Bedste shampoo test 2022 – 5 gode shampooer til forskellige hårtyper

1
Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo

Derfor skal du vælge Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo Denne Hairlust shampoo er til dig med tyndt hår og svag hårvækst. Det er en mild og effektiv shampoo, der renser skånsomt og som samtidigt stimulerer hovedbund og hårrødder. Shampooen indeholder blandt andet økologisk aloe vera, koffein udvundet af kaffebønneolie, og risproteiner, som gradvist vil styrke dit hår og få det til at vokse sig sundt og stærkt. Den er oplagt til post-graviditetshårtab og hår,…

Tjek prisen →
TESTVINDER
 Billigste prisForhandler 
Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo
Australian Bodycare Hair Clean Shampoo Tea Tree Oil
Moroccanoil Smoothing Shampoo
Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo
Tigi Bed Head Colour Goddess Shampoo

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

[table]

Læs med her, hvor vi finder den bedste shampoo i 2022! Vi tester 5 favoritter og undersøger, hvilke hårtyper de passer bedst til, og hvorfor. Vi afvejer desuden fordele og ulemper når vi vasker håret med hver af dem.

Er den rigtige shampoo til dit hår også den rigtige til din hovedbund? I denne test kommer vi vejen rundt om både hårtyper og hovedbunde når vi bedømmer 5 af markedets bedste shampooer. Vi ser på, hvilke egenskaber de hver især kan byde ind med – og om de holder, hvad de lover.

I vores efterfølgende købsguide går vi i detaljer med, hvilke ingredienser, der passer til hvad, og hvordan de gør en forskel for forskellige typer af hår. Og minsandten om vi ikke runder af med et par tips og tricks til, hvordan du skal vaske hår korrekt. Vores 5 omtalte shampooer kan du se opstillet i en sammenligningstabel ved at klikke her.

Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo – Bedst i test

Derfor skal du vælge Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo

Denne Hairlust shampoo er til dig med tyndt hår og svag hårvækst. Det er en mild og effektiv shampoo, der renser skånsomt og som samtidigt stimulerer hovedbund og hårrødder. Shampooen indeholder blandt andet økologisk aloe vera, koffein udvundet af kaffebønneolie, og risproteiner, som gradvist vil styrke dit hår og få det til at vokse sig sundt og stærkt. Den er oplagt til post-graviditetshårtab og hår, der trænger til et seriøst re-boot. Har du krøller og krus i lokkerne vil den ligeledes give godt med næring og reducere de flyvende hårstrå.

Det vi liker:
 • Vegansk og certificeret økologisk shampoo mod hårtab
 • Reparerer og genopbygger ødelagt hår
 • Også god til slidt hår
 • Afbalancerer- og giver en sund hovedbund
 • Curly Girl-venlig
Det vi ikke liker:
 • Denne shampoo skummer næsten ikke og det er nemt at bruge for meget produkt, hvilket kun vil resultere i fedtet og fladt hår
 • Kan nemt filtre håret

Australian Bodycare Hair Clean Shampoo Tea Tree Oil – Bedste billige

Derfor skal du vælge Australian Bodycare Hair Clean Shampoo Tea Tree Oil

Hælder din hårtype lidt til den fedtede side fordi din hovedbund er on/off i ubalance? Australian Bodycare klarer ærterne. Her får du en shampoo, der med naturlige olier (og helt uden silikone), får styr på din hovedbund og giver nyt liv til dit hår. Shampooen har en afbalancerende effekt på hovedbundens sebumproduktion, og den beroliger kløe rigtig godt.

Den efterlader håret skinnende og silkeblødt, og så kan den kan snildt bruges af hele familien. Er du i øvrigt typen, der jævnligt kommer stylingprodukter i håret, vil den fungere fantastisk som din ugentlige clarifying shampoo.

Det vi liker:
 • Plejer og lindrer tør og irriteret hovedbund
 • Renser i dybden uden at udtørre
 • Forebygger skældannelse og stimulerer hovedbunden
 • God til fedtet og fint hår
 • Vegansk og dermatologisk testet
Det vi ikke liker:
 • God til tør hovedbund men ikke til tørt hår – den udtørrer det
 • Ikke god til kemisk behandlet- og/eller krøllet hår
 • Ikke god til alle typer af følsom hovedbund

Moroccanoil Smoothing Shampoo – Bedste premium

Moroccanoil Smoothing Shampoo

Derfor skal du vælge Moroccanoil Smoothing Shampoo

Moroccanoil er nok det tætteste du kan komme på en plejende hårmaske i shampoo-form, og det siger ikke så lidt. Med denne Smoothing Shampoo får du en både nærende og genopbyggende formular, som reducerer flyvende frizz og genopliver ultra-tørre hårstrå og spaltede spidser. Med Moroccanoils signatur-ingrediens arganolie (og argansmør!) vil denne shampoo derudover tæmme og give spændstighed til bølgede længder og krøl. Shampooen er color-safe, ligesom den også vil være god og genopbyggende for beskadiget hår. Den er fri for skadelig kemi og sulfater, den giver dig silkeblødt hår, og så dufter den himmelsk!

