Tør hovedbund – Sådan undgår du at få tør hovedbund (Guide til behandling)

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

Frederikke er 24 år gammel, og startede Skønhedsguiden i 2019 med et ønske om at guide og vejlede om makeup, hud- og hårpleje og alt derimellem. Huden kan ikke bare...

Mange lider af en tør hovedbund på et eller andet tidspunkt i deres liv. Hvis du har en tør hovedbund, vil du nok opleve en eller flere af nedenstående symptomer:

Hvad er en tør hovedbund?

 • Kløe eller irritation i hovedbunden
 • Rødme og ømhed i hovedbunden
 • Hvide flager eller hudskaller fra håret vil drysse ned, når du klør i hovedbunden
 • Sprækker og sår i hovedbunden
 • Hårtab

Tør hovedbund eller skæl?

Der er desværre mange, som forveksler skæl og en tør hovedbund med hinanden. De to er dog hver deres ting og kræver forskellig behandling. Hvis du lider af tør hovedbund, kan der udmærket drysse tørre hudflager ned fra din hovedbund, men disse vil normalt være næsten helt hvide. Hvis du i stedet lider af skæl, så vil disse være mere gullige i farven og fedtede at røre ved.

Hvordan behandles skæl?

Hvis du lider af skæl (og altså ikke en tør hovedbund), så kan du vælge mellem to typer af ‘behandlinger’. Du kan vælge at benytte dig af en decideret skælshampoo, der hjælper med at nedsætte mængden af pityrosporum ovale i din hovedbund. Dette er nemlig en af de mest almindelige grunde til at folk får skæl. Du kan også vælge at forsøge dig med hovedbundsmassage, da det (ligesom med babyer) øger blodcirkulationen og dermed aktiverer bedre for celledannelsen i hovedbunden. Hvis du virkelig er hårdt ramt, så kan du naturligvis sagtens forsøge dig med en kombination af de to metoder.

Hvad er årsagen til tør hovedbund?

Der er naturligvis et hav af forskellige årsager til, at man får en tør hovedbund. Det skifter meget fra person til person, hvad problemet skyldes, men de mest almindelige årsager er:

 • Dehydrering af huden, da man ikke får drukket nok væske i løbet af dagen
 • Dårlig kost eller livsstil, så kroppen ikke får nok vitaminer og mineraler
 • Underproduktion af talg (sebum) i hovedbunden kan resultere i tør hud
 • Vejrets påvirkning – hovedbunden kan, ligesom f.eks. ens hænder, blive påvirket af skiftende temperaturer og luftfugtighed, da den skal vænne sig til de ændrede forhold
 • Benyttelse af dårlige produkter, der irriterer din hud

Hvad kan påvirke den naturlige balance i hovedbunden?

Alle de ovenstående punkter kan være med til at forstyrre din naturlige balance i din hovedbund. Af den grund er du nødt til at tage dine forbehold, hvis du gerne vil undgå en tør hovedbund. F.eks. skal du sørge for at drikke nok i løbet af dagen hver eneste dag, samt spise varieret, så du optager nok mineraler og vitaminer. Derudover skal du undgå at benytte hårprodukter fyldt med kemikalier o.l., da det kan irritere din hovedbund. Hvis du lider af f.eks. sart hud, allergi eller psoriasis, så kan du med fordel primært gå efter produkter specielt udviklet til sensitive skin.

Der et par årsager til en tør hovedbund, som du ikke helt har nogen stor indflydelse på: en underproduktion af talg og vejret. Hvis du har en underproduktion af talg i din hovedbund, så kan du med fordel forsøge at massere din hovedbund hver dag, så du får gang i blodcirkulationen i hovedbunden. Forhåbentlig kan det hjælpe til en mere stabil produktion af talg. Hvis vejrforhold er skyld i den hovedbunds tørhed, så skal du primært sørge for at den har de bedste betingelser for at trives ved f.eks. at tilføre nok pleje og fugt til din hovedbund.

Behandling af tør hovedbund

Der er flere forskellige behandlinger, som du med fordel kan benytte dig af, hvis du lider af tør hovedbund. Her kan du læse lidt om de forskellige typer af behandlinger:

 • Benyt en god shampoo til tør hovedbund for at give optimal fugt i badet
 • Kokosolie kan hjælpe mod en tør hovedbund
 • Benyt en tør hovedbund kur for at tilføre ekstra fugt til din hovedbund
 • Prøv produkter med Tea Tree Oil
 • Forsøg dig frem med forskellige gel, olier og cremer mod tør hovedbund

God shampoo til tør hovedbund

Brugen af den rigtige shampoo kan betyde en hel del for din hovedbunds tørhed. Nogen gange kan shampooen faktisk være en medvirkende faktor til en tør hovedbund, hvis ikke du benytter et ordentligt produkt uden for mange tilsætningsstoffer. Shampooen er bl.a. med til at vaske din hovedbund i dybden og give den nødvendig fugt.

