Hvilken hårfarve passer til mig?

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Hvis du er ligesom mig, så har du stillet dig selv det spørgsmål mange gange.

Jeg har selv været ud på alverdens hår-eventyr. Jeg har haft alt fra platinblond til blåsort. Fra postkasserød til skrig-pink. Helfarve, striber og money piece, jeg har virkelig prøvet det hele. Og ikke altid med lige heldige resultater.

Derfor vil jeg gerne dele de guldkorn ud, som jeg har lært gennem tiden, så du kan lære både fra min success og mine (nogle gange pinlige) fejl.

Du kan enten have hår der ser naturligt ud, natur-agtige hårfarver som tydeligt ikke et din egen, eller dramatiske farver der har lidt mere pizzazz. De vil herfra blive omtalt som dramatiske farver

Der er et par vigtige spørgsmål du må stille dig selv inden du vælger din nye hårfarve:

  1. Hvad er din hudtone?
  2. Hvilke farver passer til din hudtone?
  3. Hvordan ser dit hår ud lige nu?
  4. Hvad er din personlige stil?

Se også vores store hårfarve test her.

Hudens undertone?

Når man skal vælge hvilke farver der passer til én, er det altid godt at gå ud fra hudtone. Og det gælder både om du skal vælge neglelak, læbestift, smykker og ja, hårfarve.

Der er 3 typer hudtoner: varm, kold og neutral. Med andre ord handler det om din hud har en varm eller kold undertone. Hvis du har en varm undertone, har din hud mere gyldne nuancer. Hvis din hud har en varm undertone, har den mere lyserøde nuancer.

Din huds undertone hænger ikke nødvendigvis sammen med din etnicitet eller hvor mørk din hud er. Din huds undertone kan for eksempel sagtens være kold, og have lys hud med varme undertoner.

Hvordan hænger det sammen med hårfarve? Det er egentlig meget simpelt. Hvis din hud har kolde undertoner, klæder det dig bedst med kolde farver. Hvis du har varme undertoner, klæder det dig bedst med varme farver. Og hvis din hud er neutral, kan du bære stort set alle hårfarver.

Jeg vil også lige sige, at hvor mørk eller lys din hud er, ikke behøver definere hvor lyst dit hår må være. Hvis du har varm, mørk hud, kan gylden blond hår være fantastisk til dig! Se bare Beyonce og hendes smukke, gyldenblonde hår.

Hvilken farve er dine blodårer?

Det lyder måske lidt fjollet, men hvis du kigger på dine blodårer, kan du få en ide om din hudtone. Kig på dit håndled. Hvis din hud er tynd nok til at man kan se årerne tydeligt, kan du får en ide om din hudtone. Hvis dine blodårer har en lilla eller blå tone, er din hud sandsynligvis kold. Hvis dine blodårer er grønne eller oliven, er din hud sandsynligvis varm.

Men hvad med neutral hud? Jo hvis du har enten blå eller grønne årer, kan din hud også være neutral. Så kan vi få en bedre ide om din tone gennem de andre tests.

Guld eller sølv?

Den næste måde du kan se om din tone er mørk, kold eller neutral, er gennem smykker. Hvad klæder dig bedst, sølv eller guld?

Der er selvfølgelig et element af personlig smag her, så spørgsmålet er ikke hvad du bedst kan lide. Det handler mere om hvilken farve der passer bedst til din hud. Hvis det er guld, har du sandsynligvis en varm tone. Hvis det er sølv, har du sandsynligvis en kold tone. Hvis begge klæder dig lige godt, er du sandsynligvis neutral.

Papir testen

Det næste spørgsmål er hvorvidt din hud har gule eller lyserød undertoner. Det kan være svært at se, så en måde at få en ide om det, er ved at tage papir testen. Du holder simpelthen bare et hvidt papir op til dit ansigt, mens du kigger dig i spejlet. Hvordan ser dit ansigt ud sammenlignet med papiret?

Har din hud lyserød undertone, pink kinder ets? så er du sandsynligvis kold. Har din hud gule eller gyldne undertoner, er du sandsynligvis varm. Hvis du har en kombination af begge dele (for eksempel gul pande og lyserøde kinder) er du sandsynligvis neutral.