Det vi liker:
 • Giver godt med ekstra fugt og næring til tørt og kruset hår
 • Har en udglattende effekt
 • Styrker og genopbygger slidte spidser og skadet hår
 • Fantastisk til stort og uregerligt hår
Det vi ikke liker:
 • Kan tynge tyndt og fint hår
 • Ikke god til fedtet hår

Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo – Bedste fugtgivende

Derfor skal du vælge Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo

Med en diskret og dejlig duft, kan du med denne shampoor få både fugt, glans og minus frizz. Og du kan få det med ingredienser, der nærer til perfektion, og som vil styrke håret betragteligt. Olaplex er en af de der shampooer, der bare er lidt mere lækker end alle de andre, og som kun bliver bedre jo længere tid du bruger den. Med genopbyggende egenskaber er den desuden genial til stort hår og tykke hårstrå, der har brug for en plejende shampoo. For dig med kemisk behandlet- eller soltørt hår, er den ligeledes en sand mirakelmager. Her du altså en virkelig god shampoo, der får dine lokker til at falde flot og naturligt, og som har en imponerende blødgørende effekt.

Det vi liker:
 • Intenst fugtgivende shampoo til alle hårtyper – her får du dybdegående pleje til håret
 • Reducerer frizz og blødgør tørt hår
 • Nærer og styrker normalt hår
 • Uden parabener, sulfater og andre skadelige stoffer – renser håret skånsomt
 • Drøj i brug – selv med en lille klat skummer denne shampoo godt op
Det vi ikke liker:
 • Har du fint hår er det mikroskopisk, hvad du skal bruge af denne – og bruger du for meget kan dit hår ret hurtigt blive fladt at se på

Tigi Bed Head Colour Goddess Shampoo – Bedste til farvet hår

Derfor skal du vælge Tigi Bed Head Colour Goddess Shampoo

Er du den mørkhårede type, farvet eller ej – Tigi Bed Head har udviklet en shampoo kun for dig! Med mandel- og kokosolie, samt keratin, sørger denne shampoo for tilpas fugt, næring og shine. Derudover vil den styrke håret og dæmpe krus på flotteste vis.

Er du til søde dufte vil denne Goddess shampoo falde i god jord hos dig. Er du ikke, vil den muligvis vælte dig bagover. En udmærket shampoo, der viser de bedste resultater hos typer med kraftigt hår, og hår, som har brug for ekstra pleje efter kemiske farvebehandlinger.

Det vi liker:
 • Indeholder e-vitamin og hørfrøolie – stærke antioxidanter der beskytter
 • Har fugtende og genopbyggende egenskaber
 • Også god til skadet hår
 • Dufter lækkert af karamel
Det vi ikke liker:
 • Indeholder parfume – kan være udtørrende for farvet hår der muligvis er lidt kemisk medtaget
 • Bedst til brune, kobber og mørkerøde hårfarver
 • Kan tynge tyndt og fint hår

Sådan vælger du den bedste shampoo

At du bruger en shampoo, som passer til din hårtype er lidt hvad beliggenhed er for ejendomsmæglere; det er ret vigtigt. Men det er ikke altid nok bare at gå efter en shampoo, hvorpå der for eksempel står, at den er til krøller, eller til fint hår. Sommetider skal der nemlig nogle specifikke ingredienser til, for at du får den helt rigtige shampoo til dig. Derfor kan det være godt at vide lidt om, hvordan forskellige ingredienser fungerer – eller ikke fungerer – til forskellige typer af hår og hovedbunde.

Vi giver dig her den ultimative guide, så du kan forstå din hårtype, hvilke ingredienser den har brug for, og hvad du ellers skal gå efter, hvis du har særlige behov til din shampoos egenskaber.

Forskellige hovedbundstyper

Der er forskellige hårtyper, og så er der forskellige hovedbundstyper, og mens det ene ofte afgør det andet, kan der stadig være tilfælde, som falder udenfor.

Har du det, vi kalder normalt hår, er din hovedbunds sebumproduktion optimal, og tilstanden i dit hår ligeledes. Har du derimod tør hovedbund, skal du være opmærksom på at give den fugt og næring, når du vasker håret. Tørre hovedbunde har ofte også tørt og kruset hår, men det er ikke altid. Her kommer den kombinerede hårtype ind i billedet – det kan være en fedtet hovedbund med tørt hår, eller en tør hovedbund med fedtet hår. Sådanne hårtyper kan også opleve, at hår og hovedbund ændrer sig i forhold til klima og årstider.

