Bumser i hovedbunden

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Der er få ting værre end at opleve bumser sprede sig i hovedbunden. Det kan klø og irritere, og så er det bare ikke lækkert at køre hånden gennem håret, når hovedbunden er dækket af urenheder. Men det er muligt at komme bumserne i hovedbunden til livs, hvis du behandler dem på den rette måde. Vi skriver denne artikel for at guide dig til at behandle dine bumser i hovedbunden, så hurtigt og effektivt som muligt. Når du har læst denne artikel, vil bumser i hovedbunden ikke længere være en bekymring.

Behandling af bumser i hovedbunden

Bumser i hovedbunden er frustrerende, og det kan være uoverskueligt at komme af med dem, da håret udsættes for mange urenheder fra luft, tøj, hatte osv. Vi har samlet vores bedste bud på at behandle bumser i hovedbunden, så du hurtigst muligt kan komme bumserne til livs og få en sund hovedbund.

God shampoo mod bumser i hovedbunden

Vores første tip til dig er at investere i en god shampoo, der behandler og forebygger bumser i hovedbunden. Shampooer mod bumser kan hjælpe med at berolige, pleje, nære og rengøre din hovedbund.

Et godt bud på en kur mod bumser i hovedbunden, er hovedbunds pakken fra Australian bodycare. Denne pakke indeholder både shampoo, balsam og serum der alle plejer og nærer hovedbund og skæg med skælv. Samtidig beroliger produkterne en udtørret og irriteret hovedbund. Desuden modvirker den australske tea tree oil bakterier, der forårsager bumserne. På den måde er denne pakke en effektiv og naturlig behandling mod bumser.

En anden god shampoo er Neccin Shampoo Dandruff Treatment Nr. 1. Dette er en skælshampoo, der effektivt løser dine problemer med alt fra urenhud til tør hud i hovedbunden. Shampooen indeholder aktive ingredienser, der gør dit hår glansfuldt, medgørligt og sundt. Shampooen modvirker svampevækst samt opretholder en naturlig bakterieflora. Shampooen kan anvendes hverdag eller alt efter behov.

Benyt en hovedbunds skrub

Det er vigtigt, at du sørger for at fjerne døde hudceller i hovedbunden. Døde hudceller kan bidrage til tilstoppede porer og hårsække, der giver bumser. Det er derfor vigtigt, at du eksfolierer din hovedbund, så den er ren og fri for både døde hudceller, overskydende fedt og sved. Den letteste måde, at eksfoliere din hovedbund på er ved hjælp af en hovedbunds skrub.

Vi kan varmt anbefale Kérastase Fusio Scrub Apaisant. Den kan anvendes i alle hårtyper og sørger for at fjerne døde hudceller, andre urenheder og rester fra forurening. Hovedbunden beroliges, samtidig med at du behandler og forebygger bumser i hovedbunden. Derudover vil dit hår og hovedbund fremstå sundere og mere blankt.

Medicinsk behandling

For nogle kan det blive nødvendigt med medicinsk behandling. Det kan dog være svært, hvis du har hår på hovedet. Salve og cremer mod bumser i hovedbunden kan være udfordrende at bruge med hår på hovedet, men det kan blive den sidste udvej, hvis du lider meget af bumser. Og så kan du vælge at bruge produktet om natten.

Det er dog vigtigt at spørge din læge inden du påbegynder behandlingen, da nogle produkter kan affarve dit hår. I nogle tilfælde vil en pillekur være den bedste måde at blive fri for bumser. Sådan en kur skal du have en recept på af din læge.

Livsstil

Regelmæssig motion og en sund kost kan være en effektiv behandling mod bumser i hovedbunden, og den rette livsstil kan også bygge et godt fundament for forebyggelse af uren hud. Ved motion får du svedt, hvilket er sundt for både dit generelle helbred og din hovedbund samt hår. Og ved indtagelse af en god kost fyldt med sunde fedtstoffer, fuldkorn, vitaminer og mineraler, kan du opnå en renere hud med bedre modstandskraft og en flot naturlig glød. Modsat kan en kost med høje mængder af sukker og mættet fedt forårsage en mere uren hud.

