Bedste setting spray 2022 – 5 makeup setting sprays til ansigtet

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Vi kårer i denne artikel den bedste setting spray blandt 5 populære af slagsen! Vi tester og vurderer ud fra parametre som finish, indholdsstoffer og holdbarhed, mens vi ser på fordele og ulemper ved hvert produkt.

En spray, der forlænger holdbarheden af din makeup og som absorberer sved i ansigtet? Ja tak, men hvordan? – tænker du. Enten ved du hvad en setting spray, eller også gør du ikke, men uanset hvad, garanterer vi dig for at du i denne test bliver bare lidt klogere.

Vi afprøver 5 eftertragtede sprays, som kan ‘sette’ din makeup med forskellige ingredienser – og til forskellige typer af hud. Vi uddyber nærmere i testens efterfølgende købsguide, hvor vi blandt andet snakker om, hvorfor du skal bruge en setting spray, der passer til din hudtype, og hvordan du, med et par nemme spray-fif, forlænger holdbarheden af din makeup. Testens 5 sprays kan du desuden få overblikket over i vores sammenligningstabel her.

Fordele
 • pros-icon.svg Kombineret primer og setting spray – brug den både før og efter du har lagt makeup!
 • pros-icon.svg Opfriskende og fugtgivende med mineraler og vitaminer – her får du hudpleje med i købet
 • pros-icon.svg Denne milde mist er oftalmologisk og dermatologisk testet
 • pros-icon.svg Giver et flot og dewy look og forlænger holdbarheden af din makeup i op til 12 timer

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge MAC Prep + Prime Fix + Original

Lidt mere end bare en setting spray; dette Prep Prime Fix fra MAC giver dig glød i hele ansigtet og holder din makeup på plads hele dagen lang. Det er en mild formular med blandt andet kamille, grøn te og agurk, så din hud hydreres og holdes babyrumpeblød.

Sprayens kombinerede egenskaber gør den super til at blande og sætte både øjenskygge og foundation med et helt naturligt look. Med denne MAC setting spray vil du opleve at makeuppen lægger sig flot og smooth og fikseres uden at smitte af.

Har du i øvrigt problemer med et pudret udtryk, vil sprayen her redde din dag med en teint, der er svær at overgå. En sexet opfrisker til dit ansigt og et absolut must have til alle makeupbrugere med normal til tør hud.

Fordele
 • pros-icon.svg Certificeret vegansk og cruelty free
 • pros-icon.svg Rigtig god til fedtet og olieret hud
 • pros-icon.svg Formuleret med niacinamid – nærende anti age pleje til huden
 • pros-icon.svg Forlænger holdbarheden af din makeup i op til 16 timer
 • pros-icon.svg Flasken er lille og derfor nem at have med i tasken

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge NYX Matte Finish Setting Spray

Leder du efter en setting spray med en mat finish, som ikke giver dig foundationrevner i huden? NYX professional makeup er løsningen til dig og med denne letvægtige og åndbare setting spray kan olieret og kombineret hud holde flot på makeuppen.

Sprayen er perfekt i varme klimaer og sommermåneder, hvor alting bare glinser og flyder. Selv din ikke-vandfaste mascara rykker sig ikke en millimeter med denne formular. Holder som en god hårlak minus shine og et stift udtryk – blender din makeup perfekt og føles lækker i ansigtet.

Det kan være en balancegang at formulere en mat setting spray uden den laver små pudder-kager i løbet af dagen, men med denne matte finish model har NYX gjort det til et stort 10-tal.

Fordele
 • pros-icon.svg Fikserer eminent godt – holder din makeup frisk hele dagen og natten med
 • pros-icon.svg Forhindrer din makeup i at løbe – også selvom du kampsveder
 • pros-icon.svg Vegansk og cruelty free
 • pros-icon.svg Rigtig god til fedtet og olieret hud
 • pros-icon.svg Drøj i brug – med en enkelt spray fra flasken er du all set

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Urban Decay All Nighter Ultra Matte Setting Spray

Der er en grund til, at denne setting spray har fået navnet All Nighter, for den er lige præcis oplagt til det; en dampende og svedig omgang med dans og varme diskolys – hele natten.

