Økologisk shampoo – Se de bedste økologiske shampooer her! (Sammenligning)

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Fordele ved brug af økologisk shampoo og balsam

Der er flere fordele ved at vælge en økologisk shampoo og balsam frem for de almindelige varianter – dem kan du ser herunder. Før vi bevæger os videre, vil vi dog gerne pointere, at både almindelige og økologiske shampooer og balsamer alle sammen kan rense dit hår og din hovedbund i dybden, afhængigt af hvilket mærke du vælger. Af den grund har vi ikke sat fokus på virkningen af produkterne i disse fordele, men nærmere fokuseret på, hvordan de økologiske produkter er bedre end ikke-økologiske sæber.

  • Du undgår kemikalier i dine hårplejeprodukter
  • Sikrer en mere skånsom vask af dit hår
  • Opbygning af naturlige materialer
  • Et miljøvenligt valg

Du undgår kemikalier i dine hårplejeprodukter

Helt grundlæggende vil du undgå unødige kemikalier i dine hårplejeprodukter, hvis du prioriterer en certificeret økologisk shampoo og balsam over almindelige produkter. Med en certificeret økologisk shampoo og conditioner kan du nemlig være helt sikker på, at produktet ikke indeholder allergene, sulfater, parabener eller skadelige kemikalier. Alle disse elementer kan være med til at irritere din hovedbund og skade dit hår. Dog vil vi lige pointere, at du så vidt muligt skal undgå hårplejeprodukter indeholdende kemikalier, da disse kan have skadelige bivirkninger både for dit hår og for din krop – uanset om du er på jagt efter økologiske produkter eller ej.

Sikrer en mere skånsom vask af dit hår

Det er klart, at når dine sæber ikke indeholder skadelige kemikalier, men i stedet naturlige ingredienser, så vil de også sikre en mere skånsom vask af dit hår. Af den grund kan økologiske produkter være en kæmpe fordel for personer med sensitiv og irriteret hud.

Hvis du leder efter en god økologisk shampoo til vask af dit sensitive hår eller hovedbund, så vil vi anbefale dig at benytte Lavera Basis Sensitiv Moisture & Care Shampoo. Denne shampoo renser i dybden, men gør dette på en skånsom måde, hvortil den bl.a. også plejer og tilfører en masse fugt, så hovedbunden ikke bliver irriteret. Shampooen indeholder bl.a. økologisk aloe vera og mandelmælk for optimal pleje af dit hår og din hovedbund – og hjælper desuden med at mindske risikoen for spaltede spidser. Produktet er 100% fri for silikone, veganvenlig og er ikke testet for dyr. Derudover holder den mærker fra Bio-Organic og Natrue, så du ved, at du kan stole på produktet.

Opbygning af naturlige materialer

Hårprodukter af økologiske materialer sikrer også en vis opbygning af naturlige materialer. Naturlige materialer er yderst gode til hår- og hudpleje, da de tilfører naturlige olier, vitaminer, mineraler, urte- og planteekstrakter til kroppen. Dit hår har brug for optimal næring og pleje for at blive stærkere, mere modstandsdygtigt og for at se flot og glansfuldt ud. Af den grund er de naturlige ingredienser ekstremt vigtige for en god shampoo og balsam.

Dr. Organic Coconut Oil Shampoo er et godt eksempel på en økologisk shampoo med naturlige materialer og gode egenskaber. Shampooen er rig på kokosolie, andre essentielle olier, frugtekstrakter, vitaminer og mineraler, der tilsammen sikrer håret en intensiv og naturlig pleje. Lige netop denne shampoo består af mindst 70% økologiske ingredienser og så er den desuden vegansk. Dr. Organic Coconut Oil Shampoo er altså til dem, der virkelig vil gå all-in på brugen af naturlige produkter. Shampooen vasker naturligvis dit hår i effektivt og sørger for at stimulere hovedbunden, samt giver næring til hårets keratinfibre. Du får således både silkeblødt, stærkere og sundere hår ved brug af denne økologiske shampoo.

