Bumser på ryggen

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Bumser på ryggen kan være enormt frustrerende, da det er svært både at se og fjerne dem, når de forekommer på ryggen. Men vores rygge er udsatte på grund af større porer og en højere talgproduktion. Det kan derfor være svært at komme udenom bumser på ryggen. Hvis du er en ud af rigtig mange mennesker, der døjer med bumser på ryggen, så læs med i denne artikel, hvor vi guider dig til at behandle bumser på ryggen samt giver dig viden om bumser på ryggen, så du forstår, hvorfor du skal gøre de ting, som vi foreslår.

Behandling af bumser på ryggen

Bumser på ryggen er irriterende, og de kan endda gøre ondt. Det kan føles uoverskueligt at komme af med dem. Men i dette afsnit giver vi vores bedste bud på, hvordan du kan komme af med bumser på ryggen.

Daglig hudpleje

Det er vigtigt, at du tager dig af din hud og plejer den godt hver eneste dag. Dette gælder ikke bare for dit ansigt, men for hele kroppen. Det er meget logisk, at vi også skal rense og pleje vore hud på kroppen (specielt ryggen), hvis vi vil undgå bumser, men alligevel er det de færreste, der egentlig har en pleje rutine rettet mod deres kroppe.

Vask din ryg ordentligt

Bumser på ryggen opstår, fordi der er en højere produktion af talg og dermed overskydende olie på ryggen. Og når vi sveder, så kommer sveden også ud af vores porer og lægger sig på vores hud. Det er derfor enormt vigtigt, at du vasker hele din krop grundigt, især ryggen. Hvis du har trænet er det en god ide at bruge en bodywash, der fjerner overflødigt fedt og bakterier fra hudens overflade. Du skal være ekstra opmærksom på at vaske dig grundigt, hvis du har været i fitness, til en dansetime eller noget helt tredje, hvor du er kommet til at svede.

Vi kan anbefale dig at benytte Australian Bodycares hudpleje pakke med hele 3 forskellige produkter, der er udviklede til at bekæmpe bumser, urenheder og hudorme. Ved hjælp af naturlige aktive ingredienser, kan du minimere bumser på ryggen og få en langt sundere hud ved kontinuerligt brug af denne pakke. Alle produkterne indeholder den særlige Tea Tree Oil fra Australien, der modvirker bakterier på huden og lindrer irritation.

Et andet produkt, der er super godt til en ryg med bumser er Amazing Body Wash fra Danish Skin Care. Denne vask giver en perfekt afrenset hud, uden at den udtørrer eller irriterer den. Den er velegnet til at bekæmpe bumser, akne og andre hudproblemer på kroppen.

OBS: Du bør ikke vaske din ryg mere end 1-2 gange dagligt. Dette vil overraske din hud og kunne forværre dine problemer med bumser på ryggen.

Eksfoliering af ryggen

Eksfoliering betyder, at du bruger enten et eksfolierende middel eller et eksfolierende redskab til at rense og skrubbe din hud på ryggen. Du kan eksempelvis bruge eksfolierende ru materiale som sæbe med små slibekorn, en børste, ru vaskesvampe eller en velegnet vaskehandske. Det kan være godt at supplere med en body scrub, der vil rense huden yderligere.

Formålet med eksfoliering af ryggen er ganske enkelt at fjerne skidt, overskydende fedt og døde hudceller fra ryggen. Disse ting kan øge risikoen for dannelsen af bumser, da de ophober sig i hudens porer og resulterer i tilstoppede porer. Men det er vigtigt at huske på, at du ikke må skrubbe på det samme sted dagligt. Vi anbefaler, at du eksfolierer din ryg 1-2 gange ugentligt, ikke mere. Hvis du oplever at din hud bliver rød eller irriteret, så giv din hud en pause og prøv dig frem med mildere produkter.

Sørg for at holde dit tøj rent

Det er vigtigt, at du til enhver tid holder dit tøj rent, hvis du gerne vil holde din hud ren. Hvis du oplever uren hud på din ryg, så skal du være ekstra opmærksom på at vaske dit tøj hyppigt. Når du træner eller generelt set bare benytter dit tøj og BH’er til hverdag efterlades der sved og bakterier i det. Det samme gælder for sengetøj og andre tekstiler. Hvis ikke du holder dit tøj og sengetøj rent, vil du rende rundt med bakteriebomber, der forværre dit problem, hvis ikke de er selve grunden til bumser på din ryg.

Hold igen med styrketræning og proteinpulver

Styrketræning kan på mange måder være godt for dine muskler, led og din generelle sundhed. Men styrketræning kan både direkte og indirekte være med til at give bumser på ryggen. Træningen er ikke problemet, men de mulige bivirkninger, der kan have negativ indvirkning på din hud.

Dette skyldes først og fremmest, at du sveder, når du træner. Og hvis du ikke får vasket dig grundigt lige efter træningen, vil sveden tilstoppe dine porer. Derefter vil bakterieangreb hurtigt kunne forårsage bumser. Desuden kan kosttilskud som proteinpulver være med til at forstyrre kroppen og give bumser på ryggen. Vi anbefaler, at du erstatter proteinpulver med fødevarer, der indeholder høje mængder af protein. På den måde kan du indtage store mængder af protein, uden at det går ud over din hud.

Sidst men ikke mindst kan styrketræning påvirke din krop, fordi koncentrationen af det mandlige kønshormon testosteron øges, når du træner. Den øgede koncentration er en hormonel forandring, der kan lede til flere bumser på ryggen.

