Ricinusolie – Se den STORE guide + bedste metoder! (2022)

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Ricinusolie er praktisk talt en mirakelkur, da olien har så mange fabelagtige egenskaber på én gang. Du kan således benytte ricinusolie til at behandle alt fra hudproblemer til sår og forstoppelse. Herunder kan du læse meget mere om oliens egenskaber, samt få inspiration til, hvilken type ricinusolie produkt, du skal investere i.

Hvad er ricinusolie?

Ricinusolie kendes også under navnene amerikansk olie eller castor oil og udvindes fra tropetræet ricinus communis’ frø. Olien har mange gode egenskaber og har været benyttet i flere tusind år. Ricinusolie kan bl.a. hjælpe med hudinfektioner, forstoppelse, tør hud og sårheling. Derudover hjælper olien også med at styrke både immunforsvaret og håret, samt stimulerer din huds egen produktion af kollagen og elastin. Disse egenskaber bevarer bl.a. din huds elasticitet, hvilket kan resultere i en mindskning af rynker og linjer i ansigtet – og en generelt pænere hud.

Sådan anvender du ricinusolie:

Det er muligt at benytte ricinusolie på mange forskellige måder – og til behandling eller forebyggelse af mange problemer. Herunder kan du se nogle eksempler på, hvordan du kan benytte ricinusolie derhjemme.

Ricinusolie til håret

Ricinusolie er umådelig sundt for dit hår, da produktets omega-6 fedtsyrer, E-vitamin og reparerende aminosyrer alle hjælper med at holde dit hår både sundt og velplejet. Du kan således benytte olien overalt i håret for at hjælpe med at styrke det og holde det sundt. F.eks. kan du udmærket smøre en smule olie ud i hårspidserne, når de virker spaltede og slidte for at pifte dem lidt op igen.

Ricinusolie koster langt fra alverden og du kan f.eks. få 100 ml af A-Pro Ricinusolie for under 50 kroner. A-Pro Ricinusolie er fri for parfume og parabener og virker godt mod tørt og livløst hår. Hvis du er villig til at investere lidt mere i dit nye produkt, kan du også vælge en Hårkontroll Hair Shine Boosting spray. Produktet er en leave-in conditioner af henholdsvis argan- og ricinusolie. Du får således en spray, der beroliger hovedbunden, sikrer og bevarer fugt og elasticitet, styrker håret og forbedrer hårvæksten, samt giver glans til det matte hår og spidser.

Ricinusolie som hårkur

Du behøver ikke kun benytte dig af ricinusolie i små mængder og til særlige områder af håret. Du kan udmærket behandle både hovedbund, hår og spidser på én gang ved at benytte en hårkur med ricinusolie. Her kan du med fordel blande olien sammen med andre gode ingredienser, såsom kokosolie, før du smører kuren i håret. Lad gerne kuren sidde i håret over natten for at få det fulde udbytte af oliens virkning.

Ricinusolie til hovedbund

Hvis du gerne vil give din hovedbund lidt ekstra næring og pleje, kan du med fordel påføre en smule ricinusolie i hovedbunden. Dette gøres nemt ved at smøre lidt olie på fingrene og blidt massere det ind i din hovedbund. På den måde får du også en lækker hovedbundsmassage ud af det – og det hjælper bl.a. med at øge blodcirkulationen i din hovedbund, hvilket også er sundt for håret og hårrødderne. Olien skal gerne virke over længere tid, så du skal ikke vaske hår direkte efter at have påført olien til hovedbunden. Du kan med fordel massere olien ind i din hovedbund om aften og vaske håret dagen efter.

Ricinusolie mod hårtab

En af ricinusoliens enestående egenskaber er, at den kan modvirke hårtab. Olien bearbejder og modvirker de hormoner, der er skyld i hårtab og du vil derfor få en langt mere fyldig og pæn hårpragt, hvis du benytter ricinusolie. Olien hjælper desuden også med at styrke håret, så det bliver mere modstandsdygtigt, hvilket også kan mindske risikoen for hårtab.

