Bedste balsam – Den bedste balsam 2022

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Gør hver dag til en god hårdag ved at læse med her, hvor vi har kåret den bedste balsam i test. 

Der findes et hav af balsam på markedet for hårprodukter i dag, og de kommer alle med forskellige egenskaber, ingredienser og resultater. Vi har derfor nøje udvalgt 5 forskellige slags balsam, som skiller sig ud fra mængden ved deres evne til at forvandle slidt hår til lækkert, glansfuldt og blødt hår.

Der er stor forskel på, hvad du bør kigge efter i en balsam. Det kommer an på dine personlige krav og behov. Vi har derfor lavet en udførlig købsguide og en sammenligningstabel over vores testvindere, så du let kan udvælge den helt rette balsam for dig og dit hår.

Fordele
 • pros-icon.svg Giver fugt, glans og styrke
 • pros-icon.svg Uden parabener og sulfater
 • pros-icon.svg Vegansk
 • pros-icon.svg Alle hårtyper
 • pros-icon.svg Farvebeskyttende

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Olaplex No.5 Bond Maintenance Conditioner 250ml

Vores testvinder er denne effektive og fugtgivende balsam fra Olaplex. Balsammen efterlader håret lettere at håndtere, blødere og sundere allerede efter første brug, og det bliver kun bedre med tiden, da den styrker håret med masser af gode ingredienser. Den er formuleret til at beskytte og reparere skadet hår og spaltede spidser med en helt unik teknik, som binder ødelagte hårstrå sammen. Den tilføjer fugt uden at tynge håret ned og kan bruges af alle hårtyper og hårteksturer inklusiv farvet hår. Balsammen har en dejlig frisk duft og er drøj i brug, så du behøver kun at bruge en lille smule per gang.

Fordele
 • pros-icon.svg Giver glans, pleje og styrke
 • pros-icon.svg Indeholder keratin
 • pros-icon.svg Anti-frizz
 • pros-icon.svg 90 % naturlige ingredienser

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Syoss Keratin Conditioner 440ml:

Denne balsam fra Syoss er udviklet specifikt til hår, som bliver let beskadiget og slidt. Den indeholder keratin, som genopbygger håret indefra og reparerer hårstråene i dybden. Balsammen indeholder 90% ingredienser med naturlig oprindelse og er formuleret med et amino-kompleks, som hjælper med at holde håret stærkt og sundt.

Håret føles blødt efter brug, og balsammen tilføjer en god mængde fugt. Hvis du drømmer om blødt og sundt hår, er denne balsam et godt bud på en prisvenlig og effektiv løsning.

Fordele
 • pros-icon.svg Fri for silikone, parabener og sulfater
 • pros-icon.svg Økologisk
 • pros-icon.svg Produceret i DK
 • pros-icon.svg Indeholder patenteret fugtformel Aquaxyl
 • pros-icon.svg Curly girl godkendt
Ulemper
 • cons-icon.svg Duften kan virke lidt kraftig

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Hairlust split fix conditioner

Hvis du leder efter en plejende og skånsom balsam til dine trætte spidser, så er denne fra Hairlust et oplagt valg. Danske Hairlust har specialiseret sig i at skabe prisvindende hårprodukter til alle hårtyper, uden at gå på kompromis med hårets sundhed. Derfor finder du ingen skrappe ingredienser i deres produkter, hvor de fleste ingredienser er naturligt udvundne og økologiske,

Balsamen her indeholder naturligt fugtgivende og plejende ingredienser som kokosolie, kakaosmør og aloe vera. Flere af ingredienserne er også naturlige antioxidanter, som beskytter håret fra UV-stråler. 

Den er bedst til dig med tørt og slidt hår eller følsom hovedbund, men kan bruges af alle. Den er endda godkendt til Curly girl metoden, så du kan få lækre bløde krøller med sunde spidser.

