Sådan finder du den bedste menstruationskop

1
OrganiCup

Organicup er en yderst populær dansk menstruationskop, som er designet til at være nem at tage ud, og derfor god til begyndere. Den har en robust og fleksibel stilk med ringe, der er nem at få fat på. Hvis den virker irriterende, kan man klippe noget af den af. Derfor skal du vælge OrganiCup Alt ved OrganiCup er bæreddygtigt. De producerer nemlig kun kopper uden tilsat farve, bruger kun genbrugt papir til indpakningen, og instrukserne…

Tjek prisen →
TESTVINDER
 Billigste prisForhandler 
OrganiCup 134 kr. Well
Lunette Menstruationskop Model 1 174,95 kr. Mecindo.dk

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Stort set alle kvinder får menstruation, og de fleste af os bruger bind og tamponer. Hvis du er ligesom langt de fleste kvinder, synes du også, at de begge er irriterende og upraktiske i brug. Men der er en tredje mulighed: menstruationskoppen.

Bliv klogere på menstruationskoppen, hvem der kan bruge en og hvordan man gør, og hvem ved? Måske finder du den bedste menstruationskop til dig, som kan gøre livet meget lettere og fjerne alle bekymringerne under din cyklus?

Hvad er en menstruationskop?

En menstruationskop er et alternativ til bind eller tamponer. Det er en lille plastik kop/skål man sætter op i skeden og opsamler blodet. Hvis man sætter den rigtigt, laver et vakuum, der forhindrer blodet i at falde ud.

De fleste menstruationskopper minder meget om hinanden i formen. Det er en lille klokkeformet sag, med en stilk for enden. Nogle gange har den riller enten ved enden af koppen eller på stilken. De er normalt lavet af medicinsk silikone og holder længe – helt op til 8-10 år.

OrganiCup – Den bedste menstruationskop

Organicup er en yderst populær dansk menstruationskop, som er designet til at være nem at tage ud, og derfor god til begyndere.

Den har en robust og fleksibel stilk med ringe, der er nem at få fat på. Hvis den virker irriterende, kan man klippe noget af den af.

Derfor skal du vælge OrganiCup

Alt ved OrganiCup er bæreddygtigt. De producerer nemlig kun kopper uden tilsat farve, bruger kun genbrugt papir til indpakningen, og instrukserne er printet direkte på indersiden af pakken.

For nem rengøring, har koppen lufthuller, så du kan være helt sikker på, at koppen bliver rengjort, og klar til din næste menstruation.

OrganiCup findes i 3 størrelser;

Menstruationskop A

Denne størrelse af OrganiCup er tiltænkt kvinder under 30, der ikke har født vaginalt, men som altid er dette vejledende. Du kender din krop bedst, så hvis du føler, at A koppen er for lille, kan du sagtens bruge for eksempel B koppen.

 

Menstruationskop B

B størrelsen af OrganiCup er tiltænkt til kvinder der har født vaginalt eller er over 30. Men siden der ikke sker en magisk ændring af din skede på din 30 års fødselsdag, er det ikke sikkert, at din alder dikterer om du kan bruge denne kop eller ej.

Menstruationskop Mini

OrganiCup er en af de få mærker, der har designet en mini kop specielt til teenagere. Det giver mening, at piger der lige er gået i puberteten ikke er klar til en A kop. Den passer desuden også til meget petite kvinder.

Det vi liker:
  • Et yderst bæredygtigt alternativ til både traditionelle hygiejneprodukter og andre kopper
  • Den lange stilk og rillerne gør den nem at få ud
  • Let at rengøre
Det vi ikke liker:
  • Selve koppen er lidt hård og ufleksibel
  • Mange oplever at stilken stikker. Dette kan hjælpe ved at klippe den af, men det vil gøre det sværere at tage den ud. Især hvis du har en høj livmoderhals.
  • Selvom den hvide farve er godt for miljøet, betyder det, at koppen hurtigt bliver misfarvet. Den får en farve som mange nok vil synes er ulækker.

