Bedste solcreme test 2022 – 5 solcremer med høj beskyttelsesfaktor

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Fyld din kaffekop og læs med her, hvor vi kårer årets bedste solcreme! Vi tester 5 forskellige solcremer og kigger på konsistens, beskyttelse og hudvenlighed, når vi afvejer fordele og ulemper ved hver af dem.

Solcremer, der absorberes hurtigt, som ikke fedter og som, vigtigst af alt, beskytter godt – det er hvad vi præsenterer dig for i denne 2022 solcreme test! Vi smører os med 5 af de bedste solcremer markedet har at byde på. Vi undersøger hvordan de beskytter mod UV stråler, føles på huden og hvilke hudtyper de passer bedst til. Efter produktgennemgangen fortsætter vi med en købsguide, hvor vi blandt andet får styr på solcremens to beskyttelsestyper, og hvad forskellen er på dem.

Derudover fortæller vi dig, hvorfor du skal bruge en bredspektret solcreme, samt hvor ofte du faktisk bør smøre dig med solcremen.
Vores 5 solcremer kan du også se i testens sammenligningstabel ved at klikke her.

Fordele
  • pros-icon.svg Bredspektret (UVA og UVB) og vandfast med beroligende egenskaber
  • pros-icon.svg Vegansk og Certificeret Ocean Friendly
  • pros-icon.svg Oliefri og nem at smøre ud
  • pros-icon.svg Også velegnet til sensitiv hud

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan SPF50

Få høj solbeskyttelse som din hud kan ånde igennem – denne Lancaster er ultra-let og skånsom, og så dufter den friskt af sommer! Det er en effektiv solcreme, der hurtigt absorberes, og hvor egenskaber, miljøvenlighed og luksus er kombineret perfekt. Solcremen er blødgørende og efterlader en let skinnende glød, så din solbrune kulør ser lækker og solkysset ud. Den vil desuden have en lindrende og let kølende effekt på følsom hud, ligesom den også yder prima beskyttelse til meget lys hud.

For en faktor 50 at være, blender denne solcreme sig imponerende godt i huden og den tørrer fint ind uden at efterlade striber. Solcremen er til alle typer af hud inklusiv de sarte, og det er en favorit, som får os til at elske solens stråler endnu mere!

Derma Sollotion SPF30

Bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Beskytter mod UVA og UVB stråler
  • pros-icon.svg Indeholder e-vitamin og olier – her får du antioxidant og ekstra fugt med i købet
  • pros-icon.svg Vegansk, Svanemærket og AllergyCertified
  • pros-icon.svg Klistrer ikke og er nem at fordele
  • pros-icon.svg Velegnet til hele familien – også til sart hud

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Derma Sollotion SPF30

Derma Sollotion er parfumefri og koralvenlig, og er i det hele taget bare en skånsom solcreme til alle hudtyper. Den giver en jævn og heldækkende beskyttelse med en blød konsistens, og så er den desuden vandfast.

Den har aldrig set skyggen af hormonforstyrrende stoffer og den kan med lidt god vilje også bruges i ansigtet. Her har vi en billig og god solcreme, som yder en solid beskyttelse mod solens stråler samtidigt med at den holder din hud fugtet. Sidstnævnte gør den ekstra god til de tørre hudtyper, og hud med tendens til at dehydrere i varme klimaer. Det er nok ikke solcremen du skal smøre dig ind i inden du hopper i det lette sommer outfit, men har du udsigt til en lang dag ved poolen eller på stranden, så er denne Derma SPF30 som skabt til lejligheden!

Fordele
  • pros-icon.svg Bredspektret og ekstra vandresistent med fugtgivende ingredienser
  • pros-icon.svg Også velegnet til sensitiv hud og allergi-hud
  • pros-icon.svg Dermatologisk testet
  • pros-icon.svg Non-sticky og efterlader ingen hvid hinde på huden

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Nivea Sun Kids Mineral UV Protection SPF50

Beskyt de mindste størrelser med en formular, der er helt fri for kemi og parfume! Denne Nivea Sun Kids tube giver alle babyer og børn en ekstra stærk beskyttelse mod solens skadelige stråler på land og i vand. Dens indhold af aloe vera har en både lindrende, fugtende og beroligende effekt, som er med til at gøre den yderst skånsom og perfekt til børn.

Den kan føles en smule tung, men den klistrer ikke. Den er derudover udviklet med en let film, så det hurtigt ses, hvor på kroppen den er påført – en kæmpe fordel for forældre, der skal have smurt ungerne ind. Solcremen beskytter med mineralske UV-filtre og vil derfor også være oplagt til alle voksne typer med sensitiv hud og tendens til allergiske reaktioner.