Har du olieret og fedtet hår med en fedtet hovedbund skal du gå efter en shampoo med clarifying og eventuelt også eksfolierende egenskaber.

Sådan finder du ud af hvor fedtet din hovedbund og dit hår er

Er du ikke helt sikker på, hvor på skalaen du ligger, kan du prøve denne nemme test.

Du skal bruge et blotting paper eller en fin serviet (a là Kleenex).

Sådan gør du

Vask dit hår om aftenen før sengetid og lad det lufttørre.

Næste morgen skal du tage blotting paper eller serviet og presse det mod din hovedbund forskellige steder. Vær opmærksom på området bag ørene og ovenpå ‘kronen’ af dit hoved.

Fedtet

Fedtet hår og hovedbund er nemt at se – her vil der være tydelige pletter på papir eller serviet. Her er det både hovedbunden og hårrødderne, der er fedtede.

Kombineret

Har du kombineret hår vil du kunne se et svagt aftryk på papiret, men typisk kun, hvis du holder papiret nede i længere tid.

Tør

Ved tør hovedbund vil der intet overskydende fedt være at se.

Forskellige hårtyper

Kigger vi specifikt på hårtype, forholder det sig lidt anderledes. Her er der nemlig flere forskellige, som skal tages hensyn til uafhængigt at tilstanden i hovedbunden.

Nedenfor gennemgår vi de typiske af dem, så du kan blive klogere på, hvordan de er og hvilken slags pleje de har brug for.

Shampoo til normalt hår

Normalt hår kan komme afsted med de fleste typer af shampooer, så længe håret ikke udsættes for daglig brug af varme stylingapparater, stylingprodukter eller andre udefrakommende faktorer som for eksempel hyppigt ophold i sol og saltvand.

Hvad er godt at have i en shampoo til normalt hår

Der er ikke som sådan nogle bestemte ingredienser, normalt hår har bedre af end andre, så længe shampooens rensende egenskaber opvejes af de fugtende. Mange shampooer, der er formulerede til normalt hår indeholder lettere fugtende og nærende ingredienser såsom glycerin, keratin eller jojobaolie.

Hvad skal du undgå

Selv med normalt hår bør du undgå shampooer med skrappe midler, der kan udtørre og afbalancere hår og hovedbund for de naturlige fedtstoffer. Her skal du som altid undgå parabener og også gerne diverse typer af sulfater (særligt SLS).

Shampoo til tørt hår og kruset hår

Det er altid godt at bruge en sulfatfri shampoo, men har du tørt hår er det endnu vigtigere. Tørt og kruset hår har brug for rigtig meget fugt og nogle sulfater har modsatte effekt. De kan nemlig udtørre håret (og hovedbunden), og vil derfor også kunne skabe mere krus og gøre håret svært at sætte.

Hvad er godt at have i en shampoo til tørt og kruset hår

Shampooer, der giver ‘intense moisture’ er tit de bedste shampooer til hår, der er tørt og kruset. Ligesom ved hudplejeprodukter er naturlige olier særligt gode fugtgivere i en shampoo.

Gå efter olier som:

 • avocadoolie
 • arganolie
 • kokosolie
 • sheasmør
 • macadamiaolie
Hvad skal du undgå

Undgå altid rensende ingredienser som:

 • Sodium lauryl sulfate (SLS)
 • Udtørrende alkohol som isopropyl-, ethyl- og denatureret alkohol

Derudover skal du gå efter shampooer, der ikke indeholder parfume, da dette vil have en udtørrende effekt på hårstråene.

Shampoo til krøllet hår

Krøllet hår er ofte lig med tørt hår og dermed også kruset hår. Også her vil naturlige ingredienser i form af fugtgivende olier være gode at have i en shampoo. Derudover bør du altid gå efter en meget mild shampoo, og gerne en, der er Curly Girl-venlig. I Curly Girl metoden findes nogle særligt godkendte produkter og metoder, som helt specifikt henvender sig til typer med krøllet hår.

Hvad er godt at have i en shampoo til krøllet hår
 • Naturlige olier
 • Sheasmør
 • Glycerin
Hvad skal du undgå
 • Silikone
 • Sodium lauryl sulfate
 • Sodium laureth sulfate
 • Udtørrende alkohol som isopropyl-, ethyl- og denatureret alkohol
 • Parfume

Shampoo til fint hår

En shampoo til fint hår skal kunne give fylde og samtidigt rense hovedbunden for fedt og eventuelle produktrester. En volume shampoo med ingredienser, der også styrker håret vil være super til dig med fint hår.

