Retinol serum – Din ultimative guide til det bedste retinol serum 2022

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

StriVectin Multi-Action Super-C Retinol Brighten & Correct Vitamin C Serum 4
Bedste til hyperpigmentering

StriVectin Multi-Action Super-C Retinol Brighten & Correct Vitamin C Serum

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

I denne retinol serum test kan du finde svar på, hvorfor retinol er så godt for din hud. Vi prøver 5 hudforyngende retinol favoritter! Vi har testet, mærket og set, og i denne artikel rangerer vi hvert produkt med både fordele og ulemper på tjeklisten.

Fine linjer, pigmentpletter, uren hud eller akne ar – you name it, ingen klarer det som retinol gør. Men denne rynkereducerende eliksir kan være lunefuld, så du skal sørge for at bruge en slags som din hud kan tåle. Derfor har vi med øje for hudtype (og hudproblem) smurt os med markedets 5 bedste retinol serummer, så du ingen fejl begår.

I vores købsguide kan du få helt styr på detaljerne om retinol og retinoid, hvad de er i forhold til a-vitamin, hvordan de virker og ikke mindst, hvordan de skal bruges korrekt. Skal du have overblik, kan du klikke dig over på testens sammenligningstabel her.

Fordele
 • pros-icon.svg Hurtigtvirkende retinol serum med 3 typer retinol – kliniske tests viser reducering af synlige linjer efter kun 2 ugers brug
 • pros-icon.svg Indeholder hyaluronsyre så huden ikke udtørres
 • pros-icon.svg Giver en mere ensartet hudtone og mindsker synligheden af hyperpigmentering
 • pros-icon.svg Giver en flot og frisk glød til træt hud
 • pros-icon.svg God til moden hud

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Murad Resurgence Retinol Youth Renewal Serum

Dr. Howard Murad er board-certified dermatolog, farmaceut og professor i medicin og dette foryngende retinol serum er hans opfindelse. Eller sagt på en anden måde: her får du et rynkereducerende serum, der bestemt ikke skuffer.

Serummet er let med en frisk botanisk duft, og det føles silkeblødt på huden. Det trænger hurtigt ind, så du føler dig hverken fedtet eller klistret inden du skal sove. Udover at minimere fine linjer og rynker, giver det dig en synligt friskere hud med en mere jævn overflade.

Døjer du derudover med synlige porer, akne ar eller uren hud vil du ligeledes opleve flotte resultater med denne formular.

Murad har her mikset et retinol serum, der forfiner hudens struktur en anelse bedre end alle de andre, og som derfor ryger direkte ind på en 1. plads i denne test!

Fordele
 • pros-icon.svg Mild formular bestående af retinoid og retinol – her får du anti age fordele uden rødme og irritation
 • pros-icon.svg God retinol serum til tør hud
 • pros-icon.svg God som et forebyggende serum mod fine linjer og rynker
 • pros-icon.svg Udjævner huden og minimerer synlige porer

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion

The Ordinary giver dit ansigt den der ekstra glød, som får dig til at se lidt friskere ud hver dag. Det er et medium let serum uden parfume og parabener, som kombinerer retinol og retinoid i en velafbalanceret og effektiv hudopstrammende blanding. Det er ikke et retinol serum til dybe rynker, men til gengæld vil du opleve et mere ‘plump’ og sundt udseende med en blødere hud.

Konsistensen er en smule mere cremet end andre serummer, men føles stadig let på huden. Serummet udtørrer ikke huden som retinol (desværre) kan gøre, og det er et plus.

En af de store gevinster ved dette serum er derudover, at det er mildere end andre retinol formularer og er derfor idéelt til følsom hud og førstegangsbrugere af retinol.

Fordele
 • pros-icon.svg Retinol serum med peptider og ceramider – hele 3 premium anti age ingredienser i ét
 • pros-icon.svg Kan ensarte ujævn hud allerede efter få dages brug
 • pros-icon.svg Kan bruges morgen eller aften
 • pros-icon.svg Velegnet til alle hudtyper – også uren hud
 • pros-icon.svg Klinisk testet – 90% oplevede en reduktion af rynker efter en 12 ugers brug

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

Kiehl’s er testet med imponerende feedback og det er lige præcis dét, vi alle gerne vil høre. Dette anti age retinol serum starter med en fin udjævning af let nubret hud og urenheder, og ender med at reducere fine linjer og rynker på flotteste vis. Konsistensen minder mere om en creme end et serum; den er relativt fed, men optages hurtigt i huden – og så er den parfumefri!

Med peptider, ceramider og hyaluronsyre på ingredienslisten får du en formular, som udover de fremragende anti age egenskaber, også vil forbedre hudens struktur.

Det er – hands down – et af de absolut bedste retinol serummer på markedet lige nu, og det er din vej til en glat og spændstig hud.

