Skægbalsam – Den bedste skægbalsam til optimal skægpleje 2022

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Proraso Beard Balm Wood & Spice 100ml 4
Bedst til ny skægvækst

Proraso Beard Balm Wood & Spice 100ml

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Leder du efter den bedste skægbalsam på markedet? Læs med i vores test nedenfor, hvor vi giver dig fem af de bedste bud på en god skægbalsam, så du kan få et lækkert skæg på ingen tid. Skal du bruge et overblik over vores testvindere, kan du tage et kig på sammenligningstabellen.

Skæg er i dag et populært look for mange mænd, og skæg kan styles på mange forskelliger måder alt efter dit personlige udtryk og din skægtype. Vejen til det flotteste skæg går dog altid gennem god pleje. Der er ikke noget skæg, hvis det er tørt, beskidt og usoigneret, eller hvis huden nedenunder er rød og irriteret.

Med en god skægbalsam kan du få et sundt og velplejet skæg. Vores test indeholder derfor også en guide til køb af den bedste skægbalsam for dig, og vi uddyber hvordan du bruger en skægbalsam og plejer dit skæg på bedste vis.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg 100 års ekspertise samlet i et produkt
 • pros-icon.svg Både dybdegående kur og leave-in balsam
 • pros-icon.svg Med kakao- og sheasmør
 • pros-icon.svg Lækkert design

Detaljeret gennemgang

Gillette har eksisteret på markedet for pleje til skæg i mere end 100 år, og denne skægbalsam er en del af en serie, som er opkaldt efter grundlæggeren af Gillette. Han hed King C. Gillette (King Camp Gillette), og han opfandt barberbladet til engangsbrug. Gillette har dermed masser af historisk erfaring og ekspertise at trække på, og det kan mærkes på vores testvinder. Denne skægbalsam leverer nemlig resultater, som din barber ville være stolt af. Den indeholder kakaosmør, sheasmør og arganolie, som giver dybdegående pleje til dit skæg og gør skægget blødt. Du efterlades med et særdeles velplejet og glansfuldt skæg. Balsammen kan både bruges som leave-in-balsam og som en dybdegående skægkur, der kan sidde i skægget i længere tid og herefter skylles ud. Den giver samtidig let hold, så du kan bruge den til at style dit skæg. Du får dermed tre vigtige funktioner i ét og samme produkt. Denne lækre skægbalsam fuldendes med en klassisk duft, som består af krydrede trænoter.

Fordele
 • pros-icon.svg Økologisk
 • pros-icon.svg Håndlavet i Danmark
 • pros-icon.svg Kan bruges til styling
 • pros-icon.svg Med æteriske olier

Detaljeret gennemgang

Denne skægbalsam er udviklet af det lokale københavnske mærke Golden Beards. Golden Beards er skabt på Nørrebro og laver håndlavede produkter, som er fyldt med økologiske ingredienser. Ved at bruge denne skægbalsam støtter du dermed et lokalt, dansk mærke og forkæler samtidig din hud og dit skæg med sunde og naturlige ingredienser. Balsammen er udviklet til både at vedligeholde huden under skægget og til at stimulere skæggets vækst. Denne balsam indeholder også en imponerende og yderst fugtgivende blanding af ingredienser som kakao- og sheasmør, abrikosolie, bivoks, jojobaolie, arganolie, e-vitamin og æteriske olier. 

Fordele
 • pros-icon.svg Fugtgivende og blødgørende
 • pros-icon.svg Lækre ingredienser som aloe vera og mandelolie
 • pros-icon.svg Beroligende for huden
 • pros-icon.svg Uden parfume

Detaljeret gennemgang

Opnå et flottere og blødere skæg med denne skægbalsam fra Bulldog. Denne skægbalsam er udviklet til at fugte skægget og til at give let hold på samme tid, så du kan bruge den til at style skægget. Den indeholder samtidig ingredienser som er gode for både huden og skægget, hvilket ultimativt resulterer i et mere lækkert og blødt skæg, som ser sundt ud. Det gælder blandt andet aloe vera og ekstrakt fra grøn te samt sheasmør og mandelolie. På den måde kan du undgå, at skægget kradser og samtidig få tilføjet en masse fugt. Denne skægbalsam har en let og diskret duft med et strejf af friskhed fra aloe vera. Konsistensen føles let og er ikke fedtet at påføre.

Proraso Beard Balm Wood & Spice 100ml

Bedst til ny skægvækst

Proraso Beard Balm Wood & Spice 100ml
Fordele
 • pros-icon.svg Fri for silikone og uden mineralolie
 • pros-icon.svg Beroligende for huden
 • pros-icon.svg Fungerer både til kort skæg og stort fuldskæg

Detaljeret gennemgang

Med denne skægbalsam kan du i bedste stil forestille dig, at du får hjælp til skægpleje af en ægte italiensk barber. Proraso er nemlig et italiensk mærke, som har eksisteret lige siden 1929. Du vil hurtigt få et blødere skæg og undgå diverse irritationer og kløe ved at bruge denne skægbalsam, som er udviklet til at modvirke hudirritation ved ny skægvækst. Den plejende skægbalsam beroliger huden under skægget og lindrer rødme. Udover at efterlade dig med et flot skæg og et velplejet look, får du også en dejlig duft i denne skægbalsam, som er både krydret og indeholder noter af cedertræ. 

