Skægpest – Sådan kan du forebygge skægpest

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Har du haft skægpest er du nok ikke i tvivl; det er rødt, du har ømme knopper, det svier og klør og så ser det bare ikke særligt pænt ud. Mange mænd, som barberer sig i ansigtet og på halsen oplever at få skægpest på et eller andet tidspunkt i livet.

Skægpest behøver dog ikke at have noget med skæg at gøre – det kan opstå overalt på kroppen, hvor der fjernes hår ved barbering. Skægpest er en ufarlig lidelse, men den er ubehagelig at rende rundt med. Heldigvis er der flere måder at forebygge det på, og det er hverken tidskrævende eller indviklet. Og når uheldet først er ude, er der lige så nemme måder at behandle skægpest på.

Hvordan får man skægpest

Det er faktisk din egen skyld, at du får skægpest. Ja, du læste rigtigt. Er du lidt sløset med hygiejnen – eksempelvis i forhold til dit barbergrej, så er banen lagt for en god omgang irriteret hud med røde knopper og infektion. Skægpest kan også opstå, hvis du bruger et beskidt håndklæde (for eksempel efter endt barbering), eller hvis du ikke sørger for at vaske huden, hvor du barberer.

Personer med tendens til fedtet hud og en høj talgproduktion, oplever oftere at få skægpest. Dette skyldes muligvis, at der forekommer flere bakterier i sådanne hudtyper.

Hvad er symptomerne på skægpest

Hvad er skægpest egentlig for noget, og hvordan ved du, om du har det? Skægpest er en betændelsestilstand, og du får det når der kommer bakterier i hårsækkene, hvor du barberer dig. Infektionen opstår typisk fordi der (også) kommer mindre sår og rifter når du barberer dig.

Symptomer på skægpest kan være:

 • Røde knopper og rødlig hud
 • Kløe og øm hud
 • Små væskefyldte blærer – sker sjældent
 • Små bumselignende knopper med betændt pus

Behandling af skægpest

Har du først fået skægpest, gælder det om ikke at sprede bakterierne yderligere når du barberer dig. Derudover skal du huske at være ekstra skånsom mod huden. Kassér gerne skraber og andet barbergrej eller sørg i hvert fald for en meget grundig desinficering af dem – gerne ved at hælde kogende vand over.

Her handler det altså om at være ekstra omhyggelig med hygiejnen, og rense huden med en mild sæbe med antiseptisk virkning.

Sæber med tea tree oil er som regel effektive til at lindre og bekæmpe skægpest i ansigtet. Har du fået skægpest som følge af intimbarbering og vil bruge en sæbe med tea tree oil, anbefaler vi, at du nøjes med at bruge sæben omkring de intime områder og altså undlade at komme sæben direkte på huden i det betændte område.

Vask dig med desinficerende sæbe og lad skægget gro

Er du særligt slemt angrebet, kan du vaske dig med kirurgisk sæbe som for eksempel Medi-skrub. Medi-skrub fås på apoteker og i de fleste Matasbutikker. Denne type sæbe forhindrer bakterier i at sprede sig yderligere.

Det kan også være en god idét at holde en pause med barberingen og give din hud ro i nogle dage. Døjer du med tilbagevendende skægpest i ansigtet, kan det være godt ganske enkelt bare at lade skægget vokse i en længere periode.

Alternativt kan du anlægge fuldskæg, så huden i ansigtet virkelig kan få lov at komme sig.

Ved milde udbrud af skægpest behøver du ikke nødvendigvis at stoppe med barberingen. I stedet kan du bruge en creme mod skægpest. Denne type creme smøres lokalt på det inficerede område, og virker som regel efter nogle få dage. Spørg efter den på apoteket.

Udskift dagligt håndklæde

Med skægpest i udbrud bør du desuden udskifte håndklæder og klude dagligt, så bakterier ikke overføres. Undgå derudover at bruge samme håndklæde til hænder og krop, og del aldrig med andre.

Sådan undgår du skægpest – forebyggende råd

Hvordan undgår du skægpest? Du behøver ikke nødvendigvis altid at lade håret gro for at undgå skægpest. Ved at ændre lidt i dine daglige rutiner kan du effektivt forebygge at det opstår. Har du tendens til at få skægpest, er det vigtigt at du altid holder en god hygiejne.

Følgende råd er gode at følge:

 • Undgå at bruge den samme skraber i ansigtet og på andre områder af kroppen
 • Vask ansigtet hvis du skal barbere skæg – sørg for at være omhyggelig med at fjerne snavs på området der skal barberes
 • Skal du intimbarbere dig så vask huden med en mild og antibakteriel sæbe inden
 • Brug altid et rent håndklæde efter barbering – eller udskift hver anden dag
 • Brug barberskum, der indeholder aloe vera – det giver dig en mild og behagelig barbering
 • Brug sæbe med tea tree oil – det lindrer og er bakteriedræbende
 • Undgå at dele barbergrej med andre – og skulle det ske så husk at desinficere grundigt efterfølgende
 • Skyl efter med iskoldt vand så du får lukket porene og undgår bakterier
 • Lad din skraber lufttørre i lodret position – skrabere der ligger ned og forbliver fugtige når de ikke er i brug, er ikke så godt for hygiejnen
 • Tør ikke skraberen af i et håndklæde efter brug – lad den altid lufttørre!
 • Vask omhyggeligt barbergrejet efter brug – hæld kogende vand over og afslut gerne med en desinficerende alkohol
 • Erstat skraberen med en elektrisk barbermaskine – som et alternativ til barbering med skraberen kan du lade skægget gro i perioder og i stedet trimme det med en elektrisk barbermaskine

Skægpest der kræver et lægebesøg

Det kan ske, at du bliver så hårdt angrebet, at de røde knopper udvikler sig til egentlige bylder. Sker dette skal du søge læge, som så kan afgøre om dit udbrud skal behandles lokalt med en salve eller i tabletform – for eksempel med antibiotika.

Skægpest eller indgroede hår

Symptomerne på skægpest og indgroede hår ligner hinanden, men er ikke det samme. Skægpest opstår på grund af bakterier, som giver infektion og betændelse i hårsækkene. Ved et indgroet hår opstår betændelsen, fordi det enkelte hår gror ‘baglæns’ og dermed indad i huden. Årsagerne er altså forskellige, og de behandles ligeledes forskelligt.

FAQ

Guide

Hvad kan man gøre ved skæg pest?

Skægpest behandles med salve eller creme, som fås på apoteket. Skægpest kan også behandles med en mild og lindrende antibakteriel sæbe, for eksempel med tea tree oil og/eller aloe vera.

Hvordan undgår man skæg pest?

Hold en god hygiejne – vask dig med sæbe inden barbering, brug altid barberskum og del aldrig dit barbergrej med andre.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×