Fordele
 • pros-icon.svg Fugtgivende, reparerende og styrkende
 • pros-icon.svg Praktisk pumpeflaske
 • pros-icon.svg Uden sulfat og parabener
 • pros-icon.svg Indeholder keratin

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Morrocanoil Moisture Repair Conditioner 1000ml:

Morrocanoil er kendt for deres lækre produkter, som ofte indeholder næringsrige olier. Denne balsam er ingen undtagelse, da den dufter helt fantastisk og indeholder arganolie, som er rig på e-vitamin og antioxidanter. Balsammen indeholder også også lavendel, rosmarin, kamille og jojoba-ekstrakter, hvilket gør den utroligt plejende. Indholdet af keratin genopbygger og styrker skadet eller porøst hår.

Den er især velegnet til dig med skadet eller tørt hår, fx hvis det er blevet slidt gennem kemisk behandling som farvning eller styling med varmeredskaber.

Fordele
 • pros-icon.svg Indeholder Arganolie
 • pros-icon.svg Fugtgivende og plejende
 • pros-icon.svg Styrkende

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Redken All Soft Conditioner 300ml:

Denne balsam kaldet Redken All Soft Conditioner er skabt til at blødgøre håret og give det masser af fugt fra rod til spids. Den har en fed konsistens, som føles næringsrig og god for håret.

Redken All Soft Conditioner er desuden formuleret til beskadiget og tørt hår, så du hvis du leder efter en lækker balsam, som kan være med til at genopbygge håret og samtidig efterlader håret glansfuldt, bør du tage et ekstra kig på denne balsams fugtgivende egenskaber. Balsammen indeholder nemlig vidundermidlet arganolie, som også giver den en helt fantastisk duft, så du føler, at du kommer lige fra frisøren, hver gang du bruger den.

Fordele
 • pros-icon.svg Reparerende og styrkende
 • pros-icon.svg Giver glans og blødhed
 • pros-icon.svg God til beskadiget hår

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Sebastian Professional Penetraitt Conditioner 250ml:

Denne balsam styrker og reparerer hår med et aktivt system, som går ind i de enkelte hårstrå og beskytter mod stress, som er skabt af kemiske behandlinger og varmeskade. Den er genial til dig med farvebehandlet hår, eller til dig som oplever, at du har ødelagt hår grundet andre former for behandlinger – som hyppigt brug af varme stylingredskaber fx. Balsammen giver nyt liv til slidt hår ved at give dyb fugt og masser af glans. Den har en let konsistens, som ikke føles tyngende samt en virkelig skøn og salonlækker duft.

Guide

Derfor skal du bruge balsam

Balsam er oprindeligt blevet skabt til at blive brugt lige efter, at du har vasket dit hår med shampoo. Din shampoo sørger for at rengøre dit hår, så det bliver frit for snavs og produktrester. Hvis du kun vasker dit hår med shampoo, kan det dog efterfølgende virke tørt, træt og svært at style.

Shampoo bruger nemlig rengørende midler og typisk kemikalier, der kan udtørre håret. Shampoo fjerner hårets naturlige fugtgivende middel i processen, som er det, der kaldes for sebum. Det er hér, at din balsam går ind og bliver en nyttig redningsmand.

Balsam er skabt til at give fugt, pleje og næring i det nyvaskede hår. Balsam virker ved at fugte og nære håret, for derefter at skabe et beskyttende lag omkring hårstråene, så du undgår glansløst hår. Balsam indeholder typisk ingredienser, som gør håret blødt og fleksibelt. Nogle indeholder også protein, som er med til at binde slidte hårstrå sammen igen.

Modvirker slitage

Den anden gode grund til at bruge en balsam er, at dit hår hver dag bliver udsat for slitage. Der er vind og vejr samt miljøforurening som tobaksrøg og kemiske stoffer (det er det, som man kalder frie radikaler). Det hele er medvirkende til at gøre dit hår tørt. Hvis du bruger varme stylingprodukter såsom en føntørrer eller et glattejern, er du nok også allerede klar over, at det slider på håret. Det samme gælder almindelige stylingprodukter, og selv dine hårelastikker er medvirkende til at slide på hårstråene.

Hvis du bruger en god balsam, kan du beskytte håret og modvirke effekterne af dette, da balsam indeholder styrkende, fugtgivende og reparerende ingredienser.

