Sådan vælger du den bedste hårfjerningscreme
Leder du efter en effektiv hårfjerningsmetode, så er creme-formatet en oplagt mulighed.
Men hvilken er så den bedste hårfjerningscreme til dig?
Først og fremmest skal du vælge en hårfjerningscreme, der henvender sig til den hudtype du har. Og er du i tvivl, er det altid godt at gå efter en creme til sensitiv hud. Derefter skal du lige overveje, hvor på kroppen du vil fjerne hår. Er det armhuler, arme og ben, eller er det på intime områder som bikinilinjen?
I denne købsguide gør vi dig klogere på, hvad en hårfjerningscreme er for noget, hvor på kroppen du kan bruge den, og hvordan den adskiller sig fra andre hårfjerningsmetoder. Vi kigger også på fordele og ulemper, så du kan vurdere om en hårfjerningscreme er det rette for dig.
Hvordan virker hårfjerningscreme – og med hvad?
Stort set alle hårfjerningscremer indeholder specifikke basiske kemikalier; det er disse, der opløser hårene så de falder af. Her er stoffet potassium thioglycate nok det mest anvendte. Sådan et kemikalie virker ved, at det nedbryder keratinstrukturen i det enkelte hår, så det bliver svagt og knækker når du tørrer cremen af.
Tjekker du ingredienslisten på din hårfjerningscreme skal du således ikke blive skræmt af nogle af de muligvis mærkelige navne – de er uundgåelige.
De fleste hårfjerningscremer indeholder derudover plejende og nærende ingredienser i form af forskellige typer af planteekstrakter og sommetider også vitaminer.
Har du sensitiv eller tør hud bør du altid gå efter en hårfjerningscreme med disse plejende ingredienser, da de er med til at mildne cremens lidt skrappe midler, så din hud beroliges og beskyttes.
Hårfjerningscremer der ikke lugter
Det er nærmest umuligt at fremstille en hårfjerningscreme, der ikke lugter en smule.
Igen er det her de kemikalier, der opløser hårene, som desværre også kan have en ubehagelig kemisk duft. Heldigvis er mange hårfjerningscremer formulerede med friske dufte, og de fleste overdøver den kemiske skarphed ret godt. Er du ekstra sensitiv overfor disse kemiske dufte, skal du være særlig opmærksom på dette når du vælger hårfjerningscreme.
Forskellige hårfjerningsmetoder
Barbering er en hurtig og enkel måde at fjerne uønsket hårvækst på, og det er nemt lige at barbere ben og armhuler når man alligevel står under bruseren. Men hårfjerningscremer har alligevel en række fordele som ikke findes ved en skraber.
I stedet for at skære håret af på hudens overflade, går en hårfjerningscreme lige under overfladen og opløser håret. Det betyder, at håret er flere dage om at vokse ud igen, og at de samtidigt er finere, og dermed også nemmere at opløse næste gang skal du bruge hårfjerningscreme. Dine hår bliver altså ikke tykkere og mere stride som de kan blive når du barberer dig.
Derudover er det smertefrit og du undgår risikoen for at komme til at skære dig og lave små rifter her og der – som tit kan resultere i både svie, knopper og indgroede hår.
Så er der hårfjerning med voks. Denne metode giver det længst varende resultat og vil – ligesom en hårfjerningscreme – også gøre de hår, der efterfølgende vokser ud, finere. Når du får fjernet hår med voks, vil det typisk tage mellem 2 – 4 uger inden håret begynder at vokse ud igen.
Voksning er dog ikke helt smertefrit, og det er heller ikke en metode, som er hurtigt overstået. For eksempel kan det tage mellem 30 minutter og 1 time at fjerne hår på et ben (lår og underben). Dertil kommer, at det ligesom med barbering, kan forårsage indgroede hår og røde knopper. Hårfjerning med voks er heller ikke altid lige hensigtsmæssig på sart hud, da det kan irritere og give rødme.
Permanent hårfjerning
Nok kan du fjerne hårene på kroppen og gøre din hårvækst finere med en hårfjerningscreme, men du vil aldrig opnå et permanent resultat.
For en 100% permanent hårfjerning er laserbehandling eneste løsning. Laserbehandling foregår typisk over flere omgange, og skal gerne vedligeholdes en enkelt gang om året efterfølgende.
Test din hårfjerningscreme og overhold altid den anviste virketid
Foretag altid en test inden du bruger hårfjerningscreme, så du ved om du kan tåle produktet. Lad cremen sidde i den anviste tid inden du skyller den af. Vent derefter i et døgn for at se, hvordan huden reagerer inden du vurderer om cremen er sikker for dig at bruge. Hav in mente, at en eventuel allergisk reaktion kan opstå i timerne efter påføring og altså ikke nødvendigvis lige efter du har vasket cremen af.
For følsomme områder såsom ansigt, armhuler og bikinilinjens intime områder, er det særligt vigtigt, at du får testet ordentligt, og på det specifikke område, hvor din hårvækst sidder. For eksempel nytter ikke noget at teste din hårfjerningscreme på underarmen eller bag øret, hvis du vil fjerne hår i ansigtet.
Vil du netop fjerne uønsket hårvækst i ansigtet, skal du bruge en hårfjerningscreme, der er specifikt formuleret til dette.
Det er ligeledes vigtigt, at du altid overholder cremens anviste virketid. Lader du den sidde for længe kan du risikere at komme til at irritere eller i værste tilfælde brænde huden (ja, vi har været der, og det er ikke sjovt).
