Bedste sololie – 6 testede sololier der giver glød og beskyttelse til din hud 2023

Af Mari BAdge
Mari

Mari er også en af skribenterne hos Skoenhedsguiden.dk. Som barn og teenager døjede hun meget med allergier og hudeksem, og skulle altid passe på med, hvad hun smurte på kroppen,...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Den bedste sololie beskytter huden mod både UVA og UVB stråler, fugter uden at klistre og hjælper en flot solbrun kulør på vej.

Er du ikke så meget til solcreme, men vil du stadig gerne have solfaktorbeskyttelse til dine tanning sessions, så er det sololie, du skal smøre dig med. Med sololie får du opgraderet kuløren uden at blive solbrændt, og du kan få ekstra hudpleje med i købet.

Vi ser i denne test nærmere på 6 lækre sololier, som beskytter mod solens stråler, giver fugt og gør din tan og teint ekstra sommerglødende og fin.

Bagefter ser vi på forskellen mellem solcreme og sololie, samt hvor høj en solfaktor, du bør bruge.

Fordele
  • pros-icon.svg Non-sticky tørolie der efterlader huden blød uden at fedte eller klistre
  • pros-icon.svg Kan også bruges i håret
  • pros-icon.svg Fugter og nærer med botaniske ekstrakter
  • pros-icon.svg Vand- og svedresistent
  • pros-icon.svg Fair Trade produceret og koralvenlig – skader ikke koralrev og havmiljø

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Clarins Sun Care Oil Mist SPF30

Bredspektret og velegnet til alle hudtyper – her får du en velduftende og nærende sololie, der ikke tilstopper dine porer.

Olien sprayes på, og det gør den ekstra nem at have med at gøre. Ifølge vores undersøgelser er den ultra-let og fordeles nemt på kroppen – og så er den også ret hurtig til at trænge ind i huden. Duften er sommerlig og vækker en dejlig stemning af ferie og sydens sol.

Fugter huden og giver en flot glød

En god sololie skal kunne ensarte og give en jævn solbrun kulør, og her har denne fra Clarins klaret sig rigtig godt i vores undersøgelser. Her taler vi om lyse og mørke hudtoner, som får både glød og blødhed. Fordi den indeholder gode fugtgivende ingredienser, og derudover er multi-cellebeskyttende, får du også anti-age pleje med her, og det liker vi selvfølgelig vildt på.

Vores vurdering

En lækker hydrerende sololie med høj solfaktor, der beskytter mod UVA og UVB stråler – ja tak! Samtidigt er det en olie, som har vist sig at være lettere i konsistensen end de andre sololier i denne test. Og med lidt god vilje kan du faktisk godt bruge den i dit ansigt.

Fordele
  • pros-icon.svg Fugter og nærer med kokosolie og guava – ekstra god til tør hud
  • pros-icon.svg Beskytter mod UVA og UVB stråler
  • pros-icon.svg Giver en flot mørk kulør
  • pros-icon.svg God til i forvejen solbrun hud
  • pros-icon.svg Cruelty free

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Hawaiian Tropic Protective Dry Spray Oil SPF15

Hawaiian Tropic er en klassiker når det gælder sol-produkter, og deres velkendte duft af – ja, noget tropisk – får du også her. Sololien her er vandafvisende og effektiv når det handler om at få en flot, mørkgylden kulør.

En sololie der virker hurtigt

Nok har denne olie en lidt tykkere konsistens end andre sololier i denne test, men til gengæld har den i vores undersøgelser vist sig at give hurtigere solbrune resultater. Det er altså en oplagt partner til stranden eller poolen, når der virkelig skal slikkes sol, eller hvis du er lidt kort på tid og gerne vil have en hurtig tanning session, der kan ses.

Fordi den giver ekstra fugt, kan den muligvis godt virke noget fed.

Vores vurdering

Super lækker, velduftende og virkelig effektiv – denne sololie virker efter hensigten og er oplagt til alle med en i forvejen solbrun kulør eller mørk hudtone.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Med E-vitamin og fugtgivende arganolie – beskytter mod frie radikaler og plejer huden
  • pros-icon.svg Giver en flot gylden glød
  • pros-icon.svg Klistrer ikke og kan også bruges i håret
  • pros-icon.svg Sved- og vandresistent
  • pros-icon.svg Beskytter mod UVA og UVB stråler

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Moroccanoil Sun Oil Hydrating Sun Protection SPF15

Med plejende arganolie og vitaminer til at både fugte og beskytte din hud mens du solbader, får du her en sololie, der gør din solbrune kulør lidt mere glowy og jævn at se på.

