Pleje af negle neglebånd – Sådan undgår du tørre og flossede neglebånd

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Dine neglebånd er sikkert ikke noget du tænker ret meget over, medmindre din negletekniker spørger dig, om de skal skæres af (det skal du i øvrigt sige nej til – mere om det senere).

Men det er faktisk sådan, at neglebåndene spiller en vigtig rolle for dine negles tilstand. Med andre ord; sunde neglebånd giver stærke negle. Det kan derfor, og særligt, hvis du har tør hud, være en stor fordel at pleje neglebåndene godt og regelmæssigt.

Velplejede neglebånd er heldigvis ikke noget du behøver at rende til en neglesalon for at få, og i denne guide giver vi dig 5 gode ekspertråd, så du kan give dine neglebånd den optimale pleje derhjemme.

Hvad er neglebånd?

Neglebånd er det tynde lag af hud, der sidder i bunden af dine negle. Neglebåndene beskytter dine negle mod bakterier og infektioner, og de er derfor vigtige for en sund og afbalanceret tilstand i neglene.

Pleje af neglebånd – giv dem daglig fugt

Den nemmeste måde at holde dine neglebånd sunde på, er ved at pleje dem med fugt. Her er olie bedre end creme, da sidstnævnte ikke absorberes nær så godt af den hud som neglebåndene består af.

Du behøver ikke bruge en særlig olie til neglebånd (selvom det er godt) – du kan sagtens bruge almindelige naturlige olier som for eksempel kokos-, jojoba-, avocado- eller hybenkerneolie. Der er faktisk ingen grænser for, hvilke olier du kan fugte neglebåndene med, så længe de er hudvenlige. Har du meget tørre negle og neglebånd, er det en god idé at bruge en lidt federe olie som avocado eller kokos. Kom gerne en omgang på hele neglepladen nu du alligevel er i gang – det vil styrke selve neglen.

Sørg derudover gerne for at påføre olien lige efter du har vasket hænder eller været i bad. Afslut med en god håndcreme.

Lad være med at fjerne neglebånd

I mange neglesaloner fjernes neglebåndene inden neglene ordnes. Det foregår enten ved at de skæres af eller fjernes med flydende neglebåndsfjerner. Begge disse metoder kan være potentielt skadelige og i værste tilfælde give betændelse i huden og skade den nederste del af selve neglepladen. Husk på, at neglebåndene beskytter neglene, og at de skal plejes i stedet for at fjernes.

Mange gange ses det, at huden hæver og trækker sig tilbage ved ødelagte neglebånd, der er blevet skåret af eller skubbet for langt tilbage.

Skub i stedet neglebåndene tilbage – men vær forsigtig!

Den bedste løsning er at skubbe neglebåndene forsigtigt tilbage, og altid undgå at bruge negleskubbere i metal.

Negleskubbere i træ kan gå an, men du skal stadig være forsigtig, og det er meget vigtigt at du ikke skubber dem for meget tilbage. Vælger du denne metode, bør du opbløde neglebåndene i en skål lunkent vand, inden du går i gang. Oplever du at dele af dine neglebånd sidder fast på neglen/neglepladen, skal du opbløde dem yderligere i stedet for at blive grovere med neglebåndsskubberen. Vær desuden opmærksom på, at neglebånd der sidder fast, kan forhindre neglen i at vokse.

En anden og mere skånsom metode er at skubbe neglebåndene tilbage mens du er i bad og huden alligevel er blevet blød og elastisk af vandet. Her kan du bruge en klud som du lægger på neglen og neglebåndet, og ligeså forsigtigt skubber det tilbage. Denne metode kan du selvfølgelig også bruge ved et almindeligt lunkent vandbad.

Massér neglebåndene

God pleje af neglebånd er mere end at give dem en omgang olie i ny og næ. Det kan lyde spøjst, men der er flere fordele ved neglebåndsmassage.

For det første absorberes olien meget bedre når du masserer den ind i neglebåndet, og for det andet får du et sundt boost i blodcirkulationen ved dine neglerødder. Begge dele er med til at give og vedligeholde sunde negle.

Pleje af neglebånd

God neglepleje starter med dine neglebånd – og sunde neglebånd giver pæne negle.

Med en god olie kan du få den optimale pleje af negle og neglebånd uden at skulle en tur på neglesalon.

Har du ekstra tørre neglebånd? Prøv med Nail Slugging

Har du hørt om ‘slugging’? Slugging er en hudplejerutine, der går ud på at sove med et tyndt lag af et petroleumsbaseret hudplejeprodukt som for eksempel vaseline. Det er en super pleje for tør hud og har du særligt tørre neglebånd, er denne metode oplagt for dig. Døjer du med revnede neglebånd forårsaget af ekstrem tørhed, vil metoden være ligeledes god.

Arbejder du i et miljø, hvor du vasker hænderne mange gange i løbet af dagen, og hvor negle og neglebånd belastes kraftigt, er nail slugging ligeledes en oplagt omgang pleje. Her kan du holde neglebåndet elastisk og tæt, og på den måde forebygge at bakterier sniger sig ind under neglebåndet og ødelægger neglen.

Udover at pleje selve neglebåndet, er denne metode også med til at nære og styrke negle med tendens til at flosse og knække.

Sådan gør du

Plej dine neglebånd (og hænder) som sædvanligt og smør så et lag vaseline på neglebåndet og nederste del af neglen – that’s it!

Bruger du negleolie, skal denne også påføres først.

Mens det er ideelt at bruge denne metode natten over, kan du sagtens nøjes med en omgang af 15 – 30 minutter i løbet af dagen. Vælger du at sove med vaselinen på, kan du stikke hænderne i et par handsker for den ultimative behandling.

Vær dog opmærksom på, at metoden ikke bør anvendes, hvis du har betændelse i dine negle og neglebånd.

FAQ

Guide

Hvorfor flosser mine neglebånd?

Dine neglebånd flosser fordi din hud på hænder og fingerspidser er tør. Plej dine tørre neglebånd og hænder med olie og håndcreme.

Hvad mangler jeg når mine negle flosser?

Flossede negle kan være et tegn på at du er i underskud af kalk og/eller magnesium. Men det kan også skyldes overdreven brug af kunstige negle eller neglelak.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×