Sundt hår – 14 tips til sundt hår + anbefalede produkter! (2022)

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Vores hår bliver udsat for ekstremt mange ting i løbet af en dag, hvilket ofte resulterer i, at det ser slidt, tørt, fedtet eller tyndt ud. De fleste af os vil gerne have både pænt og sundt hår, men hvad skal der egentlig til for at genoprette håret naturlige balance? Og hvordan bibeholder man sundt hår? Disse spørgsmål vil vi besvare i denne guide, så du kan gå herfra med 14 konkrete tips til at genoprette og bibeholde et sundt hår.

14 bedste råd til at få sundt og langt hår

 1. Motionér og spis dig til sundt hår
 2. Vitaminer til sundt hår
 3. Vask ikke håret for ofte for at bibeholde et sundt hår
 4. Bliv klippet regelmæssigt for et sundt hår
 5. Massér din hovedbund for at få stærkt og sundt hår
 6. Shampoo og balsam til sundt hår
 7. Kur til sundt hår
 8. Hårolie til sundt hår
 9. Benyt kun kemikaliefrie produkter i håret
 10. Få fat i en god børste
 11. Undgå bomuldshåndklæde og pas på dit hår når det er vådt
 12. Undgå varme stylingredskaber
 13. Minimér opsætningen af dit hår (især i stramme opsætninger)
 14. Undgå farvning og afblegning af håret

Motionér og spis dig til sundt hår

Dit hår har, ligesom resten af din krop, brug for både vitaminer og mineraler for at have de bedste betingelser for vækst og udvikling. Af den grund er en sund og varieret livsstil og kost en måde at få pænere og sundere hår på. Din krop vil nemlig bedre kunne tage vare på sig selv, når du motionerer, spiser sundt og varieret o.l. – og dermed vil dit hår også blive stærke og mere modstandsdygtigt. Vi kan derfor kun anbefale dig at starte en rutine, hvor du dyrker motion i hverdagen og spiser varieret (og ikke alt for usundt), hvis du gerne vil have sundt hår.

Vitaminer til sundt hår

Det kan dog godt være svært at få samtlige vitaminer og mineraler hver eneste dag i forbindelse med kosten, som beskrevet ovenfor. Derfor kan du udmærket supplere din kost med forskellige kosttilskud. Der findes et hav af forskellige valgmuligheder, mens hvis dit primære mål er at få sundt hår, så kan du med fordel benytte dig af de særlige vitamin-tilskud til håret. Vær dog opmærksom på, at kosttilskud skal supplere og ikke træde i stedet for en varieret kost.

Du kan med fordel investere i Hair Growth Formula Gummies fra HairLust, hvis du har brug for hjælp til at styrke dit hår, så det bliver mere modstandsdygtigt. Vingummierne skal tages dagligt og indeholder bl.a. Biotin, Zink, Folsyre, B5, B6 og B12, som alle hjælper med at vedligeholde og styrke håret indefra og ud. Hair Growth Formula Gummies kan fås med et lavt kalorieindhold og god smag – og er endda veganske.

Hvis du synes det lyder en smule mærkeligt med vingummi-kosttilskud, så kan du også altid investere i Hair Growth Formula Capsules fra HairLust. Pillerne har nogenlunde samme virkning som vingummierne, da de også indeholder en blanding af næringsstoffer, mineraler og vitaminer til dit hår. Hair Growth Formula Capsules består således bl.a. af Biotin, Zink og agerpadderokkeekstrakt, der styrker og vedligeholder håret. Produktet kan benyttes af alle hårtyper og er et både naturligt og vegansk kosttilskud.

Vask ikke håret for ofte for at bibeholde et sundt hår

En af de fejl, som de fleste laver i hverdagen er, at de vasker håret alt for ofte. Flere vasker håret næsten hver dag (hvis ikke flere gange om dagen), men det er noget af det værste, du kan gøre mod dit hår – især hvis du ønsker, at det skal være sundt. Hvis du vasker håret for ofte, så risikerer du at skabe ubalance i hovedbunden. Din hovedbund har nemlig sin egen produktion af talg / sebum, der bl.a. hjælper med at holde din hovedbund ren og i balance, og denne bliver påvirket af for ofte hårvask. Når du vasker håret mere end 2-3 gange om ugen, så kan det have en indvirkning på din hovedbund, så den enten har en under- eller overproduktion af talg. Og det fører til en tør, irriteret eller fedtet hovedbund, hvor håret ikke længere har de bedste betingelser for vækst eller sundhed.

Bliv klippet regelmæssigt for et sundt hår

For at opretholde et sundt hår, er det vigtigt, at du bliver klippet regelmæssigt. Du kan derfor med fordel lægge turen forbi din frisør ca. hver tredje måned. Du behøver ikke at få foretaget den helt store behandling hver gang – en klipning af dine spidser er alt der skal til for at opretholde et sundt hår.

Massér din hovedbund for at få stærkt og sundt hår

Hovedbundsmassage kan være med til at øge blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket aktiverer celledannelsen. Ved at gøre dette regelmæssigt, vil din hovedbund blive stærke og mere modstandsdygtig, hvilket kan hjælpe dig til et sundere, stærkere og flottere hår i længden.