StriVectin Multi-Action Super-C Retinol Brighten & Correct Vitamin C Serum

Bedste til hyperpigmentering

StriVectin Multi-Action Super-C Retinol Brighten & Correct Vitamin C Serum
Fordele
 • pros-icon.svg Retinol serum med 3 typer c-vitamin – prima ingredienser til at ensarte og opstramme huden
 • pros-icon.svg Kan bruges morgen eller aften – ligger let under makeuppen
 • pros-icon.svg Klinisk testet over en periode på 6 uger – 100% oplevede en mere spændstig og glat hud og 97% oplevede en lysnende effekt
 • pros-icon.svg God til tør hud
 • pros-icon.svg Indeholder StriVectins patenterede niacin NIA-114™ – styrker hudens barriere

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge StriVectin Multi-Action Super-C Retinol Brighten & Correct Vitamin C Serum

Står der ungdommelig hud på ønskelisten? Look no further – StriVectin er julemanden i år.

Her får du fast hud og en mere ensartet hudtone med en endnu glattere overflade. Denne powerhouse-cocktail af et retinol serum virker rigtig godt, og det er vi imponerede over.

Serummets indhold af c-vitaminer speeder hudens cellefornyelse op, så døde hudceller ikke ophobes i længere tid. Derudover kan du forvente en let ungdommelig glød og over tid en bemærkelsesværdigt fyldigere hud med færre fine linjer og rynker.

Konsistensen er let og blød med en mørk-gul farve og absorberes lynhurtigt af huden.

Serummet er velegnet til alle hudtyper, men gør sig exceptionelt godt hos de med pigmentpletter, der ønsker en mere ensartet hudfarve.

Fordele
 • pros-icon.svg Retinol serum med 0,5% retinoid
 • pros-icon.svg Indeholder squalane – fugter og glatter huden
 • pros-icon.svg Lukker synlige porer
 • pros-icon.svg Ekstra god til akne ar
 • pros-icon.svg Har en let opstrammende effekt på rynker og fine linjer

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge The Inkey List Retinol Serum

Endnu et lækkert retinol serum for dig, der ikke har lyst til at spendere – eller for dig, der er ny i gamet og skal prøve tingene af.

Serummet indeholder både retinol og granactive retinoid, og det vil du kunne se i form af en minimering af ujævn hudtone og nubrede overflader. For typer med moden hud, der hænger en smule hist og her, vil denne let gullige formular udfylde med en opstrammende effekt. Kombinér den med The Inkey Lists niacinamid creme og du har en sublim anti age power duo til din daglige hudplejerutine.

Tuben her er derudover drøj i brug og rækker til mange måneder.

Guide

Sådan vælger du det bedste retinol serum

Hvilket retinol serum er bedst for dig? Mens nogle formularer består af retinol alene, kombinerer andre forskellige typer af retinol og retinoid.

Dertil kommer, at nogle er bedre til sensitiv hud og førstegangsbrugere end andre.

Og for at gøre det lidt mere forvirrende, så findes der en del familiemedlemmer i retinol-universet.

Læs med i købsguiden her, så du kan få bedre styr på hvilket slags retinol serum du skal gå efter.

Hvad er retinol?

Retinol er den overordnede kemiske betegnelse for a-vitamin. A-vitamin udgør imidlertid flere forskellige aktivstoffer, der har ligeledes forskellige betegnelser som for eksempel retinoid.

Udover at dæmpe akne og udglatte rynker er retinol også kendt for at give en glødende flot og ungdommelig hud.

Retinol er en veldokumenteret anti age ingrediens

Retinol og retinoid – også kendt som a-vitaminer – er veldokumenterede når det gælder både anti age pleje og diverse hudproblemer, hvorfor de er så yndede i et utal af skønhedsplejeprodukter.

Et hurtigt blik på fortegnelsen af aktive ingredienser på et retinol serum kan være forvirrende. Kært barn har nemlig mange navne og familien af a-vitamin har rigtig mange!

Nedenfor giver vi dig et overblik over nogle af de mest anvendte.

Isotretinoin/tretinoin

Tretinoin er en receptpligtig a-vitaminsyre. Det er stærkt virkende og bruges primært til akne udbrud og svære hudproblemer som psoriasis.

Retinsyre (Retin-A eller tretinoin)

Retinsyre er også receptpligtig og anvendes mod akne. Som en positiv sideeffekt fandt man i sin tid ud af, at retinsyre kan øge kollagendannelsen i huden, eksfoliere den skånsomt og samtidigt reducere rynker og linjer.

Retinol

Retinol er den reneste form for a-vitamin, og den er mildere end retinsyre. Fordelen ved ren a-vitamin er at det over tid kan have samme effekt som den receptpligtige retinsyre.

Retinol omdannes til a-vitaminsyre når det påføres huden.

Retinaldehyd

Retinaldehyd er meget effektiv mod både akne og rynker og det er veldokumenteret.

Bivirkningerne er få i forhold til ren retinol.

