Microblading bryn – Den ultimative guide til perfekte øjenbryn med microblading

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Intet kan give dit ansigt karakter som et sæt flotte bryn, og det ved du godt – derfor er du landet på siden her.

Der findes masser af gode øjenbrynsblyanter, men det kan stadig være irriterende at skulle

optegne bryn hver evige eneste dag. Overvej lige hvor nemt det ville være, hvis dine bryn bare så godt ud hele tiden, og helt uden at du skulle løfte en finger.

Her er microblading – også kendt som hairstrokes – den perfekte løsning for mange, og er du bare en lille smule interesseret i hvad denne behandling går ud på, så er du landet i rette selskab!

I denne artikel fortæller vi dig alt om microblading Dos and Don’ts og ikke mindst, hvordan en microblading behandling foregår, og hvad du kan forvente af resultater ved permanent makeup for dine bryn.

Du kan læse om:

 • Hvad er microblading?
 • Er microblading for alle?
 • Gør microblading ondt – og kan det ødelægge øjenbrynene?
 • Hvordan foregår microblading – og hvor længe holder det?

Hvad er microblading?

Det er nemt at få perfekte bryn med en omgang microblading, men hvad er microblading egentlig, og hvorfor er det blevet så populært blandt så mange kvinder?

Microblading (også kendt som permanente bryn) er en semi-permanent form for kosmetisk tatovering af dine øjenbryn. Det er lidt ligesom permanent makeup, der foregår i dine bryn.

Det er en særlig teknik, hvor der anvendes et skarpt blad med en række bittesmå nåle. Disse specialfremstillede nåle udgiver en farve, der lægger sig i det yderste hudlag, og på den måde fungerer som en overfladisk tatovering af huden. Nålenes særlige udformning gør, at man med lette penselstrøg kan tegne med brynhårenes retning, så der opnås et naturligt look. Det kan være svært at forestille sig, hvis man ikke er bekendt med teknikken, men beskrives bedst som fine hårstrå eller fine linjer, der tegnes i øjenbrynene.

Du behøver således ikke være bange for skrækscenarier med mørke skovsneglelignende øjenbryn, der dominerer hele dit ansigt.

Modsat rigtige tatoveringer vil tatoverede øjenbryn med microblading aldrig være permanent. Microblading er dermed ikke det samme som tatoverede bryn (selvom det betegnes som permanente øjenbryn), der kan holde i helt op til 5 år.

Er microblading for alle?

Om en microblading behandling (herunder alle former for semi-permanent makeup) vil være god for dig handler ikke kun om, hvor meget eller hvor lidt hårvækst du har i dine bryn. Det handler mere om, hvilken hudtype du har.

Desværre er det ikke alle hudtyper, der klarer microblading behandlingen lige godt.

Har du for eksempel sensitiv hud, døjer med eksem, eller knoppet udslæt i panden (keratosis pilaris), er microblading ikke den oplagte løsning for dig.

Man kan sige, at alle former for sart og udsat hud skal vente med microblading indtil huden igen er balanceret og i normal tilstand. Dette gælder også i forhold til solbadning – lad være med at tage sol lige inden du skal have microbladet dine øjenbryn.

Har du fedtet eller meget olieret hud, kan dette muligvis også have en negativ effekt, idet selve resultatet vil fade hurtigere.

Gravide eller ammende kan ikke få microblading

Vær opmærksom på, at alle klinikker vil fraråde microblading til gravide eller ammende. Dette skyldes risikoen for infektion. Lad der minimum gå 6 uger efter fødsel eller amning (når du er helt færdig med ammeperioden). Og rådfør dig altid med din læge inden du booker tid til en behandling.

Gør microblading ondt – og kan det ødelægge øjenbrynene?

Microblading er en form for tatovering, og du vil derfor kunne mærke et lille niv i huden under selve behandlingen. I forhold til for eksempel en omgang bikinihårfjerning med voks, vil vi vove den påstand, at microblading gør mindre ondt.

Vi har naturligvis forskellige smertetærskler, men for flertallet vil det dog være minimalt, hvad der mærkes. Derudover skal du huske på, at din behandler smører en bedøvende creme eller gel på, før behandlingen går i gang.

