Sulfatfri shampoo – Find den bedste sulfatfrie shampoo til dig

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

De fleste shampooer indeholder sulfat, men stoffet kan faktisk være med til at bringe din hovedbund i ubalance, hvilket kan resultere i tørt, tyndt, fedtet eller skadet hår. Af den grund er sulfatfrie shampooer begyndt at vinde indpas, da de er langt mere skånsomme over for hovedbunden og håret. I denne artikel har vi samlet nogen af de varianter, der har klaret sig bedst i sulfatfri shampoo test, så vi kan guide dig til den bedste sulfatfri shampoo til diverse hårtyper. Du kan også læse lidt mere generelt om sulfat og hvorfor det (muligvis) er en ingrediens, du burde undgå fremover.

Hvad er sulfat?

Sulfat er et form for stof, der ofte fungerer som rensemiddel i sæber, shampooer, renseprodukter o.l. Sulfat har nemlig den optimale egenskab, at den kan rense huden og håret for både olie og snavs. Dette sikrer en dybdegående rens, men det er desværre også lige netop dét, der gør sulfat til en ingrediens, du i en vis grad skal undgå i dine krops- og hårplejeprodukter (mere om det i nedenstående afsnit). Det er bl.a. også sulfat, der får sæben i badet eller tandpastaen til at skumme. De mest almindelige sulfater i sæber er SLS og SLES.

Er sulfater farlige?

Nej, sulfater er i bund og grund ikke farlige, men det er langt fra alle typer af sulfater, der er lige gode for dig. De værste kan resultere i de ovenstående problemer, men det er primært ved overdreven brug af produkter, der indeholder stofferne. Sulfater er derfor ikke decideret farlige, men kan være generende for både hår og hud i længden. Især SLES og SLS sulfater er efterhånden kendte, men du skal helst undgå samtlige skadelige SL-sulfater.

Nogle former for sulfater er dog relativt milde, og de vil derfor ikke være lige så udtørrende – dem kan du udmærket benytte, hvis du kan finde en shampoo, der indeholder de milde varianter. Det er altså i grunden helt op til dig selv, om du vil benytte en sulfatfri shampoo eller ej, men det kan være en fordel at overveje muligheden, hvis du ofte lider af en tør og irriteret hovedbund.

5 gode grunde til at vælge en sulfatfri shampoo

Er du stadig ikke helt sikker på hvorfor du skal vælge en sulfatfri shampoo? I så fald kan du med fordel læse med her, hvor vi giver dig fem gode grunde til at vælge en sulfatfri shampoo – og fortæller, hvorfor det er en ulempe at benytte sæber, der indeholder SLS og SLES sulfater.

  • Sulfat skaber ubalance i håret og hovedbunden
  • Sulfat kan give kløende og tør hovedbund
  • Sulfat slider på håret
  • Sulfat nedbryder farvepigmenterne i håret
  • Sulfat kan være allergifremkaldende

Sulfat skaber ubalance i håret og hovedbunden

Netop fordi sulfat går ind og renser i dybden, så nedbryder og udvasker stoffet også nogle af de naturlige proteiner, der eksisterer i vores hår og hovedbund. Sulfat kan også påvirke hovedbundens produktion af talg, så denne enten får en over- eller underproduktion, hvilket skaber ubalance i hovedbunden.

Sulfat kan give kløende og tør hovedbund

Resultatet af, at ens hovedbund ikke er i balance er, at den bliver irriteret. Dette kan udmærket føre til en fedtet, kløende eller tør hovedbund, da talg / sebum produktionen ikke understøtter huden – og dermed ikke beskytter den. Talg produktionen skal netop være med til at forhindre udtørring og sikre et godt fugtniveau i hovedbunden, men sulfater kan gå ind og skabe en ubalance ved overdreven brug af sæber / produkter indeholdende sulfat.

Sulfat slider på håret

Af samme grund som de to ovenstående pointer, så kan sulfat også være med til at slide på håret. Dette kan resultere i, at håret ser tørt, tyndt og kedeligt ud. I værste fald, hvis ikke man genopretter balancen i hovedbunden og kommer irritation og kløe til livs, kan sulfat slide så voldsomt på håret og hovedbunden, at man begynder at lide af hårtab.

