Salicylsyre → Stor guide til køb og brugen af salicylsyre i hudpleje

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Salicylsyre renser uren hud, fjerner døde hudceller og sikrer generelt en pænere hud. Det er således et stof, som er velegnet til hudpleje.

I denne artikel sætter vi fokus på salicylsyre, hvorfor du kan læse mere om, hvor syren stammer fra, hvordan den virker og hvilke fordele der er ved brug af produkter indeholdende salicylsyre.

Vi guider dig også til, hvad du skal være opmærksom på, samt hvilke produkter der er værd at investere i, når du ønsker at give din hud en syre-behandling.

Hvad er salicylsyre?

Salicylsyre, også kalder beta hydroxy acid (BHA), findes naturligt i barken på et piletræ og i blomsterne ved navn mjødurt. Det er således en organisk syre. Salicylsyre har været benyttet i flere tusinde år, men er i den senere årrække især begyndt at vinde indpas i hudpleje- og makeupprodukter.

Det skyldes i høj grad, at salicylsyre er relativt skånsomt mod huden, selvom syren renser i dybden – faktisk mere end diverse andre renseprodukter. Syren har både anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber.

Hvordan virker acetylsalicylsyre

Salicylsyre har en let ætsende effekt, men der er ingen grund til panik. Det er netop denne egenskab, der sikrer, at de døde hudceller i hudens øverste lag bliver fjernet, hvorfor huden vil regenerere sig selv.

Derudover trænger salicylsyre dybt ind i huden, da den både arbejder indefra-ud og udefra-ind. De aktive stoffer i salicylsyren vil med sine antibakterielle egenskaber rense urenheder, hudorme, talgkirtler m.fl. i dybden, så du fremadrettet kan slippe af med akne og bumser.

Salicylsyre er en velegnet behandling til udbrud af urenheder, men også hvis du generelt lider meget af uren hud og dannelsen af porer og talgknopper. I begge tilfælde tilbyder den en effektiv rensning af hudens overflade.

Hvad er forskellen på AHA og BHA?

Du skal endelig ikke forveksle beta hydroxy syre (BHA) med frugtsyre og mælkesyre (AHA – også kaldet alfa hydroxy acid). De to typer af syre arbejder nemlig på hver sin måde. Hvor AHA fjerner døde hudceller i hudens overflade, vil BHA gå mere i dybden, så porerne også bliver renset i et dybere lag i huden.

Det skyldes, at AHA er vandopløselig, mens BHA er fedtopløselig. Begge typer af syre er dog ideel til rensning af huden – BHA tager bare lige skridtet længere end AHA.

Fordele ved salicylsyre

Der er en lang række fordele ved at benytte beta hydroxy syre i sin daglige hudpleje. Er du dog endnu ikke overbevist om, at salicylsyre er det rette valg for dig, kan du læse med herunder. Vi giver dig nemlig 8 gode grunde til at benytte salicylsyre:

  • Renser uren hud i dybden: Helt overordnet set renser salicylsyre huden i dybden, hvilket er med til at fjerne tilstoppede porer, hudorme, bumser og andre urenheder, der måtte opstå i huden. Salicylsyre gør et bedre stykke arbejde med at fjerne urenheder end de fleste andre typer af renseprodukter
  • Mindsker tendensen til fedtet og uren hud: Ved at rense i dybden, er salicylsyre også med til at mindske udbrud af uren hud. Derudover vil syren aktivt bekæmpe fedtet hud, hvilket også kan være årsag til dannelsen af akne
  • Fjerner døde hudceller: Salicylsyre er en syre, hvorfor den vil virke ætsende. Af den grund vil produkter med salicylsyre også effektivt fjerne døde hudceller og tvinge huden til at regenerere sig selv. Dette er bl.a. med til at sikre en pænere og blødere hud, da nu hud kan komme til frem for de døde hudceller
  • Minimerer mængden af talgproduktion: Mange urenheder og fedtet hud opstår, fordi man har en overproduktion af talg. Syren vil dog gå ind og skabe bedre balance i huden, så du ikke overproducerer talg – og så renser den jo netop i dybden, så du ikke oplever voldsomme udbrud af acne
  • Øger cellefornyelsen: Netop fordi der er tale om en syre med ætsende egenskaber, vil produkter med BHA tvinge huden til at gennemgå en helingsproces, hvilket leder til dannelsen af nye celler i hudens overflade. Dette kan booste hudens tilstand, så den både bliver blødere, flottere og opstrammes
  • Har antiinflammatoriske egenskaber: Selv hvis du lider af rødme, rosacea, har sensitiv hud e.l. vil salicylsyren også kunne hjælpe. Dette skyldes netop syrens anti-inflammatoriske egenskaber. BHA går simpelthen ind og bekæmper irritationen. Det anbefales dog at være forsigtig med brug af salicylsyren, når man har hudproblemer, så gå gerne efter små koncentrationer og brug ikke produktet på daglig basis
  • Lader din hud optage fugt fra hudplejeprodukter bedre: En anden klar fordel ved at benytte BHA (som desuden også gælder for AHA) er, at salicylsyre kan resultere i, at dine andre hudplejeprodukter optages bedre – især mængden af fugt. Så lider du af tør hud, kan BHA også være løsningen for dig
  • Virker opstrammende på huden: Produkter med denne type syre kan virke opstrammende på huden, hvilket leder til minimering af fine linjer og rynker. Dette skyldes, at hudens eget forsvar og effekt boostes

