Hårfjerning – 5 gode hårfjerningsmetoder

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Både mænd og kvinder kan opleve uønsket hårvækst på kroppen og i ansigtet. Det kan være meget frustrerende og tage hårdt på selvtilliden. Men du kan sagtens fjerne uønsket hårvækst med adskillige effektive metoder. I denne artikel guider vi dig til at finde den bedste form for hårfjerning for dig. Måske er voks bedst eller måske nærmere permanent hårfjerning. Vi giver dig et indblik i 5 forskellige hårfjerningsmetoder i denne guide, så du kan tage det bedste valg for dig.

Find den bedste hårfjerningsmetode til din krop

I dette afsnit kommer vi ind på 5 forskellige hårfjerningsmetoder. Vi vil gerne hjælper dig til at finde den bedste metode for dig. Derfor giver vi dig den vigtigste viden om de 5 forskellige former for hårfjerning. Når du har læst dette afsnit vil være ekspert på området!

Sugaring og voks

Både Suagring og voks er metoder, hvor håret rives af med roden. Sugaring har været en anvendt metode i det gamle Egypten og Grækenland igennem tusinder af år. Men i vesten er det en rimelig ny metode, som ikke er nær så udbredt som barbering eller traditionel voks til hårfjerning. Men både Sugaring og voks er smarte metoder med masser af fordele.

Fordele ved sugaring og voks:

Skånsom for huden

Sugaring består af naturlige og simple ingredienser. Det gør at selv dig med en meget sensitiv hud kan bruge den hårfjerningsmetode, uden at opleve udslæt eller kløe. Sugarpaste er utroligt let og fint, og fjerner håret i dets naturlige groretning. Du undgår derfor at irritere din hud og forårsage rødme med denne metode. Voksning gør at du ikke påfører huden regelmæssig irritation, men det er ikke lige så skånsomt som sugaring.

Mindre vedligeholdelse

Sugaring og voks behandling kræver langt mindre vedligeholdelse i forhold til den mest udbredte hårfjerningsmetode; barbering. Ved barbering skære du hårene af og de vokser allerede ud i løbet af et par dage. Men hvis du vælger en sugaring behandling, så vil du kunne være hårfri i 4-6 uger ad gangen. Dette skyldes at sugaring og voksning trækker hårene ud med roden. Med denne hårfjerningsmetode slipper du for den daglige kamp mod dine hår hver sommer.

Vedvarende behandling

Håret vokser ud i 3 forskellige faser, derfor vil du opleve efter første behandling, at de nye hår måske allerede kan ses efter et par uger. Dog vil hårsækkene være tommer efter 2-3 behandlinger og så kan der gå op til 6 uger, før hårene vil blive synlige igen. Men alle kroppe er forskellige, så dette kan selvfølgelig variere.

Efter hver behandling vil dine hår blive mere fine og hårsækkene vil med tiden reduceres. Det vil sige, at du  kan få langt mere langvarige resultater med sugaring i forhold til barbering og andre hårfjerningsmetoder.

Fjerner døde hudceller

Når du får eller selv foretager en sugaring behandling så fjernes døde hudceller. Det vil gøre at din hud øjeblikkeligt bliver dejlig blød og får et mere indbydende udseende. Din hud vil stråle og blive revitaliseret, imens du fjerner hårene. Resultatet er silkeblød og smuk hud, hvor resultatet varer ved.

Ulemper:

Smerte ved voks og sugaring behandling

Smerten er en stor grund til at mange fravælger voks. Det kan gøre særligt ondt, hvis du endnu ikke har prøvet det før. Hvis du regelmæssigt bruger sugaring eller voks, vil du komme til at vende dig til smerten. Smerten er ikke lige så stor ved sugaring, fordi man river hårene op med deres groretning. Denne teknik er en del mindre smertefuld i forhold til voks, hvor man river hårene af mod deres groretning.

Hvad er forskellen på sugaring og voks?

