Hvilket er det bedste pudebetræk til håret (2022) – Satin, silke eller bambus?

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Er dit nuværende pudebetræk i bomuld og er du træt af at vågne op med knastørt og uglet hår hver morgen? Så bør du overveje at udskifte det med et i enten satin, silke eller bambus. Det kan lyde overvurderet, men den er nu god nok; materialet som dit hovedpudebetræk er lavet af, kan faktisk gøre en stor forskel for dit hårs velvære! Har du i øvrigt tør eller sensitiv hud, ja så er der altså også point at hente ved at skifte bomuldsbetrækket ud.

Det er i det hele taget ret imponerende, hvad dit pudebetræk har af betydning for både hår og hud. Og skulle du lige nu være blevet lidt lun på tanken om en sundere nattesøvn og bedre hårdage, kan du få styret nysgerrigheden i denne artikel.

Vi fortæller dig nemlig alt om:

 • Hvorfor det kan være en god idé at skifte dit traditionelle pudebetræk i bomuld ud med et i satin, bambus eller silke
 • Hvorfor allergikere bør undgå at sove med et hovedpudebetræk i bomuld
 • Hvordan du vælger det bedste pudebetræk til dit hår
 • Hvilke fordele og ulemper der er ved at sove med et hovedpudebetræk i bambus, silke eller satin
 • Lidt om hvad bomuldssatin er
 • Bæredygtighed og bambustekstiler – er bambus lige så miljøvenligt som folk siger?
 • Vores ærlige vurdering – hvilket tekstil er bedst som hovedpudebetræk til håret + en bonusanbefaling af et fantastisk lækkert betræk, der er godt til både hud og hår

Hvorfor kan et pudebetræk i satin, silke eller bambus have en positiv indvirkning på håret?

Et traditionelt pudebetræk i bomuld er kendetegnet ved at have en lidt ‘hårdere’ og mere ru overflade. Det betyder, at der skabes friktion hver eneste gang du bevæger dit hoved på hovedpuden. Denne friktion både slider på- og roder dine hårstrå rundt, og resultatet er, at du vågner op med en omgang uglet hår.

Sover du derimod med et pudebetræk med en mere glat overflade, vil der være mindre friktion og dermed også mindre slid og ustyrligt morgenhår at vågne op til. Her er det, at glattere materialer som silke, bambus og satin, virkelig kan gøre underværker for hårpragtens velvære og udseende. Har du krøller, vil det være en ekstra stor fordel for dig at sove med et hovedpudebetræk, som har en glat overflade.

Pudebetræk i bomuld kan give en klam fornemmelse

Nattesved er hos nogle mere udtalt end hos andre, men de fleste af os sveder faktisk i relativt store mængder, når vi får vores natlige skønhedssøvn. En hovedpude med bomuldsbetræk absorberer fugt som ingen anden, og det er altså ikke altid på den gode måde. Problemet er nemlig, at bomuld også holder på fugten, og det er her at den der klamme fornemmelse af en kold-fugtig hovedpude opstår. Fordi bomuldsbetræk suger fugt til sig som det gør, vil der derfor også være ret stor sandsynlighed for, at det suger det naturlige fugtniveau ud af hår og hud. Dette kan i særdeleshed have betydning for typer, der døjer med meget tør eller sart hud.

Her vil pudebetræk – og sengetøj mere generelt – i eksempelvis bambus, være et både effektivt og sundt materiale at bruge i stedet for det sædvanlige bomuldsbetræk.

Hovedpudebetræk til allergikere og typer med sensitiv hud

Hovedpudebetræk i silke og i bambus minimerer risikoen for allergiske reaktioner hos typer med sensitiv hud, der har tendens til at slå ud. Begge tekstiler har nemlig en meget glat overflade, hvilket reducerer modstanden (friktionen) mellem hud og pude. Mindre friktion betyder også mindre risiko for irritation. Derudover er bambus og silke super bløde materialer, som føles helt fantastiske på huden.

Tør hud

Døjer du med tør hud, vil et hovedpudebetræk i silke eller bambus være det oplagte valg til dig. Silke og bambus er materialer, der nemlig ikke suger al fugt ud af hverken hud eller hår. Derfor er de særligt gode til dig, som skal være ekstra opmærksom på at bevare det naturlige fugtniveau i huden.

Støvallergi og astmaallergi

Er du allergisk overfor husstøvmider, er det med at få fat i et hovedpudebetræk med tætte fibre, så støvpartikler ikke lægger sig i betrækket. Støvallergi er faktisk en meget almindelig lidelse som de fleste af os har i mere eller mindre grad. Det er ganske ufarligt, men kan være voldsomt generende.

