Hårtab mænd → Få hjælp og råd til at forebygge hårtab hos mænd

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

I denne artikel kan du læse mere om hårtab hos mænd og hvordan du forebygger tilstanden. Vi kommer ind på, hvad der ligger til grund for hårtab og hvilke muligheder du har, hvis du allerede har tabt en stor del af håret. Du får også 5 gode råd til forebyggelse og bekæmpelse af hårtab hos mænd.

Alle mennesker taber hår

Først og fremmest vil vi lige gøre det klart, at alle mennesker mister mellem 50 og 100 hår om dagen. Denne type hårtab er helt normal, da det blot er hår, der har gennemgået en naturlig livscyklus og som nu er “døde”. Der er altså ingen grund til panik, fordi du ser et par hår på bordet eller kan hive en smule, når du trækker dig i håret.

Du skal først tænke nærmere over situationen, hvis du oplever særligt tyndt hår, at du fælder mere, end der er nødvendigt (altså mere end 50 til 100 hår om dagen), har helt tynde eller skaldede plamager o.l. I så fald skal du gerne i gang med en hårtab forebyggende behandling hurtigst muligt, så du kan undgå at tabe alt dit hår.

Husk også gerne, at hårtab hos mænd langt fra er en unaturlig tilstand – mange mænd går igennem den samme oplevelse på et tidspunkt i deres liv. Du skal derfor ikke skamme dig for at stå ved dit hårtab.

Er hårtab begrænset til hovedet eller gælder det hele kroppen?

I visse tilfælde, som hvis du indtager medicin med hårtab som bivirkning eller har en særlig sygdom, kan du godt risikere at miste dele af håret over hele kroppen. Det er dog ikke en almindelig tilstand, da hårtabet i de fleste tilfældet vil være begrænset til hovedet.

Hvad er de hyppigste årsager til hårtab hos mænd?

For at kunne finde frem til den bedste løsning mod dine hårtabsproblemer, er det relevant at finde frem til, hvad årsagen til hårtabet egentlig er. Problemet kan nemlig både være generisk, skyldes en sygdom eller være påvirket af din livsstil.

Genetisk hårtab

Genetiske faktorer kan godt spille ind i, om du har større tilbøjelighed til at udvikle hårtab med alderen. Dette kaldes bl.a. også for androgen alopeci. Det skifter meget fra person til person / familie til familie, hvornår i livet hårtabet finder sted. Det behøver altså ikke nødvendigvis være omkring 50 års alderen for alle. Nogle er så uheldige, at tendens til hårtab og tyndt hår alle viser sig ved 30 års alderen. For flere gælder det, at man ser tendens til tyndere hår før hårtabet reelt sætter ind. Du har altså lidt tid til at reagere på problemet og tage dine forbehold (læs eventuelt vores råd til, hvordan du forebygger hårtab).

Visse personer risikerer også at lide af hårtab grundet hormonelle udviklinger. I løbet af puberteten producerer drenge / unge mænd store mængder af det mandlige kønshormon testosteron, som kan være med til at få hårsækkene til at skrumpe. Det er ikke alle personer, der reagerer lige godt på mængden af testosteron, hvorfor det kan resultere i hårtab.

Hårtab på grund af stress

Stress er en almindelig årsag til hårtab – og ikke blot fordi du hiver dig mere i håret. En stresset krop er reelt en krop i ubalance, og hvis kroppen er i ubalance, så er det svært for hovedbunden at være i balance. Og en hovedbund i ubalance skaber dårlige betingelser for hårvækst. Flere hormoner og stoffer udvikles i kroppen under stress, heriblandt kortisol og dihydrotestosteron, også kaldet DHT, som påvirker kroppen og forhindrer vitaminer, mineraler og proteiner at fordele sig til hårsækkene og hovedbunden.

Hårtab grundet sygdom eller indtagelse af bestemt medicin

Hårtab kan også være en “bivirkning” ved diverse sygdomme eller indtagelse af bestemt medicin. F.eks. er hudsygdomme som skæleksem eller psoriasis i hovedbunden almene årsager til hårtab. Det skyldes, at hovedbunden ikke er i balance. Blodmangel og problemer med skjoldbruskkirtlen kan også resultere i hårtab hos mænd.

I forhold til indtagelsen af medicin, der resulterer i hårtab, gælder dette primært for særligt intensive medicinske behandlinger, såsom kemoterapi. Ofte vil der være en årsag til, at man indtager medicinen og derfor kan man ikke helt undgå skaldethed i disse situationer.

Vitaminmangel og usund livsstil

Vitaminmangel og en usund livsstil er ikke en af de mest almindelige årsager til tyndt hår og hårtab, men det kan være en medvirkende faktor. Diverse vitaminer og mineraler har nemlig en afgørende effekt på hårets styrke, modstandsdygtighed og vækstcyklus. Dette gælder bl.a. for vitamin B og C.

Derudover er en velhydreret hovedbund også afgørende for hårets vækst, så hvis du vil undgå høje tindinger, tyndt hår og hårtab, så skal du også sørge for at drikke rigeligt med vand. Du kan læse mere om vandindtag og hvorfor en sund og varieret livsstil er vigtigt i et senere afsnit omhandlende forebyggelse af hårtab.

