Shampoo mod lus – Guide til at bekæmpe og forebygge lus (2022)

1
Licener luseshampoo 100 ml

På kun 10 minutter kan Licener luseshampoo dræbe lus og luseæg, der har befundet sig i hovedbunden. Du behøver ikke at gentage processen heller, da én behandling ofte er nok til at fjerne samtlige lus. Selvom shampooen er effektiv, så er den alligevel skånsom mod hovedet og håret. Luseshampooen kan benyttes fra 2 år og opefter.

Tjek prisen →
TESTVINDER
 Billigste prisForhandler 
Licener luseshampoo 100 ml 85 kr. Lyko DK
Kidsner lotte luse­middel 75 ml
Nyda express luse­middel 50 ml

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Uanset hvor meget vi forsøger at undgå lus, så tror jeg dog, at de fleste mennesker i Danmark har oplevet at have lus på et eller andet tidspunkt i deres liv. Lus var trods alt en evig frygt for de fleste dengang man var lille – for det var altså ikke sjovt at stå nøgen og kold i badet, mens mor eller far skulle afluse én, så man ikke smittede andre eller blev ved med at klø i håret. Men hvordan kommer man bedst hovedlus til livet? Og hvilke produkter er bedst at benytte, når man skal afluse sit barn? Disse to spørgsmål og meget, meget mere vil vi her give dig svar på, så du nemt og enkelt kan få bugt med dine små kriblende væsner.

5 gode råd, hvis du har lus

  • Gør noget ved problemet med det samme, så smitterisikoen formindskes
  • Tjek samtlige familiemedlemmer i huset, så ingen er smittebære uden at vide det
  • Giv besked til børnenes institution, venner o.l. hvis de kommer hjem med lus
  • Benyt dig af reelt lusemiddel frem for bare at fjerne dem med normal sæbe – og følg vejledningen på pakken, så du er sikker på, at du får bugt med dem!
  • Tjek håret igennem flere gange de næste par dage for en sikkerheds skyld

Hvordan “smitter” lus?

Der er flere, der tror, at lus kan smitte ved at ‘hoppe’ fra hoved til hoved. Dét er ikke sandt. Lus forlader faktisk helst ikke deres behagelige hovedbund og når de gør, så kravler de over i en ny. Lus smitter således primært kun, hvis man opholder sig umådelig tæt på hinanden med hovederne – og altså ikke, hvis man står med mellemrum imellem sig. Det er derfor mange børn smitter hinanden med lus, da de ofte leger helt tæt på hinanden. Samtidig er det også sådan, at man får smittet hinanden internt i familien, da man jo ofte krammer, deler tøj / ting eller opholder sig umådelig tæt på hinanden.

Lus kan dog overleve uden for hovedet i op til to døgn, så selvom det ikke er den mest almindelige smittekilde, så kan de også smitte gennem deling af huer, børster o.l. Normalt dør lus ret hurtigt, når de køles ned og udtørrer, men det er altså ikke alle lus, så hvis du eller dit barn har haft lus, må I hellere vaske huer o.l. bare for en sikkerheds skyld.

Hvordan behandler man lus?

Der er flere måder at behandle lus på. Du kan enten vælge at prioritere kæmning eller benytte dig af lusemiddel. Herunder kan du læse lidt om de forskellige metoder til at bekæmpe lus på.

Kæmning

Kæmning betyder kort sagt, at du kæmmer håret for lus og på den måde fjerner dem fra hovedbunden. På den måde får du de fleste ud med det samme og skal ikke benytte dig af lusemiddel for at komme af med dem. Problemet ved at vælge kæmning er, at du skal gøre det af flere omgange, da du f.eks. ikke kan få bugt med alle æggene den første gang. Samtidig er det heller ikke sikkert, at du får fat på alle nymferne anden gang (lus før de bliver voksne). Det er derfor en tidskrævende process, der godt kan være lidt træls for både dig og den luse-ramte person.

Du kan læse mere om præcis, hvordan du fjerner lus via kæmning i et senere afsnit.

Lusemiddel

Du kan grundlæggende gå efter to varianter af lusemiddel: en med olie, silikone o.l. eller et lægemiddel mod lusene. Lusemidler med olie, silikone, fedtsyre o.l. er en giftfri løsning, hvor du desuden kan være sikker på, at lusene ikke er resistente over for behandlingen. Den er rimelig effektiv, da lusene reelt bliver kvalt og dør i hovedbunden. For det meste dør luseæggene også ved denne metode, men det er dog ikke helt sikkert, så du skal huske at genbehandle, når de har haft tid til at udklække. Denne type af lusemiddel skal oftest i tørt hår.

