Hårtab hos kvinder → Guide med råd og vejledning til hårtab (2022)

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Vi fælder alle mere eller mindre i løbet af vores liv. Det er helt normalt at miste mellem 50-100 hår dagligt. Ligesom med vores hudceller følger vores hår en naturlig livscyklus, hvor “døde” hår erstattes af nye. Det er først, hvis du fælder mere end du plejer, hvis du oplever at miste totter eller kan se, at håret tyndes ud, at du behøver at være opmærksom. I denne artikel kan du læse mere om, hvad hårtab er, hvilke symptomer du bør være opmærksom på samt hvilke årsager og løsninger, der findes på forskellige typer af hårtab.

Vær opmærksom på de forskellige symptomer hos kvinder

Der er forskellige symptomer, du kan holde øje med, når det gælder hårtab. De fleste kvinder vil opdage, hvis de begynder at fælde mere end normalt. I dette afsnit ser vi nærmere på, hvilke hyppige symptomer man kan holde øje med i forbindelse med hårtab.

Mere fældning end normalt

Der er typisk nogle perioder, vi fælder mere end andre. Men oftest er det tydeligt for de fleste kvinder, hvis de begynder at fælde mere end normalt. Dette kan være et af de første tegn på et hårtab i mere eller mindre grad. Det er normalt at fælde lidt hver dag, men begynder man at tabe hår i totter, eller fyldes børsten med hår efter bare én børstning, så bør man undersøge, om det er starten på et hårtab.

Betændelse, eksem, skæl el. lign. i hovedbunden

Betændelse, eksem, skæl eller andre lignende symptomer bør man også være opmærksom på, da en irriteret hovedbund kan medføre hårtab. Man bør søge læge, hvis man oplever en af nævnte tilfælde. Det kan blandt andet skyldes en svampeinfektion, og der kan lægen nemt tage et svampeskrab og finde den rette behandling af problemet.

Skaldede pletter

Et hårtab kan også vise sig som mindre eller større områder med skaldede pletter. Denne type hårtab kaldes alopecia areata. Hårtabet her skyldes en immunologisk reaktion. Man bør søge læge og blive undersøgt, hvis man oplever denne type hårtab, så man kan få behandling.

Hårtab hos kvinder i overgangsalderen

Begynder man at nærme sig så mange somre, at man kan være ved at komme i overgangsalderen, bør man være opmærksom, at en udtynding i håret kan være på vej. Dette er helt normalt, og der er ingen grund til bekymring, hvis håret langsomt bliver lidt tyndere og finere. Falder håret derimod af i totter eller plamager, bør man tage et smut forbi lægen og blive tjekket, så man kan få behandling.

Årsager til hårtab hos kvinder

Der findes mange årsager til hårtab hos både kvinder og mænd, årsagerne kan dog afvige en smule fra hinanden i nogle tilfælde. I dette afsnit kan du læse lidt nærmere om de forskellige hyppigste årsager, der findes, og på den måde blive klogere på, hvilke faktorer man selv kan være opmærksom på.

Arveligt hårtab

Hårtab kan være arveligt, især mænd vil ofte tabe håret og få større, dybere tindninger, der kravler bagud på hovedet eller få måne, der kan sprede sig til hele issen eller ende med skaldethed. Det ses ikke lige så hyppigt hos kvinder med arvelige hårtab, og har kvinderne i generationerne før dig i din familie ikke lidt af hårtab, vil du med stor sandsynlighed også undgå det. Det kan dog indimellem forekomme, at kvinder får tyndere og finere hår på issen…

Hårtab på grund af vitamin- og mineralmangel

Sommetider kan hårtab forekomme, hvis man mangler nogle af de essentielle vitaminer eller mineraler i kroppen. Dette kan blandt andet være på grund af ensformig kost uden fødevarer, der indeholder disse vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som kroppen har brug for.

Vi anbefaler: Vores store guide omkring vitaminer til håret!

Hårtab på grund af usund livsstil

Der er mange forskellige livsstilstyper, som passer til alle os som forskellige individer. Der er dog nogle forskellige livsstilstyper, der ikke nødvendigvis er særlig sunde for os, og ligesom de kan fremprovokere en række sygdomme, kan de også fremprovokere hårtab. Herunder er listet de hyppigste former for usunde livsstilsmønstre, der kan påvirke sundheden og forårsage hårtab.