Her vil både bambus, silke og satin være oplagte at bytte ud med det almindelige bomuldsbetræk. Silke og satin er tætvævede tekstiler, og vil derfor være gode til støvallergikere. Nok er bambus ikke helt så tætvævet som silke eller satin, men det har derimod den store fordel, at det er et svampedræbende materiale, der bekæmper støvmider. Derudover frigiver det ikke støvpartikler i luften, og det er i det hele taget et super allergivenligt materiale – oplagt til astmaallergikere.

Sådan vælger du det bedste hovedpudebetræk til håret

Så langt så godt, men hvilket pudebetræk skal du så vælge? Vi går i det følgende i detaljer med de tre populære materialer silke, bambus og satin, så du kan afgøre, hvilket, der vil være bedst for dig og dit hår.

I forhold til din hårtype, skal det selvfølgelig nævnes, at langt og/eller stort og krøllet hår med tendens til at ugle, naturligvis vil se en større positiv effekt end kort og fladt hår vil. Har du til gengæld sart og slidt hår, der også er kort, kan det stadig være hensigtsmæssigt for dig at skifte bomuldsbetrækket ud.

Pudebetræk i silke

Silkestof er blødt og luksuriøst, og har været brugt i umindelige tider. Silke har sin oprindelse i det gamle Kina – noget i stil med 4000 f.kr, og var dengang forbeholdt kinesiske kejsere. I dag er silke stadig et populært, og ikke mindst eksklusivt materiale, der forhandles mange steder i verden. Silke fremstilles af silkelarver; larverne fodres med morbærblade, begynder at spinde deres kokon og bliver så til en puppe inde i denne kokon. Silkelarverne dampes inden de udklækkes, så kokonen (silketrådene) bevares.

Udtrykket “silkeblødt” behøver ingen introduktion, og et hovedpudebetræk i silke er din garanti for en friktionsfri søvn hele natten igennem. Silke vil være rigtigt godt til dig, der har stort og krøllet hår, som har tendens til at kruse eller filtre til mens du sover.

Det vi liker:
 • Silke kan absorbere fugt tilsvarende omkring 30% af sin egen vægt uden at blive fugtig
 • Silkens bløde overflade sikrer dig meget mindre gnidningsmodstand mellem hår/hud og pude
 • Silkens fibre er tætte og forhindrer dermed husstøvmider i at sætte sig
Det vi ikke liker:
 • Silke kræver skånsom behandling når det gælder vask, men det er en generel misforståelse, at det skal have en speciel rensning af en professionel fagmand, for at kunne holder sig pænt. De fleste typer af silke håndvaskes nemt uden at der slides på udseendet. Alternativt kan silken få en tur på et skåneprogram i vaskemaskinen, så længe det ikke blandes med andre tekstiler
 • Silke er dyrt
 • Silke fremstilles af- og ved at dræbe silkelarver, og er altså ikke vegansk eller cruelty-free

Pudebetræk i bambus

Bambus kommer fra bambusplanten og anses for at være et bæredygtigt materiale. Bambus betragtes, netop på baggrund af dets anvendelighed og miljøvenlige fremstilling, som et af de bedste tekstiler til blandt andet tøj og sengetøj. I praksis er bambus en græsart i kæmpe-format, der primært findes i Asien, og som gror med raketfart uden de større mængder af vand. Faktisk kan det vokse helt op til 50 centimeter om dagen. Men måske endnu bedre; det gror helt uden brug af pesticider! Bambus er altså lidt af et vidunder-tekstil, og det er heller ikke uden grund, at det er yndet som sengetøj. Bambus er nemlig skånsomt mod både hud og hår, og så er det et åndbart materiale, der med en naturlig afkølende effekt sikrer en perfekt tempereret hovedpude hele natten.

Det vi liker:
 • Har du krøller og krus vil et hovedpudebetræk i bambus gøre en synlig forskel; dit hår vil blive glattere og mere medgørligt
 • Bambus leder fugt væk og er derfor særligt god til dig, som sveder meget om natten
 • Bambus er super nemt at vedligeholde; klarer nemt en tur i vaskemaskinen uden at der slides på det
 • Bambus bekæmper husstøvmider, er svampedræbende og holder bakterier nede – et fantastisk valg til allergikere og små børn
Det vi ikke liker:
 • Ofte er det desværre sådan, at bambus-forarbejdningsprocessen langt fra er bæredygtig, da der anvendes skrappe kemikalier i denne proces

Pudebetræk i satin

Udover de populære sengetøjstekstiler bambus og silke, findes også satin. Satin minder meget om silkens bløde og glatte overflade. Samtidigt sikrer satin ligeledes mindre friktion og vil derfor være god til dig med krøller og uregerligt hår.

Hvad er bomuldssatin?