Lunette Menstruationskop Model 1 – Den mest versatile kop

Det kan godt være der ikke er nogen one-size-fits-all med kopper, men Lunette kommer tæt på. Det er enormt fleksibel og nemmere at folde end de fleste kopper. Den kommer i 5 forskellige farver.

Derfor skal du vælge Lunette Menstruationskop Model 1

Alt i alt er denne menstruationskop kop både nem og pålidelig, hvilket også gør den til en god begynder kop. Den er desuden en af de menstruationskopper, der holder i længst tid, nemlig op til 10 år.

Det vi liker:
  • Fås i flere farver (lilla, blå, gul orange og klar).
  • Nem at indsætte og få ud
  • De fine farver (ud over klar) gør at den ikke bliver misfarvet lige så hurtigt
  • Medfølgende opbevaringspose
  • Indpakningen er både genanvendelig og komposterbar.
Det vi ikke liker:
  • Farverne kan gøre det svært at se om der er lidt blodrester i de små lufthuller
  • Stilken er bred og flad, det gør den meget mærkbar
  • Udvalget af forskellige farver gør den mindre miljøvenlig

 

Sådan bruger du en menstruationskop

De første forsøg kan være lidt akavede, og det kræver nok lidt øvelse før man får styr på teknikken. Men efter noget tid, og efter du har vænnet dig til at bruge den, bliver det hurtigt bare en del af den daglige rutine.

Nøglen til at få en problemfri oplevelse er: god hygiejne, afslapning og tålmodighed.

Trin 1- Desinficer koppen

Når du bruger menstruationskoppen  enten i første gang eller i starten af en menstruationscyklus, skal du starte med at desinficere koppen . Det gør du ved at koge den i 5 minutter. Sæt vand til at koge, og så put koppen ned i det kogende vand. Sørg for at den ikke rører bunden, for så smelter den.

Denne proces skal både gøres første gang du bruger den, og før hver cyklus.

Trin 2 – sæt koppen op

Når koppen er blevet desinficeret og kølet af – du skulle jo nødigt brænde dig – er det tid til den mest intimiderende det: at indsætte den i skeden.

Inden du går i gang med at indsætte menstruationskoppen, bør du sikre at du har rene hænder. Det er bedst at vaske dem i mild eller parfumefri sæbe.

Fold den

For at kunne indsætte den i din skede, skal du først folde koppen. Der er utallige måder at folde menstruationskoppen. Du skal måske prøve nogle forskellige af, inden du vinder den der er nemmest og mest komfortabel for dig. En meget populær foldemetode er punch down fold.prøv at få ddin kop foldet så tæt som muligt.

Indsæt den i skeden

Her kommer den skræmmende del, men træk vejret roligt og slap af i musklerne. Så bliver det hele nemmere. Du bør faktisk gøre hvad du kan for at slappe af så meget som muligt under hele processen.

Jeg anbefaler, at du prøver det for første gang mens du tager et bad. Ikke kun fordi vandet er afslappende for dine muskler, men også fordi det er nemmere at arbejde med en våd kop.

Skub den op med den folde spids først. Sørg for at menstruationskoppen ikke bliver foldet ud før den er ordentligt indsat. Skub den ordentligt ind, så hele koppen er inde i din skede, hvor det føles mere behageligt. Det er vigtigt at intet stikker ud. Du vil straks kunne mærke hvis den ikke sidder rigtigt.

Giv slip på koppen og lad den folde ud af sig selv. For at være sikker på den er åbnet helt op, kan du tage fat  i koppen og dreje den en lille smule. Mærk efter om der er nogle folder.

Når den er helt foldet ud, vil der dannes vakuum i din skede, som gør det umuligt at lække blodet. For at være sikker på vakuumet, kan du hive forsigtigt i bunden af koppen. Du vil straks kunne mærke at det hiver lidt i dit underliv.

Hvis der er noget der stikker ud, betyder det enten, at du ikke har sat den højt nok op, at du bør trimme stilken, eller at du har en lav livmoderhals og har brug for en kortere kop.