Hvad er godt at have i en shampoo til fint hår
 • B5 vitamin
 • Polymer
 • Biotin
 • Hyaluronsyre
 • Ingefærekstrakt
 • Ginseng
Hvad skal du undgå
 • Mineralske olier
 • Triclosan
 • Silikone (hvis det er i en større mængde)

Shampoo til fedtet hår

Fedtet hår (og hovedbund) skal gerne bruge en ekstra rensende (se efter clarifying) shampoo. Denne type shampoo renser lige det mere effektivt end en almindelig shampoo gør. Nogle af disse shampooer vil også have eksfolierende egenskaber, så hovedbunden og hårrødder både renses og stimuleres. Derudover bør du vælge en shampoo, der ikke indeholder silikone, da dette kan tynge håret yderligere.

Hvad er godt at have i en shampoo til fedtet hår
 • Tea tree olie
 • Lemon
 • Rosmarin
Hvad skal du undgå
 • Arganolie
 • Sheasmør
 • Avocadoolie
 • Castorolie
 • Kokosolie

Shampoo til farvet hår

En shampoo til farvet hår skal bidrage til farvens levetid. Du skal derfor gå efter en shampoo uden ingredienser, der kan vaske farven ud. Da hårfarve er en kemisk behandling, vil en styrkende shampoo, der samtidigt er mild, være det, du skal gå efter. Undgå for alt i verden clarifying shampooer og shampooer med SLS sulfater, og få gerne fat i en shampoo med UV-beskyttelse.

Hvad er godt at have i en shampoo til farvet hår
 • Arganolie
 • Geranium
 • Rosenblomst ekstrakt
 • Hørfrøolie
 • Keratin
Hvad skal du undgå
 • Kamille
 • Triclosan
 • Retinyl Palmitate
 • Tea Tree olie
 • Sulfater (SLS) – SLES er knap så slem

Hvad du skal undgå i en shampoo

Uanset hvilken shampoo du bruger, er der en række ingredienser du altid bør styre udenom. Disse er:

 • SLS Sulfater
 • Formaldehyd
 • Parabener
 • Hexachlorophene
 • Phthalater

Det er vigtigt at nævne, at ikke alle sulfater og rensende ingredienser er skrappe mod hår og hovedbund. Der findes også dem, der renser mildt og som du sagtens kan have i din shampoo. Disse er:

 • Sodium lauroyl taurate
 • Sodium lauroamphoacetate
 • Decyl glucoside
 • Lauryl glucoside
 • Sodium lauryl sulfoacetate (SLSA)
 • Sodium cocoyl glycinate
 • Sodium cocoyl glutamate
 • Disodium
 • Sodium lauroyl methyl isethionate

Vask håret rigtigt

Tænker du over, hvordan du vasker dit hår, og hvordan det måske eller måske ikke har en indflydelse på tilstanden i dit hår?

Det nok mest velkendte råd til en god rutine for et velplejet hår er, at du skal undgå hyppig hårvask, kun bruge gode hårprodukter, altid bruge varmebeskyttende spray inden du styler, og så videre. Men når det så kommer til at vaske håret, er der stadig mange af os, som ikke har helt styr på, hvordan selve hårvasken faktisk kan have betydning for hårets generelle udseende.

Gode råd til at vaske dit hår korrekt

 1. Lad vandet gøre arbejdet når du gør håret vådt – undgå at køre fingrene gennem det mens vandet løber.
 2. Kram længderne (hvis du har langt hår) for overskydende vand inden du kommer shampoo i.
 3. Fordel shampooen på begge sider af dit hoved (ikke kun på toppen) – så er det nemmere at nå hele hovedet uden at komme til at køre rundt i håret.
 4. Vask håret med lette fingerbevægelser: brug fingerspidserne og ‘krads’ nænsomt frem og tilbage i hovedbunden. På den måde undgår du at filtre håret til, og du undgår at rive i det. Afslut med lette strygende cirkulære bevægelser med håndfladerne.

Tip

Døjer du med meget tørt og kruset hår, kan du undgå at komme shampoo i længderne – det vil typisk være nok bare at lade shampooen fra hovedbunden løbe ned gennem håret.

FAQ

Hvilken shampoo er bedst i test?

Den bedste shampoo i vores test er Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo! Her får du en shampoo med styrkende ingredienser, der er fri for tvivlsom kemi, og som er fantastisk til stort set alle hårtyper.

Er dyr shampoo bedre end billig shampoo?

Ja, en dyr shampoo er ofte bedre end en billig shampoo. Det er den dels fordi den indeholder specifikke nærende og plejende ingredienser, og dels fordi disse er tilsat i en mere koncentreret form.