Høje tindinger – Forebyggelse og behandling

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Høje tindinger er ufarligt, men det kan være socialt invaliderende, ligesom det også kan give et dyk i selvsikkerheden når det gælder romantiske relationer. Det ses oftest hos mænd, men kan også forekomme hos kvinder. Høje tindinger og hårtab er ikke nødvendigvis det samme, men det følges ofte ad.

Det er umuligt at modvirke høje tindinger, hvis der er tale om genetisk betinget hårtab. Så er det sagt. Heldigvis findes der måder og metoder til at både sløve selve hårtabningsprocessen og behandle de vigende tindinger på, når de først har vist sig.

I denne artikel kan du læse om, hvad du kan gøre ved dine høje tindinger og dit hårtab uanset om du er mand eller kvinde.

Vi gennemgår følgende:

 • Hvad skyldes høje tindinger
 • Høje tindinger og hårtab hos kvinder
 • Pletskaldethed – alopecia areata
 • Høje tindinger og hårtab der ikke er genetisk bestemt
 • Forebyggelse og behandling af høje tindinger og hårtab

Hvad skyldes høje tindinger?

Høje tindinger og vigende hårgrænse er oftest genetisk betinget – så simpelt er det. Høje tindinger og mandligt hårtab (også kaldet androgen alopeci) er en arveligt betinget ‘allergi’ overfor mandligt kønshormon på bestemte steder i hovedbunden.

Mandligt hårtab skyldes således ikke – i modsætning til den gængse opfattelse – at man har for meget af det mandlige kønshormon testosteron.

Det er altså den allergiske reaktion i hovedbunden, der forårsager hårtabet; det får ganske enkelt hårsækkene til at skrumpe. På den måde tabes de enkelt hårstrå, og hårene erstattes ikke.

Denne form for hårtab er som sagt, og hos stort set alle mænd, arvelig. Det starter som regel i 20 års alderen og fortsætter livet ud. Hos mange mænd bemærkes tyndt hår og høje tindinger først i slut 20’erne, hvor det så til gengæld godt kan føles som om det går rigtig stærkt med at tabe håret efterfølgende.

Høje tindinger og hårtab hos kvinder

Høje tindinger hos kvinder ses i langt mindre grad end det gør hos mænd. Når kvinder får høje tindinger, skyldes det ofte en reduceret mængde af østrogen og en større mængde af mandligt kønshormon. En reducering i østrogenproduktionen sker med alderen, men er dog langt fra ensbetydende med høje tindinger, tyndt hår eller decideret hårtab. Derudover kan høje tindinger hos kvinder også ‘bare’ være genetisk betinget, men uden at være noget, som fører til hårtab.

Pletskaldethed – Alopecia Areata

Sommetider oplever nogle kvinder og mænd hårtab i form af pletskaldethed, også kaldet alopecia areata. Tilstanden ses i form af skaldede pletter i hovedbunden og ind imellem også i øjenbrynene.

Mænd og kvinder rammes med samme hyppighed og årsagen er ukendt. Starter tilstanden i de yngre leveår (hvilket tit er tilfældet) vil hårtabet ofte ophøre efter nogen tid. Søg altid læge, hvis du oplever skaldede områder i din hovedbund.

Høje tindinger og hårtab der ikke er genetisk bestemt

Der kan være flere årsager til dine vigende tindinger, og det behøver ikke nødvendigvis at have noget med genetisk eller arveligt hårtab at gøre. Din generelle sundhed kan sagtens have en indflydelse.

Her kan faktorer som søvnmangel og usund livsstil faktisk godt gå hen at lede til forskellige grader af både høje tindinger og hårtab.

Nogle forskellige årsager være:

 • Eksem, Skæl og/eller tør hovedbund – ubalance i hovedbunden går også udover din hårvækst
 • Graviditet – mange kvinder oplever en voldsom udtynding i håret efter en graviditet
 • Medicin – sommetider medfører medicinindtag (periodisk) hårtab
 • Kost – undervurdér aldrig dine kostvaners indflydelse på dit hår
 • Stress og depression – din mentale sundhed kan have indflydelse på hårvæksten
 • Hårplejevaner – stramme opsætninger, varme stylingredskaber og kemiske hårbehandlinger
 • Hyperhidrosis – overdreven svedproduktion i hovedbunden kan være med til at svække hårvæksten

Forebyggelse og behandling af høje tindinger og hårtab

Før du går i gang med at behandle dine tindinger og eventuelt medfølgende hårtab, er det en forudsætning, at du finder ud af hvad den egentlige årsag er.

