Kokosolie

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

​​Kokosolie er i den grad et mirakelmiddel, der kan benyttes til mange forskellige formål. Kokosoliens mange egenskaber kan nemlig være med til at booste både din krop, din hud og dit immunforsvar – og så er der nærmest ingen begrænsninger for, hvad du kan bruge kokosolie til, som du vil opdage, hvis du fortsætter med at læse denne artikel.

Kokosolie er en naturlig planteolie, der indeholder en masse plejende ingredienser og som tilfører umådelig meget fugt til din hud, hvis den smøres på. Olien indeholder både vitaminer, mineraler og antioxidanter, hvilket gør den ideel til hud- og hårpleje. Ud over at være plejende, nærende og fugtgivende, så virker olien også både antibakteriel, svampedræbende, antimikrobiel, antiretroviral og antiinflammatorisk. Herunder kan du læse mere om fordelene ved at bruge kokosolie i hverdagen.

11 gode grunde til at bruge kokosolie:

Kokosolie til håret

Det er optimalt at benytte kokosolie i håret, hvis det spalter, er skadet, tørt e.l. Olien går nemlig ind og tilfører fugt og næring til det ødelagte hår – og hjælper således med at genopbygge håret og gøre det mere modstandsdygtigt ved bl.a. at tilføre vitaminer og mineraler til håret. Du kan med fordel selv lave en hårmaske derhjemme af kokosolie, men vær gerne opmærksom på, at et overforbrug kan give fedtet hår. Et godt trick er kun at benytte olien i spidserne medmindre håret virkelig trænger til hjælp.

Kokosolie til huden

Grundet oliens antibakterielle og -inflammatoriske egenskaber, er den yderst god til brug mod urenheder og akne. Kokosolie kan f.eks. benyttes som en ansigts- og kropsrens med jævne mellemrum. Derudover kan du også udmærket benytte olien som makeupfjerner, hvis du står og mangler. Endvidere kan du mixe kokosolie med groft salt eller sukker og påføre det huden som var det en scrub. På den måde får du også renset huden rundt om på kroppen. Hvis du lider af tør hud, kan olien også være behjælpelig på det problem. Kokosolie er yderst fugtgivende og vil derfor trænge godt ind i din hud og sikre den en optimal fugtbalance.

Kokosolie til ansigtet

Ud over ovenstående, så kan kokosolie f.eks. også benyttes som en ansigtsmaske – og her vil du altid have muligheden for at blande den med andre optimale ingredienser, så din hud får alle de vitaminer og mineraler, den har brug for. For at sikre ekstra fugt til dit ansigt, kan du også benytte kokosolie som natcreme, da den i så fald får god tid til at trænge ind i huden i løbet af natten og styrke hudens fugtniveau.

Kokosolie til en tør hovedbund

Hvis du lider af en tør, irriteret og kløende hovedbund, så kan et par dråber kokosolie hjælpe. Bare påfør en smule til dine fingerspidser og massér det ind i hovedbunden.

Kokosolie som en aftersun

Er du blevet solbrændt? Og har du ikke noget aftersun i nærheden? Så kan kokosolie også benyttes her. Olien virker kølende og helende på huden, som mindsker den brændende følelse og risikoen for solskader.

Kokosolie til madlavning

Kokosolie indeholder sunde fedtsyrer og er god til brug i bagning og stegning. Det er kun dig selv, der sætter grænser for, hvad du vil bruge kokosolie til i din madlavning!

Kokosolie til svampeinfektioner

De antibakterielle og svampedræbende egenskaber gør kokosolie optimal til brug på fodsvamp eller neglesvamp. Olien virker også behandlende og forebyggende på andre mindre infektioner.

Kokosolie til barbering

Får du ofte røde knopper og indgroede hår efter barbering? Prøv at smøre en smule kokosolie på området inden barbering og se effekten af kokosolien.

Kokosolie som erstatning for tandpasta

Du kan med fordel prøve at benytte kokosolie som tandpasta en gang imellem. Olien virker nemlig plejende på tandkødet, og nogle påstår, at man kan få hvidere tænder. Dog skal du ikke benytte den hver dag, da der ikke er fluor i kokosolie – og derfor får den ikke bugt med caries.

Kokosolie som lugtfjerner

Du kan benytte kokosolie som et forebyggende middel mod sved og lugt. Hvis du smører olien på i armhulen som en deodorant vil den forebygge svedlugt i løbet af dagen. Du behøver dog ikke være nervøs for, at du kommer til at lugte af kokos, da duften slet ikke går så kraftigt igennem. Du kan dog altid investere i en neutral kokosolie, hvis du er nervøs fra duften af kokos.