Shampoo og balsam til sundt hår

For at styrke dit hår yderligere, så kan du altid overveje at investere i en ekstra god shampoo og balsam, der går ind og giver håret yderligere næring og pleje. Sættet Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner fra HairLust indeholder f.eks. effektive veganske mikro-proteiner fra bl.a. risekstrakt, hvilket er med til at styrke håret indefra og forlænge hårets livscyklus. Derudover indeholder både shampooen og balsamen planteekstrakter fra blåbær og mango, samt økologisk aloe vera, der tilsammen forhindrer dit hår i at udtørre samtidig med, at det virker plejende, beskyttende og antibakterielt.

Kur til sundt hår

Dit hår har ikke godt af at få en hårkur hver dag, men du kan med fordel benytte en god kur én gang om ugen for at give dit hår yderligere næring og pleje. En Hair Growth & Protection Hair Mask fra HairLust virker netop nærende og fugtgivende på håret, da den indeholder aktive veganske mikro-proteiner og økologiske planteekstrakter fra bl.a. aloe vera, acai og havre. Du får således en hårkur, der styrker dit hår og gør det mere modstandsdygtig, hvilket i sidste ende sikrer dig sundere hår.

Du kan også vælge en L’Oréal Serie Expert B6 + Biotin Inforcer Masque, der er særligt god til skrøbeligt hår. Hårkuren består bl.a. af B6-vitamin og Biotin, der styrker håret og tilfører vitalitet til håret, så det ikke knækker eller blive skadet. Produktet øger hårvæksten og får dit hår til at fremstå kraftigere. Hårkuren sørger naturligvis også for at give god pleje til dit hår, så du får et silkeblødt resultat.

Hårolie til sundt hår

Hårolie kan, ligesom en hårkur, gå ind og give håret en ekstra omgang næring og pleje, som kan være yderst tiltrængt. Det er vigtigt, at du ikke benytter din hårolie hver dag, men med jævne mellemrum. HairLust har udviklet en Hair Strengthening & Protection Hair Oil, der er yderst næringsrig. Produktet består bl.a. af økologisk kokos-, argan- og abrikoskerneolie, der er med til at styrke håret sundhed og fugtbalance. Hårolien fra HairLust kan benyttes i alle hårtyper og er både UV- og varmebeskyttende, så den kan også udmærket benyttes i sommermåneder.

Mærket Australian Bodycare har også udviklet en god olie, der hjælper med at bekæmpe bakterieflora i huden, samt styrker hudens eget forsvar. Olien har desuden en helende effekt på hudområder, der allerede er skadet, som f.eks. en tør hovedbund. Ovenstående egenskaber skyldes, at olien består af Tea Tree Oil, der er kendt for at modvirke bakterier. Produktet er dog ret koncentreret og det skal derfor opblandes med vand før det kan benyttes direkte på huden. Derudover skal du enten smøre den fortyndede olie på det ramte område med en vatpind eller tilføje olien til andre hårprodukter for at mixe deres egenskaber. Du må således ikke bare putte Tea Tree Oil direkte i hele håret, som en hårkur.

Benyt kun kemikaliefrie produkter i håret

Undgå for alt i verden produkter, der indeholder kemikalier – uanset hvor billige de er. Det er ikke godt for dit hår og kan være med til at ødelægge det. Hold dig hellere til produkter med naturlige ingredienser.

Få fat i en god børste

En god børste og god hårbørstning er essentielt for dit hår. Med en dårlig børste får du nemlig ofte redt håret for voldsomt og dermed får du hevet for mange hår ud hver gang. Samtidig kan børsten slide på hovedbunden. En Detangle Wet Brush kan derfor være en optimal investere, da den får bugt med selv genstridige knuder på en skånsom måde. Samtidig kan børsten benyttes i både vådt og tørt hår uden problemer. En Detangle Wet Brush har desuden særlige børstepigge, der giver hovedbunden en blid massage, når du børster håret. Dermed får du stimuleret blodcirkulationen i hovedbunden på en god måde (som beskrevet kan det være med til at sikre stærkere hår). Uanset hvor glad du er for din eksisterende børste, så vil vi alligevel anbefale dig at investere i en Detangle Wet Brush, da den børster håret utrolig effektivt og skånsomt.

Undgå bomuldshåndklæde og pas på dit hår når det er vådt

Du skal passe ekstra godt på dit hår, når det er vådt, da det bliver mere følsomt. Af den grund skal du passe på med at vikle et håndklæde stramt om håret eller børste dit hår direkte efter en hårvask. Du kan med fordel erstatte dit nuværende håndklæde med et Bamboo Turban Hair Towel fra HairLust. Denne turban tørrer nemlig håret mere skånsomt (og hurtigere!), er lavet af miljøvenligt bambus materiale og fungerer både antibakterielt og lugtresistent. Derudover skal du gerne børste dit hår med en Detangle Wet Brush (se ovenstående) for at slide mindst muligt på håret.

