Bedste selvbruner test 2022 – 5 gode selvbrunere til krop og ansigt

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

James Read Gradual Tan H20 Tan Mist 3
Bedste selvbruner mist

James Read Gradual Tan H20 Tan Mist

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Vi finder den bedste selvbruner i denne artikel, så du er fri for at gøre det. Vi smører os med 5 af slagsen og afvejer fordele og ulemper, når vi ser på ting som påføring, farve og tørretid. 

Spættede plamager og orange streger; det er hvad mange af os forbinder med selvbrunere. Der er heldigvis sket meget over det sidste årti, og det er imponerende, hvor flotte resultater, du faktisk kan opnå med en god selvbruner – altså hvis du bruger den rigtigt. 

I denne artikel tester vi 5 af de bedste selvbrunere med øje for påføring, hvordan de udvikler sig over tid, og nok vigtigst af alt: om de giver et naturligt look. I købsguiden, der følger, udstyrer vi dig med den ultimative selvbruner guide, så du ved lige præcis, hvilken du skal gå efter, og hvordan du skal (og ikke skal!) påføre den, så du får en smuk kulør. Testens 5 selvbrunere kan du se opstillet i vores sammenligningstabel lige her. 

Fordele
 • pros-icon.svg Kan anvendes både på kroppen og i ansigtet – og uden parabener
 • pros-icon.svg Giver en flot sommerglød uden at efterlade skjolder
 • pros-icon.svg Klistrer ikke og er hurtigtørrende
 • pros-icon.svg Godt alternativ til den daglige foundation
 • pros-icon.svg Giver en naturlig glød til ansigtet om vinteren

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Sunspa Tan-in-a-Can

Få sund kulør uden et grimt orange skær med denne fikse selvbruner spray fra danske Sunspa. Her får du kvalitet og airbrush-effekt lige til at tage med hjem. Spraydysen garanterer dig en flot og jævn fordeling, som passer lige så godt til blege hænder, fødder og ben, som til ansigtet. Vil du have en lidt mørkere glød, kan du snildt spraye en ekstra omgang eller to uden at efterlade striber, pletter eller en kunstig solbrun farve – og det er noget vi kan li’! For en selvbruner spray at være, er denne model nem at påføre, og det er altså et kæmpe plus. Dette i kombination med den helt naturlige farve som den giver, gør den klart til en af de bedste selvbruner sprays, du kan få fingrene i.

Derma Selvbruner Lotion

Bedste billige

Fordele
 • pros-icon.svg Vegansk og Svanemærket selvbruner lotion med fugtgivende ingredienser
 • pros-icon.svg Rigtig god til tør hud
 • pros-icon.svg Parfumefri
 • pros-icon.svg God til de mindre rutinerede – her kan du langsomt opbygge farven som du ønsker
 • pros-icon.svg Selvbrunerens tube er fremstillet i primært genanvendt materiale

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Derma Selvbruner Lotion

Derma har formuleret en selvbruner lotion til alle hudtyper, der fugter huden, er nem at bygge op, og som ikke koster en bondegård.

Med fugtgivere som sheasmør, mandelolie og glycerin er denne allergivenlige selvbruner mild og effektiv, og god til både krop og ansigt – og til dig med sart hud. Den giver en lækker og flot glød til i forvejen solkysset hud, og vil være genial til at forlænge sommerens solbrune kulør. Den har derudover en let konsistens, som er nem at blande i bodylotion eller ansigtscreme, hvis du vil have en helt let og naturlig glød. Hører du til de, der altid har haft svært ved at få solbrune ben, er denne Derma selvbruner din nye bedste ven. Her får du god selvbruner, der er nem at påføre og som er super til prisen!

James Read Gradual Tan H20 Tan Mist

Bedste selvbruner mist

James Read Gradual Tan H20 Tan Mist
Fordele
 • pros-icon.svg Ultra-let og ikke-klistrende selvbruner mist til ansigt og overkrop
 • pros-icon.svg Kan sprayes i flere lag hvis du ønsker en mørkere tan og/eller dybere glød
 • pros-icon.svg Rigtig god til ansigt, hals og décolleté
 • pros-icon.svg Nærer, fugter og stimulerer huden med aloe vera og rosenolie – her får du lidt anti age med i købet
 • pros-icon.svg Velegnet til alle hudtyper

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Vita Liberata Fabulous Self Tanning Tinted Mousse Medium

Non-sticky og vaskeægte mousse-let – denne selvbruner mousse tørrer hurtigt og perfekt og lader dig stryge ud af døren inden der er gået 30 minutter! Farven ses hurtigt, og er derfor nem for dig at vurdere uden ventetid.

Denne Vita Liberata Self Tanning Mousse har en luksuriøs og virkelig lækker bronzeagtig farve, der holder i en lille uges tid. Det er derudover en selvbruner, der ikke smitter af, og som heller ikke udvikler den der ubehagelige duft som mange selvbrunere gør efter et døgns tid. Den efterlader huden blød og med en smuk glød, og er oplagt til dig, der vil have en instant bronzing af højeste kvalitet.

