Hvilket er det bedste pudebetræk til håret (2022) – Satin, silke eller bambus?

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

TESTVINDER

Pudebetræk i silke

1

Pudebetræk i silke

2

Pudebetræk i bambus

3

Pudebetræk i satin

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Er dit nuværende pudebetræk i bomuld og er du træt af at vågne op med knastørt og uglet hår hver morgen? Så bør du overveje at udskifte det med et i enten satin, silke eller bambus. Det kan lyde overvurderet, men den er nu god nok; materialet som dit hovedpudebetræk er lavet af, kan faktisk gøre en stor forskel for dit hårs velvære! Har du i øvrigt tør eller sensitiv hud, ja så er der altså også point at hente ved at skifte bomuldsbetrækket ud.

Det er i det hele taget ret imponerende, hvad dit pudebetræk har af betydning for både hår og hud. Og skulle du lige nu være blevet lidt lun på tanken om en sundere nattesøvn og bedre hårdage, kan du få styret nysgerrigheden i denne artikel.

Vi fortæller dig nemlig alt om:

 • Hvorfor det kan være en god idé at skifte dit traditionelle pudebetræk i bomuld ud med et i satin, bambus eller silke
 • Hvorfor allergikere bør undgå at sove med et hovedpudebetræk i bomuld
 • Hvordan du vælger det bedste pudebetræk til dit hår
 • Hvilke fordele og ulemper der er ved at sove med et hovedpudebetræk i bambus, silke eller satin
 • Lidt om hvad bomuldssatin er
 • Bæredygtighed og bambustekstiler – er bambus lige så miljøvenligt som folk siger?
 • Vores ærlige vurdering – hvilket tekstil er bedst som hovedpudebetræk til håret + en bonusanbefaling af et fantastisk lækkert betræk, der er godt til både hud og hår

Hvorfor kan et pudebetræk i satin, silke eller bambus have en positiv indvirkning på håret?

Et traditionelt pudebetræk i bomuld er kendetegnet ved at have en lidt ‘hårdere’ og mere ru overflade. Det betyder, at der skabes friktion hver eneste gang du bevæger dit hoved på hovedpuden. Denne friktion både slider på- og roder dine hårstrå rundt, og resultatet er, at du vågner op med en omgang uglet hår.

Sover du derimod med et pudebetræk med en mere glat overflade, vil der være mindre friktion og dermed også mindre slid og ustyrligt morgenhår at vågne op til. Her er det, at glattere materialer som silke, bambus og satin, virkelig kan gøre underværker for hårpragtens velvære og udseende. Har du krøller, vil det være en ekstra stor fordel for dig at sove med et hovedpudebetræk, som har en glat overflade.

Pudebetræk i bomuld kan give en klam fornemmelse

Nattesved er hos nogle mere udtalt end hos andre, men de fleste af os sveder faktisk i relativt store mængder, når vi får vores natlige skønhedssøvn. En hovedpude med bomuldsbetræk absorberer fugt som ingen anden, og det er altså ikke altid på den gode måde. Problemet er nemlig, at bomuld også holder på fugten, og det er her at den der klamme fornemmelse af en kold-fugtig hovedpude opstår. Fordi bomuldsbetræk suger fugt til sig som det gør, vil der derfor også være ret stor sandsynlighed for, at det suger det naturlige fugtniveau ud af hår og hud. Dette kan i særdeleshed have betydning for typer, der døjer med meget tør eller sart hud.

Her vil pudebetræk – og sengetøj mere generelt – i eksempelvis bambus, være et både effektivt og sundt materiale at bruge i stedet for det sædvanlige bomuldsbetræk.

Hovedpudebetræk til allergikere og typer med sensitiv hud

Hovedpudebetræk i silke og i bambus minimerer risikoen for allergiske reaktioner hos typer med sensitiv hud, der har tendens til at slå ud. Begge tekstiler har nemlig en meget glat overflade, hvilket reducerer modstanden (friktionen) mellem hud og pude. Mindre friktion betyder også mindre risiko for irritation. Derudover er bambus og silke super bløde materialer, som føles helt fantastiske på huden.

Tør hud

Døjer du med tør hud, vil et hovedpudebetræk i silke eller bambus være det oplagte valg til dig. Silke og bambus er materialer, der nemlig ikke suger al fugt ud af hverken hud eller hår. Derfor er de særligt gode til dig, som skal være ekstra opmærksom på at bevare det naturlige fugtniveau i huden.