Hos mange mænd er der ofte ikke så meget at gøre ved de høje tindinger, da det er genetisk betinget. Der vil dog være måder, hvorpå du kan forebygge høje tindinger ved at gøre processen langsommere, men en egentlig behandling findes ikke. Ligeledes kan du styrke det hår, som allerede er på hovedet, og få det til at vokse sig en smule kraftigere. På den måde kan det tynde hår, det skaldede område eller tindingerne syne mindre. Dette kan gøres med alt fra hair growth shampoos, særlige kosttilskud og vitaminer.

Shampoo mod høje tindinger og hårvitaminer – virker det?

Der findes blandede anmeldelser af, hvordan eksempelvis shampoo og hårvitaminer virker mod hårtab. Og der kan være mange forskellige årsager til, hvorfor en repair shampoo virker for den ene, når den ikke virker for den anden. Det kan aldrig skade at prøve, men du skal vide at det mange gange er kombinationen af forskellige midler, der giver resultatet.

Er der derimod tale om periodisk og spontant hårtab, som intet har med genetik at gøre, er der ret stor sandsynlighed for, at du kan genvinde hårpragten ved at styrke håret og hårvæksten med gode hårplejerutiner, sund kost, vitaminer og mineraler.

Overordnet kan man sige, at så længe der stadig gror nye hår ud (om end meget langsomt), fra hårfolliklerne i din hovedbund, er der måder, hvorpå du kan påvirke hårvæksten positivt med synlige resultater.

Kost og kosttilskud

Vejen til et sundt hår foregår blandt andet gennem din kost. Vi ved godt det er en kliché, men at spise varieret er godt for både krop, hår og sind.

Husk i øvrigt, at kosttilskud som vitaminer og mineraler, altid skal kombineres med rigtige fødevarer, så de kan optages i kroppen. Få gerne rigelige mængder af zink, silica, B-vitamin og C-vitamin – disse vil altid kunne give dig et sundere hår.

Medicinske løsninger mod høje tindinger

Der findes også medicinske løsninger mod høje tindinger. Dette er dog altid på recept, og er noget, der som regel kun udskrives hvis du lider af større hårtab samtidigt. Her findes for eksempel finasterid, som er i tabletform, eller minoxidil, som er en lokalbehandling i hovedbunden.

Hårtransplantation

En anden måde at skjule høje tindinger på, er ved en hårtransplantation. Er du meget ked at dine høje tindinger, vil dette muligvis være løsningen for dig. Du skal dog vide, at et godt resultatet blandt andet vil afhænge af, om det kun er tindingerne der mangler hår, eller om du også har ‘pletter’ andre steder på hovedet.

Dette vil nemlig have betydning for, hvordan det transplanterede hår vil tilpasse sig til dig og den eventuelle udvikling i dit hårtab senere i livet.

Hårfibre mod høje tindinger

En anden (ikke-permanent) løsning er hårfibre – også kaldet cover-ups.

Hårfibre er naturlige proteinfibre, som skal enten smøres eller sprayes på dit eget hår. Hårfibrene fremstilles med statisk elektricitet, så de kan sætte sig fast på dit naturlige hår. På den måde giver det en illusion af mere hår på hovedet.

FAQ

Guide

Hvorfor får man høje tindinger?

Høje tindinger forårsages af genetik og arvelighed. I sjældne tilfælde kan det skyldes livsstils- og generelle hårplejerutiner såsom usunde kostvaner eller overdreven brug af stylingredskaber.

Hvor meget koster en hårtransplantation?

En hårtransplantation starter ved omkring 15.000,- kr og opefter. Et totalbeløb vil afhænge af individuelle detaljer og faktorer som for eksempel, hvor meget hår, der skal transplanteres, og hvor.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×