Hvor hurtigt ser man resultater med salicylsyre?

De fleste personer vil se en effekt på huden ved brug af salicylsyre næsten med det samme. Det afhænger dog af din hudtype og hvilket produkt du bruger. Du skal derfor ikke droppe brugen, selvom du ikke ser resultater efter de første par dage / gange du bruger produktet.

Du vil med garanti se tydelige ændringer i din hud, når du har benyttet salicylsyren i et par uger, men nok også før det.

Bivirkninger ved salicylsyre

Flere studier har vist, at der ikke som sådan er bivirkninger ved at benytte salicylsyre. Du skal således ikke være nervøs for at vælge hudplejeprodukter indeholdende denne syre.

Dette munder ud i, at EUs videnskabelige komité har godkendt salicylsyre med en koncentration på op til 2 procent i hudplejeprodukter. For receptpligtige produkter ligger grænsen dog på 6 procent. Årsagen til, at mere ikke er godkendt i håndkøb, er netop for at sikre, at brugen ikke tager overhånd eller at der sker bivirkninger ved brug af et produkt med salicylsyre.

Du foretager en form for kemisk peeling med salicylsyre, hvorfor syren trænger dybt ind i huden, hvorfra den bekæmper tilstoppede porer, fedtet hud m.m. Det betyder, at du kan opleve visse gener (præcis som med enhver anden hudpleje) afhængigt af din hudtype.

I de fleste tilfælde vil mængden af salicylsyre i hudpleje være så små, at man ikke oplever bivirkninger eller gener, selvom man benytter produktet på daglig basis. Skulle du mod al forventning opleve en effekt på huden i form af irritation, udslæt eller rødmen, skal du blot stoppe med at bruge det pågældende hudplejeprodukt i et par dage. Fortsætter problemet, kan du holde en længere pause fra salicylsyre.

Du skal ikke være nervøs for, at syren efterlader permanente tegn på huden – ej heller hvis du er en af de få, der oplever gener ved brug over længere tid.

Det sker der, hvis du ikke stopper efter de første gener ved salicylsyre

Den største bivirkning ved salicylsyre opstår, hvis du ikke lytter til huden, når den forsøger at gøre opmærksom på, at syren irriterer den. Du bør derfor altid stoppe med at bruge hudplejeprodukter med salicylsyre, hvis du oplever gener.

Vælger du at fortsætte med at benytte salicylsyren, selvom du oplever rødme og irritation i ansigtet, er der en risiko for, at din hud begynder at skalle af. Og det kan ikke anbefales. Så lyt til din hud og reagerer, hvis noget føles forkert!

Er salicylsyre hormonforstyrrende?

Det er stadig uklart, om salicylsyre virker hormonforstyrrende. Danske forskere har vurderet, at syren kan indeholde hormonforstyrrende stoffer, hvorfor det er vigtigt at begrænse, hvor meget man udsættes for stoffet. Du bør dog ikke være i “fare”, hvis du blot bruger det som en del af din hudpleje.

Vil du vide mere om hormonforstyrrende stoffer, og hvorfor salicylsyre er under opsyn, kan du læse mere hos Miljøstyrelsen.

Må man bruge salicylsyre under graviditet?

