Lyse striber → Sådan opnår du de pæneste lyse striber i dit hår

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Du kan hurtigt pifte dit hår en smule op ved at få lagt lyse striber i det. Det vil ofte resultere i et større spil i håret, som giver mere liv. Dog findes der en lang række teknikker til at få lyse striber i håret og er en del ting, som du skal være opmærksom på – uanset om du ønsker at få lagt lyse striber hos frisøren eller selv klare arbejdet derhjemme.

Du kan læse alt, der er værd at vide om lyse striber i håret i denne artikel, hvor vi guider dig gennem de forskellige teknikker, hvordan du klarer opgaven selv og hvad de egentlig koster at lave lyse striber i håret.

Find den rette slags lyse striber til dig

Kært barn har mange navne, når det kommer til definitionen af lyse striber. Der findes nemlig et hav af forskellige teknikker til at skabe lyse striber i håret. Alligevel har de alle ofte samme funktion: at give håret en lysere nuance og skabe mere spil i håret. Er du i tvivl om, hvilken teknik og variant af lyse striber, der passer til dig og din stil? Det kan du blive klogere på i de nedenstående afsnit, hvor vi gennemgår nogle af de mest foretrukne teknikker til at lave lyse striber i håret.

Reflekser

Den helt traditionelle type af lyse striber i håret kaldes normalt for reflekser. Disse væves ind som passager og ofte benyttes der folie til arbejdet. Det er praktisk talt enkle striber, der lægges helt tæt på hovedbunden. Dette er derfor også de nemmeste lyse striber at lægge selv. Der er dog én stor ulempe ved reflekser: de ligger så tæt på hovedbunden, at man hurtigt får en tydelig udgroning. De kræver altså meget vedligeholdelse. Af den grund vinder flere af de andre teknikker til lyse striber frem, da resultatet hos dem holder længere.

Highlights

Highlights adskiller sig fra reflekser ved, at de lyse striber laves i hele året. Det er altså en helfarvning – uden at være en decideret helfarvning. De lyse striber er ofte i flere forskellige nuancer og laves ved hjælp af folie e.l.

Babylights

Babylight er betegnelsen for finere lyse striber i håret. Det er meget små mængder hår, der bliver farvet i hver sektion, selvom det ofte stadig er en stor del af håret samlet set, der bliver farvet i sidste ende. De fleste frisører vil lægge mange striber tæt, når der tales om babylights, da teknikken kan være med til at skabe et flot spil i håret. Fordelen ved at vælge babylights er, at resultatet holder et godt stykke tid, da striberne ikke nødvendigvis skal lægges helt tæt på hovedbunden. Udgroningen vil derfor ikke virke så markant.

Denne type lyse striber i håret er altså ideelt til dig, der gerne vil have en del lysere hår, men samtidig bevare et naturligt udseende og spil i håret.

Balayage

Balayage er virkelig vundet frem gennem den seneste årrække, hvorfor det er en af de mest populære måder at få lavet lyse striber i håret. Den specifikke balayage teknik og det endelige resultat skifter fra frisør til frisør, da dette er en frihåndsteknik. Det betyder, at frisøren selv vælger, hvor han / hun vil lægge striberne, hvor markante de skal være, farvespillet i håret o.l. Alt dette vil dog naturligvis blive besluttet i samarbejde med kunden. Striberne påføres normalt i forskellige sektioner med en pensel og nogle frisører vælger at lægge både helt lyse og lidt mørkere striber i håret ved denne teknik.

Balayage er nok en af de mest økonomiske valgmuligheder, når det kommer til at få lavet lyse striber i håret. Udgroningen er nemlig ikke markant med denne løsning, da striberne ikke lægges helt oppe ved udgroningen. Du behøver derfor ikke at få opfrisket håret hver tredje eller fjerde måned for at bibeholde et flot og naturligt resultat.

Ombre

Ombre er den perfekte løsning, hvis du har mørkt hår eller generelt en lidt mørkere bund, men stadig gerne vil have lyse striber i dit hår. Du behøver nemlig ikke nødvendigvis at farve bunden med denne teknik. I stedet lægges der lys farve i mellemlængderne og spidserne – og det er op til dig, hvor meget spil der skal være i længderne. Med en ombre hårfarve vil farven altså være mørke toner i toppen og lyse striber i bunden.

Du skal ikke bekymre dig for meget om en udgroning med ombre, da farven jo netop aldrig lægges i toppen – altså ved hovedbunden. Du skal dog være opmærksom på, at dit hår skal friskes op, når du klipper længderne af, så du ikke blot ender med et par enkle lyse centimeter i spidserne.