En god shampoo til de fleste tørre hovedbunde er Hair Clean Shampoo fra mærket Australian Bodycare. Produktet er nemlig hård mod snavs og bakterier, men mild mod både hår og hovedbund. Shampooen sørger for at pleje og styrke håret indefra, så du kan forebygge dine hovedbundsproblemer. Hair Clean Shampoo indeholder bl.a. Tea Tree Oil og vandopløselig kokosolie, så du får altså en shampoo med gode og naturlige ingredienser.

Kokosolie mod tør hovedbund = hjemmelavet kur mod tør hovedbund

Kokosolie er en fremragende ingrediens, når det kommer til forebyggelse af tør hovedbund. Hvis du undersøger markedet en smule, vil du således opdage, at man hårkure mod tør hud faktisk indeholder kokosolie. Det giver dig desuden også god mulighed for at lave din egen kur mod en tør hovedbund, da du udmærket kan købe forskellige varianter af kokosolie på nettet. F.eks. kan du vælge en Cocosa extra jomfru kokosolie som base for din næste hårkur. Produktet er nemlig 100% økologisk og du er dermed sikret en naturlig hårkur, der på ingen måde kan skade dit hår.

Tør hovedbund kur

Det kan være et stort projekt at lave din egen hårkur og derfor er det helt ok at springe over hvor gærdet er lavest og købe din hovedbundskur fra en online forhandler i stedet. Der findes et hav af forskellige hovedbundskure til at mindske tør hud i hovedbunden, så der er rig mulighed for, at du kan finde en med lige præcis de ingredienser, som du foretrækker.

Vi vil dog gerne slå et slag for en Hair & Scalp Detox Scrub, hvis du er helt på bar bund om, hvor du skal begynde at lede efter din kur mod tør hovedbund. Scruben renser nemlig godt i dybden og så er den både økologisk, vegansk, siliko-, sulfat-, ftalater- og parabenefri. Så bliver det vist ikke bedre! Produktets blanding af økologisk blåbær- og acaiekstakt, aloe vera, grøn mynte og havrekernemel sørger for at give din hovedbund god fugt og næring samtidig med, at den fungerer antibakterielt og eksfolierende. En Hair & Scalp Detox Scrub hjælper dig altså kort sagt med at opretholde en god balance i den hovedbund, hvilket er nødvendigt for at mindske sandsynligheden for en tør hovedbund.

Du kan også med fordel investere i en Scalp Cure Serum fra mærket Australian Bodycare, hvis du døjer med skæl eller en tør og irriteret hovedbund. Dette produkt er nemlig en yderst effektiv og plejende hovedbundskur, der har en antiseptisk virkning. Det betyder kort sagt, at kuren hjælper med at gendanne og opretholde en naturlig bakterieflora i hovedbunden. Du vil hurtigt opleve, hvordan dit hår og din hovedbund trives bedre, når miljøet er i balance. 

Hårkuren består bl.a. af Tea Tree Oil, mælkesyreestere, glycerin og macadamiaolie. Alt i alt bliver irritationen altså behandlet i dybden, mens håret og hovedbunden stadig bliver plejet og får tilført en optimal mængde fugt. Australian Bodycare Scalp Cure Serum er desuden fri for parabener og silikone, samt produceret uden brugen af animalske ingredienser, hvilket gør produktet vegansk. Du kan benytte denne hårkur til alt fra en irriteret og tør hovedbund til psoriasis, skæleksem, bumser o.l. Der findes næsten ikke dét problem, som denne kur ikke kan hjælpe med.

Tea Tree Oil

Vi har allerede været lidt inde på fordelen ved Tea Tree Oil i afsnittet om en god shampoo til problemet med en tør hovedbund, men du kan naturligvis også benytte dig af et lidt mere koncentreret produkt af ren Tea Tree Oil. Olien hjælper med at bekæmpe bakterieflora i huden og styrker huden eget forsvar, samt har en helende effekt på hudområder, der allerede er skadet, som f.eks. en tør hovedbund.

Du kan med fordel benytte dig af Australian Bodycares Tea Tree Oil produkt, men vær gerne opmærksom på, at deres olie er ret koncentreret og derfor skal opblandes med vand før den må bruges direkte på huden. Du kan med fordel benytte dig af en vatpind for at ramme det tørre område bedst mulig eller tilføje lidt af olien til andre hårprodukter for at mixe deres egenskaber.