Tal gerne med din læge, hvis du ønsker at bruge et produkt med salicylsyre, mens du er gravid. Det er ikke som sådan farligt at bruge et sådant produkt, men da der ikke er forsket særlig meget i påvirkningen af salicylsyren på gravide, er det altid godt at tage sine forholdsregler.

I de fleste tilfælde vil lægen acceptere brugen, så længe der er tale om et produkt, der vaskes af igen, f.eks. peeling eller ansigtsrens. Samtidig bør du ikke bruge produkter med en højere koncentration end de anbefalede to procent.

Gode produkter med salicylsyre

Salicylsyre findes i et hav af hudplejeprodukter, så du har mulighed for at komme uren hud og tilstoppede porer til livs, uanset om du foretrækker at benytte rens, peeling, serum eller creme med salicylsyre.

I de nedenstående afsnit kan du læse, hvorfor forskellige produkter, der indeholder salicylsyre er værd at investere i. Vi guider dig også til de bedste produkter inden for hver kategori.

Salicylsyre til den daglige renserutine – renser i dybden og lader dig slippe af med uren hud og døde hudceller

Er du meget angrebet af acne, er det ikke sikkert, at det er nok, blot at bruge syren i ny og næ. Af den grund bør du overveje at inkorporere brugen af stoffet i din daglige hudpleje. Dette kan f.eks. være i en ansigtsrens eller skintonic – eller begge dele.

Vi vil især anbefale dig at gå efter Murad Blemish Control Clarifying Cleanser som ansigtsrens eller Ole Henriksen Balancing Force Oil Control Toner som skintonic.

Murad Blemish Control Clarifying Cleanser er en dybdegående vaskegelé, der er klinisk bevist til at reducere op til 99,9 procent overfladebakterier. Produktet fjerner akne og urenheder, samt hjælper med at mindske tilstoppede porer. Det kan udmærket benyttes alene eller sammen med Exfoliating Blemish Treatment Gel, Skin Perfecting Lotion og Blemish Spot Treatment, der alle stammer fra samme serie fra Murad.

Ole Henriksen Balancing Force Oil Control Toner er især oplagt til dig med kombineret eller fedtet hud. Toneren absorberer nemlig overskydende talg, mens den fjerner urenheder og tilstopninger i porerne. Lige netop dette produkt fra Ole Henriksen indeholder både salicylsyre, mælkesyre og glykolsyre. Af den grund efterlader toneren huden i balance og uden døde hudceller eller store porer. Produktet er fremstillet uden brugen af parabener, sulfater og ftalater.

Hvad er T-zone peeling?

T-zonen går fra næseryggen og op til panden. Det er især i dette område, at folk oplever fedtet hud. Er du en af dem, der kæmper med fedtet og uren hud i T-zonen, kan du med fordel foretage peeling i dette område frem for i hele ansigtet.

Guide

/caption]

Fugtgivende produkter med salicylsyre

Som nævnt tidligere, sikrer syren en effektiv optagelse af fugt fra hudplejeprodukter. Det er således oplagt at benytte en creme med salicylsyre, hvis du både vil have gavn af de rensende egenskaber og tilføre ekstra fugt til huden. På den måde behøver du ej heller at benytte flere hudplejeprodukter med salicylsyre end højst nødvendigt.

Origins Clear Improvement™ Skin Clearing Moisturizer with Bamboo Charcoal er et oplagt valg, da denne ansigtscreme er udviklet med 1 procent salicylsyre. Cremen eksfolierer således skånsomt huden ved påførelse, så du får bugt med de tilstoppede porer. Og så fugter den huden optimalt. Origins Clear Improvement™ Skin Clearing Moisturizer with Bamboo Charcoal er vegansk, samt fri for olie, sulfater og parabener. Det er altså en creme med salicylsyre, der kan benyttes af enhver.

Peeling med salicylsyre

Vil du ikke bruge beta hydroxy syre hver dag, kan du udmærket investere i et peeling-produkt. Dette behøver blot at blive benyttet et par gange om ugen for, at du opnår den rette effekt. Salicylsyre peeling virker eksfolierende på huden, så du vil hurtigt se forskellen ved brug af sådanne produkter frem for almindelig peeling.