American Crew Beard Balm 50g

Bedste til styling

Fordele
 • pros-icon.svg God konsistens
 • pros-icon.svg Effektiv til styling
 • pros-icon.svg Lækker emballage og duft
 • pros-icon.svg Giver et blødere skæg

Detaljeret gennemgang

Denne Beard Balm fra American Crew er særligt udviklet til at genopfriske og forme dit skæg, så du får det perfekte skæg med lige netop den styling og finish, som du ønsker. Du får et blødt skæg takket være indholdet af mandelolie og sheasmør, som også plejer dit skæg og giver masser af fugt. Dit skæg får en velplejet glans efter brug, og det bliver mere medgørligt at style – helt uden, at det mister hold efterfølgende. Hvis du har et overskæg, som skal sættes, eller et langt skæg som kræver lidt ekstra kærlighed, er denne skægbalsam dermed et ekstra godt valg for dig.

Guide

Sådan vælger du den bedste skægbalsam

Ligesom med håret på hovedet, er det vigtigt at pleje sit skæg med shampoo og balsam. En skægbalsam giver fugt, pleje og beskyttelse efter rengøring af skægget med en skægshampoo.

I skægbalsam finder du derfor ofte plejende og naturlige ingredienser som jojoba- og arganolie eller sheasmør. Typisk indeholder en skægbalsam også ingredienser, som er med til at berolige huden og som modvirker skæl, irritation og kløe.

Skægtype

Ligesom med almindelig balsam, er det vigtigt at vælge en skægbalsam, som indeholder ingredienser, der passer til lige netop din skægtype og dine behov. Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan du vælger den bedste skægbalsam til dit skæg.

 • Tykt og tørt skæg

Hvis du har et tørt skæg, som er meget fyldigt eller kraftigt, bør du gå efter en skægbalsam, som giver masser af fugt til dit skæg. En skægbalsam må meget gerne indeholder olier samt have en blødgørende effekt, hvis dit skæghår er meget groft og tykt.

 • Fint og tyndere skæg

Hvis du har et mere fint skæg med tyndere skæghår, bør du gå efter en skægbalsam med en lettere konsistens, så du opnår mere volumen og undgår, at dit skæg bliver fedtet grundet alt for tunge ingredienser.

 • Ældre skæg

Din alder kan også have stor indflydelse på din skægtype. Skæggets struktur ændrer sig nemlig med tiden. Det bliver mere tørt, porøst og sværere at styre. Du bør derfor være opmærksom på, at dit skæg får behov for mere fugt og pleje, jo ældre du bliver.

Hudtype

Du skal også være opmærksom på din hudtype, når du skal til at bruge skægbalsam.  Dit skægs sundhed afhænger nemlig også af huden nedenunder og sundhedstilstanden i hårsækkene. Oplever du kløe eller skæl i skægget, er det et tegn på, at huden nedenunder ikke har det optimalt.

Den rette pleje til skægget, omhandler dermed også huden under skægget. Jo mere din hud under skægget trives, jo bedre vil dit skæg trives og gro. Det er derfor en god idé at være opmærksom på følgende:

 • Sensitiv hud

Har du sensitiv hud, kan huden slå ud, hvis du bruger de forkerte produkter. Selvom du måske ikke kan se din hud under et stort og kraftigt fuldskæg, er det altså vigtigt at være opmærksom. Du bør fravælge skrappe ingredienser som parfume og udtørrende alkohol.

 • Tør hud

Hvis du har tør hud, bør du også undgå alt for skrappe ingredienser, og du bør dertil også vælge en skægbalsam med masser af fugt.

 • Fedtet/olieret hud

Har du mere fedtet hud eller olieret hud, bør du være opmærksom på at vælge en skægbalsam, som ikke indeholder ingredienser, der tilstopper porerne som fx tunge olier.

Beard balm vs beard conditioner

I denne test, har vi fokus på den form for skægbalsam, der på engelsk kaldes for “beard balm”, der findes også “beard conditioner”, som bruges i badet og skal skylles ud. Begge former for skægbalsam er fugtgivende og nærende for dit skæg. Forskellen på en beard balm og en beard conditioner er dog, at en beard balm typisk er mere fed i konsistensen og fungerer som en “leave-in balsam” dvs., at den ikke skal skylles ud efter påføring. Den er utroligt god til pleje af dit skæg, da den både er meget fugtgivende og samtidig kan hjælpe med styling og hold.