Ligesom alle Moroccanoils produkter har også olien her en dejlig duft, som giver ‘det der ekstra’.

Luksuriøs og blødgørende

Moroccanoil er kendt for at være plejende og blødgørende med et lækkert luksuriøst twist, og det er lige præcis, hvad denne sololie bedst kan beskrives som.

Den er let på huden, og dens sprayfunktion gør den nem at påføre. Til trods for dens meget fugtgivende egenskaber, har den i vores analyser vist sig hverken at fedte eller glinse. I stedet har den en mere ‘tør’ konsistens.

Vores vurdering

Moroccanoil giver huden en mørkere og mere gylden glød uden fare for at blive soltør, og er (uden den lave UV-beskyttelse taget i betragtning) en nærmest perfekt sololie. Her går duft, glow og hudplejende egenskaber op i en højere enhed, og det giver point.

Ligesom vores testvinder kan du også bruge denne her i håret – win win!

Bali Body Tanning Oil Pineapple SPF

Bedste med naturlige ingredienser

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Med E-vitamin, kokos- og sød mandelolie – beskytter mod frie radikaler og giver godt med fugt
  • pros-icon.svg Med medium UVA og UVB beskyttelse
  • pros-icon.svg Fremskynder en solbrun kulør
  • pros-icon.svg Dufter dejligt af ananas

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Bali Body Tanning Oil Pineapple SPF

Her er sololien, som har væltet internettet, og det har selvfølgelig gjort os nysgerrige!

Bali Body er lavet til alle hudtyper – også tør og sensitiv. Det er en effektiv olie, som er formuleret til at give en dyb solbrun kulør, og som ifølge vores undersøgelser gør lige præcis det. Den kan påføres mens du er i solen, og minder altså meget om en rigtig tanning oil (sådan en der giver mere kulør end beskyttelse). Heldigvis beskytter den med solfaktor 15, men det er nok mere dens evne til at gøre huden mørkere og mere bronzefarvet, der gør den god.

Vores vurdering

Bali Body er propfyldt med E-vitamin og naturlige olier, som udgør et miks, der giver huden en fremragende og flot mørk glød. Olien har trods sin solfaktor 15 vist sig knap så god til at beskytte, så det skal du være opmærksom på.

Nuxe Sun Tanning Oil High Protection SPF30

Bedste til både krop og ansigt

Fordele
  • pros-icon.svg Vandresistent sololie spray med anti-age egenskaber
  • pros-icon.svg Beskytter mod UVA og UVB stråler – beskytter også mod lange UVA stråler
  • pros-icon.svg Cellebeskyttende med ekstrakter fra ris og rosmarin – forebygger solskader i huden
  • pros-icon.svg Vegansk og koralvenlig

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Nuxe Sun Tanning Oil High Protection SPF30

Leder du efter en sololie, som du også kan bruge i ansigtet, så er denne fra Nuxe værd at tage et kig på. Den beskytter med solfaktor 30, som betyder at den også kan bruges til de lysere hudtoner. Derudover er den blødgørende og nem at påføre – og så har den en dejlig frisk duft af sommer. Den holder godt på huden og har en behagelig tørolie-konsistens, der ikke er tung.

Vores vurdering

Det er fantastisk med en sololie, der også kan bruges i ansigtet – og endda med en høj SPF.

Den er desuden ikke-comedogen og vil derfor ikke tilstoppe dine porer.

Derma Sololie Spray SPF30

Bedste allergivenlige

Fordele
  • pros-icon.svg Med E-vitamin og nærende olier – blødgørende og beskyttende
  • pros-icon.svg Svanemærket, uden parfume og velegnet til sensitiv hud
  • pros-icon.svg Dermatologisk testet – kan også bruges i ansigtet
  • pros-icon.svg Med spraytud der gør den nem at påføre
  • pros-icon.svg Vegansk, parfumefri og koralvenlig

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Derma Sololie Spray SPF30

Er din hud følsom eller foretrækker du bare en sololie i en ekstra mild udgave, så er denne Derma spray til dig. Her får du god solpleje med en effektiv solfaktor (UVA + UVB), som kan bruges af hele familien. Det er derudover en let olie, der absorberes hurtigt, og som vil være et oplagt alternativ til alle, der ikke er så vilde med fornemmelsen af solcreme.

Vores vurdering

Testens eneste sololie uden parfume og også den mest skånsomme vi har med. Denne olie med solfaktor 30 er både god mod huden og beskyttende mod solen.