Den hovedsagelige forskel fra sugaring til voks er, at hårene rives af MED hårenes groretning frem for MOD hårenes groretning, som det er tilfældet med traditionelt voksning. Og så kan sugaring godt tage en anelse længere tid, afhængig af produkt og kropsdel. Voks tager gennemsnitligt 30 min, hvor sugaring tager 30-45 min. Sugaring er desuden fremstillet af naturlige ingredienser og er mere skånsom for huden end traditionelt voks.

Permanent hårfjerning med laser

Ved permanent hårfjerning kan du blive fri for uønsket hårvækst permanent. Det vil sige, at du aldrig skal bekymre dig om at barbere dig hver anden dag eller bruge andre former for hårfjerning. Du kan på kort tid blive helt fri for dine hår og aldrig tænke på at fjerne dem igen. Ved permanent hårfjerning benyttes der laser til at fjerne hårene på kroppen eller i ansigtet via deres pigment. Det foregår over flere behandlinger, hvor det endelige resultat bliver en permanent hårfri krop eller ansigt.

Permanent hårfjerning med IPL hos Cerix

CeriX er en professionel dansk skønhedsklinik, der er placeret i flere forskellige danske byer, blandt andet København, Århus og Esbjerg. Hos CeriX Medical Aesthetic Clinic kan du få foretaget permanent hårfjerning med IPL laser. Cerix benytter udelukkende de nyeste og bedste udstyr af høj kvalitet. Det gør de for at sikre din sundhed og tryghed under behandlingen. På klinikken møder du et imødekommende, professionelt og uddannet personale, der gennemgår flere forskellige procedurer med dig, inden du på påbegynder en behandling.

Du kan få foretaget permanent hårfjerning med laser, uanset om du er mand eller kvinde. Du kan få fjernet hår fra både ansigt, ryg, ben, arme, intimt mm. Du kan derudover også få foretaget andre skønhedsbehandlinger som brazillian buttlift, fedtfrysning og få fjernet pigmentforandringer i huden.

Fordele ved permanent  ved permanent laser hårfjerning:

Spar tid og penge

Når du vælger at få permanent hårfjerning spare du en masse tid og ligeledes penge på skrabere hver måned. Vidste du at, at kvinder gennemsnitligt barberer sig 7.718 gange på et helt liv? Med denne behandling bliver du fri for dine hår og det endeløse arbejde en gang for alle. Du vil alt i alt spare mange timer brugt i badet med en skraber eller med voks strips i hånden, hvis du vælger denne metode.

Permanent hårfjerning med IPL laser virker effektivt på uønsket hårvækst og lover et resultat om en helt hårfri hud på kroppen eller i ansigtet i løbet af bare 6-8 behandlinger med laser. Sammenlignet med resultatet af sådan en behandling er priserne rimeligt billige.

Mindre smertefuldt end voksning

Endnu en fordel ved permanent hårfjerning er, at det ikke er lige så smertefuld som voksning eller sugaring. Nogle oplever en blid stikkende fornemmelse af varme fra IPL laseren. Men de fleste, der har prøvet en permanent laser oplever ikke nogen smerte eller stor ubehag ved det, som mange gør når de først prøver voks eller sugaring.

Ulemper ved permanent hårfjerning:

Du må ikke opholde dig i solen

Du må ikke få sol på de områder, der skal behandles i 4 uger inden. Det betyder, at du ikke må solbade eller gå i solarie i ugerne op til. Dette kan muligvis blive en udfordring for nogle personer, men dette er vigtigt, hvis behandlingen skal gå som forventet. Du kan få behandlinger hele året, hvis du opholder dig i Danmark og bruger solfaktor, når du går udenfor. Du skal desuden gå to uger uden self tanner, epilering eller voksbehandling i ansigtet og 4 uger uden på kroppen.

Hvordan foregår laser hårfjerning?

Hvad er IPL?

IPL, også kaldt Intenst Pulserende Lys, er en laser teknologi, som anvender et bredt spektrum af lyskilder fra en xenon plasmalampe med forskellige bølgelængder. Det betyder at IPL lys kan indstilles til at behandle forskellige farveforskelle i huden, såsom melanin i forbindelse med uønsket hårvækst. Når lyset møder pigmentet, omdannes lyset til varme og hårsækken destrueres. Alt dette sker under huden overflade, og netop derfor er IPL så effektiv, når det kommer til permanent hårfjerning.

