Bedste foundation i test – 8 foundations til forskellige hudtyper + guide 2023

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Den bedste foundation lægger en flot base og fuldender dit look uanset om du er til drama eller nude natural. Vi prøver i denne test 8 af de bedste foundations, og vi giver dig alle de vigtige detaljer. Vi ser på fordele og ulemper ved dækkeevne, finish og tekstur, når vi blender med vores 8 udvalgte favoritter.

Foundation er rygraden for enhver flot makeup, og det er din holy grail hvis du har uønskede pigmentpletter og ujævnheder i huden.
Vi tester 8 populære foundations, og stiller skarpt på, hvordan de performer hos forskellige hudtyper. Vi ser blandt andet på, hvordan de føles på huden, om de ‘kager til’ og udtørrer, eller om de holder ansigtet flot og fejlfrit hele dagen. I vores købsguide gør vi dig lidt klogere, så du kan vælge din næste foundation med sikkerhed. Vil du have overblik kan du klikke dig over på testens sammenligningstabel her.

Lâncome Teint Idole Ultra Wear Foundation SPF15 #045 Sable Beige

Bedst i test

Lâncome Teint Idole Ultra Wear Foundation SPF15 #045 Sable Beige
Fordele
 • pros-icon.svg Åndbar foundation med høj dækkeevne og solfaktor
 • pros-icon.svg Sved-, fugt-, og vandresistent
 • pros-icon.svg Giver en mat finish uden at udtørre huden
 • pros-icon.svg Dækker pletter og ujævnheder med et flot naturligt look
 • pros-icon.svg Ultra-let tekstur der er nem at blende – passer alle hudtyper

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Lancôme Teint Idole Ultra Wear Foundation SPF15 #045 Sable Beige

Let som en fjer og ligeså fantastisk alene som med andre produkter – Lâncome giver dig fejlfri hud i 24 timer! Du kan duppe lidt på med fingrene og korrigere små detaljer her og der, eller du kan gå all-in med pensel eller svamp og få en 100% dækkeevne uden at se tør og knasende ud i ansigtet. Den fås i 30 forskellige farvenuancer, så alle kan være med. Er du typen som aldrig har syntes om foundations, fordi de føles som et ubehageligt kunstigt lag på huden, så vil denne her fra Lâncome være en game-changer for dig.

Høj dækkeevne der ikke tilstopper porerne eller føles tung

Det er svært at finde en foundation, som dækker godt uden at kompromittere et naturligt look, men her er den altså. Den føles dejligt blød på huden og den holder sit matte look i længere tid end mange andre gode foundations gør. Det helt særlige ved den er dog, at den dækker så godt som den gør, men uden at kunne mærkes på huden. Den er ikke tilstoppende, og den begynder heller ikke at lave små ‘kager’ og furer i ansigtet sidst på dagen.

En alsidig foundation til al slags vejr

Endnu en lækker detalje ved denne foundation er, at den faktisk holder til det meste. Du skal nok ikke hoppe i poolen med den, men den er altså overraskende resistens for sved, høj luftfugtighed og let regn. Den bliver siddende indtil du renser den af, og takket være dens fugtbindende og nærende ingredienser får den din hud til at føles blød og lækker hele dagen lang.

Fordele
 • pros-icon.svg Oliefri foundation med medium dækkeevne og mat finish
 • pros-icon.svg Velegnet til normal og fedtet hud
 • pros-icon.svg Hurtigtørrende og nem at blende
 • pros-icon.svg Drøj i brug – du kommer langt med disse 30 ml

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Maybelline Fit Me Matte + Poreless Foundation #124 Soft Sand

Er din hudtype lidt til den olierede side, så er denne flydende foundation fra Maybelline til dig! Den er nem at arbejde med uanset om du blender større områder eller dupper på pletter, og så lægger sig bare rigtig flot på huden. Derudover har den en let konsistens, som holder din t-zone mat hele dagen!

Fås i mange forskellige farvenuancer

Det kan være svært at finde den rigtige foundation farve, fordi mange af dem tit bare er sådan nogle standard nuancer. Det har Maybelline lavet om på, og de giver dig mulighed for at vælge mellem hele 40 forskellige af slagsen!