Gel, olier og cremer mod tør hovedbund

Du må næsten allerede have opdaget, at der findes et hav af forskellige produkter til at mindske og forebygge problemet med en tør hovedbund. Hvis du ikke har været helt solgt på nogle af de ovenstående produkter, så kan overveje at investere i en Læsø SaltCare Gel. Gelen består af naturlige mineraler, jod og 77% restlage fra Læsøs saltsydning. Dette gør gelen ekstremt effektiv over for tør hud, bl.a. også i hovedbunden. Du kan med fordel smøre lidt gel ind på det ramte område om aften og lade det virke natten over for optimal virkning. En Læsø SaltCare Gel skal nok få bugt med den tørre hovedbund og hjælpe dig til at undgå problemet i fremtiden.

Er du derimod stadig mest lokket af brugen af olie, men synes, at både kokosolie og Tea Tree Oil ikke helt passer til dig, så kan du overveje en Ecooking Multi Oil parfumefri. Produktet består af 100% økologiske olier fra henholdsvis sesam og jojoba, og så er olien helt fri for parfume, hvilket gør den ideel til brug af både voksne og børn i alle aldre. Lige netop dette produkt er faktisk multifunktionelt, da det både kan hjælpe med at mindske tørheden i hovedbunden og benyttes i hårets spidser for at give håret mere glans. Du kan med fordel sove med olien i hovedbunden om natten, så den får lov til at virke uforstyrret.

Lider du af eksem eller psoriasis i hovedbunden, så kan det være, at du skal benytte dig af lidt andre midler end de ovenstående. Rådfør dig gerne med din læge før du tager det endelige valg, da de har en god indsigt i de forskellige valgmuligheder. Hvis der er lang ventetid hos din læge eller han / hun ikke har nogen forslag, så vil vi gerne slå et slag for en Softex Plus. Produktet skal gnides ind i hårbunden om aftenen (primært på det ramte område) og vaskes ud om morgenen dagen efter. Det burde mindske den irritation du oplever ved en tør hovedbund.

Har du tør og kløende hovedbund?

Hvis du oplever tør og kløende hovedbund, så kan du med fordel følge de retningslinjer, som vi har beskrevet ovenfor. Det er, som skrevet, ikke sikkert, at alle produkter eller metoder fungerer lige godt for alle og du er derfor nødt til at prøve dig en smule frem for at finde den helt rigtige løsning for dig.

Du kan dog med fordel, i kombination med brugen af en creme, gel, olie eller en shampo mod skæl og tør hovedbund, tænke lidt over dit væskeindtag og din kost for at se, om din tørre hovedbund måske skyldes en af disse parametre. Derudover skal du sørge for at smide alle de hårprodukter, der irriterer din hud ud – især dem der indeholder kemikalier. Du har ikke godt af den slags kemikalier og det har din hud i den grad heller ikke.

Udover ovenstående, så er det vigtigste du kan gøre at sørge for, at din hovedbund får nok fugt og pleje samtidig med, at du forsøger at øge blodcirkulationen for at få gang i talgproduktionen i din hovedbund. På den måde kan du måske komme problemet helt til livs, da talget i så fald selv opretholder en god fugtbalance i hovedbunden frem for at tørre helt ud.

Kløende hovedbund

Hvis du oplever en meget kløende hovedbund uden at have decideret tør hovedbund, så kan du stadig følgende flere af ovenstående råd. Dog kan du også læse meget mere om bekæmpelsen af en kløende hovedbund i vores artikel om lige netop dét emne. Du finder artiklen her.

Fedtet hår

Hvis du har meget fedtet hår (måske i kombination med en tør hovedbund), skal du så vidt muligt benytte dig af produkter, der mindsker overproduktionen af sebum / talg, hvis det er problemet, og giver optimal pleje til dit fedtede hår. Det kan du læse meget mere om i vores guide til, hvordan du undgår fedtet hår.

Tør hovedbund hos baby

Det er langt fra kun voksne, der bliver ramt af en tør hovedbund. Dit barn kan sagtens risikere at få en tør hovedbund – og da især, mens de er helt små. Babyer har nemlig en tendens til at lide af en tør hovedbund, men heldigvis kan du sagtens gøre noget for at undgå, at det udvikler sig yderligere. Du kan f.eks. med fordel massere dit barns hovedbund, så blodcirkulationen sættes i gang eller benytte dig af en god børneshampoo eller børnevenlig olie / creme, der plejer og fugter hovedbunden.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×