Modvirker elektrisk hår

Endnu en bonus ved at bruge en balsam er, at tørt og skadet hår kan blive statisk, da det er negativt ladet. Specielt om vinteren i Danmark, kan du opleve at dit hår bliver elektrisk. Det er et tegn på, at det trænger til fugt. Balsam indeholder positivt ladede ingredienser, som gør håret mindre elektrisk. Balsam er derfor et fantastisk middel for håret, og bør stå på alles badeværelseshylde.

Sådan vælger du den bedste balsam

Alle hårtyper har gavn af balsam, du vil dog opnå den bedst mulige effekt fra din balsam, hvis du vælger en god balsam, som passer til netop dit hår – det gælder både din shampoo og balsam. I den følgende tekst, vil vi guide dig til, hvordan du vælger den bedste balsam til håret. Der findes balsam til alle hårtyper, hvad enten du er på udkig efter en balsam med naturlige ingredienser, balsam til krøllet hår, en farvebeskyttende balsam eller noget helt fjerde. Nedenfor kan du læse, hvilke egenskaber du bør kigge efter i en balsam alt efter din hårtype:

Tørt eller slidt hår

Er dit hår tørt eller slidt, bør du gå efter en balsam som giver masser af fugt. Det kan også være en god idé at gå efter en balsam med ingredienser, der kan styrke dit hår og som beskytter mod yderligere slitage og tørhed. Det kunne fx være gennem solbeskyttelse eller varmebeskyttelse.

Fedtet hår

Hvis dit hår er fedtet, bør du undgå silikone og olier, som blot kan medvirke til at forværre hårets fedtede tilstand. Der findes heldigvis også masser af silikonefri balsam og balsam uden mineralske olier, så du skal blot være opmærksom på at holde øje med indholdet. Det gælder både din shampoo og balsam.

Kraftigt og tykt hår

Har du kraftigt og tykt hår kan du med fordel gå efter en balsam, som giver meget fugt og er drøj i brug, da du højst sandsynligt skal bruge en større mængde balsam end gennemsnittet, hver gang du skal vaske håret. Pas dog stadig på med ikke at bruge for meget – det er en balance at finde den rette dosis til lige netop dit hår, og det kræver måske lige, at du vasker hår et par gange, inden du har fundet den helt rette balance med både shampoo og balsam.

Fint og tyndt hår:

Har du fint hår eller tyndt hår, bør du gå efter en balsam, som giver dig masser af volumen. Når du har fint hår eller tyndt hår, kan du opleve, at dit hår klasker, når du bruger balsam. Det gælder derfor om, at finde en balsam, som giver fugt og volumen uden at tynge håret ned – dem findes der heldigvis mange af.

Krøllet hår

Har du krøller eller kruset hår, bør du først og fremmest gå efter at finde en balsam, som giver dig masser af fugt, da krøllet hår bliver hurtigere tørt. Der findes masser af balsam, som er udviklet specifikt til krøllet hår. Det er værd at kigge efter, da de ofte fokuserer på at give definition og på at minimere krus.

Farvet hår, lysnet hår, afbleget hår eller ødelagt hår

Hvis du har kemisk behandlet hår, har du højst sandsynligt mere skrøbeligt hår end normalt. Det er derfor vigtigt med ekstra fugt og en balsam, som er skabt til at reparere håret (også kaldet en repair conditioner på engelsk). Når man farver hår, åbner man nemlig hårstrået op gennem en kemisk proces for at lade farven trænge ind. Det udtørrer håret i høj grad, hvorfor man også kalder meget behandlet hår for ødelagt hår. Derfor er det godt med en balsam som er fyldt med plejende og fugtgivende ingredienser, som er udarbejdet til farvet hår. Der findes desuden masser af balsam til farvet hår, som indeholder farvebevarende egenskaber – på den måde kan du sikre, at din hårfarve holder sig flot og frisk i endnu længere tid.

Tænk på din hudtype

Du bør også tænke på din hudtype, når du udvælger produkter til dit hår. Din hovedbund spiller nemlig i høj grad også en rolle for dit hårs sundhed og generelle tilstand. Det er derfor en god idé at udvælge en balsam, som ikke skaber gener i hovedbunden eller andre steder på kroppen, hvis du har meget sart hud eller specifikt døjer med tør hovedbund. Der findes masser af produkter, som er udviklet med naturlige ingredienser eller allergivenlige ingredienser til dig med sensitiv hud og hovedbund.