Hører du til typen, hvis hudfarve og tone skifter markant fra sommer til vinter, finder du højst sandsynligt dit sæsonmatch hos Maybelline.

En god foundation til hverdagsbrug

Med en god medium dækkeevne får du skjult både synlige porer og glinsende flader uden nogen tør fornemmelse. Umiddelbart fungerer den bedst, hvis du har lagt primer først.

Vær derudover opmærksom på, at selvom den kan bygges op så kan den altså ikke give fuld dækning. Til gengæld er den tæt på perfekt som en hverdagsfoundation til dig, der har brug for en let dækkeevne med ekstra mat effekt.

Alt i alt en god foundation, der gør hvad den skal, og som er et fund til prisen.

Fordele
 • pros-icon.svg Mindsker porer og blødgør huden i op til 24 timer
 • pros-icon.svg Sved-, fugt og vandresistent
 • pros-icon.svg Ikke-komedogen og velegnet til alle hudtyper
 • pros-icon.svg Bæredygtig og ren – uden potentielt skadelige ingredienser og pakket i genbrugsmaterialer

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Christian Dior Forever No-Transfer 24H Wear Matte Foundation, 1W

Vi havde høje forventninger til den her foundation fra Dior, og efter at have prøvet den klapper vi nu i vores små hænder. Konsistensen er let og silkeagtig og den bliver ikke tør forskellige steder i ansigtet eller falmer pletvis i løbet af dagen. Derudover sætter den sig fantastisk godt, så du skal ikke være bange for at smitte af når du giver et kram – heller ikke selvom du sveder lidt.

Ensarter på den airbrush-agtige måde

Pletter, pigmentforandringer og store synlige porer – you name it, og Dior skjuler det for dig. Vi overdriver ikke, når vi påstår at det faktisk er så godt som alle former for ujævnheder, denne foundation kan gemme af vejen. Og ja, den kan gøre det uden hverken at føles tung eller få dig til at se ‘made up’ ud i ansigtet. Du får med andre ord et super flot look uden shine og med en silkefin overflade, der ligner du har været en tur gennem photoshop.

God til brylluppet, den runde fødselsdag og de lange aftener ude

For arrangementer, der varer fra morgen og til langt ud på natten, kan du stole på denne foundation. For de fleste holder den sit matte look trods sved, bevægelser og lummert klima, og det med at pudre næsen – det er ikke nødvendigt. Har du tør hud skal du huske at fugte den godt før du blender, og har du fedtet hud kan du lige ‘sætte den’ med en god pudder. Uanset hvad, er der ingen tvivl om, at det er rart at have en flot dækkende foundation makker som denne fra Dior.

Fordele
 • pros-icon.svg Sved- og fugtafvisende pudder foundation med ultra-mat finish
 • pros-icon.svg Holder dit ansigt glansfrit og reducerer synlige porer
 • pros-icon.svg God foundation til fedtet hud
 • pros-icon.svg Parfume- og parabenefri

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge MAC Studio Fix Powder Plus Foundation NC20

Lidt eller meget coverage? Du bestemmer selv om det skal foregå full-on med kabuki børste, fugtig beautyblender eller bare et par lette penselstrøg i t-zonen. Denne pudder foundation fra Mac servicerer nemlig alle behov og giver dig mulighed for at tilpasse alt fra let medium til fuld dækkeevne.

Du får nemt og hurtigt en ensartet hudtone med denne, og du behøver ikke nødvendigvis bruge en primer først. Den er desuden god til at dække mindre urenheder, og den lægger sig flot uden at føles tilstoppende i ansigtet. 

Udover at være god til fedtede hudtyper, klarer den sig også super til kombineret hud.

Den holder ikke på de lange dage, men til gengæld er den nem lige at hive op af tasken og pudre næsen med. 

Clinique Even Better Makeup SPF15 CN 52 Neutral

Bedste til at ensarte hudtonen

Fordele
 • pros-icon.svg Fugtgivende foundation med solfaktor 15
 • pros-icon.svg Lysner og ensarter med c-vitamin
 • pros-icon.svg God foundation til tør hud
 • pros-icon.svg Fås i 56 forskellige nuancer – så finder du nemt din perfekte farve
 • pros-icon.svg Sved- og fugtresistent

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Clinique Even Better Makeup SPF15 CN 52 Neutral

Oliefri, uden parfume, testet af øjenlæger og nem at blende – bedre bliver det næsten ikke. Clinique har lavet en flydende foundation, som forbedrer din hudtone når du har den på, men som også har en langtidsvirkende effekt. Den indeholder nemlig en række aktive ingredienser, der gradvist ensarter din hud for hver gang du bruger den.