Sulfat nedbryder farvepigmenterne i håret

Hvis du netop er blevet farvet (enten derhjemme eller hos frisøren), så kan det udmærket være, at du skal prøve en sulfatfri shampoo og balsam. Sulfater nedbryder nemlig farvepigmenterne i håret og din nye hårfarve vil derfor hurtigere falme, når du benytter sæber indeholdende sulfat. Så hvis du vil have hårfarven til at holde, skal du holde dig til sulfatfrie produkter.

Sulfat kan være allergifremkaldende

Overdrevet brug af produkter med sulfat kan resultere i en udvikling af allergi. Der er altid risiko for at udvikle allergi, selv når du er voksen, men hvis du justere mængden af f.eks. kemikalieholdige og parfumerede produkter, samt produkter indeholdende sulfat, så kan du mindske risikoen for, at du eller dit barn udvikler allergi.

Sulfatfri shampoo til krøller

Hvis du har naturlige krøller, så kan du med fordel investere i en sulfatfri shampoo. Krøllet hår har nemlig brug for en hel del fugt, hvor SLS og SLES sulfater jo går ind og ‘fjerner’ noget af denne fugt fra din hud og dit hår. En sulfatfri shampoo vil derimod holde på fugten i håret, hvilket vil give dine krøller mere modstandsdygtige, så de f.eks. ikke kruser eller udglattes i løbet af dagen. En sulfatfri shampoo vil heller ikke gå ind og skabe ubalance i din hovedbund ved at fjerne en for stor del af de naturlige olier i hovedbunden (som en shampoo med sulfater gør), og du vil derfor opnå en meget sundere og stærkere hårvækst.

Sulfatfri shampoo er god til farvet hår

Som pointeret tidligere, så er sulfater med til at nedbryde farvepigmenteringen i håret – og derfor er hårfarve og en shampoo med sulfater altså en dårlig blanding. Du kan derfor med fordel investere i en sulfatfri shampoo, hvis du gerne vil have din hårfarve til at holde længere, da en shampoo uden sulfat faktisk kan få farven til at se frisk og pæn ud i længere tid. Derudover vil en sulfatfri shampoo ikke være lige så hård mod dit hår, og efter en kemisk behandling, såsom hårfave, så har dit hår brug for en lille pause fra kemikalier. På den måde giver du din hovedbund og dit hår tid til at komme sig igen – og du risikerer heller ikke, at dit hår bliver helt udtørret.

Sulfatfrie shampooer kan faktisk også hjælpe på andre behandlinger, såsom permanente krøller. Her vil en udskiftning af din shampoo også medføre, at behandlingen holder i længere tid – og så kan du jo vente lidt længere med at tage forbi frisøren igen!

Sulfatfri shampoo til fint og skrøbeligt hår

Det giver lidt sig selv: hvis dit hår er fint, skrøbeligt og skadet, så har det brug for en anden type pleje, der ikke er lige så hård ved det. Af den grund kan du med fordel skifte over til en sulfatfri shampoo, hvis du har fint og skrøbeligt hår – eller bare har en sensitiv hud og hårvækst. En sulfatfri shampoo vil give dit hår mere næring og fugt, hvilket kan være yderst tiltrængt. Samtidig vil en SLES og SLS fri shampoo være mildere mod dit hår og du vil således ikke risikere, at håret bliver hverken tungt, kedeligt eller yderligere skadet efter vask. Du slipper desuden også for at bekymre dig om spaltet og knækket hår, når du skifter shampoo til en mildere udgave.

Hvis dit hår virkelig trænger til pleje, næring og fugt, så kan du altid supplere brugen af en sulfatfri shampoo med en god hårkur et par gange om måneden. På den måde får dit hår yderligere pleje, som måske kan genoprette hårets styrke og modstandskraft. En hårkur kan også være med til at give lidt glans og fylde til håret, så det ikke ser så skrøbeligt ud.

Sulfatfri og silikonefri shampoo

Sulfat er naturligvis ikke det eneste, du burde forsøge at undgå i dine hårplejeprodukter. F.eks. er silikone også værd at undgå, da det lægger sig som en hinde på håret og forhindre sæbens andre egenskaber i at trænge ned i dybden. I så fald får du ikke optimal pleje, fugt eller næring, selvom shampooens opbygning og ingredienser er gode. Hvis du gerne vil investere i en sulfatfri og silikonefri shampoo, kan du med fordel investere i en sættet Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner fra HairLust. Her får du både en god shampoo og balsam, der hjælper med at styrke dit hår indefra. Produkterne består af veganske mikro-proteiner fra bl.a. risekstrakt, økologisk aloe vera og planteekstrakter fra blåbær og mango, der tilsammen forlænger dit hårs livscyklus. Ingredienserne sørger desuden for, at håret ikke udtørrer og virker både plejende, beskyttende og antibakterielt.