Trin 3 –  Tag Koppen ud igen

Når koppen har siddet i skeden i op til 12 timer, eller du kan mærke den trænger til at blive skiftet, er det på tide at tage den ud igen. Selvfølgelig skal du skifte oftere, hvis du bløder kraftigt.

For at gøre det hele nemmere, bør du starte ud med at slappe af i kroppen. Ligesom indsætningen, og igen er det en god idé at være i bad første gang, at du tager koppen ud. De første par gange er der rimelig stor chance for, at du spilder menstruationsblodet. Når du er blevet mere vant til teknikken, kan du gøre det over toilettet.

Før du tager den ud, er det vigtigt du bryde vakuummet. Du må absolut ikke prøve at hive i stilken i håb om, at den kommer ud ligesom en tampon.
Du skal bryde vakuumet ved at tage fat på bunden af koppen med to fingre to fingre. Klem forsigtigt til, og imens du stadig klemmer på koppen, hiver du den gradvist ud af skeden.

Hvis den er kommet for langt op til, at du kan få ordentlig fat på bunden af koppen, kan du tage stilken og meget forsigtigt vrikke den ned indtil du kan nå bunden.

Når menstruationskoppen er helt ude, kan du bare hælde menstruationsblodet ned i toilettet eller afløbet i badet.

Trin 4 – Rengør menstruationskoppen

Vask koppen i varmt vand med intim sæbe. Fyld den op med sæbevandet, put hånden over åbning, vend den på hovedet og klem spidsen. På den måde renser du også de små lufthuller.

Hvis du bliver nødt til at tømme koppen for blod på et offentligt toilet, kan du bare tørre den af med toiletpapir. Når du er et privat sted, kan du give den en ordentlig rengøring.

Sådan vælger du den rigtige menstruationskop

Det er vigtigt at man laver research inden man vælger sin kop. Nogle gange skal man prøve flere af, inden man finder den rigtige. Men med de her tips, bliver det forhåbentligt nemmere.

Alle vaginaer er unikke og har unikke behov. Det er også sådan når det kommer til menstruationskoppen. Derfor er der rigtig mange faktorer er skal til hvis du skal finde en der er helt rigtig til dig.

Din anatomi som udgangspunkt

Når det kommer til at vælge den rigtige kop og størrelse, skal man huske at alle størrelses kategorierne er vejledende. Hvis du er under 30 men en større kop er mere komfortabel, er det den du skal bruge.

Du bør vide hvor høj din livmoderhals er. Hvis du vælger en kop der sidder for højt eller lavt kan det blive lidt ubehageligt eller den kan være svær at få ud.

Hvis du, ligesom de fleste ikke-kop-brugere, aldrig har tænkt over din livmoderhals, så er der en ret simpel måde at vide om den er høj eller lav.

Vask dine hænder, og stik en finger op i skeden. Det er bedst, at gøre det mens du har menstruation, da din livmoder skifter stilling i løbet af måneden. Hvis du nemt kan nå din livmoderhals, er den lav, og så har du brug for en kortere kop, så du kan få den helt ind, uden at den rammer livmoderhalsen.

Hvis du ikke kan nå den, er den høj og så har du brug for en lang kop, så den ikke ryger for højt op i skeden, og bliver svær at få ud.

Blød eller hård silikone

Bløde kopper kan være mere behagelige,og den er meget nemmere at foldet korrekt, men hvis den er forkert til din skede, lækker den oftere.
Hvis du har problemer med din blære eller din blære er tæt på din skede, har du brug for en blødere kop.

Hvis du mærker et skub på din blære når du har sat din kop op, er den enten for hård eller stor til dig. Eller det kan være det er den forkerte model, så den ryger højere op end optimalt for din livmoderhals.

Hvis du er ny til kopper, er det en god ide at sartre med en middel blød kop.

Lang eller kort stilk

Hvis du har en høj livmoderhals har du sandsynligvis brug for en længere stilk, for at kunne få den ordentlig ud igen. Har du lange negle kan det være en god ide at have en længere stilk, for at undgå at rive dig selv.