Et miljøvenligt valg

Hvis du går efter certificeret økologiske shampooer og balsamer, så vil du også støtte en miljøvenlig produktion. Certificeret økologiske hårprodukter bliver nemlig produceret via naturlige landbrugsmetoder og du vil derfor undgå kunstgødning, pesticider og genetisk modifikation, når du vælger en økologisk sæbe. Du kan desuden med fordel gå efter produkter der er veganske og cruely-free for at være sikker på, at ingen dyr har lidt skade i udviklingen eller produktionen af dine hårplejeprodukter.

Hvorfor føles økologisk shampoo and balsam anderledes?

  • Økologisk shampoo skummer ikke så meget
  • Ingen brug af SLS og SLES sulfater
  • Ingen brug af silikone
  • Irriterer ikke hovedbunden

Økologisk shampoo skummer ikke så meget

En god ting at være opmærksom på, når man skifter over til en økologisk shampoo er, at den ikke vil skumme lige så meget som en almindelig shampoo. Du skal derfor hverken gå i panik eller benytte endnu mere shampoo for at prøve at tvinge skummet frem. En økologisk shampoo vil ikke skumme særlig meget grundet dens opbygning af naturlige ingredienser. Det kan du læse meget mere om i de næste punkter.

Der er dog mulighed for at vælge en god og let skummende shampoo, hvis du ikke er villig til at give din skum helt op. F.eks. kan du investere i en økologisk shampoo og balsam fra Rudolph Care, der på trods af gode naturlige ingredienser stadig formår at give blødt og fyldigt skum (dog stadig ikke helt lige så meget som almindelige shampooer). En Rudolph Care Herbal Mint shampoo består af et udtræk af økologiske grønne urter, der i kombination med hinanden styrker håret og modvirker, at din hovedbund bliver tør og irriteret. Shampooen har desuden en frisk duft af menthol (den fås dog også med en duft af hindbær), hvilket giver friskhed til hele dagen. For en flot finish og dejlig blødt og sundt hår, kan du kombinere brugen af Rudolph Care Herbal Mint Shampoo med en Rudolph Care Forever Soft Conditioner. Balsamen består af økologisk avocadoolie, honning og morgenfrue, der giver balsamen en cremet konsistens. En af de vigtigste egenskaber for denne conditioner er, at den ikke efter håret tungt, fladt eller fedtet, men derimod sundt, blødt og nemt at rede ud. Begge produkter kan benyttes af alle hårtyper, da de er yderst skånsomme – og kan udmærket benytte af både mænd og kvinder.

Ingen brug af SLS og SLES sulfater

En økologisk shampoo skummer ikke lige så meget som almindelige shampooer, da de ikke underholder SLS eller SLES sulfater. Det er dog en fordel at benytte sig af SLS og SLES frie økologiske produkter, også selvom man så skal opgive den skummende fornemmelse, da lige netop disse sæbestoffer kan virke irriterende på huden og ødelægge hårets naturlige balance. Disse sulfater kan altså være en smule for hårde ved hovedbunden og håret, hvilket i længden kan virke udtørrende og skabe irritation. Og dét vil de fleste af os nok gerne undgå.

Ingen brug af silikone

I økologiske shampooer og balsamer vil du heller ikke finde silikone, hvilket i den grad gavner dit hår i længden. Silikone er med til at give håret en blød fornemmelse og glans. Problemet er bare, at silikone praktisk talt lægger sig som et lag uden på håret frem for at trænge ind i håret og arbejde i dybden. Ved at ligge som et lag ovenpå hårstråene, afholder silikonen fugtgivende ingredienser fra andre hårplejeprodukter i at trænge ind og pleje håret ordentligt. Dette kan føre til tørt og skrøbeligt hår, der ikke er særlig modstandsdygtigt. Når du i stedet benytter en shampoo med naturlige og økologiske ingredienser, kan du være sikker på, at samtlige fugtgivende og plejende egenskaber virker i dybden.

