form for skrubbende effekt er den med små korn. Det kan være med både syntetiske eller helt naturlige granulater som for eksempel sukker, kaffekorn eller abrikoskerner.

Ansigtsscrub til normal og kombineret hud

Denne hudtype kan komme afsted med det meste, som for eksempel scrubs med både slibekorn, glykol- og salicylsyre.

Det er dog oftest også en hudtype, der ændrer tilstand efter årstiderne; at huden er ekstra tør om vinteren, men til gengæld fedtet og olieret om sommeren. Dette skal du selvfølgelig være opmærksom på, hvad enten du eksfolierer eller vasker ansigtet med en almindelig ansigtsvask.

Ansigtsscrub til fedtet hud

Har du fedtet hud eller t-zone hud, bør du gå efter en ansigtsscrub med ekstrakter fra frugt eller blomster. Her vil det som allerede nævnt være særligt godt med scrubs, der indeholder salicylsyre. For dig med denne hudtype, er det desuden vigtigt at du eksfolierer huden regelmæssigt, så du forebygger bumser og hudorme.

Ansigtsscrub til tør og sensitiv hud

For sådanne hudtyper er det en god idé at gå efter en mild ansigtsscrub med en cremet konsistens, der også indeholder fugtgivende og blødgørende olier. I en ansigtsscrub til sensitiv hud skal de fugtgivende olier være lette, hvor de til tør hud godt må være fede.

Undgå derudover en ansigtsscrub med flere forskellige eksfolianter – særligt hvis der både er korn og kemisk peelende ingredienser i, da de sommetider kan have en tendens til at udtørre huden yderligere. Undgå helt granulater, hvis du har sensitiv hud.

Og husk som altid; undgå hudplejeprodukter, der indeholder parabener!

5 fordele ved at eksfoliere huden i ansigtet

  • Sætter gang i blodcirkulationen og stimulerer cellefornyelsen
  • Fjerner døde hudceller
  • Ensarter hudens struktur og reducerer pigmentforandringer
  • Gør huden mere modtagelig overfor øvrige hudplejeprodukter
  • Giver glød og blødhed

Sådan eksfolierer du rigtigt

Selvom vejledningen kan variere fra produkt til produkt, er det altså relativt nemt at påføre en ansigtsscrub. Fejlen mange begår er imidlertid måden de masserer den ind i huden på.

Mange af os kommer til at skrubbe både hårdere og hurtigere når vi laver cirkulære bevægelser, og det er ikke godt for huden. Da der netop er tale om et eksfolierende produkt, skal der ikke trykkes eller gnides for at få effekt.

  • Fugt huden med lunkent vand
  • Kom en klat af din scrub i håndfladen og påfør og fordel i ansigtet med dine fingerspidser
  • Massér blidt med små cirkulære bevægelser – brug pege- og langefinger – hold et normalt tempo – undgå altid øjenomgivelserne
  • Undgå at køre rundt i store cirkler da du kan komme til at trække i huden
  • Skyl af i varmt eller lunkent vand – afslut med koldt vand

DIY ansigtsscrub

Når du laver en hjemmelavet ansigtsscrub, gælder det naturligvis stadig, at den skal passe til din hudtype. Du får her 3 forskellige opskrifter, som du hurtigt kan bikse sammen derhjemme.

Til alle hudtyper

  • En kop brun farin
  • ¾ af samme kopstørrelse med en ikke-komedogen olie som for eksempel mandel- eller solsikkekerneolie. Er din hudtype til den tørre side, kan du erstatte den ikke-komedogene olie med den god koldpresset kokosolie.
  • ¾ Manuka honning
  • Et par dråber af din yndlings æteriske olie

Bland ingredienserne i en mindre skål og rør rundt til du har en jævn og fast masse. Påfør scrubben – du kan lade den virke som en maske i op til 10 minutter. Skyl af med varmt vand.

Er du i et eksperimenterende humør, så brug hellere for lidt end for meget brun farin. Til trods for de fine korn, er brun farin en relativt grov form for scrub. Du kan undlade at bruge honning og æterisk olie.

Til tør og sensitiv hud

  • En kop havregryn
  • 1 teskefuld mandelolie
  • 2 skefulde almindelig mælk
  • 1 æggehvide

Kog grynene eller lad dem stå natten over (som når du laver ‘overnight oats’). Koger du dem, skal du lade grøden afkøle helt.

Hæld portionen af de færdige gryn i en skål og rør dem sammen med mandelolie, mælk og æggehvide. Påfør scrubben i ansigt og på hals og skyl af.

Sørg for at scrubben kommer i skraldespanden og ikke i dit afløb i bruseren eller håndvasken.

Til fedtet og olieret hud

  • 1 teskefuld kaffe eller kaffegrums
  • 1 teskefuld kakaopulver
  • 2 dråber geranium æterisk olie (eller en hvilken som helst anden olie, der ikke er for fed)

Kom ingredienserne i en lille skål og rør dem sammen. Kom scrubben på tør hud, og lad den virke i nogle minutter (op til 10 anbefales). Skyl af i lunkent vand.

For ekstra fugt kan du tilføje lidt honning, mælk eller yoghurt til opskriften.

Koffein er i øvrigt kendt for at kunne sætte gang i blodcirkulationen, reducere puffiness og opstramme huden.

Tip

Sørg for at eksfoliere huden om aftenen inden sengetid. Huden regenererer på højtryk når du sover, og de hudplejeprodukter du bruger efter scrubben vil – udover at trænge bedre ind på grund af eksfolieringen – også arbejde ekstra for dig.

FAQ

Hvilken ansigtsscrub er bedst i test?

Den bedste ansigtsscrub i vores test er Ole Henriksens Lemonade Smoothing Scrub! Den gør alt det, en god ansigtsscrub skal gøre; fjerner døde hudceller, blødgør og giver fornyet glød så det ses!

Kan man bruge bodyscrub i ansigtet?

Man skal ikke bruge en bodyscrub i ansigtet. Bodyscrubs er egnede til huden på kroppen og vil derfor være for grove til huden i ansigtet.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×