Hvis du i stedet vil benytte dig af et lægemiddel mod lus, så skal du først og fremmest være opmærksom på, at lusene kan være resistente over for midlet. Det skyldes, at lægemidlerne indeholder en form for insektgift, som ikke længere skader alle typer af lus. Du skal derfor holde godt øje med, om alle lusene er døde via denne behandlingsmetode – og eventuelt kæmme håret efterfølgende for at være sikker på, at der ikke er døde lus i håret.

En kombination af kæmning og lusemiddel

Det helt optimale valg er at fjerne lus via en kombination af kæmning og lusemiddel. På den måde kan du nemlig både få bugt med lusene og deres æg, samt få dem ud af dit barns, din partners eller din egen hovedbund. På den måde er du også mere sikker på, at der ikke er overlevende lus i hovedbunden, da de både dræbes og fjernes på én gang. Du skal dog stadig tjekke efter i hovedbunden de næste par dage, så du er helt sikker på, at du både har fået dræbt og fjernet alle lusene.

Hvilken tættekam skal jeg købe?

Der findes naturligvis en del forskellige lusekamme på markedet, så det kommer meget an på din egen præference, hvilken du skal vælge. Nogle er i plast, nogle er i metal – og hvor nogle er billige, så er nogle dyre. Det vigtigste er egentlig bare, at kammens tænder sidder tæt. Kammens tænder skal gerne have en afstand på 0,2 mm og naturligvis være gode til at ‘fange’ lusene.

Hvis du ikke har det største budget og gerne vil have en nem og hurtigt løsning, så kan du med fordel investere i Apotekets Lusekam Plast. Det er en helt normal lusekam, der fungerer som den skal og let fanger lusene og trækker dem ud af håret. Du kan også med fordel investere i en lusekam af metal, f.eks. Apotekets Lusekam Metal eller Clinic Lusekam. Begge varianter har en sådan opbygning, at de kan komme rigtig tæt på hovedbunden for at fange alle lusene. Dog skader ingen af dem hovedbunden i processen. Apotekets Lusekam Metal anbefales især til tykt, langt eller krøllet hår, der godt kan være lidt genstridigt.

Sådan kæmmer du håret

  1. Vask håret, men vent med at skylle balsamen ud af håret. Det våde hår og balsamen sørger nemlig for at lusene sidder stille og dermed kan du lettere få fat på dem
  2. Red håret igennem med en kam eller børste. Dette får redt alle knuder ud, så lusekammen lettere kan komme igennem håret (og så gør det hele situationen en smule rarere for både dig og dit barn, hvis de ikke er helt samarbejdsvillige)
  3. Kæm håret i sektioner, og start altid inde fra hovedbunden og kør ud til spidserne. Det er vigtigt, at du kommer rundt i hele håret – og gerne flere gange hvert sted.
  4. Sørg for at rense lusekammen efter hver kæmning. Du kan med fordel have et stykke køkkenrulle ved siden af, som du kan ‘tørre’ lusene af på. På den måde kan du også bedre se, hvornår der ikke er flere lus tilbage i håret.
  5. Vask nu håret færdigt, skyl udstyret og smid køkkenrullen ud, så lusene ikke kan smitte mere (især hvis ikke du både benytter dig af lusemiddel og kæmning).
  6. Tjek håret igennem det næste stykke tid og gentag ovenstående procedure ca. hver anden dag, så du også får bugt med lusenes æg og de mindre lus, som du måske ikke kunne få fat på i første omgang. Hellere en kæmning for meget end en for lidt, da du ellers bare kan blive ved i uendelighed.

Hvilket lusemiddel skal jeg bruge?

Du kan vælge mellem forskellige former for lusemiddel, når der skal afluses.

Licener luseshampoo 100 ml

På kun 10 minutter kan Licener luseshampoo dræbe lus og luseæg, der har befundet sig i hovedbunden. Du behøver ikke at gentage processen heller, da én behandling ofte er nok til at fjerne samtlige lus. Selvom shampooen er effektiv, så er den alligevel skånsom mod hovedet og håret. Luseshampooen kan benyttes fra 2 år og opefter.