Sådan føles en hårfjerningscreme på huden
Du skal være opmærksom på, at en hårfjerningscreme gerne giver en let sitrende fornemmelse på huden, og at dette altså ikke er fordi den er i gang med at give dig brændemærker. Den sitrende eller stikkende følelse er ganske enkelt bare cremen, der er ved at opløse hårene. Bliver den stikkende fornemmelse varm skal du fjerne cremen med det samme.
Sådan bruger du en hårfjerningscreme
Det er nemt at bruge en hårfjerningscreme, og fremgangsmåden hos forskellige slags er nogenlunde den samme. Skulle du alligevel komme i tvivl, guider vi dig her med 3 ultra-lette trin.
Brug den rigtige hårfjerningscreme
Find en hårfjerningscreme, der kan bruges på de områder af kroppen, hvor du har uønsket hår. Husk, at de forskellige cremer er formulerede til ligeledes forskellige områder. Du skal med andre ord ikke bruge den samme creme til ben og armhuler, som du skal bruge i dit ansigt – eller vice versa. Har du følsom og/eller tør hud, er det ligeledes vigtigt, at bruger en creme, der er lavet til disse hudtyper.
1.Smør cremen i et jævnt lag på ren og tør hud og sørg for at den dækker alle hår. Du skal ikke gnubbe cremen ind i huden, men i stedet smøre den på med lette bevægelser.
Hvis du ikke bruger en handske til dette skal du sørge for at vaske dine hænder så snart du er færdig med påføringen.
2.Lad cremen sidde i lidt under den anviste tid inden du forsigtigt tester et mindre område for at se om alle hårene kan skrabes af. Hvis ikke, lad da cremen sidde i den maksimale anviste tid. Er hårene ikke blevet opløst efter denne tid, skal du stadig skylle cremen af, da der er risiko for, at du vil opleve irritation ved at lade den sidde længere.
3.Fjern cremen og vask omhyggeligt efter med vand. Brug gerne en våd klud og sørg for at alle eventuelle rester af creme er skyllet helt af.
Fordele og ulemper ved en hårfjerningscreme
Der er som nævnt en række fordele ved at fjerne hår med en creme, og disse er:
Hvis du kan finde ud af at påføre en creme eller bruge en spray, så kan du også finde ud af at bruge en hårfjerningscreme. Du kan gøre det derhjemme, på ferien eller hvor som helst, så længe du følger cremens instruktioner.
Med selv større områder som for eksempel dine ben, vil hårfjerningen ikke tage mere end et kvarters tid. Her handler det kun om, hvor hurtig du er til at smøre de pågældende områder ind, for cremens virketid vil altid være den samme.
- Resultatet holder længere end ved almindelig barbering.
Barbering fjerner hårene ovenpå hudens overflade, og creme fjerner dem lige under overfladen. Det betyder, at hårene er lidt længere tid om at vokse ud når du bruger en hårfjerningscreme.
- Du undgår nemmere røde knopper og indgroede hår.
Med en creme kan du ikke komme til at lave rifter i huden, fordi du ikke bruger en skraber, hvor der muligvis sidder bakterier i.
- Din hårvækst bliver finere.
Modsat hårvæksten efter en barbering, bliver din hårvækst finere efter en hårfjerning med creme.
Selv med de bedste produkter, vil der være potentielle ulemper. Ved hårfjerningscremer kan disse være:
- De indeholder stærke kemikalier.
Hårfjerningscremer virker ved, at de opløser uønsket hår. Af samme årsag kan du også komme galt afsted med sådanne cremer, hvis du ikke bruger dem præcist som anvist.
- Du kan ikke bruge en hårfjerningscreme alle steder på kroppen.
Selvom der findes flere hårfjerningscremer til ansigtet, skal du være meget forsigtig når du bruger disse. Ved områder som bryn, næse, kinder og ører skal du virkelig være påpasselig med både virketid og placering af cremen. Handler det om intime områder helt tæt- eller direkte på dine genitalia, skal du helt undgå at bruge hårfjerningscreme.
- Din hud vil blive ekstra følsom overfor solens stråler.
Efter en omgang med hårfjerningscremen vil din hud være ekstra sensitiv. Skal du ud og lufte dine glatte kropsdele i sommervejret efterfølgende, skal du huske at smøre godt med solcreme på.
- Kan efterlade ‘hårpletter’.
Har du stride hår kan det godt være lidt udfordrende at bruge hårfjerningscreme på større områder som for eksempel på benene. Det kan ske, at dele af hårvæksten på benene er finere end andre steder, hvilket kan efterlade nogle steder hårfri og andre med små stubbe.
4 hurtige om hårfjerningscreme
- Eksfoliér huden dagen før du skal fjerne uønsket hår, så bliver den ekstra glat og blød efter hårfjerning.
- Brug aldrig en hårfjerningscreme på solbrændt eller irriteret hud. Faktisk skal du helt holde dig fra at fjerne hår på belastet og dermed meget følsom hud.
- Brug din hårfjerningscreme regelmæssigt og du vil opleve at den uønskede hårvækst bliver både finere og svagere.
- Lad der altid gå minimum 72 timer mellem hver hårfjerning med creme.
FAQ
Hvilken er den bedste hårfjerningscreme i test?
Den bedste hårfjerningscreme i test er Veet Essential Inspirations! God til alle hudtyper – denne creme fjerner effektivt uønsket hårvækst alt imens den blødgør din hud med vindruekerneolie.
Kan man bruge hårfjerningscreme på intime områder?
Man kan bruge hårfjerningscreme på intime områder som bikinilinjen. Man bør ikke bruge hårfjerningscreme i de intime områder helt tæt på (eller direkte på) det genitale område.