Sol testen

Det næste spørgsmål er, hvordan reagerer din hud på solen? Hvis du nemt bliver brun, har du sandsynligvis en varm tone. Hvis du nemt bliver lyserød og skoldet, har du sandsynligvis kold undertone. Hvis det veksler, har du sandsynligvis en neutral undertone.

Øjenfarve

Den sidste måde du kan få en ide om din hud er varm, kold, eller neutral, er ved at kigge på dine øjne. Hvis du har grønne øjne, blå øjne, sorte eller meget mørkebrune øjne, har din hud sandsynligvis kolde undertoner. Hvis du har ravfarvede, lyse eller mellem brune øjne eller brune øjne med et grønligt skær øjne, har din hud sandsynligvis varme undertoner. Hvis du har neutrale undertoner, kan du have hvilken som helst øjenfarve.

Hvis du efter de tests stadig ikke er helt sikker på om du er kold eller varm, er du sandsynligvis neutral. De fleste hælder dog stadig mere til varm eller kold. Så du kan være en varm neutral hvis du har blå øjne men alt andet er varmt.

Farveteori

Farveteori er en kompliceret sag. Så i stedet for at kede dig med tørre teorier, går jeg bare igennem det som er godt at vide inden du vælger en hårfarve.

Til at starte med vil jeg lige definere hvad vi kalder varme og kolde farver.

Varme farver er alt der har røde, orange, gyldne eller gule toner i sig. Kolde farver er alt hvad der har blå, grønne og lilla toner i sig. Det blå skær, viser sig ofte som at være mere støvet og askefarvet  eller sølv.

Vi snakker her ikke om at varmt hår er nødt til at være helt rødt etc. Vi har her at gøre specifikt med de undertoner der er i hårfarven. Det kolde skære er faktisk bare manglende varme. Så hvis der ikke er varme toner i farven, er den automatisk kold.

Farvehjulet

Farvehjulet er en fin måde at få et godt overblik over alle farver Dette farvehjul går ud fra at der er 3 primære farver: rød, gul og blå. Hvis du blander 2 af de primære farver får du en af de sekundære farver, altså grøn, orange eller lilla. Efter det kan man blande mere rød i den orange for at få en rød-orange, etc.

På farvehjulet kan du se alle de varme farver der går fra rød til gul-grøn, og de kolde der går fra grøn til rød-lilla.

Farverne der er direkte over for hinanden heder komplementærfarver. Hvis du blander dem, neutraliserer de hinanden. Så hvis du vil neutralisere gul, skal du bruge lilla og så videre.

Når du bleger dit hår, fjerner du den yderste farve, for eksempel blond eller mørk brun, og så har du en af tonerne fra farvehjulet tilbage. Det kommer helt an på hvilke undertoner der er i dit hår.

Hårfarve ud fra din hudtone

Pyha. Det var en tung omgang. Men forhåbentligt vil det gøre det nemmere at forstå hårfarver og hvordan du finder den rette hårfarve til dig.

Varm tone

Hvis din hud har en varm undertone, betyder det at den rette hårfarve til dig også har en varm undertone. Med varme hårfarver, skal du tænke på en lækker, solrig dag, hvor alt ligner at der er et filter på.

Hvis du har en varm undertone, er det bedst ikke at bruge meget kolde toner i håret, da det kan få dig til t se udvasket eller sygelig ud.  Men med de rigtige, varme farver vil ddin hud se sund, lækker, og glødende ud.

Blonde farver

Hvis du har varm hud og vil være blond, skal du gå efter en gylden blond. Og det er uanset om du vil have en lys eller mørk blond. For du kan sagtens have en meget lys gylden blond og en blond der er et par toner mørkere. Så du kan have hvilken som helst grad af blond, så længe der er nogle varme nuancer i den.

Du bør absolut undgå platinblondt eller sølv blondt hår, da dette kan få dig til at se udvasket eller sygelig ud.

Brune farver

Med en varm hudtone, er der en hel masse muligheder for brunt hår.

Du bør gå efter dybe, brune farver med røde, orange og gyldne undertoner, der vil fremhæve alt den dejlige varme i din hud.

Hvis du er interesseret i en lys brun, bør du gå efter nogle bløde karamelfarver eller lys kastanjebrun. Hvis du vil have en mørkere brun, bør du gå efter en chokolade eller mørk, rødbrun farve.