Retinoid/granactive retinoid

Granactive retinoid betegnes som et næste generation a-vitamin. Som en såkaldt ester-version af a-vitaminsyre, er den lige så effektiv som retinol, men du undgår her de eventuelle bivirkninger. Retinoid er særligt god til at ensarte hudtone og udjævne pigmentpletter.

Retinyl palmitat og retinyl acetat

Disse to retinol typer betegnes som ester-varianter af a-vitamin. De er meget milde og er længere tid om at virke, da de i kontakt med huden først skal omdannes til retinol og derefter a-vitaminsyre. De vil være knap så effektive som andre retinoltyper, men sandsynligheden for at de forårsager irritation og rødme er minimal.

Hvordan virker retinol?

Retinol fjerner døde hudceller ved at eksfoliere mildt og dermed sætte skub i hudens cellefornyelse. Det betyder blandt andet at kollagenproduktionen i huden forbedres. Derudover regulerer og afbalancerer retinol hudens sebumproduktion, så hudproblemer som

akne og ujævnheder mindskes.

Huden skal vænne sig til retinol

Retinol kræver tilvænning, og det skal ske gradvist så huden ikke belastes. For nogle vil der stadig være enkelte bivirkninger som tør og flaky hud, samt let irritation. Dette er ikke farligt, men vil ofte blot skyldes at du er gået lidt for meget til den i den indledende fase.

Hvor hurtigt virker retinol?

Det kan tage op til flere uger før du ser den fulde effekt af dit retinol serum. For mange produkter kan optimal effekt forventes efter 3 måneder. Det betyder dog ikke, at serummet ikke kan begynde at virke før det. Mange oplever de første positive effekter efter blot et par uger.

Sådan skal du bruge retinol serum

Retinol serum, retinol creme, eller a-vitamin creme – alt hvad der indeholder retinol eller retinoid som aktiv ingrediens skal opbygges i din hudplejerutine gradvist.

Som med så mange andre hudplejeprodukter skal du påføre dit retinol serum på afrenset hud.

Start med at bruge retinol om aftenen et par gange om ugen eller hver anden aften i de første to uger. På den måde bliver huden langsomt mere tolerant overfor produktet.

Da retinol kan have en udtørrende effekt bør du afslutte med en god creme eller olie, så huden får en masse fugt efterfølgende.

Hvad du ikke må bruge med retinol serum

Vær opmærksom på IKKE at bruge retinol serum, hvis du har eksfolieret eller brugt produkter der indeholder AHA- og BHA-syrer.

Alt hvad der indeholder eksfolierende syrer (også mælkesyre) må du ikke bruge samtidigt med retinol, da de kan forårsage tørhed og irritation når de kombineres med retinol.

Retinol gør huden lysfølsom

Retinol er en lysfølsom ingrediens og alt hvad der indeholder retinol kan forårsage lysfølsomhed og tynd hud (som er mindre resistent overfor solens UV-stråler). Du skal derfor altid bruge solbeskyttelse når du bruger retinol.

Nogle retinol serummer og cremer kan også anvendes om morgenen, men vi vil anbefale dig kun at bruge retinol om aftenen.

Bruger du alligevel dit retinol serum om morgenen er det ekstra vigtigt at du påfører solcreme med en høj faktor efterfølgende – og at du gør det en eller to gange i løbet af dagen alt efter hvor højt solen står.

Brug ikke retinol hvis?

Ikke alle hudtyper kan tåle retinol. Dette gælder specielt sensitive hudtyper, og hud, der døjer med rosacea.

Nogle typer af retinol og retinoid er ikke egnede til gravide eller ammende. Forhør dig hos din læge eller dermatolog, hvis du er i tvivl.

Forskellen på creme og serum

Der er forskel på cremer og serummer uanset hvad de skal gøre for huden. Serummer er mere koncentrerede med en mindre molekylestørrelse og skal altid bruges på mindre områder. Det betyder dog ikke at cremer med a-vitamin som for eksempel anti age cremer til ansigtet, ikke kan være koncentrerede. En anti age ansigtscreme vil ofte indeholde ingredienser, der indkapsler og binder fugt, og på den måde genopbygger huden. Her vil et serum modsat være mere åndbart.

Er retinol farligt?

Retinol og retinoid til udvortes brug i hudpleje er ikke farligt. Som nævnt tidligere skal du dog være opmærksom på at det ikke er alle typer af retinol og retinoid, der kan anvendes af gravide og/eller ammende.

FAQ

Hvilket retinol serum er bedst i test?

Det bedste retinol serum i test er Murad Resurgence Retinol Youth Renewal Serum! Klinisk testet, hurtigtvirkende og med 3 typer retinol – her får du bredspektret anti age pleje fra Dr. Murad ham selv.

Er retinol og a-vitamin det samme?

Ja, retinol og a-vitamin er lidt forenklet sagt det samme. Retinol er den overordnede kemiske betegnelse for a-vitamin. A-vitamin udgør imidlertid flere forskellige aktivstoffer, herunder retinoid.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×