 • Dårlig kost med vitamin-, mineral- og næringsmangler samt ingen motion. Dårlig kost eller ensidig kost kan betyde mangler på vitaminer, mineraler eller det kan føre en vægtstigning med sig, især hvis man ikke husker at inkorporere motion i sin hverdag. Det er vigtigt at sørge for en varieret kost og bevægelse, så man holder alle systemer i kroppen i gang.
 • Hurtige vægttab. Hurtige vægttab ved drastiske livsstilsændringer, ekstreme slankekure eller sygdomsforløb kan stresse kroppen og forstyrre den indre balance. Det er derfor en god idé at huske på, at gradvise omlægninger af ens hverdag og livsstil kan være sundere for ens velbefindende end ændringer fra den ene dag til den anden.
 • Alkohol og rygning. Der er ikke noget nyt i, at alkohol og rygning kan være skadeligt for kroppen. Rygning har og vil altid være en usund vane, og lige så er alkohol i for store mængder. Der sker dog ikke noget ved at nyde en drink eller to i ny og næ, så de fleste kan godt tage ud og have det sjovt ind imellem.
 • Stress og depression. Stress og depression kan ændre hormonbalancen i kroppen, og dermed føre til hårtab. Stress er noget, man skal tage seriøst, da man sundhedsmæssigt kan opleve mange komplikationer, hvis man ikke kommer i behandling. Hvis du oplever symptomer på stress, er det vigtigt, at du får kontaktet lægen, så du kan komme i den rette behandling.

LÆS OGSÅ: Gode shampooer mod hårtab

Svær sygdom og bivirkning ved medicin

Hvis kroppen har været udsat for svære sygdomsforløb med megen medicin og stress, kan dette forårsage hårtab. Kroppen bruger meget energi og mange ressourcer på at komme sig efter sygdomsforløb. Dertil kan nogle medicinske præparater have hårtab som en bivirkning.

Hormonelt hårtab hos kvinder

Hårtab kan også opstå på grund af hormonelle ubalancer i kroppen. Man kan have ubalancer af mange årsager og de kan vise sig på forskellige måder. Herunder kan du læse om de typiske årsager til hormonelle ubalancer hos kvinder, der kan forårsage hårtab.

 • Hårtab efter graviditet. Ofte vil man som kvinde opleve et fyldigere hår på grund af det forhøjede østrogenniveau, der er i kroppen, når man er gravid. Når baby ikke ligger i maven længere oplever mange kvinder et hårtab efter graviditeten mens de ammer eller kort efter ammestop. Det er helt almindeligt og ufarligt. Man skal dog være opmærksom på, at man måske bør tage et smut forbi lægen og blive undersøgt, hvis hårtabet fortsætter 6-12 måneder efter graviditeten.
 • Adrogen alopeci. Østrogenproduktionen vil som så meget andet i kroppen dale i takt med, at vi bliver ældre. Ligeledes ses ofte en stigende produktion af det mandlige kønshormon testosteron, og dette kan medføre en overfølsomhed, der kan forårsage tyndere hår eller hårtab.
 • Aloplecia areata. Denne type af hårtab er betegnelsen for, når man får skaldede pletter. Som nævnt i symptomafsnittet, skyldes denne form for hårtab oftest en immunologisk reaktion i kroppen, der skal lægebehandles.
 • Hårtab på grund af ophør med p-piller. Når man stopper med at tage p-piller skal kroppen ofte lige vænne sig til en anderledes hormonbalance i kroppen. Dette kan i nogle tilfælde føre til hårtab ligesom efter en graviditet. Det er dog ofte kun kortvarigt, mens kroppen tilvænner sig.
 • Hårtab ved overgangsalderen. Et hormonelt hårtab er også det, der foregår, når kvinder kommer i overgangsalderen. Som nævnt i symptomer bør man ikke være bekymret, hvis man er begyndt at nærme sig overgangsalderen og føler, at man har fået tyndere eller finere hår, da det er helt normalt. Det er kun større hårtab, man skal være opmærksom på.

Stofskiftesygdom

Vores stofskifte er det, der styrer vores energiomsætning i kroppen. I nogle tilfælde kan stofskiftesygdomme forårsage hårtab. Hårtab ved stofskiftesygdom ses hyppigst ved for lavt stofskifte. Symptomerne kan blandt andet være: Træthed, forstoppelse, tør hud, tendens til fryse mere end andre, tørt hår, svimmelhed mm. Mistænker man en ubalance i ens stofskifte, er det vigtigt at gå til lægen og blive undersøgt.

Hovedbundslidelser som betændelse, eksem, psoriasis og svampeinfektioner

Man vil ofte hurtigt blive opmærksom på, hvis man har en hovedbundslidelse, da det vil genere, klø, kradse, drysse eller gøre ondt. Det er symptomer, der oftest er nemme at få øje på, og betændelse, eksem, psoriasis eller svamp i hovedbunden bør man gå til lægen med, så man kan blive behandlet.Selvforskyldte hårtab ved skadelige hårrutiner

Hårtab kan også forekomme selvforskyldt. Hvis man har farvet, stylet og overøst håret med forskellige produkter på en uhensigtsmæssig måde, kan det i nogle tilfælde forårsage hårtab. Kemiske behandlinger slider på hår og hovedbund, så især hårfarvninger eller afblegninger kan være hårde behandlinger. Afblegninger igen og igen i det samme hår kan især være skadeligt, og der kan man simpelthen “brænde” håret af. Det samme kan ske ved overdreven brug af varmestyling, især hvis man samtidig ikke benytter sig af varmebeskyttelse. Her vil håret typisk knække af, og spalterne vil “kravle” længere og længere op, hvis man fortsætter sine skadelige rutiner.

