Sådan vælger du den bedste fodfil
Først og fremmest skal du tage et godt og grundigt kig på dine fødder. Har du kun en smule ru hud, for eksempel på dine hæle og på trædepuden under storetåen, eller har du seriøst hård hud, der generer og minder lidt om læder?
Hård hud under fødderne er noget de fleste af os voksne mennesker har en lille smule af, det er helt normalt, og ikke noget du behøver at være alarmeret over. Det du til gengæld skal være opmærksom på, er at den hårde hud kan udvikle sig til smertefulde revner og ligtorne. Netop derfor er det godt med regelmæssig fodpleje, så du kan forebygge den hårde hud på dine fødder. Det er her at fodfilen kommer ind i billedet. Der findes mange forskellige fodfiler på markedet, og den største forskel på dem ligger nok i, at nogle er elektriske mens andre er manuelle.
Forskellige typer af fodfile
Vi giver dig i det følgende et overblik over, hvilke typer af fodfiler der findes, hvad de er lavet af, og hvad de hver især er gode til. Så kan du overveje alle mulighederne inden du stryger afsted efter din næste fodfil.
Elektrisk fodfil
En elektrisk fodfil er, ja, elektrisk, og den kører på enten strøm eller er batteridrevet. De fleste elektriske fodfiler – og alle i denne test – er trådløse, og derfor super handy at have med at gøre.
Den elektriske fodfil er idéel til dig, som døjer med meget hård hud på fødderne. Fodfilens slibehoved, netop fordi det er elektrisk, vil nemlig have en jævn og solid slibeeffekt som du ikke kan opnå med en manuel fodfil. Med en elektrisk fodfil er du derfor sikret en mere ensartet slibning, som både går lidt hurtigere samtidigt med, at det sparer dig for en del håndkraft.
Slibehovedet på en elektrisk fodfil kan som regel tages af og udskiftes efter behov. Nogle elektriske fodfile kommer med forskellige slibehoveder, typisk to; en med en grov flade, og en med en finere. Det er lidt forskelligt, hvor længe et slibehoved holder, men for de fleste gælder det, at de skal udskiftes efter omkring 15 omgange. Dette vil dog også være afhængigt af, hvor ofte og hvordan du bruger filen.
Fodfil til tør eller våd hud
Passer det dig bedst at bruge en fodfil i kombination med brusebadet, eller afsætter du gerne lidt ekstra tid til fodpleje ind imellem? Husk på, at ikke alle fodfile kan bruges på både tør og våd hud, og du bør derfor overveje, hvilken der passer bedst ind i dine rutiner.
Eksempelvis bør du kun bruge en pimpsten på tør hud, mens en glasfil og en fodrasp kun bør anvendes på opblødt og våd hud. Heldigvis findes alternativer som for eksempel elektriske fodfile, samt fodfile med slibeflader af carborundum, der begge kan bruges på både tør og våd hud.
Fodfil i carborundum
Carborundom er et slidstærkt og ildfast materiale bestående af silicium og carbon. Den ru og sandpapirsagtige overflade gør, at carborundum er idéelt til at slibe og ‘pudse’ den hårde hud på fødderne. Derudover har carborundum en fantastisk holdbarhed, der ikke bliver ‘sløv’ med tiden, og som i det hele taget vil være svær at slide op.
Fodfile med carborundum slibeflader vil være særligt effektive til fødder med meget grov, tyk og hård hud.
Fodfil i glas
En fodfil i glas – også kaldet en keramisk fodfil, er ligesom carborundum fodfilen også et aldeles slidstærkt materiale, som holder en evighed. Til gengæld er en fodfil i glas noget mere sart (den går ret nemt i stykker, hvis du taber den på gulvet) og den er heller ikke god til fødder med meget hård hud. Slibekornene på en glasfil hører nemlig til de noget finere af slagsen, og vil derfor gøre sig bedre på fødder med en tør og ‘lettere hård’ overflade. Den store fordel ved en fodfil i glas er dog, at den er super nem at rengøre, den skal bare skylles under vand, og så er den så god som ny!
Fodfil i pimpsten
Pimpsten er lavaskum, som har forstenet sig. Pimpsten har en let ru overflade, som gør den idéel til at eksfoliere hård hud under fødderne med. En pimpsten er perfekt til at slibe mindre ujævnheder med, ligesom den er eminent god til at fjerne døde hudceller og de der tørre, hvide kanter på hælene, der ligger i det øverste hudlag. Mens den er rigtig god til at finslibe, vil den derimod ikke kunne hjælpe dig med hælrevner og seriøst tør-sprukken hud.
Fodrasp
Kan du huske den der firkantede og aflange metalrasp med plastikhåndtag, som du voksede op med at skæve til i badeværelsesskabet hos dine forældre? Den eksisterer skam stadig, omend i en lettere revideret udgave.
En fodrasp i metal er en meget grov type fodfil, som vil være bedst til typer med meget hård hud på fødderne. En fodrasp kan sjældent stå alene, da den som sagt er meget grov, og altså gerne skal suppleres af en finslibning med en blidere fodfil.
Fordi fodraspen er så grov, er det altid bedst (og mest sikkert) at bruge den på hud, der er opblødt og fugtig.
Skal jeg vælge en manuel eller en elektrisk fodfil?
Her skal du overveje, hvor ofte dine fødder skal have en tur med filen, og hvor meget tør eller hård hud det drejer sig om. Som tidligere nævnt, sliber en elektrisk fodfil både hurtigere og mere jævnt, og vil derfor være noget mere effektiv i tilfælde, hvor du døjer med en betydelig del hård hud på fødderne.
Hvor ofte skal du bruge en fodfil?