Fordele
  • pros-icon.svg Mineralsk solcreme med aloe vera og ekstra høj beskyttelse
  • pros-icon.svg Parfumefri og uden kemiske UV-filtre eller allergifremkaldende stoffer
  • pros-icon.svg Bredspektret – beskytter mod UVA og UVB stråler
  • pros-icon.svg Udviklet specielt til børn
  • pros-icon.svg Også god til voksne med sart hud

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Nivea Sun Kids Mineral UV Protection SPF50

Beskyt de mindste størrelser med en formular, der er helt fri for kemi og parfume! Denne Nivea Sun Kids tube giver alle babyer og børn en ekstra stærk beskyttelse mod solens skadelige stråler på land og i vand. Dens indhold af aloe vera har en både lindrende, fugtende og beroligende effekt, som er med til at gøre den yderst skånsom og perfekt til børn.

Den kan føles en smule tung, men den klistrer ikke. Den er derudover udviklet med en let film, så det hurtigt ses, hvor på kroppen den er påført – en kæmpe fordel for forældre, der skal have smurt ungerne ind. Solcremen beskytter med mineralske UV-filtre og vil derfor også være oplagt til alle voksne typer med sensitiv hud og tendens til allergiske reaktioner.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Meget vandresistent solcreme
  • pros-icon.svg God solcreme til vandsportsaktiviteter
  • pros-icon.svg God til tør hud
  • pros-icon.svg Drøj i brug og nem at smøre ud

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Riemann P20 Seriously Reliable Suncare Spray SPF30

Har du udsigt til en lang dag med sol og vandpjaskeri eller har du bare brug for en solcreme, der giver god beskyttelse i ekstra lang tid?

Med denne Riemann formular er du sikret den optimale beskyttelse i helt op til 10 timer ad gangen.

Solcremen er oliebaseret og kræver noget indtørringstid, ligesom den kan føles lettere klistret efter påføring. Men det er altså hvad der kan forventes af en vandresistent formular, som yder en solbeskyttelse, der i den grad er værd at betale for. Til gengæld er den ikke fedtet eller tyk som andre ekstra vandresistente solcremer kan være. Den kan bruges af hele familien (med undtagelse af babyer) og så giver den i gennemsnit op til 45 lange minutter i vandet inden den kræver et nyt lag.

Guide

Sådan vælger du den bedste solcreme – købsguide

For at få den bedste beskyttelse med en solcreme kan det være godt at vide lidt om, hvordan det egentlig er solcremer virker, samt hvilke typer beskyttelse, der findes.

Vi guider i følgende afsnit, så du kan sikre dig at få fat i en solcreme, som giver dig fuld beskyttelse.

Hvordan virker solcreme

Solcremer virker ved, at de beskytter mod solens ultraviolette stråler. Disse ultraviolette stråler betegnes også som UVA og UVB stråler, og de angriber huden på hver deres måde (mere om det senere).

Til trods for at mange af os ikke gør det, bør vi faktisk bruge solcreme dagligt, og altid når vi opholder os direkte i solen uanset årstid. Solens stråler er dejlige og varme og de kan give os både mental glæde, d-vitamin og en lækker solbrun hud. Men de kan også være skadelige hvis vi ikke beskytter huden, og det er den type skade, vi oftest først ser og mærker senere i livet.

Mineralsk og kemisk beskyttelse

Der findes to typer af beskyttende UV-filtre i solcremer; mineralsk/fysisk og kemisk.

Solcremer med mineralske UV-filtre beskytter ved, at de reflekterer solens stråler, og på den måde ‘opløser’ dem før de rammer huden.

Kemiske UV-filtre trænger ned i det aller øverste lag af huden, hvor de gennem en kemisk reaktion omdanner solens stråler til varme, så de ikke gør skade. Fordi kemiske UV-filtre absorberes i hudens øverste lag, kræver de også lidt tid før de virker. Det er derfor, at du med kemiske UV-filtre altid bør vente omkring 20 – 30 minutter fra du har smurt dig ind, til du bør bevæge dig ud under solen.

Solcremer med mineralske UV-filtre virker lige så snart du har smurt dem på huden.

Solcremer med kemiske UV-filtre er lette i konsistensen, mens de mineralske kan føles tunge og efterlade et skinnende hinde på huden.

Nedenfor kan du se, hvilke navne de forskellige typer af UV-filtre går under:

Mineralske/fysiske UV-filtre

  • Titaniumdioxid
  • Zinkoxid
Kemiske UV-filtre
  • Avobenzone
  • Homosalate
  • Octocrylene
  • Butyl Methoxydibenzoylmethane
  • Oxybenzone (ikke-havvenlig)
  • Octinoxate (ikke-havvenlig)
  • Octisalate

Det skal understreges, at disse kemiske UV-filtre blot er en del af flere, men at navnene her er hyppigt anvendte.

UVA og UVB stråler – hvad gør de ved huden?