Behandling af hårtab hos kvinder

Der findes som sådan ikke nogen mirakelkur, der vil kunne hjælpe ethvert hårtab. Nogle hårtab er midlertidige og andre er varige. Der findes flere forskellige behandlingsmuligheder alt efter, hvilken type hårtab man lider af. Oplever du et hårtab, er det vigtigt at gennemgå 3 trin for, at man kan finde frem til den rette behandling:

 1. Analysér dine symptomer; hvordan sker hårtabet?
 2. Forsøg at find frem til årsagen for dit hårtab
 3. Få evt. hjælp til at finde den rette behandling

Det kan i mange tilfælde godt betale sig at henvende sig hos en læge, hvis man oplever symptomer på hårtab. En læge vil hurtigt kunne vejlede og guide dig i den rigtige retning.

Hvad kan jeg selv gøre?

Man kan ofte selv gøre noget, hvis man oplever et hårtab. Hvis man ikke har et hårtab, der kræver medicinsk behandling, er der flere råd, man kan overveje at følge. I dette afsnit kan du læse lidt mere om, hvad du selv kan gøre, hvis du oplever et hårtab.

Kontakt lægen

Har du mistanke om, at hårtabet skyldes sundhedsmæssige årsager efter at have analyseret dine symptomer, bør du kontakte din læge for at få den korrekte diagnose og behandling af hårtabet. Er du i tvivl om symptomerne og årsagen, bør du også kontakte lægen. Det kan aldrig skade, tværtimod, er du mere sikker på at finde den optimale løsning for dig, hvis der har været en sundhedsfaglig inde over.

Vitaminer og mineraler og kosttilskud til håret

Det er vigtigt at få de vitaminer og mineraler kroppen har behov for for at være velfungerende. Det kan opnås via en sund og varieret kost, men man kan også supplere med et kosttilskud til håret, hvis man har et ønske om at vedligeholde eller opnå sundt og stærkt hår.

HairLust er en af de brands, der producerer kosttilskud til håret. Hair Growth Formula Gummies er et velsmagende kosttilskud i vingummiform med biotin, bambusekstrakt, folsyre, C-vitamin og zink, der samme bidrager til at nære dit hår indefra og ud. Det er et vegansk produkt, der hverken indeholder gluten, gelatine, laktose eller kunstige farve- eller smagsstoffer. Det kan være nemmere at huske at tage sit kosttilskud i denne vingummiform, da det smager godt og ikke kræver synkning.

HairLust har dog også et kosttilskud, der findes som kapsler. Denne variant hedder Hair Growth Formula Capsules og indeholder biotin, agerpadderokkeekstrakt, selen, zink og aminosyrer. HairLust Hair Growth Formula Capsules er et kosttilskud, der vil nære håret indefra, og det kan være med til at genopbygge et slidt og skadet hår.

Drop skadelig kemi som hårfarvning og afblegning

Har du været lidt for ofte til frisøren til en hårfarvning eller afblegning, eller har du selv været i gang derhjemme? Så kan det være du oplever, at håret er blevet tyndt og knækker af. Her anbefales det, at du droppe de skadelige kemiske behandlinger i hvert fald for en stund og lader håret og hovedbunden få noget ro.

Skru ned for brugen af varmestyling og stylingprodukter

Overdreven brug af varmestyling og stylingprodukter med kemi kan også være årsag til hårtab. Derfor bør du skrue ned, hvis du oplever at din hovedbund bliver irriteret, eller hvis dit hår knækker af. Det er vigtigt, dit hår får ro.

Hårtab hos mænd

Mænd kan også lide af hårtab, og selvom der er flere symptomer og årsager, der er ens, er der også nogle andre faktorer, der kan være gældende for mænd. Ønsker du at vide mere, kan du læse vores artikel om hårtab for mænd.

FAQ

Kan unge mennesker opleve hårtab?

Man kan godt komme ud for at opleve hårtab, selvom man er ung. Oftest ses hårtab fra 20-30 års alderen og op. Hårtab er generelt meget baseret på ens velbefindende, omgivelser og genetik.

Hvordan behandles hårtab?

Der findes flere behandlingsformer af hårtab alt efter, hvad årsagen til ens hårtab er. Der findes både medicinske behandlinger til sundhedsrelaterede hårtab, men der findes også en række råd man kan følge og nogle forskellige metoder til at afhjælpe en udtynding eller et hårtab.

Kan kosttilskud mod hårtab erstatte en varieret kost?

Nej, kosttilskud kan ikke erstatte en varieret kost. Kosttilskud er som navnet indikerer et tilskud til ens kost, og det fungerer derfor kun som en supplering til en sund og varieret kost. Det er vigtigt, man sørger for at få spist så varieret som muligt, så kroppen får de vitaminer og mineraler, den har brug for.