Undgå komælk

Det kan være effektivt at fjerne komælk fra din kost. Resultaterne af ændringer i kost er altid individuelle og varierer meget fra person til person. Dog bidrager komælk generelt set aldrig til en bedre hud. Komælk indeholder flere vækstfaktorer, høje antal af hormoner og bioaktive molekyler, der kan fremprovokere akne eller forværre en hud, der i forvejen er præget af urenheder. Flere undersøgelser har derudover peget på, at mælk forværre akne hos unge mennesker. Harvard School Of Public Health foretog i år 2005 en undersøgelse på 47.355 teenagerpiger, der viste en tydelig forværring af deltagernes akne.

Undgå at dække håret hele dagen

Hovedbunden har godt af at få lys og luft i løbet af dagen. Derfor anbefaler vi, at du undgår at bruge hue eller kasket hele dagen. Så vil dit hår blive sundere og bedre kunne modstå akne angreb.

Hvorfor får man bumser i hovedbunden?

Bumser i hovedbunden er bestemt ikke rart og de kan være svære at komme til livs. Hvis du gerne vil behandle bumser i hovedbunden og undgå mulige negative følgevirkninger, så er det en god ide at blive klogere på, hvorfor bumserne overhovedet fremkommer.

Bumser i hovedbunden opstår på samme måde som andre bumser. Bumserne fremkommer i hovedbunden, når talgkirtlerne bliver tilstoppede. Bumser er en hormonbetinget hudlidelse; Bumserne opstår, når der dannes ekstra mange hormoner, da hormonerne fører til en højere talgproduktion. Talgkirtlerne kan derfor blive tilstoppede, hvilket gør den tilstoppede talgkirtel bliver under hudens overflade. Hvis talgkirtlen eller hårsækken udsættes for bakterier, vil der gå betændelse og du vil dermed få en bums. Det vil sige at ekstra hormoner let kan forårsage bumser.

Bumser opstår oftest på de steder, hvor vi har flest talgkirtler og hårsække, samt der hvor huden har en tendens til at fedte. Det er derfor ikke så underligt, at der ofte kommer bumser i vores hovedbund.

Uhensigtsmæssig pleje af håret.

Hvis du kun oplever bumser i hovedbunden, men hverken på kroppen eller i ansigtet, så kan det skyldes, at du anvender de forkerte hår produkter. Det kan eksempelvis være hårprodukter med et højt indhold af kemikalier. Det kan også skyldes at du barberer håret af, og at de røde knopper udvikler sig til bumser.

Kost

Derudover kan bumser opstå som en følge af en usund kost med fødevarer, der fremprovokere bumser. Kost skal tilrettelægges efter dine individuelle behov og der er ikke en rigtig kost, der nødvendigvis er bedre end andre. Dog kan det ofte hjælpe at undgå komælk, høje mængder af mættet fedt samt raffinerede sukker kilder. Andre fødevarer der kan være god at undgå er gluten. Gluten forårsager inflammation, der hurtigt kan lede til en urenhud. Alkohol kan også være en synder, når det kommer til akne, da et dagligt indtag kan give akne. Og så er det altid en god ide at være opmærksom på at eliminere konserveringsmidler og tilsætningsstoffer.

Stress, menstruation og andre hormonelle årsager

Hormonelle ændringer så som pubertet, graviditet og menstruation kan fremprovokere akne i hovedbunden og på resten af kroppen. Det skyldes at øgede hormoner og svingninger som nævnt tidligere i dette afsnit forårsager en øget produktion af talg. Stress og andre mentale problemer som angst og depression kan også forstyrre din hormoner og give flere bumser, der også kan ramme hovedbunden.

Dårlige hygiejne

En dårlig hygiejne, kan også medføre bumser i hovedbunden. Dette er meget logisk, da akne fremprovokeres af bakterier. Det er derfor nødvendigt, at du vasker håret regelmæssigt samt husker at skifte dit sengetøj. Det er en simpel måde at forebygge og behandle bumser i hovedbunden.

Bumser i hovedbunden kan resultere i hårtab

Hvis bumser i hårbunden ikke behandles, kan du i værste tilfælde ende med at opleve hårtab. Dette sker fordi, at det er svært for håret at vokse i en usund hovedbund, der er ude af balance af geven årsag. Bumserne kan blokere for hårrødderne og forårsage hårtab, men også i høj grad indgroede hår. Det er dog langt fra alle tilfælde, hvor bumser i hovedbunden vil lede til hårtab. Men det er et muligt udfald, hvis bumser i hovedbunden efterlades uden behandling og den rette pleje.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×