Den har derudover en let og cremet konsistens, som fugter huden og giver en medium dækning med en let naturlig glød.

Den kan bygges op som du ønsker, men vil du sikre dig en naturlig finish skal du holde dig fra at gå efter fuld dækning. Døjer du i øvrigt med uren hud vil du blive glad for denne formular.

Fordele
 • pros-icon.svg Parfumefri foundation med naturlige mineraler
 • pros-icon.svg Giver medium dækning med en fin naturlig glød
 • pros-icon.svg Allergicertificeret og vegansk
 • pros-icon.svg Velegnet til alle hudtyper – også sensitiv hud

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Nilens Jord Mineral Foundation Compact #590 Honey

Er du til en underspillet men samtidigt strålende hud, så skal du have fat i Nilens Jord. Med denne mineral foundation kan du få dækket rødme og små ujævnheder med et fjerlet lag og et sundt udtryk. Det høje indhold af naturlige mineraler giver en dejlig luftig og blød fornemmelse på huden uden at føles tør.

Det er nok mere en pudder end en foundation som sådan, men den er stadig super til dig, som kun har brug for en let dækning. Den fungerer derudover fremragende ovenpå flydende foundations, hvis du har brug for et mere mat look.

Fordele
 • pros-icon.svg Giver en flot og satin-like finish
 • pros-icon.svg Skinner ikke på billeder
 • pros-icon.svg God til fedtet og kombineret hud
 • pros-icon.svg God til at dække urenheder og rødme
 • pros-icon.svg Sidder fint uden pudder

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Giorgio Armani Luminous Silk Foundation #5

Medium dækkende foundation med en blødhed du nok ikke har prøvet før; denne Armani model føles ligeså luksus som den lyder.

Den er uden olie og er derudover særlig velegnet til optagelser med blitzlys som for eksempel fotoshoots, TV optagelser eller bare fotos ved festlige begivenheder.

Konsistensen er lækker og let og den er nem at blende. Den giver sådan en flot naturlig men stadig porcelænsagtig finish til den matte side. Og wow, hvor ser det godt ud, men det holder desværre ikke i særlig lang tid.

Påfør den med en tætpakket børste i stedet for med en svamp, så får du det flotteste resultat.

Fordele
 • pros-icon.svg Meget let foundation der kan bygges op til en medium dækning
 • pros-icon.svg Åndbar og let i konsistensen
 • pros-icon.svg Holder looket i op til 24 timer
 • pros-icon.svg Velegnet til alle hudtyper

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge L’Oréal Paris Infaillible 24H Fresh Wear Foundation #140 Golden Beige

En billig foundation, der sætter sig flot og godt, og som holder hele dagen? Jo tak, L’Oréal!

Her får du en flydende foundation, der er let uden at være tynd og som dækker godt uden at være tung. Den performer næsten på lige fod med de helt dyre foundations, og så er den tilmed drøj i brug. Den er nem at blende og bygge op, og dens holdbarhed er virkelig god.

Den kan godt oxidere en lille smule efter en times tid, men til gengæld begynder den ikke at krakelere og se kaget ud sidst på dagen.

Guide

Sådan vælger du den bedste foundation

Hvordan finder du den rigtige foundation? Og hvad skal den kunne?

Læs med herunder, hvor vi guider til nogle af de vigtigste ting du bør overveje inden du opgraderer din daglige makeup med en flot foundation.

Hvad skal en god foundation kunne?

En god foundation dækker godt, den er nem at blende, og så sidder den flot hele dagen uden at ‘kage til’ i furer og fine linjer. Derudover skal den selvfølgelig passe til både din hudtype og din hudtone.

Vælg en foundation der passer til din hudtype

For at opnå det bedste resultat med foundation er det vigtigt at vælge en type der passer til din hud.