Undgå varme stylingredskaber

Varme stylingredskaber er yderst skadelige for dit hår, så hold det gerne til et minimum. Hvis du absolut skal benytte et stylingredskab i hverdagen, så sørg for at benytte det på lav eller middel varme frem for et højt varmeniveau.

Minimér opsætningen af dit hår (især i stramme opsætninger)

Dit hår har bedst af at hænge løst, da elastikker, spænder, hårbånd o.l. også slider på håret. Det værste du kan gøre er at have dit hår sat stramt op hver eneste dag. Hvis du absolut skal have håret væk fra ansigtet, så sæt det hellere op i løse knuder eller hestehaler. Undgå desuden helt elastikker og hårnåle med metallukninger, da det klemmer om dit hår og risikerer at få det til at knække.

Undgå farvning og afblegning af håret

Du skal så vidt muligt undgå farvning og især afblegning af håret. Der sker naturligvis ikke noget ved, at du gør det engang imellem, men hvis det er kutyme hver tredje måned, så må du hellere stoppe, hvis du gerne vil have sundt hår. Hårfarvning og afblegning slider nemlig en del på håret.

Hold dit hår sundt

Det er ikke nok bare at følge ovenstående råd i en periode for så at gå tilbage til sin daglige rutine. Det er vigtigt at implementere de ovenstående aspekter i hverdagen på fast basis for at bibeholde et sundt hår. Du kan derfor med fordel påbegynde en ny daglige rutine, hvor flere af ovenstående punkter indgår, hvis du gerne fortsat vil have sundt hår.

Årsager til hårproblemer

Der kan være mange forskellige årsager til hårproblemer, men spørgsmålet er nærmere, hvordan man kommer dem til livs, hvis man gerne vil have sundt hår?

Har du tyndt hår?

Det er desværre ikke muligt at få decideret tykkere hår, da hårets tykkelse er genetisk bestemt. Til gengæld er der flere tiltag, der kan få dit hår til at se og føles tykkere – samt gøre det mere modstandsdygtigt. Hvis du vil vide mere om, hvordan du får tykkere hår, så kan du med fordel læse vores guide til emnet her,

Tør og kløende hovedbund

En tør og kløende hovedbund er ofte resultatet af, at din hovedbund ikke er i balance. Vi kan dog hjælpe dig med at genoprette balancen, så du kan slippe af med problemet. Hvis du vil læse mere om bekæmpelse af en tør og kløende hovedbund, kan du læse meget mere i vores artikel her..

Fedtet hår

Hvis hovedbunden ikke er i balance, er fedtet hår en helt almindelig bivirkning. Det er netop derfor, at så mange oplever fedtet hår i løbet af deres liv. Det er vigtigt, at man tager hånd om problemet, da det ikke er sikkert, at hovedbunden selv kan genoprette balancen (og slet ikke hvis man selv konsekvent bidrager til problemet med sine daglige rutiner). Du kan læse meget mere om bekæmpning af fedtet hår i vores guide til at slippe af med fedtet hår her

Hårtab

Hvis du kæmper med decideret hårtab, så er det ikke sikkert, at de ovenstående punkter gør helt nok for dig. I så fald skal du overveje at investere i serien Hair Loss fra Australian Bodycare. Den unikke serie består af en shampoo, serum og spray, der hjælper til et sundere hår, så hårtab mindskes. Hair Loss produkterne indeholder Tea Tree Oil, der modvirker bakterier, og Capilia Longa, der modvirker hårtab. Serummet indeholder desuden Biotin, der sikrer et sundere hår, så dit hår bliver mere modstandsdygtigt.

Du kan også med fordel investere i et kosttilskud for at bekæmpe begyndende hårtab. F.eks. er Hair Loss tabletterne fra Australian Bodycare et populært kosttilskud, da de bidrager til vedligeholdelsen af et normalt og sundt hår. Kosttilskuddet kan benyttes af både kvinder og mænd. Det hjælper på problemer som uønsket hårtab, tyndt hår eller hårfældning. Produktet indeholder en række mineraler og vitaminer, der vil tilføre din krop optimale mængder af næringsstoffer. Kosttilskuddet indeholder bl.a. agerpadderokke, der forbedrer hårets vækst og styrke, biotin, zink og kobber, der hjælper med at vedligeholde et normalt hår og bidrager til normal pigmentering, samt capsaicin fra cayennepeber, der hjælper med at fremme hårvækst.

Sundt hår for mænd

Mænd kan lige så vel som kvinder opleve problemer med tyndt hår og hårtab. Heldigvis findes der også produkter, der er udviklet specielt til mænds hår. Disse har ofte en stærkere dosis end midler til kvinder, så de bedst muligt understøtter mænds hårsække og hovedbunde, der ikke er lige så fine som de fleste kvinders.

Hvis du lider af hårtab eller tyndt hår som mand, kan du med fordel investere i Hair Growth Formula Gummies Men fra HairLust. Vingummierne er veganske og indeholder bl.a. Folsyre, Selen, Biotin og Zink, der bidrager til vedligeholdelsen af et normalt hår. Hair Growth Formula Gummies Men er et yderst produktivt middel mod hårtab og tyndt hår til mænd.