Irriterer ikke hovedbunden

En certificeret økologisk shampoo og balsam vil altså ikke gå ind og irritere hovedbunden på samme måde som de almindelige shampooer og balsamer gør – netop fordi de er silikone og sulfatfrie. Helt grundlæggende vil du få sundere og stærkere hår, samt en hovedbund i en god balance, så den ikke bliver irriteret eller kløer.

Hvis du gerne vil investere i en økologisk shampoo for at modvirke irritation i hovedbunden, så kan du med fordel investere i en ØKOlogisk Shampoo. Denne variant er velegnet til alle hårtyper og tilfører både fylde og glans til håret, mens den renser i dybden. Shampooen er økologisk certificeret, bærer mærke fra Astma-Allergi Danmark og holder også det nordiske miljømærke Svanen. Du kan derfor stole trygt på en ØKOlogisk Shampoo til at passe godt på dit hår og din hud.

Vælg en certificeret økologisk shampoo

Det er vigtigt, at du går efter certificerede økologiske produkter, når du er på jagt efter dine nye økologiske hårplejeprodukter. Produktet skal gerne have et uafhængigt certificeringsstempel. Det skyldes, at ikke alle produkter, der reklamerer med at være økologiske faktisk er det. Et produkt kan f.eks. udmærket blive markedsført som indeholdende økologiske ingredienser, men det betyder ikke nødvendigvis, at mere end én ingrediens faktisk er økologisk. De fleste økologiske hårprodukter er ikke 100% økologiske, heller ikke dem, der er certificerede, men i disse produkter er langt størstedelen af ingredienserne økologiske.

En af de helt store fordele ved at vælge certificerede økologiske produkter er, som vi har beskrevet i de tidligere afsnit, at disse produkters opbygning er langt bedre for både din hud og dit hår. Du vil således få en shampoo og balsam med hjem, der er fri for skadelige, hormonforstyrrende og allergifremkaldende ingredienser. Produkternes naturlige opbygning sikrer desuden også en mere givende pleje og næring. Som en ekstra bonus gør du også noget godt for miljøet ved at investere i økologiske plejeprodukter, da disse er produceret med en mindre kemisk belastning på miljøet.

Certificeret økologisk shampoo og balsam med veganske mikro-proteiner

Hvis du gerne vil være sikker på at få et godt certificeret økologisk sæt med henholdsvis shampoo og balsam med hjem, så skal du investere i Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner fra HairLust. Produkterne er både veganske og økologiske og indeholder således bl.a. effektive veganske mikro-proteiner fra risekstrakt, planteekstrakter fra blåbær og mange og økologisk aloe vera. Alle disse ingredienser arbejder sammen for at styrke dit hår indefra, forlænge hårets livscyklus og forhindre dit hår i at udtørre. Derudover virker disse økologiske og veganske ingredienser både plejende, beskyttende og antibakterielt, så du får optimal pleje og rensning i dybden. Med et Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner sæt kan du være sikker på at få en økologisk shampoo og balsam, der klarer sig godt i tests. Produkterne kan desuden benyttes af samtlige hårtyper, da de både er skånsomme og effektive.

Økologisk shampoo til baby og børn

Brugen af en økologisk shampoo er naturligvis ikke kun godt for voksne, men også for både babyer og børn. På den måde bliver dit barn nemlig ikke udsat for kemikalier, hvilket mindsker risikoen for, at dit barn udvikler allergi. Samtidig indeholder certificerede økologiske produkter ikke nogen udtørrende stoffer (se tidligere afsnit for uddybning), og du undgår dermed, at dit barn får en udtørret eller irriteret hovedbund. Vi vil dog anbefale dig at købe en økologisk shampoo udviklet til børn frem for at benytte den samme shampoo som du selv bruger.