Ecooking Selvbruner Drops Parfumefri

Bedste selvbruner dråber

Fordele
 • pros-icon.svg Vegansk og dermatologisk testet selvbruner – sikker for alle hudtyper
 • pros-icon.svg Indeholder agurkeekstrakt og hyaluronsyre – disse dråber vil fugte huden med de absolut bedste ingredienser
 • pros-icon.svg Glasflasken kan genbruges – perfekt til andre flydende produkter på ferien

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Ecooking Selvbruner Drops Parfumefri

Vil du have en selvbruner, der kan tilføre huden næring med foryngende anti ageing ingredienser, så er disse gyldne dråber til dig. Ecooking har lavet en opskrift, hvor du nemt kan opbygge farve med lige præcis den mængde selvbruner, du ønsker, og det er klart en fordel. Her får du altså hverken for meget farve eller mærkelige streger på huden som det kan ske med andre selvbrunere. Den kræver muligvis lidt tålmodighed og et par prøve-doseringer før du rammer den rette glød, men til gengæld vil den få din flotte farve eller solkyssede hud til at vare hele året.

Guide

Sådan vælger du den bedste selvbruner – købsguide

Skal det være en selvbruner spray, lotion, mousse eller flydende dråber?

Og hvor på kroppen vil du gerne have lidt ekstra glød? Der er lige et par overvejelser at have med, inden du sætter afsted efter din næste selvbruner.

I følgende guide fortæller vi dig, hvad forskellen er på de forskellige typer af selvbrunere, og hvad og hvem de fungerer bedst til.

Lotion, mousse eller spray – hvad er bedst?

Udover konsistens og påføringsmetode, er der også forskel på, hvordan og til hvem disse typer af selvbrunere anvendes bedst.

Mousse

For eksempel er en selvbruner mousse er god, hvis du slet ingen tanning base har (læs: du er bleg). En mousse er også den nemmeste at påføre og opnå et jævnt lag med, og den har også den hurtigste virkningstid. Er du nybegynder, vil en mousse være oplagt at starte med.

Lotion

En selvbruner lotion er bedst, hvis du allerede har en let solbrun kulør, og vil vedligeholde denne, eller ønsker en anelse mørkere tone i huden. Husk på, at en selvbruner lotion ofte er ‘gradual’ – altså at farven udvikler sig over nogle dage.

En lotion kan tage lidt tid at fordele ordentligt, da du skal gnubbe mere for at få et jævnt og flot resultat.

Spray og mist

En selvbruner spray eller mist er tit lidt sværere at arbejde med, og det er der naturligvis et par årsager til. Sprays og mists er gode at bruge på enkelte områder (for eksempel i ansigtet og på armene) men de kan være svære at opnå et jævnt og ensartet resultat med, hvis du skal bruge dem på hele kroppen. Netop fordi det er sprays, hvor du ikke skal bruge hænderne til at smøre/udjævne med, skal du være ekstra omhyggelig, hvis du skal spraye større områder. Derudover er det rigtig meget produkt, du kommer til at bruge, hvis du skal have sprayet hele kroppen.

Selvbruner dråber

Selvbrunere fås også i transparent flydende form som selvbruner dråber. Denne slags skal typisk blandes i din bodylotion, ansigtsolie– eller creme.

Ønsker du en mørkere tone kan de fleste også bruges direkte på huden. Selvbruner dråber er udover i ansigtet, også gode at bruge på hænderne.

3 gode selvbruner tips

Orange plamager og streger hist og her efter en (mislykket) omgang med selvbruneren er både irriterende og grimt, og ofte også årsag til, at mange af os springer selvbruneren over.

Men faktisk kan du komme både streger og gulerodsfarvede plamager i forkøbet med disse 3 gode råd:

 • Forbered din hud. Og forbered den gerne i dagene op til din selvbruner seance. Sørg for at den får ekstra fugt, og sørg ligeledes for at få fjernet hår og eksfolieret godt inden. Hårfjerningen bør du klare et døgns tid i forvejen. Eksfoliér gerne et par timer før.
 • Undgå skrappe bodywash formularer i dagene efter du har påført selvbruneren. Her er sæber med mineralske olier og petrolatum nogle af de syndere, som kan få din selvbruner til at fade i pletter og plamager. Undgå ligeledes hårfjerning i de første par dage efter du har påført selvbruner.
 • Du skal vælge en selvbruner, der passer til din hudfarve og tone. Det nytter ikke noget at gå efter en mørk eksotisk glød, hvis du er hvid som en væg – så bliver du orange.

Sådan skal du påføre din selvbruner

Hvad enten du er en garvet spiller eller er helt ny i selvbruner-universet, kan du rådføre dig med følgende vejledning. Med denne er du sikret et godt og grundlæggende fundament for påføring- og resultat af din selvbruner.