Den forlænger holdbarheden af din makeup med en imponerende let og mat overflade som holder dig frisk hele dagen.

Uden tvivl en af de bedste setting sprays til både lange og varme døgn, hvor makeuppen har det med at glinse og glide rundt i hele ansigtet. Her får du oliekontrol og en ultra-mattifying effekt, der gør din perfekte makeup endnu mere perfekt.

Med denne spray kan du både kramme og kysse helt ud på de sene nattetimer uden at efterlade spor af pudder eller foundation uhensigtsmæssige steder.

Fordele
 • pros-icon.svg Økologisk og vandfast setting spray med spf 30
 • pros-icon.svg Vegansk og reef-friendly
 • pros-icon.svg Formuleret med hyaluronsyre og aloe vera – fugtgivende og beroligende hudpleje og setting spray ét

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Coola Make-up Setting Spray SPF 30

Forfriskende setting spray, der holder din makeup frisk hele dagen – også i de varme sommermåneder, hvor solen står højt og varmen får dig til at svede vildt. Og apropos sol, ja så beskytter denne spray dig med en bredspektret spf.

Sprayen har en mattifying effekt på fedtet hud, og den føles afkølende når du sprayer den på. Den er desuden lige så anvendelig til at ‘sette’ din makeup som den er helt uden, og den kan derfor snildt bruges som en svedreducerende spray på en varm dag i strandbaren.

E.L.F Makeup Mist & Set

Bedste setting mist

E.L.F Makeup Mist & Set
Fordele
 • pros-icon.svg Styr og nærer huden med vitamin a, c, og e
 • pros-icon.svg Lægger et let og usynligt lag på huden der forlænger holdbarheden af din makeup
 • pros-icon.svg Kan bruges af alle hudtyper – også de sensitive
 • pros-icon.svg Kan sprayes på huden inden du lægger makeup – fungerer også som primer
 • pros-icon.svg Lille og nem at have med i tasken

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge E.L.F Makeup Mist & Set

Let som fjer og med en setting effekt, der sørger for at din makeups holdbarhed forbedres og ser meget bedre ud – denne makeup spray mist er både forfriskende og effektiv. Den er særligt god til at give din foundation et lækkert og smooth satinlook, og den forhindrer din makeup i at ‘kage til’ og give tørre furer i løbet af dagen. Den er mild som dagen er lang og giver en behagelig fornemmelse på huden. Det er desuden en multifunktionel spray, der både gør det nemmere for dig at lægge en smuk makeup, holde på den og opfriske den som det passer dig uanset, hvor du er.

Guide

Sådan vælger du den bedste setting spray – købsguide

Først og fremmest skal du vælge en setting spray, der passer til din hudtype. Særligt, hvis du falder udenfor den normale kategori, er dette vigtigt. Dernæst kan du kigge på, hvilke andre egenskaber, du foretrækker at sprayen har. Nogle setting sprays, som for eksempel vores testvinder MAC Prep + Prime Fix, fungerer også som en primer. Det betyder, at du kan bruge den både før og efter du har lagt makeup.

Den kan altså hjælpe med at lægge din makeup så du får et flot jævnt og smooth udtryk, og den fikserer samtidigt looket når du sprayer med den efterfølgende.

Vi guider dig i det følgende, så du kan blive klogere på, hvordan forskellige setting sprays passer til forskellige hudtyper, behov og vaner.

Setting spray til forskellige hudtyper

Find ud af, hvilken slags finish du er ude efter, og hvilken hudtype du har. Mens normal hud kan klare det meste indhold i en setting spray, forholder det sig anderledes med for eksempel tør og sensitiv hud.

Vær opmærksom på, at en særligt fugtgivende setting spray ofte er formuleret til at efterlade let shine og en dewy finish i ansigtet. Netop fordi sådanne sprays er fugtgivende, kan de også fungere som primer. Det betyder dog også, at sådanne sprays vil gøre i forvejen olieret hud mere fedtet og glinsende at se på. De vil derimod være idéelle til hudtyper, der er tørre. Omvendt vil setting sprays med en mat finish, og uden flere forskellige fugtgivende ingredienser, være gode til fedtede hudtyper, mens de modsat kan dehydrere og irritere tør hud.

