Guide til farvning af tøj – Sådan farver du dit tøj med tekstilfarver

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Går du og leger med tanken om selv at farve dit tøj, men er du lidt usikker på, hvordan det egentlig er, at man gør? Er det noget med en balje og røreske eller kan det gøres i vaskemaskinen? Og hvad med slutresultatet, hvad kan der forventes af sådan en omgang hjemmefarvning?

Vi vil med denne guide gøre vores ypperste for at svare på alle de spørgsmål, du højst sandsynligt står med lige nu, fordi du overvejer at farve dit tøj selv.

Mere konkret vil du få svar på følgende:

 • Hvad du skal vide inden du farver dit tøj
 • Hvilke tekstiler, der ikke kan farves og hvilke, som giver det bedste resultat
 • Lidt om farveteori og farvernes effekt
 • Tekstilfarvernes styrke Vs. farven på det tøj du vil farve
 • Hvordan du farver dit tøj med Dylon tekstilfarver – både i hånden og i vaskemaskinen
 • Hvordan du farver dit tøj med naturfarver

Hvad du skal vide inden du farver dit tøj – de 2 metoder

Tøjfarve er en fantastisk måde at give nyt liv til de falmede klæder på, og det er nemmere end du tror!

Der er 2 måder, du kan farve dit tøj på selv; den ene er i en balje og den anden er i en vaskemaskine. Vælger du baljemetoden, er det en god idé at bruge en gammel balje, eller bare en billig udgave specifikt til at farve tøj i, da der vil være risiko for misfarvning af den. Derudover gælder nogenlunde samme princip for en røreske – ja, en røreske! Når du farver tøj i en balje skal du nemlig røre lidt rundt med jævne mellemrum, så farven kan fordele sig ordentligt, og en røreske er perfekt til formålet.

Vælger du at farve tøj i en vaskemaskine, er det en 40 graders vask du skal have gang i, og du skal huske at køre en tom vask efterfølgende. Sørg desuden også for at den første vask efter farvningen er en mørk vask (mere om det senere), så er du sikker på at undgå afsmitning når du vasker tøj efterfølgende.

Kan man farve alle materialer med tekstilfarve?

Det er ikke alt tøj, der giver mening at farve, og det er ret vigtigt, at du har styr på, hvilke materialer der kan farves, hvilke, der kan gå an til en opfriskning af farven, samt hvilke, du ganske enkelt skal holde dig helt fra at farve. Husk også på, at meget tøj faktisk består af blandingsmaterialer, og at syningerne ofte er i syntetisk tråd, og i en anden farvenuance. Det betyder, at du ikke altid kan regne med, at de får samme farve som resten af det stykke tøj, du farver.

Syntetiske materialer kan ikke farves

Syntetiske stoffer som for eksempel nylon og elastan hører til materialer, som ikke kan farves. Fibrene i tøj, der er lavet i et syntetisk materiale kan ganske enkelt ikke suge farven til sig ligesom naturmaterialer kan. Det vil derfor være lidt af et sats at gå i krig med at farve tøj, der består af syntetiske materialer. Det samme gælder også stof og tekstiler, hvor det er en mindre procentdel, som består af syntetiske materialer.

Naturmaterialer, der kan suge tekstilfarve til sig

 • Bomuld
 • Viskose
 • Uld
 • Hør
 • Silke
 • Bambus

Syntetiske materialer, der ikke kan farves

 • Polyester
 • Elastan
 • Nylon
 • Akryl

Du kan ikke farve mørkt tøj om til en lys farve

Uanset, hvor farve-modtageligt dit tøj er, kan du altså ikke farve mørkt tøj så det bliver til en lysere nuance. Det skal altid være en lys nuance, som farves til en mørkere nuance. Tøj med en mørk nuance kan du sagtens give mørke farver med et relativt godt resultat, så længe tekstilfarven du farver med, er mørkere end farven på stoffet du farver.

Farveteori og farvernes effekt

Den farveteori du lærte i de små klasser i folkeskolen holder også når du skal farve tøj. Det vil altså sige, at farven på det stykke tøj du har, vil reagere på den farve, du bruger til at farve med.

Her får du lige en opfrisker:

Blå og rød giver lilla

Gul og rød giver orange

Gul og blå giver grøn

Med andre ord, hvis du farver din røde bluse med blå tøjfarve, så bliver den højst sandsynligt lilla, og dine gule shorts bliver grønne! Husk derudover på, at rød og blå er dominerende farver med meget pigment, og at de derfor bedre kan dække en ‘gammel’ farve, end for eksempel den gule farve kan.