Før behandlingen med IPL laser

Inden IPL behandlingen, starter ud med en uforpligtende konsultation, hvor hele processen gennemgås og du kan få svar på alle de spørgsmål, som du måtte have. Herefter kommer du til en forundersøgelse hos en af deres kosmetiske sygeplejersker, der foretager en grundig undersøgelse af din hårvækst, hud og eventuelle allergier. CreiX behandler er uddannede i permanent hårfjernelse med laser og de er registerede i Styrelse for Patientsikkerhed. Efter forundersøgelse har du en betænkningstid på minimum 48 timer, før du kan få foretaget behandlingen. 3 uger inden behandlingen må du ikke solbade eller anvende selvbruner. Du kan behandles hele håret, hvis du kun opholder dig i Danmark og benytter solfaktor.

Selve behandlingen med IPL laser

Behandlingen foretages med IPL (forkortelse for Intenst Pulserende Lys). Lyset fra laseren ledes ned i hårsækkene, hvor det afgiver sin energi til pigmentet i håret og hårroden. Lysenergien omdannes til varme, hvorved hårsækken destrueres. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at denne hårfjernings metode ikke kan bruges til at fjerne lyse hår. Det betyder også at en lysere hud vil gøre behandlingen mere effektiv, da en mørk hud med meget pigment, vil gøre at laseren ikke ledes 100% ned i hårsækken.

Barbering af uønsket hårvækst

Barbering er den mest almindelige metode at benytte til hårfjerning. Det er simpelt og så er det nok den hurtigste måde du kan blive fri for uønsket hårvækst på. Ved barbering skære du hårene af, hvilket går stærkt og det er ikke spor smertefuldt. Men hvis du vælger denne metode, så er der nogle ting, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at opnå det bedste resultat. Det vil vi komme ind på i dette afsnit.

Fordele ved barbering af uønsket hår:

Nemt og hurtigt

Det er super nemt og tager kun få minutter at barbere uønsket hår, frem for at bruge diverse andre metoder. Der er ikke nogen smerte forbundet med barbering og du kan snildt nå det lige inden, du skal ud af døren. Det bliver ikke meget mere simpelt!

Ulemper ved barbering af uønsket hår:

Hårene gror hurtigt tilbage

Barbering er nemt og hurtigt, men lige så hurtigt som hårene fjernes, lige så hurtigt gror de nærmest tilbage igen. Gennemsnitligt er kvinder nødsaget til at barbere deres ben hver anden dag, hvis de vil komme uden om stubbe. Hårene vil ofte begynde at gro hurtigere ud og mængden af hårvækst kan blive større, for hver gang du barberer ben. Det gør barbering til en meget ineffektiv metode på sigt.

Indgroede hår og skægpest

Barbering kan let lede til indgroede hår. Det er hår, der vokser indad og kan blive til bumser, hvis du ikke tager de rigtige forbehold, inden du barberer dig. Skægpest er en betændelsestilstand, der kan opstå som en følge af barbering og det er ikke altid let at komme af med det, når tilstanden først er opstået.

Sådan undgår du røde knopper, indgroede hår og skægpest

  1. Brug altid kun dit eget barbergrej -lad være med at låne andres eller låne dit ud. Det er vigtigt, at du ikke påfører andres bakterier på din hud. Sørg altid for at bruge en ny eller en grundig rengjort barberskraber.
  2. Forkæl din hud med en bodyscrub, inden du barberer dig. Dette fjerner døde hudceller, sved og snavs på huden, der kan gøre din barbering eller voksning dårlig og lede til meget irritation af huden.
  3. Brug barberskum eller kokosolie på området, hvor du barberer dig. Det gør barbering mere glidende og nem.
  4. Barber ALTID hårene i groretningen -ikke mod groretningen. Så irriterer du ikke din hud og hårrødder lige så meget.