Ricinusolie til øjenvipper

Olien kan sagtens benyttes på dine øjenvipper, hvis de har brug for ekstra pleje. Herôme Eye Lash Balm går f.eks. ind og plejer og styrker øjenvipperne, så de både bliver blødere, voluminøse og sundere. Produktet stimulerer desuden også væksten, så dine øjenvipper bliver længere. Herôme Eye Lash Balm påføres som var det en mascara. Du kan også altid benytte en af de andre produkter i denne guide for at få plejet og styrket dine øjenvipper, da samtlige typer af ricinusolie kan smøres på øjenvipperne i et tyndt lag.

Ricinusolie til øjenbryn

Hvis du gerne vil have fyldigere og mere velplejede øjenbryn, så kan ricinusolie også hjælpe her. Du kan f.eks. smøre en smule Pukka Organic Castor Oil Ø på dine øjenbryn inden du går i seng. Olien fra Pukka er koldpresset og de aktive ingredienser er derfor fuldt intakte, da de ikke er blevet skadet af varme i produktionen. Produktet kan udmærket benyttes til andre ‘problemer’ og områder end kun øjenbryn.

Ricinusolie for huden

Ricinusolie kan bl.a. lindre hævelser og sårdannelse, hvilket gør den optimal til brug på huden. Her vil den dog ofte fungere i kombination med andre ingredienser og ikke som en koncentreret olie. Hvis du lider af hævelser og væskeansamlinger i arme og ben, kan du med fordel benytte Dr. Hauschka Revitalising Leg & Arm Tonic – både forebyggende og lindrende. Produktet er en veganervenlig formel, er ikke tilsat mineralske olier, silikone, PEG, parfume, farve- eller konserveringstoffer.

Hvis du i stedet leder efter en mirakelkur til behandling af sår, er Elizabeth Løvegal Lægeplantesalve din redning. Produktet består af forskellige urter, såsom lægekulsukkerrod, morgenfrue, vilde roser, lanolin og olier, der mindsker betændelse og hjælper huden med at rense og regenerere, så huden hurtigere heler. Ricinusolie hjælper på de fleste typer af sår og kan udmærket benyttes under en forbinding eller et plaster.

Ricinusolie mod rynker

En af de allerbedste egenskaber ved ricinusolie er, at olien også kan være med til at mindske synligheden af rynker (vi sagde jo, det var et mirakelmiddel!). Ricinusolie stimulerer nemlig produktionen af kollagen og elastin, så din hud forbliver elastisk og spændstig. Det er netop grundet manglen på kollagen og elastin, at huden begynder at rynke og du kan dermed både mindske synlige rynker og forebygge nye i en vis grad, hvis du benytter dig af ricinusolie. Du kan med fordel benytte dig af det allerede beskrevne produkt Pukka Organic Castor Oil Ø, hvis du vil være sikker på at få valuta for pengene. Her får du nemlig hele 250 ml for ca. 100 kroner, hvilket er utrolig billigt for en så virkningsfuld og brugbar olie.

Ricinusolie mod strækmærker

Ricinusolien hjælper bl.a. skadet hud og derfor kan den udmærket have en positiv effekt på strækmærker. Olien går jo netop ind og mindsker hævelser og udglatter ujævn hud, blandt mange andre egenskaber. På samme måde som med rynker hjælper olien med at mindske synligheden af strækmærker, så selvom de ikke nødvendigvis går helt væk, så bliver de i hvert fald mindre tydelige.

Ricinusolie som makeupfjerner

Flere af olierne i denne artikel kan udmærket benyttes som makeupfjernere. En særlig god variant er dog denne Caudalie Makeup Removing Cleansing Oil. Makeupfjerneren kan benyttes af alle hudtyper (også sensitive) og kan fjerne alle former for makeup – inklusiv vandfast mascara. Du får altså både fjernet din makeup og plejet huden med denne makeupfjerner.

Økologisk og koldpresset ricinusolie

Hvis du gerne vil være helt sikker på, at du får en god ricinusolie bestilt hjem, så kan du altid se nærmere på denne Urtegaarden Økologisk Ricinusolie. Produktet er nemlig både økologisk og koldpresset, så samtlige af oliens egenskaber er bevaret til fulde, da de ikke er blevet ødelagte af for høj varme i produktionen af produktet. Urtegaarden Økologisk Ricinusolie kan bruges til både pleje af hud, vipper, brun, hår osv. Det er altså et all-round produkt, der også virker helende og gendanner hudens fugtniveau og kollagen og elastin produktion.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×