Vil du alligevel gerne farve tekstil, som har en stærk eller en mørk farve, så kan du blege stoffet først. Vær dog opmærksom på, at blegning er en kradsbørstig omgang, og at det ikke er alle tekstiler, der kan tåle det.

Mønstre og falmede områder kan ikke altid farves

Har dit tøj mønstre eller pletter her og der, er det ikke sikkert at en tekstilfarve kan dække det. Du skal derfor være opmærksom på, om dit tøj har pletter eller mærker som for eksempel falmede områder, der er bleget i solen, eller andre små pletter som du ikke nødvendigvis lægger mærke til, men som vil vise sig ved farvning af tøjet. Disse vil typisk resultere i ujævnheder i den nye farve, eller det vil sige som områder på tøjet, der slet ikke har taget imod farven. Er der tale om klorpletter, vil de forblive som pletter efter farvning. Ligeledes kan du heller ikke farve et mønster ‘over’ med en tekstilfarve.

Tekstilfarvernes holdbarhed

Farven i hjemmefarvede tekstiler holder ligesom farven i nye tekstiler gør. Du skal altså ikke være bange for, at dit tøj taber farven hurtigere bare fordi du selv har farvet det. Farven vil falme med tiden ligesom den gør på et hvilket som helst andet stykke stof med farve i. Brug et farveplejende vaskemiddel i stedet for et almindeligt, hvis du vil sikre dig at farven holder bedre og undgå at blande farver når du vasker dit tøj – også selvom du vasker ved en lavere temperatur. Det samme gælder for efterfølgende vaske; det tøj du selv har farvet vil ikke smitte mere af end dit nye stykke tøj med farve vil, så du kan roligt behandle dine hjemmefarvede klæder ligesom alt det andet tøj du har med farve.

Eddike gør farverne klarere

En måde du kan pleje dit farvede tøj og tekstiler på, er ved at hælde eddike i skyllevandet efter vask – det gør nemlig tøjet klarere i farverne. Det er en sund, naturlig og effektiv måde at farvepleje tøjet på i stedet for at bruge skyllemiddel, og så afkalker det samtidigt din vaskemaskine.

Lidt om hvad du kan forvente når du farver dit tøj

Som allerede nævnt, er noget tøj nemmere at farve fordi det er lavet af materialer, hvor fibrene er mere modtagelige overfor tekstilfarve. Men der er også andre ting, som gør, at nogle tøjfarvninger vil være mere succesfulde end andre. Der er nemlig forskel på, om du vil have frisket farven op i et par sorte jeans, givet nyt liv til falmet tøj, eller om du er ude efter en full-on farvning, som skal ændres fra én farve til en anden.

Tekstiler hvor farven skal opfriskes

Tøj og tekstiler i både mørke og medium-lyse farver (forudsat, at de er lavet i naturmaterialer) kan opfriskes med rigtigt gode resultater. Faktisk vil du oftest kunne genskabe tøjets fulde nuance helt som var det et nyt stykke tøj. Dette afhænger naturligvis af originalfarven, men er det for eksempel dit sorte tøj, der er falmet, vil en sort farve kunne give klæderne et super flot og fornyet udseende. Husk på, at jo mørkere en farve du vil have frisket op, jo bedre bliver slutresultatet.

Tekstiler der skal have en ny farve

Har du tøj som du vil give en ny farve, skal du være forberedt på, at denne nye farve ikke nødvendigvis bliver helt lige som du har forestillet dig. Dette vil afhænge af den farve som tøjet har, og hvilken type tekstil der er tale om.

For eksempel kan det være svært at farve en postkasserød trøje sort, også selvom det er 100% bomuld. Det kan det være, fordi den røde farve, som nævnt tidligere, er en stærk farve med meget pigment. Er der tale om en svag rød farve, er der naturligvis større sandsynlighed for, at resultatet bliver godt, men hav altid in mente, at det der med at give et stykke tøj en helt ny farve godt kan være lidt af en udfordring. Vil du til gengæld farve tøj, der er en lysere farve som for eksempel en hvid t-shirt, så kan du for alvor få noget ud af tekstilfarven! Tøj og tekstiler med svage og lysere farver er og bliver bare de nemmeste at arbejde med, hvis du er ude efter at give dit tøj helt nye farver.

Dylon tekstilfarve

Har du søgt på tekstilfarve, så er du helt sikkert stødt på mærket Dylon.

Dylon har været på markedet i mange år, faktisk siden 1946, og kan nok godt betegnes som kongen af tekstilfarver. Det er naturligvis fordi, de producerer super gode kvalitetsfarver til konkurrencedygtige priser.

