Shampoo dyr vs billig – gør det egentlig en forskel?

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Ja – der er forskel på den dyre shampoo som du kan købe hos frisøren, og den billige du kan købe i supermarkedet, og det er ikke kun prisen. Til trods for at indeholde mange af de samme ingredienser, er der nogle vigtige detaljer, som gør forskellen.

I denne artikel fortæller vi dig om disse forskelle, og vi ser nærmere på, hvorfor det for nogle måske godt kan svare sig at spare penge på shampooen, mens det for andre er en dårlig idé.

Ingredienser og rensende effekt

Shampooens opgave er ret simpel; den skal rengøre håret. Til det findes nogle særlige ingredienser som alle shampooer uanset prisleje indeholder. Forskellige overfladeaktive stoffer renser og rengør og en bestemt tilsat parfume giver duften, og så er den egentlig ikke så meget længere.

Eller er den?

Den billige shampoo fra supermarkedet vil typisk indeholde mere vand, vaskesulfater og andre former for fyldestoffer, mens den dyre shampoo tit vil være sulfatfri og med plejende ingredienser som olie, ekstrakter, vitaminer og særlige fugtbindere. Dertil kommer, at mange billige shampooer indeholder en bestemt type og mængde af silikone. Og det kan gøre en (negativ) forskel for dit hår.

Shampoo dyr vs billig – silikoneindhold

Billige shampooer indeholder ofte store mængder silikone af ringe kvalitet, som til trods for den lave kvalitet, stadig giver et tilsyneladende silkeblødt hår med flot glans. Her stopper det gode så også, for det er netop mængden og kvaliteten, der i sidste ende er dårligt for håret. Silikone i store mængder og i lav kvalitet forsegler håret med en svært gennemtrængelig hinde og kan over tid være rigtig svær at få renset ordentligt ud. Og det kan altså ende med at skade håret og gøre det livløst og usundt at se på.

En af de hyppigste årsager til fedtet hår, er faktisk længere tids brug af shampoo med silikone i lav kvalitet. Den fedtede følelse som du synes opstår lidt for hurtigt i dit hår, er nemlig ophobede produktrester af både shampoo og balsam, som på grund af silikonen ikke kan trænge ind, og derfor ligger lag på lag på hårstråene.

Den dyre shampoo som du kan købe hos frisøren vil derimod aldrig indeholde store mængder af silikone – mange er faktisk helt fri for denne ingrediens, og det er der selvfølgelig en god grund til. Det skal dog tilføjes, at silikone i høj kvalitet, der er doseret i korrekte lave mængder, kan have rigtigt gode egenskaber for bestemte hårtyper.

Research og teknologi bag den dyre shampoo

Hvad enten det er kosmetik eller hårplejeprodukter, skal en af årsagerne til prisniveauet på dyre produkter, blandt andet ses i den forskning og teknologi, der ligger bag.

Sammensætningen af ingredienser i en shampoo, som giver håret de rette mængder pleje og fugt, er også ingredienser, der koster. Shampooer med sådanne ingredienser er eksempelvis dem, der står på hylden hos din frisør. De er af høj kvalitet, har ofte dokumenterede resultater, og så er de særligt udviklede til bestemte behov og hårtyper.

Har du hår, som af forskellige årsager netop kræver ekstra pleje og næring, eller en hovedbund som er særligt sensitiv, vil det højst sandsynligt være den dyre shampoo, som kan gøre arbejdet for dig. Ingredienserne i den dyre shampoo er mere koncentrerede (de har en bestemt molekylestørrelse), og er dermed mere effektive end de vil være i en billigere udgave.

Det er med andre ord parametre som skånsomhed, pleje, næring, og effektivitet du betaler for, når du går efter den lidt dyrere shampoo.

En dyr shampoo kan have merværdi

Det er ikke altid ingredienserne alene, der kan gøre en shampoo dyr. Har du specifikke præferencer som for eksempel at din shampoo skal være økologisk eller vegansk produceret, og ikke have indgået i forsøg med dyr, vil dette tit også være afspejlet i prisen. Det koster ganske enkelt bare ekstra, hvis du stiller sådanne krav til shampooens produktionsforhold. Dertil kommer miljøvenlig emballage og andre særlige produktspecifikationer, som naturligvis kan være med til at gøre en shampoo dyrere. For nogle har netop dette en stor betydning, og kan være en grund til, at en dyr shampoo er bedre end en billig.

Med stadigt større fokus på sundhed og miljø, er vi i stigende grad begyndt at stille krav til de produkter, vi køber. Og en shampoo er ingen undtagelse. Hvis en god kvalitetsshampoo, også kan slå et slag for miljøet (og give os en følelse af at gøre en positiv forskel) er flere af os tilbøjelige til at betale lidt ekstra for det.

Hvis du bruger en billig shampoo

Men hvad så med den del af os, som er ligeglade med den forskel en dyr shampoo gør?

I princippet kan alle bruge en billig shampoo, og du har sikkert også hørt udsagn som “det er jo bare en shampoo” og “den fra Brugsen har altid virket for mig”. Og for nogle fungerer den billige shampoo lige præcis som den skal. Der vil altid være typer, for hvem den billige shampoo er den bedste.

Folk med normale og nemme hårtyper (herunder rigtig mange med helt kort hår), som ingen specifikke præferencer har til deres hårplejeprodukter, er tit tilfredse med at vaske med en billig shampoo med standard ingredienser. Og vi kan skam også konkludere, at vil du have en shampoo, som bare rengør håret uden alt det ekstra, så behøver du ikke at spendere på de dyre produkter hos frisøren. Du skal dog huske på, at kvaliteten af din shampoo afspejles i prisen. Eller sagt på en anden måde; du får, hvad du betaler for.

FAQ

Får man statisk hår af at vaske med billig shampoo?

Billige shampooer kan have tendens til at gøre håret statisk fordi de ofte ikke indeholder plejende og beskyttende ingredienser som dyrere shampooer indeholder.

Er silikone dårligt for håret?

Silikone i dårlig kvalitet og i store mængder er ikke godt for håret fordi det lægger en nærmest uigennemtrængelig hinde på hårstråene. Denne hinde kan gøre håret fedtet og kan i sidste ende skade det.