Hvad er fordelen ved menstruationskopper?

Overvejer du at bruge menstruationskop? Det kan virke meget intimiderende første gang. Det er jo noget helt fremmed der skal op et meget følsomt sted. Men der er utroligt mange goded grunde til at bruge sådan én.

De er økonomiske

En kop er væsentligt dyrere end en pakke bind. Men siden den kan holde i mange år, er det en investering der nemt kan betale sig. Så det ender faktisk med at blive et billigt alternativ til de mere traditionelle hygiejneprodukter.

Alt efter hvilken type bind og tamponer du plejer at købe, kan du have sparet penge allerede efter 3 måneder.

De er miljøvenlige

Kvinder bruger gennemsnitligt 11.000 engangs menstruations produkter i livet. Det er godt nok meget affald. Især når man tænker på at et bind eller en tampon kan tage 500 år før de bliver helt nedbrudt.

Hvor imod hvis du bruger en menstruationskop efterlader du stort set ingen affald, da en god kop kan vare 8-10 år. Desuden gør flere forskellige kop producenter meget ud af deres impact på klimaet, og prøver aktivt at efterlade så lidt spor på vores planet som muligt.

Komfortabel og praktisk

En menstruationskop er hygiejnisk, og i stedet for at absorbere blodet, fanger den det og holder det på plads indtil du skifter den.
Den bør også give mindre irritation end en tampon. Du kender vel følelsen af når det er sidst i cyklussen og du ikke bløder særlig kraftigt. Når man tager tamponen ud, er den næsten helt tør, og det er ekstremt ubehageligt, og det undgår man fuldkommen med menstruationskopper.

Du kan sove med den i, og have den på i op til 12 timer. Bruges menstruationskoppen korrekt, burde du slet ikke kunne mærke den. Det føles næsten som om man slet ikke har menstruation.

Hvis din menstruationscyklus ikke er fuldkommen regelmæssig, og du er i tvivl om du skal til at have din menstruation, kan du bare sætte koppen i. Den gør ingen skade, og som sagt burde du ikke kunne mærke den.

Farvel til Toxic Shock Syndrome

TSS er oftest forbundet med tamponer, da de er fyldt med kemikalier, der er fremmede for din krop, og som du kan have en voldsom reaktion på. Siden koppen normalt er lavet af medicinsk silikone, er der minimal risiko for at kroppen har en negativ reaktion på det. Det er selvfølgelig altid en mulighed, men det kræver, at man bruger koppen helt forkert.

Det mindre gode ved en kop

Det tager noget tid at vænne sig til at tage den op og ud. Det kan faktisk være ret svært i et par cykluser. Det er ligesom kontaktlinser; virkelig svært og grænseoverskridende i starten, men efter lidt tid bliver det nemt.

For at bruge menstruationskoppen, kræver det at man er komfortabel med sin egen krop og underliv. Der er mange, der ikke er glade for at tage fingrene op i deres skede, især når den er fyldt med blod.

Som vi siger flere gange i denne artikel, er alle vaginaer forskellige. Der er derfor også mange forskellige kopper, og du skal måske igennem nogle forskellige, før du finder en der passer dig. Det kan hurtigt blive dyrt. Og selvom det uden tvivl vil spare dig penge i det lange løb, er det ikke alle der har råd til at købe flere kopper.

Helbredsmæssige komplikationer – har du en spiral?

Hvis du har spiral, P-ring eller pessar kan der komme komplikationer ved brug af menstruationskop. Det burde sagtens kunne lade sig gøre at bruge mensruasionskopper med de præpereter, hvis du tilpasser teknikken. Men for at være på den sikre side, bør du tale med en læge, inden du begynder at eksperimentere med kopper.

FAQ

Hvilken menstruationskop er bedst i test?

Charlotte udfyld venligst dette - maks to sætninger

Hvor ofte skal man tømme en menstruationskop?

Charlotte udfyld venligst dette - maks to sætninger