Røde farver

Hvis du har en varm hudtone, er rødt hår en oplagt mulighed. Rød er en dejlig, varm  farve, der kommer i mange toner og nuancer. Du kan få alt fra en lys, rødblond til en smuk, kobber farve. Langt de fleste røde nuancer passer til en varm hudtone.

Dramatiske farver

Hvis du har en varm hudtone og vil gå efter nogle mere interessante farver, har du et hav af muligheder. Du skal bare vælge farver du kan forbinde med en solrig dag, eller endda med ild. Du kan for eksempel gå fuldkommen postkasserød eller brændende orange eller gul. Du kan have både intense farver eller lyse pastelfarver. Jeg er selv en stor fan af pastel fersken hårfarve.

Du kan også sagtens have grønt hår, så længe du sørger for at det er en varm gul-grøn farve.

Kold tone

Det kan være du er nu nået frem til, at din hud har kolde undertoner. Fantastisk! men hvordan vælger man så hårfarve ud fra det?

Når vi taler om kolde hårfarver, skal vi tænke på vinter og stormvejr. Så en masse grålige, hvide, blå farver. Som jeg sagde, så er kolde hårfarve egentlig bare hårfarver med manglende varme.

Hvis du har kolde undertoner, vil en kold hårfarve få din hud til at se meget sundere ud.

Blonde farver

Det kan måske være svært at forestille sig en blond med blå undertoner. Men blå undertone betyder her helt hvidt, neutralt hår, eller blond med et svagt sølv eller gråt skær. Lidt ligesom skyerne før en storm.

Den måde man opnår det look, er ved først at afblege dit hår, og så tilføjer man det grp/sølv med en toner.

Hvis du har en kold undertone, vil jeg kraftigt anbefale at du følger de trin meget nøjagtigt. Når vi har at gøre med så lyse farver, bliver fejl utroligt tydelige.

Brune farver

En kold brun farve, er en brun hvor du ikke ser det varme skinne igennem. Så der er ikke nogle gyldne, røde toner. I stedet vil de brune lokker have en smuk aske-agtig undertone.

Hvis du vil have det helt mørkt, kan du få en espresso-brun hårfarve, der vil matche din kolde hud fantastisk. Du kan også vælge at gå helt sort.

Røde farver

Rød kan også være en kold farve, selvom de fleste nok antager den er varm. Rød kan nemlig indeholde lidt lilla eller blå toner. Så har vi for eksempel en bordeaux rød. Så hvis du har kolde undertoner, kan du stadig sagtens have rødt hår.

Dramatiske farver

Hvis du har kolde undertoner og er interessereded i lyse farver, er der helddigvis masser at vælge imellem. Du kan for eksempel få alle nuancer af blå. Så hvis du vil have en mørk farve, kan du få en midnatsblå eller violet. Og hvis du vil have en lysere farve kan du få baby lyseblå.

Men du kan egentlig få alle farve i den kolde familie. Så alle former for blå, lilla og grøn. Og faktisk også lyserød. Ja, lyserød kan være en kold farve, hvilket der ikke er mange der ved.

Neutral tone

Hvis du har en neutral undertone, betyder det at du har en kombination af kold og varm hud.

Hvis du har en neutral hudtone, kan du i teorien bruge hvilken som helst hårfarve.  Det kommer helt and på personlig smag, og hvad du vil fremhæve. De fleste læner dog lidt til det varme eller kolde. Så du kan være neutral varm eller neutral kold.

Komplementærfarver

Hvis du gerne vil have en farve der virkelig fremhæver dine øjne, kan du gå efter en komplementærfarve. Det er en alternativ tilgang til hårfarve, hvor i stedet for at gå ud fra din hudtone, går vi direkte ud fra din øjenfarve. Det du kan gøre er, at finde din øjenfarve få farvehjulet. då finder du hårfarven direkte overfor, og farver dit hår i den farve. Normalt ville de to farver neutralisere hinanden, men i dette tilfælde skaber det en smuk, iøjnefaldende kontrast.

For eksempel, grøn er det modsatte af rød. Så hvis du har grønne øjne, vil en rød hårfarve skabe et utroligt smukt resultat.