Støvallergi og astmaallergi

Er du allergisk overfor husstøvmider, er det med at få fat i et hovedpudebetræk med tætte fibre, så støvpartikler ikke lægger sig i betrækket. Støvallergi er faktisk en meget almindelig lidelse som de fleste af os har i mere eller mindre grad. Det er ganske ufarligt, men kan være voldsomt generende.

Her vil både bambus, silke og satin være oplagte at bytte ud med det almindelige bomuldsbetræk. Silke og satin er tætvævede tekstiler, og vil derfor være gode til støvallergikere. Nok er bambus ikke helt så tætvævet som silke eller satin, men det har derimod den store fordel, at det er et svampedræbende materiale, der bekæmper støvmider. Derudover frigiver det ikke støvpartikler i luften, og det er i det hele taget et super allergivenligt materiale – oplagt til astmaallergikere.

Sådan vælger du det bedste hovedpudebetræk til håret

Så langt så godt, men hvilket pudebetræk skal du så vælge? Vi går i det følgende i detaljer med de tre populære materialer silke, bambus og satin, så du kan afgøre, hvilket, der vil være bedst for dig og dit hår.

I forhold til din hårtype, skal det selvfølgelig nævnes, at langt og/eller stort og krøllet hår med tendens til at ugle, naturligvis vil se en større positiv effekt end kort og fladt hår vil. Har du til gengæld sart og slidt hår, der også er kort, kan det stadig være hensigtsmæssigt for dig at skifte bomuldsbetrækket ud.

Pudebetræk i silke

Fordele
 • pros-icon.svg Silke kan absorbere fugt tilsvarende omkring 30% af sin egen vægt uden at blive fugtig
 • pros-icon.svg Silkens bløde overflade sikrer dig meget mindre gnidningsmodstand mellem hår/hud og pude
 • pros-icon.svg Silkens fibre er tætte og forhindrer dermed husstøvmider i at sætte sig

Detaljeret gennemgang

Pudebetræk i bambus

Fordele
 • pros-icon.svg Har du krøller og krus vil et hovedpudebetræk i bambus gøre en synlig forskel; dit hår vil blive glattere og mere medgørligt
 • pros-icon.svg Bambus leder fugt væk og er derfor særligt god til dig, som sveder meget om natten
 • pros-icon.svg Bambus er super nemt at vedligeholde; klarer nemt en tur i vaskemaskinen uden at der slides på det
 • pros-icon.svg Bambus bekæmper husstøvmider, er svampedræbende og holder bakterier nede – et fantastisk valg til allergikere og små børn

Detaljeret gennemgang

Pudebetræk i satin

Fordele
 • pros-icon.svg Satin er slidstærkt og nemt at vedligeholde
 • pros-icon.svg Da satin er kunstigt fremstillet, er det også noget billigere end silke og bambus

Detaljeret gennemgang

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Rigtig god hvis du har krøller i håret – nu er det slut med tørt og uglet morgenhår
 • pros-icon.svg Fantastisk til langt hår – vågn op med et hår der ikke er filtret til i spidserne
 • pros-icon.svg Pudebetrækket fås i 4 forskellige farver; hvid, rosa, blå og mørkegrå
 • pros-icon.svg Udtørrer ikke huden
 • pros-icon.svg Fremstillet i henhold til OEKO TEX standard 100 – 100% fri for sundhedsskadelige stoffer og kemi

Detaljeret gennemgang

Kender du følelsen af at lægge hovedet på et pudebetræk, som føles så blødt mod huden, at du får lyst til at sige “aeeeh”? Kombinér så denne følelse med et synligt mindre uglet hår, og et ansigt uden soverynker – sig pænt goddag til HairLusts Pure Bamboo hovedpudebetræk!

Dette hovedpudebetræk er fremstillet i 100% Lyocell, og er derfor noget at det tætteste du kan komme på et helt og aldeles bæredygtigt bambustekstil. Det er desuden – og ligesom alle HairLust produkter – 100% cruelty-free. Puden er blød som en barnerumpe og effekten er slående; du vil vågne op med et meget blødere og mindre frizzy hår. Pudebetrækket ligger i øvrigt på et prisleje, hvor alle kan være med; her får du udsøgt miljøvenlig kvalitet til en favorabel pris!

Guide

FAQ

Er bambus godt for håret?

Et hovedpudebetræk i bambus minimerer friktion og vil derfor altid være godt for håret. Derudover sikrer bambus, at den naturlige fugtbalance i din hud og dit hår nemmere opretholdes.

Er bomuldssatin godt for håret?

Da bomuldssatin er tættere vævet end et traditionelt bomuldsbetræk er, vil det derfor også have en noget glattere overflade, så krus og filt i dit hår kan minimeres når du vender og drejer dig i løbet af natten.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×