Hvad kan jeg gøre ved hårtab?

Hvis du allerede lider af mandligt hårtab, så er det ikke sikkert, at en forebyggende behandling kan være nok. I dette afsnit ser vi nærmere på, hvad du decideret kan gøre for at modvirke skaldethed, høje tindinger og hårtab hos mænd.

Medicinsk behandling

Du kan i samråd med din læge finde frem til den bedste medicinske behandling mod hårtab for dig, hvis du ønsker at stoppe hårtabet hurtigt og de forebyggende midler ikke hjælper synderligt meget. Nogle midler kan købes i håndkøb, mens andre kræver recept, så kan godt betale sig at lægge vejen forbi lægen ved mandligt hårtab. Dette gælder især, hvis du ikke ved hvilken type hårtab der er tale om – altså hvilken årsag der ligger bag tilstanden.

Læs mere om piller mod hårtab i vores artikel om emnet her.

Kirurgisk behandling / hårtransplantation

Der forskes konstant i nye metoder til at bekæmpe hårtab hos mænd, men det er nu stadig en hårtransplantation, der umiddelbart virker bedst. Med denne metode flyttes ikke-følsomme hår til et skaldet område. Dog virker denne metode bedst, hvis du kun mangler hår ét sted på hovedet, da det kræver, at kirurgen kan flytte andet hår. Derudover afhænger resultatet meget af din hårtype, alder, hårfarve o.l.

Dæk området til

Flere personer oplever positive resultater ved at dække området til. Dette kan bl.a. være ved brugen af en toupé / paryk, ved at lime hår på området eller få tatoveret “hår” på de bare områder. Den sidste løsning kaldes at blive mikropigmenteret og fungerer kun, hvis du klipper dit hår helt kort alle andre steder på hovedet. Du skal desuden finde frem til en god tatovør, der ved hvad han / hun laver, så du kan være sikker på, at du ender med et flot resultat.

Acecptér ændringen i dit udseende

Det lyder måske en smule groft, men den bedste løsning er, at acceptere ændringen i ens eget udseende, hvis hårtabet er markant og svært at forebygge. Om dette betyder, at man accepterer at have høje tindinger eller at man barberer hele hovedet skaldet er naturligvis op til den enkelte. Du bestemmer selv over dit hårtab og hvilken løsning du foretrækker, men nogle gange er det blot nemmere at acceptere udviklingen.

Der er dog flere ting, du selv kan gøre, hvis du først er begyndt at få tyndt hår eller opleve hårtab – det kan du læse mere om i de nedenstående afsnit.

Hvordan kan jeg forebygge hårtab? – 5 gode råd

I de forrige afsnit har vi gennemgået årsagerne til hårtab og hvad du selv kan gøre, hvis du har tabt håret eller oplever et hårtab. I dette afsnit sætter vi i stedet fokus på, hvad du kan gøre for at forebygge problemet. Du kan altså med fordel følge de nedenstående råd, hvis du ønsker at forebygge hårtab og mindske risikoen for, at dit hår falder af i fremtiden.

Oprethold en sund og varieret livsstil

Helt generelt vil dit hår have de bedste betingelser for vækst, hvis du passer godt på dig selv. Det kan derfor anbefales at leve en sund og varieret livsstil, hvor du dyrker regelmæssig motion og spiser vitamin- og mineralrige fødevarer på daglig basis. Du skal også gerne sørge for at få en god mængde protein, fedt og gode kulhydrater, så din krop har noget at arbejde med. Den fysiske aktivitet hjælper desuden med at holde kroppen sund og modstandsdygtig, samt får vitaminer og diverse næringsstoffer til at optages lettere. Du behøver ikke nødvendigvis at dyrke motion på eliteplan eller fem gange om ugen for at minimere risikoen for hårtab – det kan være nok blot at holde dig i gang og få lidt sved på panden et par gange om ugen.

Du skal desuden undgå at tilføre kroppen en stor mængde giftstoffer, hvis du ønsker at opretholde en sund og varieret livsstil. Det betyder bl.a., at du skal undgå at ryge, samt holde alkoholindtaget på et minimum. Alkohol er desuden med medvirkende årsag til, at zink niveauet i kroppen reduceres, og det er ellers et af de vigtigste mineraler for at kunne bibeholde et sundt hår. De ugentlige byture og cigaretterne skal altså gerne droppes, hvis du vil beholde hårpragten som den er.

Indtag kosttilskud – f.eks. hårvitaminer til mænd

Det kan være svært at indtage alle vitaminer og mineraler via kosten, hvorfor det for mange mennesker kan hjælpe at indtage diverse kosttilskud. Disse er udelukkende ment som et supplement til kosten, og træder således ikke i stedet for en varieret kost og sund livsstil.