Dermalogica Multivitamin Thermafoliant adskiller sig fra andre peeling-produkter ved at blive varm, når den kommer i kontakt med vand. Dette resulterer i, at dine porer åbner sig, så indholdet af salicyl- og mælkesyre bedre kan trænge ind i huden. Produktet er både kemisk og fysisk, hvorfor den både virker under hudens overflade og forfiner hudens struktur i det øverste lag. Dermalogica Multivitamin Thermafoliant indeholder ingredienser som er rig på vitamin A, C og E, samt er fri for parabener, farvestoffer og parfume.

Murad Hydration AHA/BHA Exfoliating Cleanser indeholder både salicyl-, mælke- og glykolsyre. Peeling-produktet er bl.a. med til at styrke bindevævet, så den virker opstrammende på huden, og så renser den urenheder væk, mens den forbedrer hudens tekstur. Som en ekstra bonus er denne salicylsyre peeling fri for phthalater og gluten.

Er kemisk peeling med beta hydroxy acid bedre almindelige peeling?

Eksfoliering med salicylsyre trænger dybere ind i huden, hvorfor man kan sige, at en kemisk peeling er mere dybdegående en fysisk peeling. Derudover vil disse eksfolierende produkter ikke være lige så grove mod huden, da det netop ikke er korn, der gnider mod huden, men derimod syre der arbejder.

Salicylsyre når huden skal forkæles

Med en eksfolierende serum opnår du både fordelene ved beta hydroxy syre og får tilført en god mængde fugt og næring til huden. Det er således en god løsning for dig, der vil forkæle huden i næ og ny, men ikke rense huden med syren for ofte.

Ecooking Acne Serum kan i høj grad anbefales, når du leder efter en serum med salicylsyre. Produktet er parfumefri og du vælger selv, om det skal bruges i hele ansigtet eller kun på enkelte områder. Du skal bruge serummet på en ren hud, hvorefter syren vil bekæmpe og hæmme bakterievæksten. Derudover minimerer produktet også porerne.

Salicylsyre i makeup-produkter

Det er efterhånden også muligt at finde salicylsyre i kosmetik. Dette kan være en oplagt løsning, hvis du ikke vil investere i separat hudpleje, men du skal være opmærksom på ikke at benytte produktet en sådan grad, at det påvirker din hud i længden.

Vælg desuden gerne kosmetiske produkter med lave koncentrationer af beta hydroxy syre, da det skal sidde på huden hele dagen.

Clinique Anti-Blemish Solutions Liquid Makeup er en foundation særligt udviklet til fedtet og kombineret hud. Grundet indholdet af salicylsyre vil denne foundation hjælpe med at berolige huden og dæmpe rødme, samtidig med at den bekæmper urenheder. Du kan købe produktet i lige den nuance, der passer til din hud. Ved regelmæssigt brug vil foundationen mindske fremtidige akne-udbrud. Produktet er fri for parfume og olie, samt er allergitestet.

Bare Minerals Blemish Rescue Loose Powder Foundation er velegnet til dig, der ikke bryder dig om flydende foundation, men stadig gerne vil have en god dækning. Dette er nemlig en mineralpudder, som dækker med medium evne. Produktet indeholder 0,5 procent beta hydroxy syre. Derudover er det klinisk bevist, at indholdet af salicylsyre, zink, svovl og kaoliner tilsammen mindsker knopper og urenheder. Den vil således sikre en pænere hud, samtidig med at den dækker. Som en ekstra bonus opretholder denne mineralpudder fugtbalancen.

FAQ

Hvad er salicylsyre?

Salicylsyre (BHA) er en syre udvundet af piletræ og mjødurt. Til forskel for andre syrer arbejder salicylsyre ikke blot i hudens øverste lag, men trænger dybt ind. Den renser således effektivt.

Er salicylsyre godt for huden?

I små mængder er salicylsyre godt for huden. Det skyldes, at behandling med denne syre fjerner urenheder, akne, bumser, døde hudceller m.m. Derudover virker den opstrammende og mindsker irritation.

Hvor ofte må man bruge salicylsyre?

Det kommer meget an på din hud, hvor ofte du bør bruge produkter indeholdende beta hydroxy syre. Nogle kan tåle det på daglig basis, mens det for andre skaber irritation. Lyt derfor til din hud.

Kan man bruge salicylsyre til alle hudtyper?

De fleste hudtyper vil have godt af behandling med salicylsyre. Grundet anti-inflammatorisk og -bakteriel virkning er stoffet selv godt for folk med hudproblemer og sensitiv hud.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×