Beard balm blødgør skægget og plejer det, så det kan vokse på den sundest mulige måde og blive til et lækkert skæg. Det er dermed altid godt at bruge beard balm, og det gælder ligegyldigt, om du forsøger at gro et overskæg, et fuldskæg eller noget helt tredje.

 • Ekstra Tip:

Du kan med fordel vælge en skægbalsam og skægshampoo fra den samme serie. Produkterne er nemlig udviklet til at arbejde sammen og supplere hinanden. På den måde vil du give dit skæg den bedst mulige pleje og dermed få det bedste resultat.

Kan man bruge almindelig balsam til skæg?

Du har måske overvejet bare at bruge din almindelige balsam til skægget, men der er gode grunde til, at der findes produkter, som er specifikt udviklet til pleje af skæg. Det anbefales ikke at bruge almindelige hårprodukter til at vaske dit skæg eller til at pleje skægget i det hele taget. Det er der primært to forklaringer på:

 1. Huden i dit ansigt er først og fremmest anderledes end huden i hovedbunden. Almindelige hårprodukter er specifikt udviklet til behovene i hovedbunden med ingredienser, som typisk er for skrappe for ansigtshuden, og som derfor hurtigt kan skabe irritation.
 2. Samtidig er der stor forskel på håret i dit skæg og håret på dit hoved. Skæghår er typisk mere porøse, tørre og kræver masser af fugt – specielt nu, hvor vi går den danske vinter i møde, og hvor det kolde vejr kan udtørre skægget yderligere. En skægbalsam er udviklet specifikt til behovet i skæghår med masser af gode og fugtgivende ingredienser, som heller ikke generer huden i ansigtet.

Guide til brug af skægbalsam

Når du nu har brugt tid på at finde frem til den bedste skægbalsam til dit skæg, skal din metode til skægpleje selvfølgelig også være tiptop. Du får her en nem fremgangsmåde til brug af skægbalsam:

 1. Vask dit skæg rent med en skægshampoo. Du skal helst ikke bruge for varmt vand, da det er udtørrende for både hår og hud.
 2. Tør dit skæg ved at duppe det med et håndklæde, og lad det lufttørre i et par minutter. Det er vigtigt, at du ikke er for voldsom ved dit skæg, når du tørrer det med håndklædet, da det kan genere ansigtshuden og skægget i sidste ende.
 3. Nu er det tid til at bruge din skægbalsam. Doseringen af skægbalsam er lidt af en vurderingssag, som varierer alt efter mængden af skæg og anbefalingen på emballagen. Prøv dig frem, og start hellere med for lidt, så du undgår at fedte skægget.
 4. Varm din skægbalsam mellem håndfladerne. Produktet bliver mere medgørligt, når det bliver opvarmet, og det bliver dermed også lettere at fordele i hele skægget.
 5. Brug dine hænder til at massere og fordele din skægbalsam ind i skægget. Start fra halsen og bevæg dig op, samtidig med at du masserer, så din skægbalsam når helt ind til huden. Sørg for at komme hele vejen rundt. Du kan evt. bruge en skægbørste til at fordele balsammen yderligere i skægget
 6. Nu kan du style dit skæg, som du lyster. Hvis du bruger skægolie kan du tilføje dette.

Hvor hyppigt skal skægget plejes?

Du kan bruge din skægbalsam hver dag. Det er altid en god idé at bruge skægbalsam efter, at du har vasket dit skæg med skægshampoo, så du får tilføjet fugt og glans. På den måde vil skægget også blive mere blødt, når det tørrer.

Ligesom med dit almindelige hår, kommer hyppigheden i forhold til, hvor ofte du skal vaske skægget med skægshampoo, an på din hår- og hudtype. Hvis du har skæg med tendens til tørhed, bør du ikke vaske lige så ofte, som hvis din hud eller dit hår har mere tendens til at blive olieret og fedtet. Det vigtigste er, at du prøver dig frem og finder den bedste balance for lige netop dit skæg.

Et godt udgangspunkt for at opnå et velplejet og rent skæg, som ser sundt ud, er dog som minimum en vask med skægshampoo og skægbalsam 2-3 gange om ugen. Skægget samler nemlig hurtigt masser af skidt, og det har brug for beskyttelse mod vind og vejr for ikke at miste glans og styrke.

FAQ

Hvilken skægbalsam er bedst i test?

Den bedste skægbalsam i test er Gillette Skægbalsam 100ml. Den giver dit skæg masser af skægpleje og resulterer i et velplejet look, som havde du lige rejst dig fra stolen hos en professionel barber.

Hvad er forskellen på skægbalsam og skægolie?

En skægbalsam fugter, styrker og kan bruges til at styling af skægget. Skægolie indeholder primært naturlige olier og kan give ekstra fugt. Da skægolie har et mere begrænset indhold af ingredienser fungerer det bedst som supplement til skægbalsam fx i vinterhalvåret.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×