Undgå mælkeprodukter

En undersøgelse fra år 2005 foretaget af Harvard University i USA påviste en mulig sammenhæng mellem vore indtag af komælk og udvikling af akne og bumser. Dette skyldes blandt andet indholdet af væksthormoner, næringsstoffer og laktose i mælken. Der er altså god grund til at være varsom, når det kommer til at indtage mælk, da der er en risiko for, at mælken kan forværre din situation.

Det meste proteinpulver er lavet af valleprotein, hvilket er protein fra mælk. Vi anbefaler derfor at du ikke indtager proteinpulver af valleprotein, hvis du kan undgå dette. Det er bedre, hvis du kan finde et pantebaseret alternativt, der virker for dig. Så vil du undgå at forværre bumserne på ryggen.

Sørg for at gå i løstsiddende tøj

Det er vigtigt, at du klæder dig i løstsiddende tøj, der ikke sidder stramt på kroppen. Hvis dit tøj strammer om din hud, kan det resultere i flere bumser. Du behøver ikke at droppe stramme T-shirts, toppe, bluser osv. for evigt. Men hvis du har problemer med bumser på ryggen, anbefaler vi, at du går i mere løst tøj for en periode.

Det kan også være en god ide at bruge løst tøj, når du træner. På den måde kommer sveden ikke til at “klæbe” sig til din krop, når du træner. Du giver din hud lov til at trække vejret og på den måde kan en pause fra stramt tøj forbedrer din hud på ryggen.

Professionel hjælp

Hvis du selv har prøvet på at fjerne dine bumser på ryggen ved hjælp af adskillige metoder, og problemet alligevel fortsætter, så kan det være at tiden er inde til at søge professionel hjælp. Din læge eller en kosmetolog vil kunne lægge en medicinsk handlingsplan for dig, hvilket kan være det mest effektive, hvis du er svær påvirket af bumser på ryggen. Medicin kan være den eneste udvej, hvis du døjer med arvelig akne eller en akne, der er følgevirkning af hormonelle ændringer, udenfor din kontrol.

Hvorfor får man bumser på ryggen?

Nu kan det være, at du spørger dig selv “hvorfor får man overhovedet bumser på ryggen? “ Vi gør vores bedste for at besvare netop dette spørgsmål i dette afsnit.

Hormonelle ændringer

Der kan faktisk være flere forskellige årsager til at bumser på ryggen opstår. Men den mest almindelige grund til bumser på ryggen er hormonelle ændringer ligesom det er tilfældet ved bumser i dit ansigt. Hormonelle ændringer opstår blandt andet under puberteten, hvor der forekommer et øget niveau af kønshormoner i blodet. Et øget niveau af testeron resultere i en større talgproduktion. Ryggen er i forvejen et område på kroppen, hvor talgproduktionen er øget, så når hormonelle ændringer opstår, bliver risikoen for bumser på ryggen stor. Dette skyldes at tilstoppede porer med talg bliver til bumser, hvis porerne angribes af bakterier.

Det er ikke kun pubertet, der kan lede til hormonelle ændringer, det kan også være træning, graviditet, stress, angst eller de fødevare du indtager. Det er ikke altid, at du kan gøre noget ved disse hormonelle ændringer, da man ikke kan styre alle kroppens processer og dens udvikling. Det kan blive nødvendigt at søge professionel hjælp hos en læge eller kosmetolog, hvis bumserne er opstået på baggrund af hormonelle ændringer, som du ikke kan gøre noget ved. Men du kan selv hjælpe din hud med at forbedre sig ved at få en sundere livsstil og på den måde forebygge mulige akne angreb.

Usund livsstil

En usund livsstil, hvor enten din mentale eller psykiske sundhed er nedprioriteret kan lede til flere bumser, også på ryggen. Derfor er det vigtigt, at du både for dit helbred og din hud skyld, begynder at leve sundt, hvis du ikke allerede gør dette. En sund og varieret kost med friske fødevarer fyldt med næring kan gøre underværker for din hud. Det samme kan regelmæssig motion, så længe du husker at vaske din krop godt efter træningen. Sidste men ikke mindst er det vigtigt, at du tager dig af dit mentale helbred. Mærk efter hvordan du har det og giv dig selv pauser, også når du har travlt.

Dårlig hygiejne

En dårlig hygiejne kan hurtigt lede til bumser på ryggen. Da talgkirtlerne er større på vores rygge, vil vi hurtigere kunne få tilstoppede porer. Det er derfor ekstra vigtigt, at vi holder vores rygge rene. Hvis ikke du tager et bad direkte efter din træning, vil sveden nå at tilstoppe din porer sammen med andet skidt og døde hudceller. Det er også vigtigt, at du sørger for at dit tøj vaskes hyppigt ligesom dit sengetøj. Hvis ikke du får vasket dit tøj, bliver det til bakteriebomber, der forårsager betændelse i dine porer, hvilket leder til bumser. Derfor skal du være obs på din hygiejne. En dårlig hygiejne kan ikke bare forværre bumser på ryggen, det kan også være selve årsagen til bumserne.

Bumser i hovedbunden

Bumser kan opstå på mange irriterende steder og hvor vi mindst venter dem. Ligesom det kan være enormt frustrerende med bumser på ryggen, kan det også være enormt frustrerende med bumser  hovedbunden. Ligesom på ryggen, har vi flere talgkirtler og større porer i vores hovedbund. Det betyder, at vores hovedbund ligesom ryggen er en risikozone for bumser. Derfor skal vi være ekstra omhyggelige med at vaske, skubbe og pleje hovedbunden. Hvis du vil vide mere om bumser i hovedbunden og hvordan du kan slippe af med dem, så kan du læse vores artikel om bumser i hovedbunden.