Alt med måde – også når det gælder slibning af den hårde hud på fødderne. Nok kan en fodfil være en effektiv måde at bekæmpe tør og hård hud under fødderne på, men at slibe og file huden er i sig selv en ret hård omgang, som altid skal gøres med forsigtighed. Vi anbefaler at du holder brugen af din fodfil på maksimalt en gang om ugen.
Sådan forebygger du hård hud på fødderne
De fleste tilfælde af hård hud på fødderne kan sagtens klares med regelmæssig fodpleje derhjemme. En god rutine med fodbad, fodfil og en lækker og plejende fodcreme kan gøre underværker for vedligeholdelse af et sæt bløde fødder og forebyggelse af hård hud.
Brug det rette fodtøj
For småt eller forkert fodtøj er faktisk en af de værste syndere når det kommer til hård hud på fødderne. Mange af os vælger at lide for skønheden når vi hopper i et par stiletter og andre typer af fodtøj med smalle eller spidse snuder. Og selvom det ser nok så flot og lækkert ud, så vil sådan et slags fodtøj bare altid være usundt for vores fødder. Resultatet er knystelignende knuder på tæerne og/eller deciderede ligtorne, hvilket for mange kan gå hen at blive en smertelige affære, der kræver op til flere besøg hos en fodterapeut.
Gå med bare tæer når du er derhjemme
Ja, den er god nok! Luft fusserne så ofte du kan. Der er ikke noget bedre for dine fødder end frisk luft og frihed uden at være spærret inde i et par sko. Smid sokkerne når du har lidt tid til overs og lav gymnastik med tæerne; ‘rul’ dem rundt, og lad dem stritte i alle retninger så godt du kan. Gør det gerne et par gange om dagen.
Brug en fed creme inden sengetid
En god og fed fodcreme er uundværlig for dig, der vil fjerne hård hud på fødderne og holde dem bløde. Gør det derfor til en vane at smøre dine fødder ind i en fed creme inden sengetid. Så kan de nemlig suge cremens egenskaber til sig i fred og ro, og få deres skønhedssøvn ligesom resten af din krop
Simpel og effektiv fodpleje derhjemme
De fleste af os nyder at få en god massage, men glemmer samtidigt, hvor dejligt og sundt det er også at give fødderne en kærlig behandling. Vi glemmer ganske enkelt, hvor meget vi faktisk belaster vores fødder hver eneste dag. Har du hverken tid eller adgang til en omgang fodmassage, så kan du forkæle dig selv med noget, der er omtrent lige så dejligt: et lækkert fodbad efterfulgt af lidt forskønnende pleje.
Fodbad med lavendelolie
Brug en mellemstor balje til dit fodbad – sådan én, hvor der er godt med plads til fødderne.
I stedet for det klassiske fodbad med bade- eller epsom salt, kan du i stedet bruge lavendelolie. Lavendelolie har fantastiske helende egenskaber på huden, og vil have en blødgørende og beroligende effekt på alle former for hård og ru hud på fødderne. Lavendel har derudover effektive aromaterapeutiske egenskaber, og vil samtidigt være dejligt afslappende for dit sind.
Sådan gør du
Hæld omkring 20 dråber lavendelolie i en balje med lunkent (jep – lunkent, ikke varmt) vand. Sænk fødderne i og lad dem hvile i baljen i et lille kvarters tid indtil du kan fornemme, at den hårde hud på dine fødder er blødt tilpas op.
Vær nænsom med fodfilen
Hold din fodfil med et let tryk mens du med rolige bevægelser kører filen forsigtigt frem og tilbage på de belastede områder på din fod. Det kan variere, hvor hårdt du kan trykke, men bruger du den grove side af fodfilen, skal du være forsigtig i din fremgangsmåde – også selvom du har at gøre med meget hård hud.
Bruger du en elektrisk fodfil, skal du være ekstra blid med de lette tryk når du bevæger apparatets slibeflader over dine fødder.
Tip:
Eksfoliér fusserne i kaffegrums når du har brugt fodfilen – dine fødder vil blive silkebløde!
Klip dine tånegle
Velplejede fødder handler også om at have sunde negle.
Efter et fodbad vil dine tånegle (ligesom huden på dine fødder) være blødt op, og derfor ekstra nemme at klippe. Husk at klippe dem lige over – det er bare den bedste måde at undgå nedgroede negle på. Brug en neglefil til at finpudse tåneglene med efterfølgende. Afslut med en god fodcreme, og massér gerne fødderne lidt nu du alligevel er i gang med at smøre dem ind.
Hvornår du ikke bør bruge en fodfil
Hvis du døjer med ekstremt hård hud på dine fødder – altså som i alvorlige hælrevner, ligtorne og elefant-tykke såler på dine trædepuder, så bør du faktisk slet ikke bruge en fodfil. I stedet skal du tage en tur forbi en fodterapeut, som vil kunne hjælpe dig med problemet.
Der er delte meninger om, hvordan hård hud på fødderne skal håndteres, og vi ikke er fodeksperter her på siden. Derfor vil vi altid anbefale dig at få vejledning hos en uddannet fodterapeut, hvis du er i tvivl om, hvorvidt den hårde hud på dine fødder kræver en professionel behandling eller ej.
FAQ
Hvilken fodfil er bedst?
Den bedste fodfil i vores test er Velvet Smooth Diamond Crystals modellen fra Scholl! Den er nem at bruge, og så giver den dig de dejligste babybløde fødder - og den gør det bare lidt bedre end alle de andre!
Hvad er fodpeeling?
En fodpeeling er i sin enkleste forstand det samme som en almindelig hudpeeling. Man eksfolierer fødderne (fx. med en scrub) og får på den måde fjernet døde hudceller, så ny hud dannes effektivt.