Strækmærker – Sådan fjerner du strækmærker + tips til forebyggelse!

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Der er desværre både mange kvinder og mænd, der er ramt af strækmærker og ønsker at få disse fjernet. Det kan dog være en yderst vanskelig proces at komme sine strækmærker helt til livs. Af den grund har vi her samlet flere gode muligheder for behandling af strækmærker, der måske kan være med til at mindske synligheden af dine. Husk dog på, at man ikke kan genoprette udstrækningen af huden, når den først er sket. Derfor er midlerne til at fjerne strækmærker nærmere end måde at gøre dem mere utydelige og mindske deres størrelse på frem for en egentlig fjernelse af dem. Herunder kan du både finde vores bedste råd til fjernelse af strækmærker og information om, hvorfor strækmærker overhoved opstår – og hvordan man undgår dem.

Hvad kommer strækmærker af og hvorfor får man dem?

Strækmærker, også kaldet striae, er resultatet af en skade, der opstår i kroppens underhud som følge af en overstrækning af de elastiske fibre i huden. Fibrene har ikke mulighed for at blive elastiske igen efter en overstrækning og det er derfor, man ikke decideret kan fjerne strækmærker efter, at de er opstået i huden. Strækmærker fremstår normalt som små fordybninger i huden og vil altid se en smule mere voldsomme ud i perioden lige efter, at strækmærkerne er opstået. I starten er strækmærkerne således ofte rosa eller blåviolette, men de vil med tiden ændre farve til at være mere hvidlige eller opnå samme farve som resten af huden.

Kvinder og mænd har lige stor risiko for at få strækmærker. De normale årsager til strækmærker er følgende:

  • Hurtigt vægtforøgelse eller vækst
  • Ekstremt vægttab
  • Stærk muskelvækst (især for bodybuildere)
  • Graviditet – op mod 90% af gravide oplever strækmærker efter fødslen
  • Hormonelle faktorer – i sådanne tilfælde kan steroider fra binyrerne, samt produktionen af østrogen og relaxin påvirke hudens elastiske fibre

Tilfælles har alle punkterne, at kroppen ændrer sig så hurtigt, at huden ikke kan følge med. F.eks. ved hurtigt vægtforøgelse eller graviditet, hvor kroppen på kort tid bliver så meget større, at huden blive udstrækkes på en mindre optimal måde.

Er strækmærker farlige?

Nej, strækmærker er på ingen måde farlige. De fleste har et problem med deres strækmærker fordi de ikke synes, at deres hud ser særlig pæn ud grundet strækmærkerne. Uanset om dine strækmærker er lilla, røde eller næsten hvide, så er det ikke ensbetydende med, at der er noget galt med din krop. De fleste strækmærker vil selv ændre farve over tid og du skal derfor heller ikke bekymre dig, hvis du pludselig ikke kan se dine strækmærker lige så tydeligt som før, selvom du ikke har foretaget dig noget specielt i forhold til forebyggelse (i sådan en situation skal du nok nærmere bare prise dig lykkelig).

Hvordan kan man behandle strækmærker?

Som beskrevet er det ikke decideret muligt at behandle strækmærker, så de går helt i sig selv. Man kan dog tage nogle forholdsregler og benytte sig af f.eks. cremer eller en laserbehandling til at mindske tydeligheden af strækmærkerne. På den måde vil man måske også selv have sværere ved at se dem i spejlet, hvilket kan føre til tanken om, at de ikke længere er synlige. Derudover kan motion også være en afgørende faktor – både i forbindelse med forebyggelse og mindskning af tydeligheden af strækmærker. Det kan du læse mere om herunder.

Hvilken creme er god mod strækmærker?

Du har mulighed for at vælge mellem et hav af forskellige cremer til forebyggelse og mindskning af eksisterende strækmærker. Du kan med fordel se nærmere på en Pharmaceris M Foliacti Forebyggende Creme Strækmærker, hvis du gerne vil have en forebyggende creme mod strækmærker til gravide. Pharmaceris M Foliacti cremen er med til at styrke strukturen i den overfølsomme hud under graviditeten, hvilket burde mindske muligheden for strækmærker. Produktet kan benyttes af kvinder fra ca. 4. måned af graviditeten, ammende mødre og personer, der er særligt udsat for store vægtsvingninger i forbindelse med puberteten. Cremen indeholder bl.a. folinsyre, der plejer og stimulerer kroppens produktion af kollagen og elastin-fibre. Dermed bliver huden mere spændstig, hvilket tillader den at blive strukket en smule mere end normalt. Derudover indeholder cremen bomuldsfrø olie og E-vitamin, der nærer og fugter huden optimalt.