Vi har fundet frem til en økologiske shampoo til babyer og børn, der sikrer en god pleje til familiens mindste medlemmer. Du kan derfor med fordel investere i en Meraki Mini Shampoo, hvis du gerne vil have en shampoo, der yder skånsom og nærende pleje til dit barn. Shampooen indeholder milde vaskeaktive stoffer fra forsæbet kokosolie og aloe vera, hvilket resulterer i en mild rensning. Aloe veraen virker desuden både nærende og beroligende på dit barns hud og hår. En Meraki Mini Shampoo er 100% fri for parfume, så du kan roligt benytte den uden frygt for udviklingen af allergier. Produktet består desuden af produkter, hvor 98% er af naturlig oprindelse, mens 19,8% er økologisk dyrket.

Økologisk certificeret og vegansk hårkur

Selvom du benytter dig af ekstremt gode produkter til dit hår på daglige basis, så har håret stadig godt af at få en hårkur med jævne mellemrum. En hårkur giver nemlig en mere dybdegående næring og pleje til dit hår grundet dens næringsrige opbygning. Samtidig virker produktet anderledes end f.eks. en shampoo og balsam, da det får lov til til at virke i længere tid.

Her kan en Protein Reconstructor Hair Mask være et godt valg, da denne hårkur både er certificeret økologisk og vegansk. Vi holder os altså til de naturlige ingredienser og du kan derfor roligt stole på, at denne hårmaske på en sund måde går ind og styrker dit hår. Produktet har en yderst proteinrig formular, der trænger dybt ind i både hår og hårsække. På den måde hjælper hårkuren med at øge og genopbygge kollagen og keratin i hårsækkene, hvilket er med til at forbedre håret elasticitet, styrke og generelle sundhed. Du kan med fordel benytte en Protein Reconstructor Hair Mask fra HairLust til at behandle og genopbygge kemisk skadet, glansløst eller fint hår.

For at få det optimale ud af brugen af kuren, så skal du gerne benytte den 1 til 3 gange om måneden. Hårkuren masseres ind i håret fra rod til spids og efter 5-10 minutter kan den vaskes ud. Du kan udmærket benytte en omgang balsam efterfølgende for det bedste resultat.

Vil du have sundt hår?

De fleste kan nikke genkendende til, at deres hår i perioder er fedtet, tørt eller tyndt, men hvordan kommer man egentlig disse perioder helt til livs, så man ikke skal kæmpe med disse problemer længere? Jo, du skal simpelthen sørge for at styrke dit hår, så det bliver mere modstandsdygtigt, vaske det mindre og undgå varme stylingsredskaber i hverdagen.

Vil du have flere tips til, hvordan du får 100% sundt hår, så det ser sundt, rent og glansfuldt ud hver eneste dag? Så kan du læse meget mere i vores guide til sundt hår.

Kæmper du med en tør hovedbund?

Hvis du allerede lider af en tør hovedbund, så kan det godt være, at din hovedbund har brug for yderligere pleje end bare en udskiftning af din nuværende shampoo og balsam til økologiske varianter. I så fald kan du med fordel læse vores guide til, hvordan du kommer en tør hovedbund til livs. I artiklen finder du både råd og tips til at mindske og undgå en tør hovedbund, samt en oversigt over nogle gode produkter, der kan hjælpe dig af med tørheden i hovedbunden. Du finder vores artikel her.

Vil du vide mere om sulfatfrie shampooer?

I denne artikel har du fået et lille indblik i, hvorfor det kan være en fordel at undgå brugen af shampooer indeholdende forskellige sulfat stoffer. Vi har dog også skrevet en guide til de bedste sulfatfrie shampooer, som du udmærket kan læse, hvis du vil vide endnu mere fordelen ved en sulfatfri shampoo – og få vores bud på de bedste sulfatfrie shampooer, der findes på markedet netop nu.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×