Kokosolie til pleje af sarte områder på kroppen

Som om ovenstående ikke var nok, så kan du bruge kokosolie på praktisk talt alle områder af kroppen. Olien har således en positiv indvirkning på f.eks. neglebånd, læber og øjenvipper, da den tilfører fugt, næring og pleje til disse mere sarte områder af kroppen, der godt kunne have brug for ekstra pleje. Ved at bruge olien til dine neglebånd vil du f.eks. kunne forebygge neglesvamp og dine negle vil automatisk se mere velplejede ud.

På læberne vil olien virke fugtbindende, så du fremover kan undgå tørre og sprukne læber. Du behøver dog ikke bruge olie som læbepomade hver eneste dag – det kan være nok med et par gange om ugen og så en anden læbepomade i hverdagen. Dine øjenvipper vil kunne vokse sig længere og se mere fyldige ud, hvis du ind imellem smører en smule kokosolie på dem. Det kan altså være en naturlig og mindre dramatisk måde at få længere øjenvipper på end med falske øjenvipper.

Hvilken kokosolie er bedst?

Urtekram Kokosolie koldpresset Ø – En økologisk kokosolie

Det er muligt at købe miljøvenligt, selv når du er på jagt efter en god kokosolie. Mærket Urtekram har f.eks. fremstillet denne økologiske ekstra jomfru kokosolie, der både er mild i smagen og i duften. Det betyder, at du udmærket både kan benytte olien i madlavning og på kroppen.

Livets Olie, Oil of Life Kokosolie – En kokosolie uden skadelige kemikalier

Denne kokosolie er også økologisk og så er den produceret uden brugen af skadelige kemikalier eller raffinering. Olien er fremstillet koldpresset for at bevare flest mulige nærings- og aktivstoffer. Kokosolien fra Oil of Life er god til brug i madlavning, men kan også bruges til hudpleje.

Cosmoveda Kokosolie – En kokosolie uden smag

Hvis du ikke er helt vild med smagen af kokosolie i den madlavning, så kan du med fordel gå efter en variant uden smag, som denne fra Cosmoveda. Produktet er økologisk og er blevet presset under lav varme. Derefter er saften blevet renset via en kemikaliefri vanddamp-destillationsteknik, som resulterer i, at al kokossmagen forsvinder fra produktet.

BioPlanéte Kokosolie – Mild kokosolie uden smag

Denne økologiske kokosolie er optimal til stegning og bagning, da den ikke har en smag af kokos. Du får dog stadig alt det bedste fra kokosolien. Olien er modstandsdygtig over for høje temperaturer, men burde ikke stå i direkte sollys under opbevaring.

Er kokosolie sundt?

Der er delte meninger om, hvorvidt kokosolie er decideret sundt at indtage eller ej. Eksperterne kan godt blive enige om, at kokosolie er et godt middel til brug i håret og på kroppen, men de er lidt uenige om, hvor sundt kokosolie egentlig er i forhold til oral indtagelse. Du kan naturligvis altid indtage en smule kokosolie, men lad være med at gør den til en afgørende del af din kost.

Flere påpeger, at kokosolie kan benyttes i forbindelse med vægttab, hvor indtagelse af kokosolie før et måltid vil give en følelse af mæthed. Problemet er bare, at kokosolie næsten udelukkende består af mættet fedt. For meget kokosolie kan derfor være med til at hæve dit kolesteroltal.

Vi vil derfor anbefale dig at indtage kokosolie med måde. Det er fint at indtage det i forbindelse med vægttab for at skære f.eks. andre typer af fedtstoffer væk, men forbruget skal ikke tage overhånd. Du kan også udmærket benytte kokosolie til stegning og bagning, så længe du ikke spiser flere skefulde ved siden af.

Hvor meget kokosolie må man spise om dagen?

Der er ikke fastsat noget bestemt maksimum på den anbefalede mængde af kokosolie om dagen. Som med alt andet handler det om at have en varieret kost, hvor kokosolien selvfølgelig kan optræde, men ikke burde være afgørende. Da kokosolie består af mættet fedtsyrer, så skal du nok forsøge at holde indtagelsen på et minimum – måske til maksimalt et par skefulde om dagen.

Andre gode olier til krop og hår

Det er naturligvis ikke kun kokosolie, der er sundt for kroppen. Flere olier er har nærende, plejende og fugtgivende egenskaber, hvilket gør dem essentielle for en god hudpleje. Hvis du vil læse mere om, hvad olier kan gøre godt for på kroppen, samt blive guidet til de bedste produkter, så kan du med fordel se nærmere i vores artikel om de bedste kropsolier her.

Vi har også skrevet en specifik artikel om ricinusolie og dens fabelagtige egenskaber, der minder meget om kokosolie. Hvis du vil vide mere om denne naturlige olie og dens fordele, så kan du læse mere her.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×