Skal jeg bruge balsam eller hårkur?

Du kan sagtens bruge både balsam og hårkur. Forskellen er dog, at du ikke bør bruge en hårkur hver dag. Det kan sammenlignes med brugen af en daglig fugtighedscreme vs. en ansigtsmaske. Balsam er som en slags fugtighedscreme til håret, og bør bruges efter hver hårvask for at undgå udtørring af håret. Hårkur er ligesom en ansigtsmaske, der kan bruges et par gange om ugen til at forkæle håret ekstra med dybt fugtgivende og nærende pleje.

Balsam som ikke skal skylles ud

Leave in balsam er et populært produkt, som er værd at tjekke ud, hvis du drømmer om at opnå mere medgørligt hår på den halve tid. En leave in balsam skal ikke skylles ud som en almindelig balsam, så du kan bruge den efter, at du har vasket håret og er kommet ud af badet. De fleste typer af balsam med “leave in”-funktionen kan også sagtens bruges i tørt hår. De modvirker glansløst hår, beskytter håret og tilføjer fugt ligesom en almindelig balsam. Mange kommer også med varmebeskyttende ingredienser, så de med fordel kan bruges inden du finder hårtørreren eller glattejernet frem.

Sådan bruger du bedst din balsam

Du bør altid læse brugsvejledningen på din balsams emballage, inden du tager den i brug. Her står der ofte en kort guide til, hvordan du bør bruge lige netop din balsam korrekt. Vi giver dog alligevel nogle universelle tips til brug af balsam her:

 1. Vask dit hår med shampoo, herefter er det en god idé lige at tørre det lidt. Det er vigtigt at dit hår ikke er sjaskvådt, når du kommer balsam i. Balsam har sværere ved at arbejde i vådt hår, da vandet får produktet til at glide af hårstråene. Derfor står der også ofte, at balsam skal påføres i håndklædetørt hår. Du kan skippe håndklædet og i stedet klemme noget af vandet ud af håret med fingrene.
 2. Hvis ikke der er angivet en anbefalet dosis af din balsam på brugsanvisningen, så brug din sunde fornuft og mærk efter på dit hår undervejs. Der er stor forskel på, hvor stor en mængde balsam, håret har brug for. Det kommer igen an på, hvilken hårtype man har, samt om man har langt hår eller kort hår. Typisk er ”less is more” dog en god fremgangsmåde, da for meget balsam tynger håret og resulterer i klasket hår.
 3. Start altid med at påføre balsam i spidserne og længderne af dit hår. Du kan langsomt bevæge dig op mod rødderne og hovedbunden, men du bør ikke bruge for meget balsam her. Balsam i hårbunden kan blokere åndbarheden og bidrage til at hovedbunden bliver hurtigere fedtet og klasket sammen.
 4. Efter påføring af din balsam, kan du vælge at rede håret igennem med en bredtandet kam eller fingrene, så det er ekstra blødt og medgørligt, når du træder ud fra badet.
 5. Lad balsammen sidde i det anbefalede antal minutter, og skyl herefter grundigt.

Undgå de klassiske balsamfejl

 • Put ikke balsam i hovedbunden – det tynger dit hår
 • Brug en balsam der passer til din hårtype
 • Vælg shampoo og balsam fra samme serie – så opnår du de bedste resultater
 • Lad være med at putte for meget balsam i håret – det tynger og gør håret fedtet
 • Vask ikke balsamen ud med det samme, lad den gerne sidde i håret i et par minutter mens du sæber dig ind. Så opnår du større virkning.

 FAQ

Hvilken balsam er bedst i test?

Den bedste balsam i test er Olaplex No.5 Bond Maintenance Conditioner 250ml. Det er den bedste balsam i test, da den giver dig glansfuldt hår og giver fugt i dybden.

Hvad er forskellen på balsam og hårkur?

Forskellen på balsam og hårkur er, at en hårkur fugter håret mere i dybden og samtidig tilføjer ekstra næring. Det kan sammenlignes med en ansigtsmaske vs. en fugtighedscreme, hvor hårkuren er ansigtsmasken og fugtighedscremen er din balsam.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×