Du kan med fordel investere i Hair Growth Formula Capsules Men fra Hairlust eller Hair Loss Care Kapsler fra Australian Bodycare, hvis du vil være sikker på at få bestilt nogle gode kosttilskud, som forebygger hårtab. Kapslerne fra Australian Bodycare indeholder bl.a. capsaicin fra cayennepeber, agerpadderokke, biotin, zink og kobber. Blandingen af disse ingredienser hjælper med at fremme hårvækst og er med til at styrke håret. Hairlusts kapsler mod hårtab indeholder klinisk dokumenterede ingredienser, heriblandt biotin, silica, pantothensyre og diverse aminosyrer, der styrker både hår og hovedbund. Kapslerne indeholder kun naturlige og veganske ingredienser, samt er allergivenlige.

Hvis du ikke er så meget til indtagelsen af kapsler, så kan du i stedet investere i Hair Growth Formula Gummies Men fra Hairlust. Disse vingummier har samme virkning som kapslerne fra Hairlust, da de indeholder en blanding af bl.a. biotin, bambusekstrakt, selen og zink, samt en lang række andre næringsstoffer, der giver bedre betingelser for vækst for håret. Hårtab vingummierne er fri for kunstige smags- og farvestoffer, sukkerfrie, veganske og har en smag af hindbær og blåbær.

Drik rigeligt med vand i hverdagen

Man hører regelmæssigt om, hvordan rigeligt med vand er godt for kroppen, men vidste du, at det faktisk også kan være med til at forebygge hårtab? Indtagelsen af vand er nemlig med til at sikre dig en hydreret hovedbund, som er afgørende for, at hårsækkene har de bedste betingelser for vækst. Der skal gerne drikkes minimum 2 liter vand dagligt.

Du kan gøre mere end blot at drikke vand i hverdagen for at sikre en velhydreret hovedbund. Det kan du læse mere om i afsnittet “pas på håret”.

Tag hånd om din stress

Stress er en af de mere almindelige årsager til hårtab hos mænd, og derfor kan du ofte forebygge og forhindre hårtab ved at tage hånd om din stress med det samme, du bliver opmærksom på problemet. Dette kan bl.a. være at fjerne nogle af dine planer i hverdagen, så du ikke føler dig helt så presset, gå ned i tid på arbejde, hvis økonomien er til det, forsøge dig med meditation eller yoga for at komme i balance m.fl.

Hvis du ikke decideret føler dig stresset eller ikke har mulighed for at gå ned i tid på arbejde, aflyse møder / planer o.l., så kan du eventuelt forsøge dig med nogle vejrtrækningsøvelser, der generelt vil hjælpe dig til en større ro i hverdagen. På den måde er du bedre klædt på til at kunne håndtere eventuel fremtidig stress.

Pas på håret

Helt grundlæggende kan du forebygge hårtab ved at passe godt på håret. Dette gælder naturligvis ikke i alle henseender, da der kan være andre årsager til, at håret falder af, men i mange tilfælde vil dét at passe ekstra godt på håret også føre til mindre risiko for hårtab. Du passer godt på dit hår ved at tilføre både hår, hårrødder og hovedbund nok pleje, næring og fugt. En del af dette kommer direkte fra kosten, men det kræver også en række gode hårplejeprodukter. F.eks. vil det være oplagt at benytte en særligt plejende shampoo, hvis du ønsker at forebygge eller oplever tegn på hårtab.

Du kan med fordel gå efter en Hair Growth & Repair Shampoo For Men fra Hairlust eller en Australian Bodycare Hair Loss Wash Shampoo, hvis du vil være sikker på, at du benytter en god shampoo, der faktisk modvirker hårtab. Shampooen fra Hairlust er vegansk og økologisk, så du kan roligt stole på, at den er god for din hovedbund og hår. Produktets indeholder bl.a. mikro-proteiner fra planter og ris, krusemynteolie og olivenbladsekstrakt. De aktive ingredienser styrker og genopbygger håret, samt virker beroligende på en irriteret, tør, kløende og fedtet hovedbund. Du skal væbne dig med tålmodighed, hvis du investerer i shampooen fra Australian Bodycare, da de fleste først vil se resultater efter 12 til 20 uger ved daglig brug. Produktet er dog effektivt til bekæmpelse af hårtab, da den indeholder de naturlige ingredienser Capilia Longa, Tea Tree Oil og Biotion.

Du kan også med fordel benytte dig af en hovedbundsscrub med jævne mellemrum, da du i så fald får renset ud i hovedbunden og giver den lidt massage, som hjælper med at stimulere blodcirkulationen, hvilket er godt for hårsækkene. Et bud på en god hovedbundsscrub er en Hair & Scalp Detox Scrub fra Hairlust. Produktet plejer og opfrisker hovedbunden, samt er udviklet med økologiske ekstrakter fra bl.a. acai, krusemynte og havre.

Hårtab kvinder

Det er ikke kun mænd, der lider af hårtab. Tilstanden kan også opstå for kvinder, hvor den både kan resultere i tyndt hår og tab af hår. Vil du gerne vide mere om hårtab for kvinder og hvilke typer af behandling der kan hjælpe? I så fald kan du læse mere i vores artikel om hårtab for kvinder.