Guide

Sådan vælger du den bedste sololie

Du skal vælge en sololie, der beskytter mod solens stråler, som passer til din hudtype og hudtone, og som virker på den måde, du vil have.

I følgende guide fortæller vi dig lidt om solbeskyttelse og virkning, så du er bedre klædt på til dit næste sololie-køb.

Forskellen på solcreme og sololie

Forskellen på en almindelig solcreme og en sololie er først og fremmest, at den ene er en creme og den anden er en olie. Dernæst er det, at en solcreme er til for at give huden god solbeskyttelse, og egentlig ikke så meget andet end det. Mange sololier er derimod formulerede, så de – udover at beskytte – også fremskynder solbrun kulør og glød.

Solcremer fås oftest med høj solfaktor, mens sololier fås med både høj og lav solfaktor.

Sololier kan i øvrigt nemt forveksles med ‘tanning oils’ – som i udgangspunktet er formuleret til at give en bedre og hurtigere solbrun kulør, men med ingen eller meget lav solbeskyttelse.

Hvordan virker sololie?

Som nævnt indeholder mange sololier ingredienser, der er med til at give huden en både hurtigere og flottere solbrun glød. Derfor er sololie i udgangspunktet bedst egnet til hud, der allerede er solbrun eller til hudtoner, der i forvejen er mørke. Derudover er sololier ofte mindre fedtede end rigtige såkaldte tanning oils, og de absorberes hurtigt af huden.

Hvilken solfaktor skal du bruge

Har du lys, nærmest transparent, hud, som har svært ved at få kulør, eller hører du under de mørkere typer som med det samme får en flot solbrun farve?

Det gør nemlig en forskel, som handler om hvor meget og hvilken slags solbeskyttelse, der passer bedst til lige netop dig.

For lyse hudtyper, der ikke er vant til at være i solen (for eksempel efter en lang vinter), vil solfiltre med solfaktor 50 oftest kunne give den rette beskyttelse. Det er naturligvis individuelt, hvordan en sololie (eller solcreme) med høj solfaktor beskytter, men du bør som udgangspunkt gå efter en med høj beskyttelse.

Sololier vil stort set altid beskytte med såkaldte kemiske solfiltre. Disse kemiske filtre har en let konsistens og de efterlader ikke en hinde på huden som nogle solcremer kan gøre.

Generelt vil vi altid råde dig til altid at bruge solfaktor 30 eller derover. Har du tænkt dig at slikke sol flere timer i træk ved poolen, eller bare have en lang dag på stranden, skal du huske at smøre dig ind med jævne mellemrum og altid efter du har været en tur i vandet.

For sololierne i denne test, som beskytter med solfaktor 15, anbefaler vi, at disse kun bruges til hudtyper, der i forvejen har en god basis-farve. Det kan være når sommerkuløren er blevet bygget op over en periode, og det øverste hudlag ikke længere er sart. Helt lyse hudtoner bør dog aldrig nøjes med en solfaktor 15, hvis de opholder sig direkte under solens stråler. For alle gælder det, at en sololie eller solcreme aldrig kan yde 100% beskyttelse, og at du altid bør undgå solen midt på dagen, hvor den er stærkest.

FAQ

Hvilken sololie er bedst i test?

Den bedste sololie i test er Clarins Sun Care Oil Mist SPF30! Her får alle hudtyper en let og ikke-klistrende sololie med høj beskyttelse, som giver både flot glød og nærende pleje til huden.

Er det bedst at bruge solcreme eller sololie?

Effektiv solbeskyttelse opnås bedst ved at bruge solcreme, da den kan smøres i et tykkere lag. Har du i forvejen en god basis-tan, kan sololie med høj solfaktor være et godt alternativ til solcreme.

Hvad gør en sololie?

Sololie beskytter ligesom solcreme mod solens skadelige stråler.

Hvorfor bruge sololie?

Er du ikke solcremens fede konsistens, kan du i stedet bruge en sololie.

Er sololie farligt?

Nej, sololie er ikke farligt, men du kan få en mere dækkende beskyttelse med en solcreme.

Hvornår bruger man sololie?

Man bør bruge sololie eller solcreme hele året. I Danmark er det dog vigtigst at solbeskytte sig mellem månederne april til september, hvor uv-indekset typisk ligger højt.

Hvorfor bliver man brunere på stranden?

Man bliver brunere på stranden, fordi havet spejler solens UV stråler og dermed fungerer med dobbelt effekt.

Kan man blive brun med faktor 50?

Ja, man kan godt blive brun med solfaktor 50. Det kan tage længere tid, men du vil stadig blive ligeså brun som du ville med en lavere solfaktor.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×