Hævede øjenlåg? Slip nemt af med puffy eyes, rander og brændende øjne

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Du kender sikkert allerede til nogle af de mest almindelige grunde til hævede øjenlåg opstår. De fleste har oplevet at få hævede øjne, når man er gået for sent i seng, ikke har fået frisk luft eller hvis du ikke har kunnet holde tårerne tilbage, når du har set en romantisk film. Alle disse ting belaster vores øjne og får dem til at hæve som følge.

Dette sker fordi vores hud omkring øjnene er meget tynd i forhold til resten af huden i ansigtet. Den tynde og sarte hud omkring vores øjne er meget modtagelig overfor stress og træthed. Hævede øjenlåg kan være arveligt eller opstå som en følgevirkning af alderdom -Men der findes også mange andre årsager til at hævede øjenlåg kan fremkomme.

Herunder kan du læse om hyppige årsager til hævede øjenlåg, som du måske ikke kender til:

 • For meget salt i maden; At indtage for meget salt eller mad med et højt proteinindhold, kan få dine øjne til at hæve efterfølgende morgen. Symptomerne kan blive værre, hvis du sover længe, fordi lymfecirkulationen omkring øjnene hindres. Derved samles der mere væske om natten der bevirker hævelsen.
 • Allergier; Allergi over pollen, dyrepels og støv eller intolerance overfor særlige madvarer kan give hævede øjenlåg.
 • Øjenbetændelse; Visse former for øjenbetændelse som bygkorn, kan forårsage hævede øjne.
 • Symptom på andre sygdomme; øjenproblemer som hævede øjne kan opstå som en følge af andre sygdomme. For eksempel kan hævede øjne udløses af nyre eller hjerte sygdomme, underaktiv skjoldbruskkirtel eller et for højt blodtryk. Ofte kan man også opleve hævede øjne ved en almindelig forkølelse.
 • Dehydrering; kan også få øjnene til at hæve.
 • Tørre øjne; eksempelvis som følge af længerevarende brug af kontaktlinser, påvirkning af opvarmet luft eller mange timers skærmarbejde.
 • Medicin; visse former for medicin kan udtørrer øjnene og medfører hævede øjenlåg.
 • Slag; udefrakommende påvirkelser som ståd eller slag på øjenene kan også medfører hævet øjenlåg.
 • Hormoner; Mange kvinder oplever at der opstår vandsamlinger omkring deres øjne, når hormonet østrogen bliver dannet under menstruation.

Hvordan slipper jeg af med hævede øjenlåg?

Mindsk hævede øjne med kulde

Den hurtigste metode til at dæmpe hævede øjenlåg er at lægge noget koldt på øjnenene. Kulde får blodkar og huden til at trække sig sammen, så der ikke er plads til væsken. På den måde tvinges den ophobede væske fra øjenomgivelserne væk. Du kan let benytte en kold klud, ske eller et massageredskab som forinden er blevet kølet ned.

Afhjælp hævede øjenlåg med ansigtsmassage

Hvis du gerne vil mindske hævede øjenlåg, er en ansigtsmassage som giver gode resultater på den korte bane ved at fordele væsken i ansigtet. Når du massere ansigtet spreder væksten sig, idet blodcirkulationen øges. Det kan derfor anbefales at du massere dit ansigt morgen og aften for at øge blodcirkulationen og aktivere lymfesystemet, så dine hævede øjne kan blive drænet for væske.

Sådan mindsker du hævede øjne med massage:

 1. Skrab med en Gua Sha sten eller rul med en jaderulle fra midten af ansigtet og ud mod dine ører.
 2. Før derefter det valgte massageredskab ned langs halsen.
 3. Gentag alle bevægelser du foretager 5-10 gange.
 4. Hvis du kun ønsker at massere øjenomgivelserne, så skal du fører fingrene eller massageredskaber fra fra den ydre øjenkrog til den indre øjenkrog.
 5. Gentag denne bevægelse 5-10 gange og gøre det gerne flere gange dagligt for bedre resultater.

Sådan kan du undgå hævede øjne:

Øjencreme eller gel til at modvirke og forebygge hævede øjenlåg

Øjencreme eller gel er en effektiv måde at forebygge og modvirke hævede øjenlåg eller “puffy eyes”. Produkterne sørger for at fugte, blødgøre og øge blodcirkulationen. Alt sammen medvirker til at reducerer hævelser i øjenomgivelserne. Vi kan anbefale Beauté Pacifique Puffy Eyes Gel til dig der gerne vil reducere forekomsten af hævede øjne effektivt. Ved hjælp af planteekstrakter reducerer denne øjencreme forekomsten af trætheds forårsagede hævelser omkring dine øjne. Den indeholder desuden ekstrakter der dæmper ophobninger af fedt i huden.

Et andet godt valg for dig der vil reducere forekomsten af hævede øjenlåg er Xlash Rejuvenating Eye Gel Patches som består af en krukke med med øjenmasker der øjeblikkeligt giver huden omkring øjnene et fugtboost. Produktet blødgører og udglatter huden i øjenomgivelserne samtidig med at indholdet af koffein dæmper hævede øjne. De små masker har en gele-agtigt konsistens, som gør dem meget behagelige. Og så indeholder de ikke nogen parfume og kan dermed også bruges til sensitiv hud.

Forebyg hævede øjenlåg ved at sove på ryggen

Hvis du er virkelig generet af hævede øjenlåg, kan det være en god ide, at du prøver at sove på ryggen med en ekstra pude under nakken. På den måde ligger dit hoved højere. Det vil give mindre hævelser og et mere friskt udseende næste dag.

Spis mindre salt, og afhjælp hævede øjenlåg

Hævede øjenlåg kan blive værre, hvi du spiser for meget salt, fordi salt binder væske til kroppen. Dermed vil dine krop komme til at rumme endnu mere ophobet væske, og dette vil med sikkerhed gå ud over din øjne.

Skru ned for varmen

Hvis du bor og sover i en for varm temepratur, vi din hud blive tør og du vil også blive dehydreretet af varmen. Når du bliver dehydreret, arbejder kroppen ekstra hårdt for at holde på væsken, hvilket resultere i hævelse i både kroppen, ansigtet og omkring dine øjne. Skru derfor ned for varmen og sørg for at indtage nok væske i løbet af dagen.

Hævede øjenlåg om morgenen

Det er særligt om morgenen at mange oplever hævede øjenlåg også kaldt “puffy eyes”. Når du sover samler der sig væskeophobninger omkring det fine væv i dine øjenomgivelser. Væsken samler sig, fordi huden omkring dine øjne er tyndere og let kan bule og give plads til væsken. De hævede øjne vil oftest være mest synlige om morgenen og blive mindsket gennem dagen, hvor du får rørt dig og lavet forskellige bevægelser med ansigtet, hvilket får væsken til at sprede sig.

Den ophobede væske kan opstå eller forværres som følge af din kost som vi gennemgik i ovenstående afsnit. Eksempelvis er salt og store mængder af protein i maden ikke godt at indtage om aftenen. En for høj temperatur i hjemmet kan også gøre, at du vågner med “puffy eyes”.

Hævede øjenlåg efter gråd

Når du græder meget, vi dine øjne blive overbelastede og som følge vil de blive hævede. Din hud omkring øjnene er som nævnt i ovenstående afsnit meget tynd og sart, så når øjnene udsættes for en form for stress, bliver det meget hurtigt synligt. Der strømmer også blod til ansigtet, da dine tårekirtler har brug for blodet til at producerer tårer. Dette bevirker også hævelsen og gør at vores ansigter bliver røde og varme, når vi græder.