Dylon har et væld af forskellige farver til tøj som du kan vælge mellem – både til håndfarvning og til maskinfarvning. Der er alt fra forskellige grønne nuancer til blå, lilla, røde, brune, gule og pudderfarvede blomsternuancer. Har du i øvrigt sort tøj, der er falmet og som bare trænger til at få lidt mørk farve for at blive frisket op, så laver Dylon et særligt farvepulver til det. De laver også specialklude til hvid vask, som du kan komme i maskinen med det hvide tøj, så det bliver frisket op og du undgår det der grålige skær som hvidt tøj ofte får når det maskinvaskes. Det er altså en producent, som er specialiseret inden for tekstilfarver, og som du med sikkerhed kan bruge uden at skade din vaskemaskine eller risikere misfarvning af dit tøj. Så længe du følger de vedlagte anvisninger, er du altid garanteret en sikker tøjfarvning når du bruger en Dylon tekstilfarve.

Sådan farver du dit tøj med en Dylon tekstilfarve

Du kan som nævnt farve tøj med en Dylon tekstilfarve både i vaskemaskinen og i hånden.

Mens det er super nemt at farve tøjet i en maskinvask, kræver det lidt mere tid at gøre det i hånden. Vi gennemgår begge metoder nedenfor.

Sådan farver du dit tøj i vaskemaskinen

 • Vej tøjet som du skal have farvet. Sørg for, at det er tørt når du vejer det. Grunden til at det skal vejes er fordi du skal kende vægten så du ved lige præcis, hvor meget farvepulver du skal bruge
 • Vask tøjet i vaskemaskinen; en kort vask med dit almindelige vaskemiddel/sæbe, men UDEN skyllemiddel. Du skal vaske tøjet uanset om det er nyt, gammelt, rent eller beskidt
 • Tag det våde tøj ud af vaskemaskinen og hæld tekstilfarven ind i vaskemaskinens tromle
 • Læg tøjet ind i vaskemaskinen og pas på ikke at det ikke folder
 • Start vaskemaskinen på 40 grader uden forvask. Ikke noget med økoprogram eller hurtigvask, det skal bare være en helt almindelig vask
 • Når vasken er færdig kommer du vaskepulver i og starter et almindeligt program på 40 grader igen
 • Tag tøjet ud efter endt vask og kør en tom vask på minimum 40 grader med sæbe/vaskepulver. Kør også her en vask med almindelig vaskecyklus. Gør det eventuelt to gange, hvis du vil være helt 100% sikker på at få rengjort vaskemaskinen ordentligt

Husk at vaske tøjet med lignende farver (eller endda separat) de første par gange du vasker det efterfølgende, så du kan få eventuel overskudsfarve vasket ud.

Sådan farver du dit tøj i hånden

Farvning af tøj i hånden kræver en smule mere arbejde end farvning af tøj i en vaskemaskine. Kan dit tøj ikke tåle maskinvask (som for eksempel uld), er det selvfølgelig den manuelle metode du skal gøre brug af. Her skal du bruge en stor vaskebalje til minimum 6 liter vand, en røreske, og et par gummi- eller plastikhandsker. Igen skal du her starte med at veje tøjet mens det er tørt, så du kan dosere farvepulveret rigtigt.

 • Vask tøjet med vaskemiddel (UDEN skyllemiddel) ved et almindeligt program på 40 grader
 • Vrid tøjet godt op og læg det til side
 • Nu skal baljen med farve gøres klar. Start med at opløse din Dylon farve i 500 ml varmt vand – brug en gammel skål eller beholder, og husk plastikhandsker!
 • Hæld 6 liter varmt vand i en balje – vandet skal være ca. 40 grader
 • Tilsæt 250 gram salt og rør rundt til det er helt opløst
 • Når saltet er opløst tilsætter du farven og rører rundt igen. Rør grundigt
 • Nu skal du lægge det fugtige tøj ned i baljen og røre rundt i 15 minutter
 • I de næste 45 minutter skal du røre i baljen med jævne mellemrum
 • Skyl derefter tøjet i koldt vand og gør det gerne et par gange i træk (behold plastikhandskerne på). Hæld et skvæt eddike i vandet når du skyller sidste gang

Vask tøjet i vaskemaskinen efterfølgende og tør tøjet på tørresnoren – undgå gerne tørretumbleren, da det slider på både tekstil og farve.