Solens UV stråler trænger ind i hudens øverste lag, og er dem, som giver os de velkendte solforbrændinger. UVA stråler har længere bølger og trænger ned i hudens dybere lag og kan forårsage tidlig aldring af huden, rynker, risiko for kræft og celleforandringer.

SPF (Sun Protection Factor) nummeret på en solcreme fortæller dig, hvor høj en beskyttelse du får fra solens UVB stråler, men ikke hvor meget beskyttelse du får fra UVA strålerne.

Derfor bør du altid gå efter en solcreme med bredspektret beskyttelse, så du er sikker på at være fuldt beskyttet mod både UVA og UVB stråler.

UV-indeks

Et UV-indeks kan fortælle os, hvornår solens stråler er stærkest, og dermed hvornår vi bør passe ekstra på.

Husk på, at styrken af solens stråler ikke har noget at gøre med vejrtemperaturerne – du kan sagtens blive forbrændt i koldt vejr, hvis UV-indekset er højt.

Et godt eksempel er om foråret herhjemme i Danmark, hvor det stadig er køligt men solens UVA og UVB stråler er stærke.

Hvor høj beskyttelsesfaktor skal man bruge?

Mens vi altid vil råde dig til at bruge en solcreme med høj solfaktor (spf 30 eller derover), vil dette naturligvis komme an på, hvor meget udendørs du kommer til at være i løbet af dagen.

Opholder du dig for eksempel kun ude i korte perioder kan du sagtens nøjes med en faktor 15. Er tale om længere tid, hvad enten det er en strandtur eller byvandring i bagende solskin, bør du bruge minimum spf 30.

Husk dog altid på, at lige meget hvor høj beskyttelse en solcreme har, vil den aldrig kunne beskytte huden 100%. Den bedste måde du kan beskytte din hud mod solens stråler er ved at holde dig i skyggen midt på dagen, hvor strålerne er stærkest.

Vandfast eller ikke-vandfast solcreme

Der findes faktisk ikke vandfaste solcremer. Alle solcremer vil opløses og miste deres virkning når de udsættes for sved og vand. Til gengæld er mange solcremer vandafvisende (se efter ‘water resistant’). Det betyder, at de yder beskyttelse på våd hud – for eksempel i op til 1 time. Kig efter ‘very water resistant’ eller ‘highly water resistant’ solcremer, hvis du skal en tur i vandet.

Vi anbefaler at du altid bruger en vandafvisende solcreme, så er du bedst sikret mod solens stråler uanset hvor du er.

Hvor meget solcreme skal du smøre dig med og hvor ofte?

Du skal altid smøre dig med rigelige mængder solcreme – hellere for meget end for lidt.

Er du tvivl om, hvad den rette mængde solcreme er, kan du bruge shot-glas metoden. En mængde tilsvarende et shot-glas (eller en meget generøs håndfuld solcreme) bør som regel være nok til arme, ben, hals og ansigt.

Selvom du smører dig med et tykt lag skal du stadig huske at påføre solcreme gentagne gange i løbet af dagen. Dette er særligt vigtigt, hvis du er ved vandet eller opholder dig direkte under solen. En god huskeregel er at komme en ny omgang solcreme på mindst hver anden time. Har du meget lys hud skal du smøre dig oftere, gerne hver time. Har du været en tur i vandet skal du altid smøre dig med et godt lag solcreme igen efterfølgende.

Solcreme til ansigtet

I praksis kan du sagtens bruge din almindelige solcreme i ansigtet, da den beskyttende effekt vil være den samme som ved en ansigtssolcreme. Til gengæld kan solcremer til kroppen godt føles klistrede og tunge i ansigtet, ligesom de ofte indeholder parfume, der kan være generende på den ene eller den anden måde. Har du uren hud og hud der er sensitiv, bør du bruge en solcreme, som er specifikt formuleret til ansigtet. Det samme gælder, hvis du har olieret og fedtet hud.

Havvenlig solcreme

Nogle solcremer indeholder ingredienser, der har både skadelige og alvorlige konsekvenser for koraller og havmiljø mere generelt.

Når du hopper en tur i havet med solcreme på, opløses den og dens solfiltre påvirker levende organismer som koralrev. Vil du gerne undgå at bruge solcremer med disse skadelige ingredienser skal du styre udenom:

  • Oxybenzone – også kendt som Benzophenone-3
  • Octinoxate – også kendt som Ethylhexyl methoxycinnamate

FAQ

Hvilken er den bedste solcreme i test?

Den bedste solcreme i test er Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milk Luminous Tan! Her får alle hudtyper effektiv beskyttelse og glow med en formular, der dufter himmelsk og som føles ultra-let på huden.

Hvilken solfaktor skal jeg vælge?

Vær på den sikre side og vælg en høj solfaktor. Skal du opholde dig i solen det meste af dagen, så gå efter en solcreme med spf 30 eller derover, og husk at smøre dig godt ind ca. hver anden time.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×