Dit hår som udgangspunkt

En anden vigtig faktor når du vælger din nye hårfarve, er at se hvilket kanvas du har at arbejde med. Når du farver håret, er det hårets nuværende stadie der bestemmer hvad dit hår kan tåle, og hvad der er realistisk at opnår med dit hår

Har du farvet hår

Hvis du i forvejen har farvet dit hår, kan det have en stor indflydelse på hvilken ny hårfarve der vil klæde dig. Og hvad der er muligt at gøre med dit hår.

Lysnet hår

Lad os sige at du, ligesom mig, er en af de mange der på et tidspunkt har lysnet dit hår. Det betyder at du nok allerede ved, at selvom lysnet hår både kan være smukt og give uendeligt mange muligheder, så kommer det også med en pris. Blegemiddel kan nemlig give enorm slidt hår

Hvis du har beholdt det lyse hår, har du næsten det perfekte kanvas. Du kan farve det stort set alle farver, der er mørkere end din blonde.

Men det kan også være at valgte at farve oven på dit blonde hår, og gerne vil have en ny farve der ikke er mørkere end din nuværende. Jeg beklager, men det betyder at du nok bliver nødt til at blege det igen. Så du må vurdere, om dit hår kan tåle en omgang mere. Når man bruger blegemiddel, giver det nemlig ofte slidt hår.

Mørkt hår

Du kan ikke farve hår lysere, det virker simpelthen ikke. For hvis dit farvede hår skal blive lysere, kræver det at man løfter farven fra dine hårstrå. Og farve kan selvfølgelig ikke løfte farve.

Så hvis du har mørkt hår og gerne vil have en dramatisk ændring, bliver du nok nødt til at lysne håret. Det er også selvom du ikke vil være blond. For eksempel, hvis du har mørkebrunt hår, og gerne vil have det rødt. Den røde farve er lysere end den mørkebrune. Så du er nødt til at fjerne den mørke farve for at gøre plads til den nye, lysere farve.

Rødt hår

Hvis du har rødt hår, har jeg nogle dårlige nyheder. Rødt hår er stort set umuligt at få ud af håret. Du kan altid farve noget mørkere over, men hvis du absolut vil lysne det, skal du regne med, at er stadig være røde toner, og at du nok skal afblege hangs gange. Hvilket ikke ligefrem giver sundt hår.  Den røde hårfarve er nemlig stort set umulig at få ud igen.

Dramatiske farver

Hvis du har haft en af de rigtig spændende farver, og ønsker en helt anden farve, er der et par ting du skal tage med i betragtning. Hvor nem er din nuværende farve at fjerne? Kan dit hår tåle at blive lysnet igen?

Og hvis du vil gå fra mørkeblå til pink, kræver det at du får ALT det blå ud af håret først. Men hvis du vil gå fra mørkeblå til lyseblå, kræver det ikke en lige så intens afblegning.

Uønsket skær

Lad os lige få en ting på plads. Silver shampoo kan ikke fikse alle problemer.

Hvis du farver håret hjemme, er det ikke altid det går som man vil have det. Så hvis du tidligere har farvet dit hår hjemme, og du har fået et uønsket skær, er du nødt til at tage det med i betragtning. Det kan for eksempel være at dit hår har fået et gult, orange eller grønligt skær.

Derfor er det godt at kende sin farveteori. For hvis du vil af med uønskede skær, bliver du nødt til at neutralisere farven ved at tilføre dens direkte modsatte. Så hvis du vil af med dit grønlige skær, skal du tilføre rød farve. Gult bliver så neutraliseret af lilla, og orange bliver neutraliseret med rød.

Naturlige hårfarve

Har du aldrig farvet eller bleget it hår? Så har du det vi kalder virgin hair. Når du har din egen hårfarve, har du sandsynligvis smukt, sundt hår som er meget nemmere at arbejde med. Selvfølgelig gælder de samme regler som med farvet hår. Hvis du har mørkt hår, bliver det svært at få det ned til en blond, uden at du får skadet hår.

Normalt siger vi at man ikke kan farve sit hår lysere, men det gælder faktisk ikke naturligt hår.  Du kan nemlig farve virgin hair lysere. Jeg ville ikke anbefale det, da ddet kan gøre dit hår helt orange. Og ikke den flotte slags orange.