En setting spray til hyppig brug

Overvej, hvordan du vil bruge din setting spray; er det ofte eller bare engang imellem? Er du en ivrig bruger bør du få fat i en mild en af slagsen som huden kan ånde igennem, og som ikke indeholder skrappe indholdsstoffer. Vi vil her gøre opmærksom på, at de fleste setting sprays faktisk ikke er beregnede til dagligdagsbrug. Husk også, at de er drøje i brug, og at et enkelt eller to sprøjt ofte er nok til at holde på din makeup hele dagen.

Brug din setting spray med måde og bruger du den ofte, så vælg hellere en med vandbaseret formular uden udtørrende alkoholer. Holdbarheden af din makeup vil muligvis være kortere end den er ved setting sprays med alkohol som hovedingrediens, men til gengæld vil den være mere skånsom.

Hvordan virker en setting spray?

Det skal ingen hemmelighed være, at setting sprays der indeholder alkohol, også er dem, der gør, at din makeups holdbarhed forbedres betydeligt. Det er nemlig selve alkoholen, der ‘setter’ din makeup og som har en mattifying effekt på din hud.

Men hvad så med tørre hudtyper, der gerne vil bruge en setting spray med en god holdbarhed?

Nu er det sådan, at tør hud i de fleste tilfælde slet ikke har brug for en ultra-stærk setting spray. For denne hudtype handler det nemlig mere om at fugte og fjerne et eventuelt pudret look efter makeuppen er lagt. Tør hud bliver ikke olieret i løbet af dagen. I stedet kan foundation og pudder have tendens til at lægge sig som flager i hudens små furer – netop fordi huden er tør. Og det er her, at en setting spray med fugt (men uden alkohol) får makeuppen til at sidde godt og give en lækker, frisk og dewy finish. Tør hud vil derfor få mest ud af at bruge et produkt, der minder mere om en mist spray, fordi disse er fantastiske fugtgivere.

Med eller uden SPF

En setting spray, der beskytter mod UV-stråler er lidt som at få det bedst fra begge verdener. Hvis du opholder dig steder, hvor solen står skarpt og/eller cykelturen til jobbet er lang, er spf i din setting spray en genial feature.

Sådan bruger du en setting spray – et par spray trick

Du skal selvfølgelig altid bruge din setting spray som anvist på flasken, men vi giver dig alligevel her to enkle (men super effektive) setting tricks, som alle hudtyper kan benytte sig af, og som holder hele dagen!

 1. Vift dig i hele ansigtet med dette samme efter du har sprayet dig! Her kan du bruge en føntørrer på kold luft eller en almindelig håndholdt vifte. Luften får din makeup til at nærmest låse sig fast i din hud, og holdbarheden er enestående!Du kan gøre det efter du har lagt foundation og/eller primer, og før du lægger eyeliner og tegner bryn. Og så igen når du har lagt al makeup.

  Dette trick virker uanset om du bruger en setting spray eller en mist – faktisk vil det give en mild mist en effekt som en kradsbørstig setting spray.

 2. Skal du have en ekstra holdbar makeup, for eksempel til brylluppet eller til en vild aften i byen, kan du give et lille sprøjt mellem hvert af dine makeup-trin. Denne metode virker bedst til stærkere sprays med alkohol og vil sørge for, at din perfekte festmakeup holder til langt op ad næste dag.

FAQ

Hvilken er den bedste setting spray i test?

Den bedste setting spray i denne test er MAC Prep + Prime Fix! Det er både en primer og en setting spray mist, som giver glow og flot fiksering af din make up – og som holder hele dagen.

Hvad er en setting spray?

En setting spray er en spray-mist, der fikserer og forlænger holdbarheden af din makeup så den holder hele dagen. Mange setting sprays har både nærende og olie-absorberende egenskaber, så huden samtidigt holdes frisk og glansfri.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×