Sådan kan du farve dit tøj med naturfarver

Har du overvejet at bruge naturens egne farver til at puste nyt liv i dine klæder, så skal du læse videre her.

Naturen gemmer på et helt fantastisk farvet univers af planter, urter og blomster som du kan eksperimentere med. Det samme gælder køkkenet; meget af det, du forbruger i hverdagen kan du faktisk også bruge til at give tøj eller andre tekstiler en ny kulør med. Du kan farve dit tøj med kaffe, spinat, gurkemeje, avocado og løgskaller, for bare at nævne et par af mulighederne.

Ved farvning med naturfarver gælder samme regler som når du skal farve tøj med tekstilfarver. Naturmaterialer som bomuld, viskose og hør suger farve til sig og syntetiske tekstiler som akryl, nylon og elastan gør det modsatte.

I modsætning til farvning af tøj med almindelig tøjfarve i enten vaskemaskinen eller i hånden, er farvning med naturfarver en noget mere omstændelig proces, hvor arbejdstiden blandt andet vil komme helt an på mængden af det, du bruger til at farve med. Er du nybegynder med naturfarverne anbefaler vi, at du starter med at farve et stykke tøj eller tekstil i bomuld som for eksempel en bluse, et pudebetræk eller et viskestykke.

Naturfarver kan ikke farve stærke farver

En anden ting du skal vide når det gælder tøjfarvning med naturfarver er, at disse altså ikke har samme styrke som almindelig tøjfarve. Du kan stadig få flotte farver frem med naturfarver, men de skarpe, klare og stærke farvenuancer som tøjfarve kan give, er meget svære at få frem i tøjet når du bruger naturfarve. Her er almindelig tøjfarve ganske enkelt bare et stærkere middel.

Naturlige farveingredienser – et par af de mange muligheder

Brun farve = kaffe

Gul farve = løgskaller, gurkemeje

Blå farve = rødkål (kan blive lilla), blåbær

Grøn farve = spinat, artiskok, græs

Lyserød farve = avocado, røde/lyserøde roser

Orange farve = gulerødder

Bejdse og farvning

Når du skal farve med naturfarver, skal du selvfølgelig også bejdse det stykke tekstil du vil farve, ellers kan det ikke suge farven til sig. Bejdse kan være eddike, almindelig bordsalt eller alun (aluminiumssalt). Det er nemmest at arbejde med alun, så er du nybegynder, anbefaler vi at du starter med det. Til gengæld skal du vide, at farvepigmenter vil have forskellige resultater alt efter om du bruger eddike eller salt.

Der er lidt forskellige måder, du kan både bejdse og farve dit tøj med naturfarver på. Vi gennemgår her en super enkel fremgangsmåde, som ligeledes er en måde, du kan bruge til de fleste naturmaterialer. Her foregår bejdsen samtidigt med selve farvningen. Det er også muligt at bejdse tøjet først, men det vil vi ikke gennemgå her.

Hvis du skal farve tekstiler som silke eller uld, må vandet ikke koge! Sørg derfor for at holde et ekstra godt øje med gryden, hvis du farver sådanne slags tekstiler. Et godt råd er at lade farveblandingen koge op først og så bare tilføje tekstilerne bagefter, når temperaturen er faldet til et stykke under kogepunktet.

Sådan gør du

 • Ligesom når du bruger almindelig tøjfarve skal du vaske tøjet først – giv det en tur i maskinen; 40 grader med vaskemiddel men uden skyllemiddel. Tag det våde tøj ud, vrid det op og læg det til side
 • Find en stor gryde frem. Den skal være relativt stor, da der skal være plads til at tøjet kan flyde rundt sammen med det, du vælger at farve med (grøntsager, blomster etc.)
 • Fyld gryden med vand og opløs 1 dl alun per 2 liter vand. Derefter skal du komme de ingredienser i som du vil farve med
 • Læg tøjet eller stoffet i gryden og rør godt rundt mens det hele koger op – det skal småkoge i en times tid
 • Derefter tages tøjet eller stoffet op og skylles grundigt i koldt vand. Alternativt kan du lade tøjet blive i gryden natten over (uden varme på), hvis du vil have en mørkere nuance

 

FAQ

Guide

Hvordan farver man tøj?

Man kan farve tøj i vaskemaskinen eller i hånden i en balje. Farveproducenten Dylon laver tekstilfarver til begge metoder.

Kan man farve polyester?

Nej, man kan ikke farve et tekstil som polyester. Fibrene i polyester kan ikke optage farven medmindre der farves ved ekstremt høje temperaturer, og på en måde som man ikke kan gøre derhjemme.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×