Ved grå hår

Hvis du har grå hår, er det intet galt med det. Du behøver ikke gemme det. Men det behøver heller ikke stoppe dig i at få den farve du drømmer om.

grå hår betyder at der ikke er mere pigment i dit hår. Når du bliver ældre, er der bare mindre melanin i dit hår. Funfact, det er faktisk slet ikke gråt. Hvis du holder det ud under et mikroskop, kan det se at det er gennemsigtigt.

Grå hår kan være meget sværere at farve. Hvis du vil farve håret hjemme, er det vigtigt at købe en farve hvor der står “virke på grå hår”. Hvis du bliver farvet hos frisøren, bør du være forberedt på, at det godt kan være en længere process.

Pas på afblegning

Har du kulsort, groft hår er platinblond måske lidt urealistisk

Hvis dit hår allerede har været afbleget flere gange, og er blevet medtaget, ville det ikke være en god ide at lysne det igen. Du kan nemlig risikere ekstrem skade, der gør at håret falder af, eller bliver nødt til at blive klippet af. Nogle gange er man endda nødt til at barbere sig helt skaldet.

Personlig stil

Det er også vigtigt at tænke over det tøj du går i. Jeg farvede engang mit hår bordeaux rødt. Problemet var bare at – siden det var min yndlingsfarve – var det meste af mit tøj også den farve. Og fordi mit hår var ret langt, lignede det at det gik i ét med tøjet. Det var Ikke et godt look. Så husk at koordinere din hårfarve med din personlige tøjstil.

Naturlige farver eller mere drama?

Det store spørgsmål er: vil du have et naturligt look, eller vil du vove dig ud i noget mere vovet? Det kan være at du gerne vil prøve at have en intens, neon farve der virkelig vækker opsigt. Det kan også være, at du vil have en mere sød, diskret pastel farve, der ikke nødvendigvis er lige så iøjnefaldende.

Hvorvidt du kan bære disse farver, kommer fuldkommen and på din personlighed, attitude og stil.

Den slags hårfarver er skam ikke for alle. Der er mange der foretrækker en smuk, natur-tro hårfarve.

Hvor mange farver vil du have?

Det kan være rigtig fint med en helfarve, hvilke betyder at hele dit hår har en enkelt tone. Men hvis du vil give håret noget ekstra liv og spil, kan du overveje at have flere hårfarver. Det kan sagtens være meget diskret og naturligt. Det kan være du gerne vil have at dit hår har en ombre effekt eller mørkere rødder. Det kan give håret et mere naturligt look, og du undgår den skarpe kontrast ved en udvoksning.

Det kan også være, at du gerne vil have lyse spidser eller lyse striber. Det vil give et rigtigt sommerligt look, som om du har været på stranden hele dagen.

Det kan også være at du ikke går efter et naturligt look, og gerne bare vil have flere farver. Der findes der også et væld af spændende muligheder, alt for mange til at jeg kan gennemgå det nu.

Andre ting du skal tage med i betragtning

Ved afbleget hår

Har du lysnet dit hår, enten før farve eller for at blive blond, er der en stor chance for at du har skadet dit hår. Derfor er det vigtigt at man passer rigtig godt på det. Det kan du gør ved at bruge specialiseret shampoo og balsam og hårkur. tilfør næring og fugt, få olaplex eller lignende.

Og hvis du allerede har skadet hår, anbefaler jeg ikke at afblege det igen. Så du ikke ender i en situation hvor det er så skadet det ryger af, eller skal klippes af.

Hvis du er gået efter det kolde blonde look, anbefales en form for silver shampoo.

Fremtidige hår planer

Hvis du gerne vil have en farve i kort tid, vil jeg stærkt anbefale at du ikke vælger rød.

Hvis du har lyst hår nu og vil have mørkt hår her når vi går ind i efteråret, men også vil være blond næste sommer, skal du passe på.

Hvis du gerne vil prøve en masse forskellige farver af, er det en god ide at købe washouts. Det er en slags midlertidig farve, som kun vare en håndfuld hårvaske.Sørg for at dit kanvas er rent, altså at dit hår er lyst blond og ikke har noget uønsket skær. Så kan du have lilla hår i et par uger, lade det vaske ud, og så prøve blå.