Forbered huden inden du anvender selvbruner

For alle typer af selvbrunere gælder det, at du skal forberede huden inden du går i gang.

Start altid med et bad, hvor du sørger for at fjerne alle døde hudceller. Dette kan gøres ved eksfoliering med en scrub eller en scrub-lignende handske.

Nogle foretrækker at eksfoliere dagen før – for eksempel om aftenen inden sengetid. Du skal dog stadig en tur under bruseren dagen derpå, inden du påfører selvbruneren.

Eksfoliering og fjernelse af døde hudceller er essentiel for det resultat du opnår med din selvbruner. Vær særlig omhyggelig med hænder, fødder, knæ og albuer.

Huden skal have en ensartet overflade, så den får de bedste forudsætninger for, at selvbruneren fordeles godt og sætter sig med et flot og jævnt resultat.

Fugt huden

Smør hele kroppen ind i en god fugtighedscreme eller bodylotion efter badet. Igen her skal du være ekstra grundig med hænder, fødder, knæ og albuer. Har du andre områder på kroppen, som er, eller har tendens til at være ekstra tørre, skal du være opmærksom på at fugte disse ekstra godt. Det er vigtigt, at du får smurt din lotion ordentligt ud, og at den er trængt ind i huden inden du påfører din selvbruner.

Har din selvbruner særlige instruktioner, skal du naturligvis følge disse. Ved enkelte produkter anbefales det ikke at bruge bodylotion inden selvbruneren påføres. Denne detalje skal du være ekstra opmærksom på, da det kan have betydning for, hvordan farven udvikler sig.

Øvrig forberedelse

Selvbrunerpletter kan være svære at fjerne, hvis de først har fået lov at sidde. Derfor er det  godt at være forberedt med et mørkt eller gammelt håndklæde, og eventuelt også en pakke vatrondeller eller en opvredet klud. Bruger du en spray skal du være ekstra opmærksom på ikke at komme til at spraye andre steder end på dig selv. Bruger du en spray eller mist i ansigtet bør du vikle et håndklæde om håret og ligeledes dække bryn og læber.

Spray din selvbruner på

Spray med en afstand på mellem 15 – 20 cm. Brug lette fejende bevægelser (fra side til side) og sørg for at holde samme tempo og afstand. Undgå altid at holde sprayen stille mens du er i gang med et område.

Start gerne med fødder og underben og bevæg dig opad. Sørg for at spraye og færdiggøre ét område ad gangen.

Områder af kroppen der er svære at nå

For områder på kroppen, der er svære at nå, bør du have et stort spejl til rådighed. Her vil et gulvspejl i fuld størrelse være oplagt. Der findes lidt forskellige tips og tricks til, hvordan du når disse svære områder (for eksempel ryggen) – og disse indeholder ofte en særlig selvbruner-applikator. Er du ikke i besiddelse af sådan en, anbefaler vi, at du får hjælp. Det er ganske enkelt den sikreste vej til det bedste resultat.

Har du en selvbruner spray, er et godt tip, at du bukker dig forover til du er i vandret position. Her skal du spraye oppe fra dit hoved/nakke og udover ryggen. Du vil kunne mærke, hvor selvbruneren lander, men det kræver øvelse at opnå et flot resultat.

Selvbruner mousse og lotion

Ved påføring af mousse og lotion skal du helst bruge en speciel handske. Så er du sikret en bedre påføring, og du holder samtidigt dine egne hænder fri for farvestænk.

Brug cirkulære bevægelser når du påfører selvbruner med en handske og vær altid omhyggelig. Ligesom med sprayen, er det en god idé at starte med at påføre selvbruneren nedefra ved fødder og underben, og så arbejde sig opad.

Tørretid

Selvbrunere skal have tid til at tørre og de fleste vil udvikle farven over nogle timer. Det kan variere fra produkt til produkt, men dette vil typisk være mellem 6 – 8 timer. Du bør altid bruge løstsiddende tøj i disse efterfølgende timer. Dette er i øvrigt et forbehold du generelt bør have in mente; sørg for at have god tid både mens du smører selvbruner på, og i de efterfølgende timer. For lotions, der er gradual, vil farven udvikle sig over nogle dage. De vil dog kun kunne smitte af i de første timer efter påføring.

Ved det fleste selvbrunere kan du opbygge farven over tid og ved hver enkelte påføring.

FAQ

Hvilken selvbruner er bedst i test?

Den bedste selvbruner i test er Sunspa Tan-in-a-Can Original! Med denne self tanning spray får både krop og ansigt en flot og naturlig sommerglød uden striber og orange begynderfejl!

Hvor længe holder selvbruner?

En selvbruner holder som regel i 3 - 5 dage. Dette kan med få undtagelser variere en smule alt afhængigt af, hvilken type selvbruner du har brugt, samt hvordan du efterfølgende plejer din hud.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×