Sombre

Sobre teknikken er inspireret af ombre teknikken, men det er i stedet en løsning til dig, der vil have en lys farve i toppen af håret og mørkere spidser. Sombre arbejder nemlig med en lys bund (som eventuelt kan farves lysere end din normale hårfarve, hvis du ønsker det), hvorefter håret lidt efter lidt tones ud i en mørkere farver. Det er en løsning til dig, der ikke helt kan beslutte dig for lyst eller mørkt hår, men stadig gerne vil undgå en voldsom udgroning.

Colour melt

Mange forbinder colour melt teknikken med balayage eller highlights, men formålet med teknikkerne er meget forskellige. Hos balayage vil skiftet i farver ofte være tydelig, mens det modsatte er tilfældet med colour melt: her skal farveskiftet virke meget mere naturligt. Du vil altså opleve, at overgangene bliver mere flydende, hvis du beder frisøren om at lave colour melt frem for balayage.

Lav lyse striber i håret derhjemme

Du kan udmærket lave lyse striber i håret derhjemme, hvis du har en god viden om hårfarver og ikke er bange for at prøve dig frem. Det er trods alt også en billigere løsning end at tage til frisøren hver tredje måned for at genopfriske farven. Det eneste det kræver at lave flotte lyse striber i håret derhjemme er en ordentlig hårfarve til hjemmebrug.

Vi vil anbefale dig at benytte L’Oréal Paris Colorista Effect 2 Ombré, hvis du ønsker lysere spidser i mørkt hår eller blot at lysne dit hår i spidserne. Denne pakke er udviklet, så du nemt kan foretage hårfarvningen derhjemme. Den indeholder alt du skal bruge – lige fra hårfarve og efterbehandlinger til påføringshandsker og -børste. Du vælger endda selv, hvor markant en farve du vil have.

Ønsker du derimod at lave mere nuancerede striber i hele håret – og har allerede fundet den rette hårfarve(r) til projektet – så vil vi anbefale dig at benytte disse Speed Wraps High Light Paper 10×17 cm til formålet. Stribepapiret hjælper dig til en bedre nuancering i hårfarven, så du opnår et flottere resultat. I denne pakning finder du hele 250 stk stribepapir, og så er de enkelte striber lette at arbejde med gennem hele processen. Lige netop denne type stribepapir er desuden miljøvenlige og nedbrydelige.

Afblegning af håret

Det kræver lidt forskelligt at få afbleget håret, alt efter hvilken hårfarven du har i forvejen. Du skal derfor væbne dig med mere tålmodighed, hvis du ønsker at gå fra sort / brunt hår til blond end hvis du allerede har relativt lyst hår. I mange tilfælde vil det være oplagt at lysne håret lidt efter lidt med lyse striber frem for at afblege al håret på én gang.

Der findes flere måder at afblege håret på, bl.a. både med naturlige midler eller købe-afblegning. Det er helt op til dig selv, hvad du ønsker at benytte dig af. Uanset hvad vil vi dog anbefale dig at læse vores artikel om afblegning af håret, så du er godt klædt på til opgaven. I artiklen kan du bl.a. læse om, hvordan du skal behandle dit hår efter afblegning og hvordan de gullige toner bedst muligt fjernes, så håret får en pænere tone.

Hvordan plejer jeg lyse striber?

Uanset om du får farvet hele håret eller kun får lagt enkelte lyse striber, så kan det godt betale sig at passe ekstra godt på farvet hår efterfølgende. En optimal hårpleje er nemlig også med til at bibeholde farven, så du opnår det bedste resultat i længere tid. Ved afblegning og farvning af lyse striber er silver shampoo en af de vigtigste produkter at benytte i dagligdagen. Den mindsker risikoen for gullige undertoner og fremhæver selve den lyse farve. Derudover skal du også gerne give håret optimal næring og fugt, så det ikke slides efter turen hos frisøren eller hjemmefarvningen.

Hvad er prisen for at få lysnet håret?

En af de største årsager til, at mange forsøger sig med afblegning af håret eller dét at lægge lyse striber i håret derhjemme er, at turen til frisøren hurtigt kan komme til at koste et par tusinde kroner. Der er altså mange penge at spare ved at klare opgaven selv eller få en veninde til det derhjemme, da du i så fald kun skal betale for selve hårfarven. Til gengæld risikerer du også at resultatet ikke bliver helt lige så godt, som hvis du var taget til frisøren.

Prisen hos frisøren skifter desuden meget, alt efter hvilken type af striber du ønsker at få lagt i håret. F.eks. vil balayage, babylights og colour melt ofte være lidt dyrere, da der skal lægges flere nuancer og små striber overalt i håret. Med highlights eller reflekser vil man i stedet kunne farve større sektioner af håret. Til gengæld skal du ikke ind til frisøren helt så ofte, når du får lavet en mere naturlig lysning med blonde farver.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×