Bedste sulfatfri shampoo – 7 sulfatfrie shampooer til forskellige hårtyper + guide 2023
BEDSTE I TEST
Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo
Har du haft skægpest er du nok ikke i tvivl; det er rødt, du har ømme knopper, det svier og klør og så ser det bare ikke særligt pænt ud. Mange mænd, som barberer sig i ansigtet og på halsen oplever at få skægpest på et eller andet tidspunkt i livet.
Skægpest behøver dog ikke at have noget med skæg at gøre – det kan opstå overalt på kroppen, hvor der fjernes hår ved barbering. Skægpest er en ufarlig lidelse, men den er ubehagelig at rende rundt med. Heldigvis er der flere måder at forebygge det på, og det er hverken tidskrævende eller indviklet. Og når uheldet først er ude, er der lige så nemme måder at behandle skægpest på.
Det er faktisk din egen skyld, at du får skægpest. Ja, du læste rigtigt. Er du lidt sløset med hygiejnen – eksempelvis i forhold til dit barbergrej, så er banen lagt for en god omgang irriteret hud med røde knopper og infektion. Skægpest kan også opstå, hvis du bruger et beskidt håndklæde (for eksempel efter endt barbering), eller hvis du ikke sørger for at vaske huden, hvor du barberer.
Personer med tendens til fedtet hud og en høj talgproduktion, oplever oftere at få skægpest. Dette skyldes muligvis, at der forekommer flere bakterier i sådanne hudtyper.
Hvad er skægpest egentlig for noget, og hvordan ved du, om du har det? Skægpest er en betændelsestilstand, og du får det når der kommer bakterier i hårsækkene, hvor du barberer dig. Infektionen opstår typisk fordi der (også) kommer mindre sår og rifter når du barberer dig.
Symptomer på skægpest kan være:
Har du først fået skægpest, gælder det om ikke at sprede bakterierne yderligere når du barberer dig. Derudover skal du huske at være ekstra skånsom mod huden. Kassér gerne skraber og andet barbergrej eller sørg i hvert fald for en meget grundig desinficering af dem – gerne ved at hælde kogende vand over.
Her handler det altså om at være ekstra omhyggelig med hygiejnen, og rense huden med en mild sæbe med antiseptisk virkning.
Sæber med tea tree oil er som regel effektive til at lindre og bekæmpe skægpest i ansigtet. Har du fået skægpest som følge af intimbarbering og vil bruge en sæbe med tea tree oil, anbefaler vi, at du nøjes med at bruge sæben omkring de intime områder og altså undlade at komme sæben direkte på huden i det betændte område.
Er du særligt slemt angrebet, kan du vaske dig med kirurgisk sæbe som for eksempel Medi-skrub. Medi-skrub fås på apoteker og i de fleste Matasbutikker. Denne type sæbe forhindrer bakterier i at sprede sig yderligere.
Det kan også være en god idét at holde en pause med barberingen og give din hud ro i nogle dage. Døjer du med tilbagevendende skægpest i ansigtet, kan det være godt ganske enkelt bare at lade skægget vokse i en længere periode.
Alternativt kan du anlægge fuldskæg, så huden i ansigtet virkelig kan få lov at komme sig.
Ved milde udbrud af skægpest behøver du ikke nødvendigvis at stoppe med barberingen. I stedet kan du bruge en creme mod skægpest. Denne type creme smøres lokalt på det inficerede område, og virker som regel efter nogle få dage. Spørg efter den på apoteket.
Med skægpest i udbrud bør du desuden udskifte håndklæder og klude dagligt, så bakterier ikke overføres. Undgå derudover at bruge samme håndklæde til hænder og krop, og del aldrig med andre.
Hvordan undgår du skægpest? Du behøver ikke nødvendigvis altid at lade håret gro for at undgå skægpest. Ved at ændre lidt i dine daglige rutiner kan du effektivt forebygge at det opstår. Har du tendens til at få skægpest, er det vigtigt at du altid holder en god hygiejne.
Følgende råd er gode at følge:
Det kan ske, at du bliver så hårdt angrebet, at de røde knopper udvikler sig til egentlige bylder. Sker dette skal du søge læge, som så kan afgøre om dit udbrud skal behandles lokalt med en salve eller i tabletform – for eksempel med antibiotika.
Symptomerne på skægpest og indgroede hår ligner hinanden, men er ikke det samme. Skægpest opstår på grund af bakterier, som giver infektion og betændelse i hårsækkene. Ved et indgroet hår opstår betændelsen, fordi det enkelte hår gror ‘baglæns’ og dermed indad i huden. Årsagerne er altså forskellige, og de behandles ligeledes forskelligt.