Kan microblading ødelægge øjenbrynene?

I udgangspunktet nej, microblading kan ikke ødelægge dine øjenbryn. Bruger du en godkendt og erfaren behandler, som ikke tatoverer for dybt, er du på den sikre side.

Tatoveres der for dybt, kan der nemlig skabes arvæv, som i værste (og meget sjældne) tilfælde kan skade hårfolliklerne i brynet, så hårvæksten svækkes.

I ligeledes meget sjældne tilfælde kan det ske, at der opstår en allergisk reaktion af farvepigmentet, der anvendes. Dette kan give udslæt og infektion, og hvis det ikke behandles, kan det på sigt have en negativ effekt på hårvæksten i de enkelte bryn.

Det er vigtigt igen at understrege, at disse negative tilfælde er meget sjældne.

Så medmindre du oplever en ualmindelig hudreaktion efter din første behandling, er der såmænd ingen grund til bekymring.

Faktisk kan microblading i nogle tilfælde hjælpe med hårvæksten i brynene, fordi microbladingens tatoverende effekt stimulerer blodomløbet. Det betyder at hårfolliklerne i dine bryn får et boost.

Hvordan foregår microblading – og hvor længe holder det?

Som det første skal du til en konsultation hos en behandler, der skal godkende dig til en behandling.

Derefter vil behandleren fortælle dig om processen fra start til slut. Sammen vil I tale om, hvad der passer til dit ansigt, farven i dine nuværende bryn, forventninger og resultater. Her er det vigtigt, at du er helt sikker på, hvad det er du vil have – og at du forklarer det i detaljer. Medbring gerne et par inspirerende fotos med bryn, der ligner det look du ønsker. Vær specifik omkring hvorvidt du ønsker formede bryn, mere fyldige bryn eller noget helt tredje.

Sørg derudover for at se billeder af færdige resultater fra andre klienter, som din behandler har lavet microblading på. Det er ikke altid nemt at fjerne microblading når behandlingen først er foretaget, så stil altid alle de spørgsmål du måtte have inden du siger ja til en behandling.

Konsultation og første behandling sker ikke samtidigt. Det er først når din behandler har undersøgt din hudtype, og I har talt om dine ønsker, at du kan booke tid til en behandling

Forberedelse

Det kan variere, hvordan din behandler ønsker at du skal forberede dig til din behandling. Dette vil du blive informeret om ved første konsultation. Der findes dog nogle generelle gode råd, som aldrig skader at huske på:

 • Undgå at plukke/rette dine øjenbryn i op til 8 uger før behandlingen
 • Undgå at bruge retinol og at eksfoliere huden i og omkring din bryn i en uges tid før behandlingen. Både eksfoliering (kemisk og almindelig) og retinoider gør huden ekstra følsom
 • Undgå at indtage blodfortyndende medicin i 2 dage før din behandling. Dette gælder også kosttilskud som e-vitamin, fiskeolie og gurkemeje

Selve behandlingen

En behandling med microblading tager i alt omkring 2 timer. Dette er hele processen med bedøvelse og optegning, og altså ikke 2 timer hvor der microblades.

Behandlingen kan opdeles i de 3 følgende dele:

 1. Bedøvende creme
  Først påføres den bedøvende creme eller gel på brynene. Denne skal sidde i op til 30 minutter alt afhængigt af det individuelle produkt.
 2. Optegning af øjenbryn
  Derefter er det tid til at tegne dine bryn. Denne proces kræver ligesom selve tatoveringen, præcision og teknisk færdighed. Det kan tage tid at optegne og formgive brynene på den helt rigtige måde, så vær forberedt på det.
 3. Tatovering af øjenbryn
  Når optegningen er færdig, vil det som regel passe med, at bedøvelsen i dine bryn er begyndt at virke.

Dette er den smertefulde del for dem, der er ekstra følsomme i huden omkring brynene. Husk dog på, at det kun er i hudens yderste lag, der tatoveres, og at det er med en ultra-let teknik.