Du har helt sikkert – bevidst eller ubevidst – sovet med sengetøj fremstillet i bomuldssatin. Bomuldssatin har ikke som sådan så meget med satin at gøre. Det er selve vævningen, der gør, at ordet “satin” kommer med i betegnelsen. Et hovedpudebetræk i bomuldssatin er vævet helt tæt, så det, i modsætning til et almindeligt bomuldsbetræk, får en mere glat og blød overflade.

Det miljømæssige aspekt – bambus er ikke altid bæredygtigt

Hvor vigtigt er miljø og bæredygtighed når du skal vælge dit pudebetræk? Bambus er populært og hypet som et af de mest bæredygtige tekstilmaterialer du kan få fingrene i. Problemet er bare, at mange ikke ved, at der i forarbejdningsprocessen ofte anvendes stærke kemikalier, som udledes i naturen efter brug. Dette gør sig ofte gældende for bambustekstiler, der er mærket som viskose.

Gå efter bambus der er fremstillet som Lyocell eller Tencel

Et godt alternativ til viskose, er bambustekstiler mærket som Lyocell og Tencel. Disse to har en noget mere miljøvenlig fremgangsmåde med mindre skadelige kemikalier – og i et genanvendeligt system. Vil du vide mere herom, kan du klikke dig over på https://gogreendanmark.dk/blog-er-bambus-et-baeredygtigt-materiale/ og blive klogere. 

Det vi liker:
 • Satin er slidstærkt og nemt at vedligeholde
 • Da satin er kunstigt fremstillet, er det også noget billigere end silke og bambus
Det vi ikke liker:
 • Satin er fremstillet af materialerne polyester (eller en blanding af rayon og polyester), og er derfor knap så åndbart som silke og bambus
 • Satin er ikke allergivenligt

Vores vurdering – det bedste pudebetræk til håret

Der er ingen tvivl om, at puder i både silke, bambus og satin vil kunne berige dit hår, din nattesøvn og dit soveværelse med en masse plusser. Vi må dog indrømme, at satin, grundets det syntetiske og ikke-allergivenlige attributter, er dømt ude ret hurtigt.

Så har vi silke og bambus tilbage, og mens de begge er fantastisk bløde og super gode for håret, er der alligevel lige et par gode grunde til, at bambus giver silke baghjul i sidste ende.

Bambus vinder på følgende parametre:

 • Bambus er temperaturregulerende (det er silke ikke) så du, blandt andet, ikke behøver at vende puden for at komme til at ligge på den kolde side
 • Bambus er slidstærkt og holdbart og vedligeholdes nemt i modsætning til silke
 • Bambus er cruelty-free (hvor silke fremstilles ved at dræbe silkelarver)
 • Bambus har svampedræbende egenskaber og er mere åndbart end silke er
 • Bambus er billigere end silke, men har samme fordele når det gælder behagelighed og hårpleje

HairLust Pure Bamboo Pillowcase – Vores anbefaling

Hairlust Pure Bamboo Ergonomisk pude Hvid (63x60cm)

Kender du følelsen af at lægge hovedet på et pudebetræk, som føles så blødt mod huden, at du får lyst til at sige “aeeeh”? Kombinér så denne følelse med et synligt mindre uglet hår, og et ansigt uden soverynker – sig pænt goddag til HairLusts Pure Bamboo hovedpudebetræk!

Dette hovedpudebetræk er fremstillet i 100% Lyocell, og er derfor noget at det tætteste du kan komme på et helt og aldeles bæredygtigt bambustekstil. Det er desuden – og ligesom alle HairLust produkter – 100% cruelty-free. Puden er blød som en barnerumpe og effekten er slående; du vil vågne op med et meget blødere og mindre frizzy hår. Pudebetrækket ligger i øvrigt på et prisleje, hvor alle kan være med; her får du udsøgt miljøvenlig kvalitet til en favorabel pris!

Det vi liker:
 • Rigtig god hvis du har krøller i håret – nu er det slut med tørt og uglet morgenhår
 • Fantastisk til langt hår – vågn op med et hår der ikke er filtret til i spidserne
 • Pudebetrækket fås i 4 forskellige farver; hvid, rosa, blå og mørkegrå
 • Udtørrer ikke huden
 • Fremstillet i henhold til OEKO TEX standard 100 – 100% fri for sundhedsskadelige stoffer og kemi
Det vi ikke liker:
 • HairLusts logo er syet på forsiden og kan være en smule generende for nogle brugere

FAQ

Er bambus godt for håret?

Et hovedpudebetræk i bambus minimerer friktion og vil derfor altid være godt for håret. Derudover sikrer bambus, at den naturlige fugtbalance i din hud og dit hår nemmere opretholdes.

Er bomuldssatin godt for håret?

Da bomuldssatin er tættere vævet end et traditionelt bomuldsbetræk er, vil det derfor også have en noget glattere overflade, så krus og filt i dit hår kan minimeres når du vender og drejer dig i løbet af natten.