Hvis du gerne vil have en all-round og prisvindende creme til brug på strækmærker, så skal du overveje cremen Bio Oil. Bio Oil har vundet 75 hudplejepriser og hjælper på både ar, strækmærker, uregelmæssige hudnuancer og aldrende hud. Bio Oil kan desuden også benyttes under graviditeten (efter første trimester) til at reducere muligheden for strækmærker. Produktet indeholder en god kombination af planteekstrakter og vitaminer, heriblandt morgenfrue, lavendel, rosmarin, kamille, A-vitamin og E-vitamin. Derudover består Bio Oil af PurCellinolie, der sikrer at de ovenstående ingredienser absorberes i huden. Produktet er desuden parabenefri og kan købes i flere forskellige størrelser.

Du kan også med fordel investere i en Beauté Pacifique Super 3 Booster anti-age natcreme – også selvom du ikke umiddelbart har brug for en anti-age creme endnu. Cremen plejer nemlig din hud og sørger for at forstærke og øge hudens naturlige kollagen struktur, hvilket resulterer i en mere blød og smidig hud. Beauté Pacifique Super 3 Booster indeholder bl.a. A-vitamin og squalane, der booster hudens regenereringsproces. Tilsammen hjælper samtlige dele af cremens opbygning med at mindske synligheden af strækmærker.

Kan man fjerne strækmærker med laser?

Nej, man kan ikke fjerne strækmærker med en laserbehandling, men behandlingen kan være med til at mindske strækmærkerne og deres tydelighed. Du skal dog være opmærksom på, at der er størst sandsynlighed for et godt resultat, hvis strækmærkerne fjernes med laser hurtigst muligt efter fremkomsten. Det betyder kort sagt, at jo hurtigere du får foretaget en laser behandlingen på dine strækmærker, jo større er sandsynligheden for, at de vil blive reduceret.

Klinikken CeriX tilbyder laserbehandlinger med dét formål, at mindske synligheden af strækmærker. Du kan derfor med fordel overveje at investere i denne type behandling, hvis du er meget påvirket af dine strækmærker og ikke får optimal hjælp af cremer. Laserbehandlingen hjælper din krop med at booste dens bindevævsceller, så huden selv starter en reparationsproces. I løbet af denne reparationsproces vil din krop starte en cellefornyelse, der samtidig medfører en dannelse af ny kollagen og en ‘reparation’ af eksisterende elastin. Alle disse tiltag hjælper med at give en mere jævn struktur i hudens overflade, hvilket kan gøre synligheden af strækmærker mindre. Hos CeriX udføres behandlingerne desuden udelukkende af sygeplejersker, så du kan være sikker på, at du er i gode hænder.

Motion mod strækmærker

Netop fordi vægtøgning er en af de mest gængse årsager til, at folk får strækmærker, er det ikke så underligt at dyrkningen af motion er en måde, hvorpå du kan mindske din sandsynlighed for at udvikle strækmærker. Når du dyrker motion eller træner, modvirker du i en vis grad overvægt og samtidig hjælper træningen dig med at stramme huden yderligere op. Af den grund kan regelmæssig motion og træning faktisk også være med til at gøre strækmærkerne mindre synlige. Det er altså ikke en måde, hvorpå du slipper helt af med dine strækmærker, men både en måde at forebygge og mindske strækmærker.

Virker dermaroller mod strækmærker?

Ja, en dermaroller kan udmærket være behjælpelig med at mindske synligheden af dine strækmærker. Det skyldes, at en dermaroller går ind og stimulerer huden og tvinger denne til at regenerere sig selv. På den måde får din hud fornyet cellevækst og en øget blodcirkulation – og så bliver den desuden stærkere og tykkere.

Hvis du gerne vil læse lidt mere om fordelene ved en dermaroller, få information om hvordan den benyttes og eksempler på gode dermarollere, så kan du med fordel læse vores guide til de bedste dermarollere her.

Forebyggelse af strækmærker

Den simpleste måde at forebygge dannelsen af strækmærker er ved at motionere, opretholde en sund livsstil og en spise varieret. På den måde holder du dig sund og rask og mindsker derved sandsynligheden for en hurtigt vægtforøgelse. Det er nogenlunde samme måde, at du kan forebygge dannelsen af strækmærker i forbindelse med ekstremt vægttab – vælg derfor hellere en naturlig vej til vægttab frem for mirakelkure, sultning eller operationer, da du netop risikerer strækmærker på kroppen med disse metoder. Hvis du har været meget overvægtig, så er der dog en ret stor sandsynlighed for, at din hud allerede er blevet strukket i en sådan grad, at de elastiske fibre i huden har lidt en overstrækning.

Hvis du forsøger at forebygge strækmærker i forbindelse med muskelvækst, vækst i forbindelse med puberteten eller graviditet, så er din primære go-to forskellige varianter af cremer. Disse kan nemlig muligvis hjælpe med at styrke huden og gøre den mere spændstig og elastisk, hvilket kan gøre det muligt at undgå eventuelle strækmærker. Der er dog ingen garanti med brugen af cremer, da hver krop reagerer forskelligt. Husk desuden også, at det ikke er alle cremer, du må bruge under graviditeten, da nogle kan være skadelige for fostret.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×