Fedtet/kombineret hud

Ofte gælder det, at kombineret til fedtet hud skal gå efter foundations, som giver et mat eller ekstra mat udtryk. Derudover bør foundations til fedtet hud altid være oliefri.

Normal/tør hud

Normal til tør hud skal derimod gå efter en naturlig finish, og gerne en foundation med fugtgivende ingredienser.

Sensitiv hud

Har du sensitiv hud skal du gå efter en mild foundation uden udtørrende alkohol, parfume og parabener. Derudover kan det være en fordel at gå efter en, der er dermatologisk testet.

Hvilken farve skal du vælge?

Det kan være svært at finde den helt rigtige farve. Mange af os har prøvet at rende rundt med et mærkeligt skær i ansigtet, der ser alt andet end smooth og lækkert ud.

Når du vælger foundation skal du udover farve også tage hensyn til den hudtone du har, og det er her at den mange gange glipper.

Gå efter en foundation som passer til din hudtone

Det fantastiske ved mange foundation brands er at de har et enormt udvalg af farvenuancer. Samtidigt kan det også være ret overvældende og ikke mindst svært at finde frem til den helt rigtige.

Grundlæggende skelnes der mellem to slags hudtoner; de kolde og de varme.

Har du en hudfarve med en kold undertone skal du gå efter foundations med lilla og rosa toner. Har du derimod en hudfarve med varme undertoner, skal du gå efter foundations med mere gule og orange toner.

Foundation test

For at være sikker på at du vælger den helt rigtige farve, er det en god idé at påføre foundation på kæbebenet. Test gerne flere farver samtidig så du kan se forskellen og hvordan de ser ud på din hud.

Forskellige typer af foundations og dækkeevne

I denne foundation test har vi set på tre forskellige typer af foundation;

 • mineral
 • flydende
 • pudder

Mineral foundations har som regel en lettere dækkeevne med en mere naturlig finish, hvor flydende- og pudder foundations kan gå ind og dække helt op til 100% alt afhængigt af formular. Hvilken type du skal vælge afhænger derfor af dit behov og ønsker til dækkeevne.

Foundations der plejer huden

Det er aldrig en dårlig idé at anskaffe sig en foundation med lidt ekstra plejende ingredienser i formularen. Nogle foundations indeholder hyaluronsyre og e-vitamin, mens andre plejer med a-vitamin, jojobaolie eller sheasmør. Har din hud tendens til tørhed eller døjer du særligt med uren hud, kan plejende ingredienser være særligt gode for dig.

FAQ

Hvilken foundation er bedst i test?

Den bedste foundation i denne test er Lâncome Teint Idole Ultra Wear Foundation SPF 15! Her får du en god flydende foundation med flot mat finish og en høj dækkeevne, der holder lige indtil du tager den af igen.

Hvilken foundation anbefaler hudlæger?

Der findes flere forskellige foundations, som er anbefalede af hudlæger. Clinique Even Better Makeup produktet i denne test er udviklet i samarbejde med hudlæger.

Hvad er bedst foundation eller pudder?

Om foundation eller pudder er bedst vil komme an på din hudtype og dit behov. For de fleste fungerer foundation og pudder bedst i kombination.

Hvad er forskellen på primer og foundation?

Primer fugter og forbereder din hud i ansigtet, så din foundation lægger sig pænere og mere jævnt. Er du en tør hudtype er det en god idé altid at bruge en primer før din foundation.

Hvad er forskellen på foundation og concealer?

En concealer bruges til at dække pletter, ujævnheder og rødme på mindre områder mens en foundation skal dække i hele ansigtet.

Hvad bruger man en foundation til?

Man bruger en foundation som en base for en flot og holdbar makeup. Derudover kan man bruge en foundation til at dække uønskede pigmentpletter og rødme.

Hvad er den bedste foundation?

Den bedste foundation er en som passer til din hudtype, hudtone og den dækkeevne du ønsker.

Hvad putter man under foundation?

Brug en god fugtighedscreme og/eller en god primer inden du lægger din foundation.

Kan man blande foundation og dagcreme?

Man kan sagtens blande foundation og dagcreme! Ved at blande kan du tilpasse så du får lige præcis den dækkeevne og finish som du vil have.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×