Din hverdag

Hvad laver du til hverdag? Studerer du eller arbejder du på et kontor? Jeg mener personligt, at en hårfarve ikke gør dig mindre professionel. Men det er desværre ikke alle der har det sådan. Så hvis du har et job, hvor det ikke er passende at dukke op med lilla hår (selvom det ser smukt ud), bør du nok tage det med i betragtning.

Noget andet du skal tage i betragtning er: hvor meget er du udenfor? Det er lige nu sommer, hvilket betyder at solen kan lysne dit hår.

Farver du hjemme eller hos en frisør?

Hvis du vil have en farve der kræver en kompliceret proces, skal du være forberedt på at det kan blive dyrt hos en frisør. Og hvis du vil gøre det hjemme, kræver det stadig du køber mange forskellige produkter.

Hvis du ikke har den store erfaring med at farve derhjemme, og gerne vil have en hårfarve der kræver en længere proces, vil jeg stærkt anbefale at gå til en frisør. Men hvis du bare skal have dit hår et par toner mørkere, kan du sagtens gøre det hjemme.Og hvis du er øvet, kan det være sjovt at eksperimentere med hår derhjemme. Det gør jeg selv ofte.

Hvis du farver hår derhjemme, skal du være opmærksom på, at det sagtens kan blive lige så dyrt som hvis du får det gjort hos en salon. Især hvis du har langt hår. Hvis du står i en situation, hvor du både skal lysne og farve dit hår, og dit hår går længere ned end dine skuldre, kan det hurtigt blive dyrt. Du skal måske bruge hele 3 pakker hårblegning og 3 pakker hårfarve for at dække hele dit hår. Og det er hvis dit hår bliver lyst nok efter én behandling. Hvilket ikke er sikkert, især hvis du har farvet dit hår mørkt. Så skal du måske have 2 eller 3 behandlinger, før at der sker noget.

Hvor meget du vil investere?

Det bringer mig videre til næste pointe. Hvor meget vil du investere i dit hår? Både under selve farve processen, og bagefter.

Hvis du har en kold tone og gerne vil være blond, skal du helst have det så lyst og platin som muligt. Det betyder at det skal igennem en stærk afblegning. Men det betyder også, at du både bør investere i en silver shampoo for at holde den kolde tone og undgå et gult skær, OG en reparerende hårkur til at tage sig af skaderne. Det kan hurtigt løbe op, især hvis du har langt hår.

Om du lysner dit hår eller bare farver det, er det bedst hvis du får en shampoo der er specialiseret til det behov. Så hvis du har bleget dit hår mange gange, skal du nok have en ekstra nærende shampoo og balsam. Hvis du har farvet dit hår (især hvis det en en dramatisk farve) bør du investere i en shampoo og balsam, specifikt til farvet hår. Det dur jo ikke, hvis alt dit hårde arbejde bliver vasket ud i løbet af 2 uger.

Hvor meget energi du vil bruge på at holde det?

Hvis du har naturligt mørkt hår, og vil have en farve der er lysere end din naturlige, skal du være opmærksom på at det skal holdes ved lige ofte. hver gang du får en udvoksning, skal den både bleges og farves igen. Det problem kan undgås hvis du får en ombre med din naturlige farve i hårbunden.

Du kan som sagt få farvet hår til at holde længere med den rigtige shampoo og balsam. Men det er uundgåeligt at du får en udvoksning på et tidspunkt.

Du kan egentlig gøre hvad du vil

Alt det her er bare vejledende for at give dig en god basis. Hvis du vil have en hårfarve som ikke passer, bare gør det! Hvad end der gør dig glad!

Hvorvidt en farve ser godt ud på dig eller ej, kommer først og fremmest an på om det matcher din personlighed og din attitude.

Så det hele skal tages med et gran salt. Du kan desuden nemt skifte din tone med makeup. hvis du har lilla hår og varm tone, kan du bare bruge makeup med kolde toner.

Hvis du har meget varme undertoner, men stadig vil have sølv blondt hår, så bare gør det! Hvis du vil, kan du altid binde looket sammen ved at bruge makeup kolde toner. Og hvis du ikke bruger makeup, så pyt!