Sulfatfri og parabenefri shampoo

Hvis du allerede har en sart hovedbund og hår, så kan det være en fordel for dig også at undgå produkter indeholdende parabener. Disse kan nemlig også virke skadelige i længden for nogle personer. Du kan med fordel overveje at investere i en Kevin Murphy Plumping Wash Shampoo, hvis du er på jagt efter en shampoo, der er fri for sulfater og parabener. Denne shampoo er særligt velegnet til folk med enten fint eller udtyndende hår, da shampooen aktivt går ind og hjælper både hovedbund og hårstrå, hvilket kan resultere i mere fyldigt hår og en hovedbund i balance. Kevin Murphy Plumping Wash indeholder bl.a. nældeekstrakt, silkeproteiner, aloe vera og castorolie, så håret både bliver styrket og tilført optimal næring. Dette resulterer desuden også i, at shampooen kan være med til at mindske for tidligt hårtab.

Emballager fra mærket Kevin Murphy består af 100% genbrugsplast, så du tager altså godt hånd om miljøet lige fra emballagen til shampooen indhold ved at investere i denne variant. Og så beskytter du dit hår yderligere, da du ikke benytter en shampoo med sulfater eller parabener.

Billig parabene- og sulfatfri shampoo

Er du på jagt efter en billig sulfatfri shampoo? Det kan godt være lidt tricky at finde en sulfatfri shampoo, der ikke koster alverden, så du skal være opmærksom på, at en sulfatfri shampoo i de fleste tilfælde koster en del mere end almindelige shampooer. Du får dog et langt pænere og sundere hår for pengene, så shampooerne er højst sandsynligt dét værd. En af de lidt billigere varianter kommer fra mærket Milk_shake. Deres Integrity Nourishing Shampoo kan købes i flere forskellige størrelser, så du kan finde en, der passer til dine behov, og kan ofte købes med gode rabatter. Shampooen kan benyttes af alle hårtyper og er fri for både parabener og sulfater, samt salt. Milk_shake Integrity Nourishing Shampoo er bl.a. beriget med økologisk Muru Muru smør, der har yderst fugtgivende og nærende egenskaber, så dit hår bliver plejet omhyggeligt. Derudover hjælper shampooen med at eliminere krus i håret og efterlader det i stedet blødt og glansfuldt.

Sulfatfri shampoo og conditioner

Hvis du har langt hår, så kan det være en fordel for dig at investere i et sulfatfrit shampoo og balsam sæt. På den måde får du optimal pleje af dit hår og de to produkter kan være med til at supplere hinanden. Sættet Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner fra HairLust, der både er sulfat- og silikonefri, kan være en umådelig god investering (læs mere om produktet i afsnittet ‘sulfatfri og silikonefri shampoo’).

Du kan også investere i et Maria Nila Head & Hair Heal Set, hvor hårplejesættet hjælper dig med at bekæmpe forskellige hovedbundsproblemer, heriblandt skæl og en hovedbund i ubalance. Både shampooen og balsamen fra serien Maria Nila Head & Hair Heal er veganvenlig og produceret uden parabener og sulfater. Derudover er begge varianter anti-inflammatoriske og opbygningen af bl.a. E-vitamin, apigenin og peptider virker stimulerende på hårsækkene. Disse ingredienser sørger for at øge den naturlige hårvækst, samt modvirker hårtab. Produkterne kan benyttes af alle hårtyper og kan købes i flere forskellige størrelser – heriblandt en rejsestørrelse, så du altid kan have sættet med dig.

Vil du gerne have sundt hår?

Selvom udskiftningen af din hårplejeserie til sulfatfrie varianter er et godt valg, så er det desværre ikke nok til at sikre dig et sundt hår. Der er nemlig umådelig mange faktorer, der har en indvirkning på vores hår og hovedbund, og det er derfor vigtigt, at tage godt hånd om begge dele i hverdagen. Hvis du gerne vil have nogen tips til, hvordan du får optimalt og sundt hår, så kan du læse meget mere i vores guide til sundt hår her

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×