Kidsner lotte luse­middel 75 ml

Hvis du gerne vil have alt i én pakke, så er Kidsner lotte luse­middel noget for dig. Her får du nemlig både lusebehandling, der dræber og afstøder lusene fra hovedbunden, og en lusekam, så du kan kæmme håret efterfølgende. Produktet består af æteriske olier og dimethicone silicone, der kvæler lusene og får dem fri fra hovedbunden på bare 15 minutter. Kidsner lotte luse­middel skader desuden ikke håret, men du kan risikere, at det føles lidt fedtet efterfølgende. I sådanne tilfælde skal du bare sørge for at vaske håret grundigt.

Nyda express luse­middel 50 ml

Med Nyda express luse­middel får du også fat på både lus, nymfer og æg ved at foretage en kombination af lusemiddel og kæmning. Der medfølger nemlig en lusekam i pakken, som du skal benytte, når lusemidlet har siddet i håret i 10 minutter. På den måde får du samtlige lus ud af håret med det samme. Det er dog vigtigt, at du kontrollerer behandlingen de efterfølgende dage for at sikre, at du har fået ram på alle lus. Hvis du ikke har, så kan du sagtens benytte dig af Nyda express luse­middel igen, da midlet er risikofrit at benytte.

Hvorfor virker min lusebehandling ikke?

Der kan være forskellige grunde til, at lusene kommer tilbage gang på gang – eller at du har svært ved at slippe af med dem fra start af.

  • Gensmitning
  • Lusene er resistente
  • Luseæggene er klækket
  • Behandlingen er ikke udført korrekt
  • Håret har været for vådt under behandlingen

Gensmitning

Der er altid en risiko for, at gensmittet med lus, selvom I selv har fået bugt med dem alle. Gensmitning kan bl.a. ske inden for familien, hvis man ikke har fået tjekket alle medlemmer grundigt. Derudover er der altid en risiko for, at andre barn i dit barns institution ikke har fået behandlingen eller ved, at de er smittet og derved gensmitter dit barn. Dét er netop grunden til, at institutioner informerer så snart der er luseepidemi, så alle forældre kan tage hånd om problemet på samme tid.

Lusene er resistente

Som beskrevet tidligere, så kan lus sagtens blive resistente over for visse typer af lusemiddel. Hvis du har forsøgt at fjerne lus med lusemiddel indeholdende insektgift og de stadig er i live, så kan du med fordel benytte dig af oliebaserede lusemidler fremover, da lusene ikke kan blive resistente overfor disse. Du kan også altid finde en lusekam frem og begynde på en normal kæmningsprocedure.

Luseæggene er klækket

En af grundene til, at man altid skal holde nøje øje med hovedbunden i de efterfølgende dage og uger efter en behandling er, at det ikke er sikkert, man har fået alle luseæggene med. Hvis der ikke er benyttet lusemiddel, så er disse stadig i live og udklækker på et tidspunkt. Man skal derfor sørge for at gentage lusebehandlingen med et par dages mellemrum for at være sikker på, at både nymfer og æg også fjernes – før de bliver store nok til at formere sig på ny.

Behandlingen er ikke udført korrekt

Hvis du benytter dig af lusemiddel, så skal du være helt sikker på, at midlet sidder i håret længe nok til at dræbe samtlige lus. Du risikerer nemlig, at flere af lusene overlever, hvis du er for ivrig til at fjerne midlet igen. Det samme er tilfældet med kæmning – du skal være sikker på, at du har fjernet samtlige lus før du vasker håret fri af balsam og renser kammen. Der skal altså have været flere omgange med kammen, hvor der ikke var én eneste lus før du kan overveje at stoppe. Brug altid gerne lidt ekstra tid på fjernelsen af lus end du lige tror, der skal til.

Håret har været for vådt under behandlingen

Du skal først og fremmest tjekke op på, om din behandlingen skal foregå i tørt eller fugtigt hår. Hvis du benytter dig af kæmning, skal håret gerne være vådt / fugtigt idet du putter balsam i håret. Med de fleste lægemidler skal håret være fugtigt og ikke tørt for at virke bedst, mens mange oliebaserede lusemidler skal i tørt hår. Hvis du f.eks. propper oliebaserede lusemidler eller lægemidler i drivvådt hår, så er det ikke sikkert, at behandlingen har samme effekt.