Epilator

En epilator er en maskine, som du kan bruge til fjerne uønsket hårvækst fra roden. Den bruges til at fjerne hår derhjemme på ben, arme bikinilinjen og i nogle tilfælde i ansigtet. Epilatoren fjerner hår ved hjælp af sit roterende hoved, der består af mange små pincetter, der river dine hår ud med roden. Dette betyder, at du kan undgå at fjerne hår i op til 2 uger.

Epilatoren fungerer som en effektiv blanding af traditionel barbering og voksning. Du køre langsomt epilatoren over din hud som med en skraber og den rykker hårene ud fra roden, som hvis du bruger voks. Det er nemt at bruge en epilator og du undgår ligesom med voks at få hårde stubbe.

Er en epilator smertefuld at bruge?

Man kan ikke komme udenom, at en epilator er smertefuld at bruge, ligesom det er smertefuldt at benytte voks. Her er en skraber langt mere smertefri. Dog er smerten ikke lige så intenst som ved voks, fordi epilatoren bruges på et mindre område af gangen. Trods smerten slipper du for den irritation som barbering kan føre til, der i sidste ende også kan blive smertefuld.

Kan en epilator bruges til bikinilinjen?

I nogle tilfælde, kan du godt benytte en epilator til at fjerne uønsket hår ved bikinilinjen. Men det kræver at epilatoren har et medfølgende hoved til en mere skånsom hårfjerning. Vores hud er meget sensitiv i dette område, så du skal være en hel del mere påpasselig, når du fjerne hår på dette område. En fordel ved at benytte en epilator til hårfjerning ved bikinilinjen er, at du ikke kan skære dig på en epilator.

Creme mod uønsket hårvækst

Hvis du vil benytte en hårfjerningsmetode, der er nem og næsten smertefri, så er creme mod uønsket hårvækst muligvis et godt valg for dig. Cremen opløser hårvæksten lige under hudoverfladen. Huden efterlades helt blød og glat i 1-2 uger. Udover at fjerne hårvækst har creme mod hårvækst også en eksoflirerend effekt, der gør huden fri for døde hudceller eller overskydende fedt. Creme mod uønsket hårvækst udbydes af mange forskellige brands og kan fås til ansigt og krop, til både mænd og kvinder.

Hvilken hårfjerningsmetode er bedst til hårfjerning i ansigtet?

Dette er meget individuelt, men de fleste af metoderne vi har nævnt i denne guide kan både bruges til krop og ansigt. Men vi fraråder altid barbering i ansigtet til kvinder. Det vil efterlade dig med stubbe, der gror hurtigt ud, mulighed for skægpest og chance for at hårvæksten bliver kraftigere. Det er langt bedre at vælge en metode, der giver et mere langvarigt resultat, hvor hårene bliver finere for hver gang du benytter metoden. De metoder vi kan anbefale til at fjerne uønsket hårvækst i ansigtet er voks/sugaring, permanent hårfjerning, epilering eller en creme mod uønsket hårvækst. Med disse metoder, er der ingen fare for at forværre situation!

FAQ

I dette afsnit besvarer vi ofte stillede spørgsmål om hår fjerning af uønsket hårvækst, så du kan danne dig et klart overblik og træffe de bedste beslutninger for dig.

Guide

Hvilken hårfjerningsmetode er den bedste til mig?

Dette er meget individuelt -Noget virker for dig, men det duer ikke for andre. Vi anbefaler, at du læser hele denne artikel om hårfjerning for at finde den bedste metode for dig.

Hvordan virker hårfjerning med laser?

Ved denne metode destrueres hårsækkene med lys fra laser. Det betyder at håret ved x antal behandlinger aldrig vil gro tilbage igen.

Kan sugaring bruges til intimt hårfjerning?

Ja, sugaring kan også benyttes til intim hårfjerning. Her er det bedst at bruge en pakke, hvor der medfølger spatel til påføring af sukkervoks.

Kan mænd benytte en epilator?

Epilatorer er mest udbredte blandt kvinder, men mænd kan også sagtens benytte en epilator, hvis de gerne vil skåne deres hud for skægpest eller den mere intense smerte ved voks.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×