Tatoveringsprocessen foregår i flere runder, og der bruges meget tid her. Det er altså ikke bare et par hurtige strøg i brynenes hårstrå. Der er både detaljeret outlining og opfyldning samt løbende tilpasning involveret.

Efter behandlingen

Ligesom tatoveringer, kræver behandlinger med microblading efterfølgende pleje.

Følg altid din behandlers vejledning om efterbehandling – også selvom du har læst noget andet et eller andet sted på internettet.

Når den bedøvende creme aftager, vil de fleste føle ømhed, ligesom brynene kan være en smule hævede. Dette kan vare et par dage efter behandlingen, og det er helt normalt.

Hvis dine bryn bløder eller udskiller væske i løbet af dagen, kan du duppe området forsigtigt med en tør vatrondel et par timer efter behandlingen er overstået.

Helingsprocessen

Helingsprocessen tager en måneds tid og hvordan huden heler hos den enkelte kan variere.

Denne proces kan deles op i stadier.

Eventuelle smerter og hævelse vil fortage sig i løbet af de første 2 til 4 dage efter behandlingen. Du kan bruge en vatrondel til at duppe (rengøre) brynene med, men de må ikke blive våde.

Efter 5 dage til en uges tid efter behandlingen begynder brynene lige så stille at skalle af. Dette kan i første omgang – og særligt, hvis det også er din første microblading – både føles og se en smule underligt ud. Husk på at det kun er det øverste lag, der ‘falder af’.

Det betyder at helingen er på rette vej, og det er vigtigt at du lader de små skorper falde af uden at klø eller pille i dem.

Du bør stadig holde brynene fri for vand, så vidt det er muligt.

Efter et par uger vil de fleste være helede og afskalningen være stoppet. Det er også i denne fase, at farven i dine bryn vil være falmet og nærme sig den endelige og rigtige farve.

Det er også nu, at du kan vaske dig i ansigtet på normal vis uden at skulle undgå brynene.

Det endelige resultat

Over 3. og 4. uge vil dine bryn begynde at se bedre ud, og du vil kunne se hvordan de får et mere flot og naturligt udseende.

Det er i løbet af disse 2 uger at det pigment, der er tatoveret med, opnår sin endelige farve. Huden under brynene vil være helet og brynhårene vil være bløde og mere fyldige at se på.

OBS

I hele den første måned skal du undgå svømmehal, badning og alle former for ophold i vand, der kan opbløde huden. Dette gælder også sauna og træning, der får dig til at svede i ansigtet.

Når første behandling er helet, kan du få foretaget dit første check up.

Check up/touch ups bør altid blive tilbudt – sørg for at aftale dette med din behandler inden I går i gang med selve behandlingen.

Hvor længe holder det?

En god behandling med microblading holder gerne i op til 1 ½ år (med en enkelt eller to touch up behandlinger) hvis du sørger for at pleje dine bryn godt. Dette indebærer blandt andet, at du bruger solbeskyttelse og en let fugtighedscreme.

Ind i mellem ses det, at det efter flere behandlinger over en årrække slet ikke er nødvendigt med opfyldninger.

I videoen herunder kan du se, hvordan Laura Miranda fra Brow House Beauty udfører microblading:

https://www.youtube.com/watch?v=jiFoMqF02a0

Microblading bryn er til dig som:

 • Ønsker naturligt formede bryn, der holder i op til 18 måneder
 • Vil have mere fyldige bryn uden at skulle optegne dem hver dag
 • Ønsker symmetriske øjenbryn
 • Mangler hår/har sparsomme bryn
 • Ønsker perfekte bryn med en semi-permanent løsning fremfor en permanent

FAQ

Guide

Hvor lang tid holder microblading bryn?

Microblading kan holde i op til 18 måneder. Det vil være nødvendigt med en opfyldning hver 6. til 12. måned – alt afhængigt af hudtype, livsstil og så videre.

Hvad er microblading øjenbryn?

Microblading af bryn er en semi-permanent makeup behandling af øjenbryn, hvor der bruges pigment til at optegne og forme øjenbrynene med et naturligt resultat.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×