Andet du bør vide om lus:

Hvor længe lever lus i sengetøj?

Lus kan ikke leve særlig længe uden for hårbunden og de vil derfor sjældent leve i sengetøjet meget længere end 1-2 døgn. Du kan dog med fordel vaske sengetøjet, hvis der konstateres lus i familien for en sikkerheds skyld. På den måde er du sikker på, at der ikke gensmittes gennem sengetøjet.

Lusenes livscyklus

Lus har ikke en særlig lang levetid – kun ca. 30 dage. De er dog gode til at formere sig, og de kan altså derfor lægge mange æg i hovedbunden før de dør. Lusene følger nedenstående livscyklus:

  • Et luseæg bliver lagt og efter 7-11 dage, vil det udklække
  • Herefter er lusen på et nymfestadie og er så lille, at det kan være svært at fange den med kammen
  • Inden for 7-12 dage efter udklækningen er lusen parringsmoden
  • Hunluse lægger op mod 4-5 hver dag, mens de er parringsmodne
  • Efter ca. 30 dage i live, dør lusen af sig selv

Hvor længe lever lus?

Som beskrevet ovenfor, så lever lus normalt kun i 30 dage i hovedbunden, hvis ikke man behandler dem. Problemet er dog, at de når at parre sig, så der vil altid være flere på vej. Du skal derfor altid sørge for at behandle lus, da du ellers aldrig slipper af med dem – og i så fald altid vil være en smittefare for andre mennesker.

Uden for hovedbunden kan lus maksimalt leve 1-2 døgn, men det er sjældent, de lever helt så længe, da de ofte dør, når de kommer væk fra en varm hovedbund.

3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus

Hvis du bliver ved med at døje med luseproblemet, enten hos dig selv eller dine børn, så kan du med fordel overveje at investere i denne pakke fra Australian Bodycare. Her får du nemlig tre rigtig gode produkter, der kan hjælpe dig med at få bugt med dine irriterende lus.

Anti Lice: Det første produkt er et decideret lusemiddel, der er baseret på Dimethicone. Af den grund indkapsler Anti Lice både lus og æg, så begge dele dør. Fordelen ved at benytte sig af dette produkt frem for andre lusemidler er, at Anti Lice fra Australian Bodycare både får udryddet udklækkede lus og æg på én gang. Det er ikke alle midler, der får bugt med æggene og man skal derfor tit gentage processen, men det er altså ikke nødvendigt med denne metode. Derudover bliver lusene ikke resistente over for Anti Lice og du kan derfor benytte dig af behandlingen hver gang du oplever lus.

Hair Rinse: Du skal benytte dig af Hair Rinse shampooen, når du skal skylle Anti Lice produktet ud af håret igen. Anti Lice er nemlig vandafvisende og du kan derfor kun skylle det ud ved også at bruge Hair Rinse shampoo. I den første tid efter din lusebehandling kan du med fordel benytte dig af shampooen, når du går i bad for at styrke din hovedbund og dit hår.

Hair Spray: På dage, hvor du ikke vasker dit hår med Hair Rinse shampooen, kan du med fordel benytte dig af den medfølgende Hair Spray, da sprayen styrker håret. Både shampooen og sprayen sørger for, at dit hår ikke bliver for påvirket af behandlingen.

Sådan forebygger du lus

Det kan være svært at tale om en decideret forebyggelse af lus, da du kan tage samtlige forholdsregler og stadig blive smittet med lus af andre. Der skal trods alt bare en tæt omfavnelse e.l. til for at de kan kravle fra smittebæren over til en anden. Du kan dog med fordel gøre følgende, hvis du vil forsøge at undgå lus:

  • Hold øje med både dig selv og dine børn. Et klart tegn er trods alt, at det begynder at klø i hovedbunden, så hvis dit barn f.eks. begynder at klø sig meget i hovedet, så kan det være en god ide at finde kammen frem.
  • Kæm håret med jævne mellemrum for at tjekke for lus. På den måde vil du hurtigt opdage det, hvis du / dit barn er blevet smittet.
  • Hold altid ekstra øje med dit barn, når ferieperioder er overstået
  • Tjek hele familien, hvis der er lus i et af medlemmernes omgangskreds, da I hver især kan være smittebære
  • Flet håret eller sæt det op i stedet for at have det løst, hvis du har langt hår – dette gælder dog nok primært børn, da de leger tæt på hinanden