Sådan vælger du den bedste toningsfarve
Mange har gennem tiderne stået foran spejlet med et mislykket resultat efter en omgang hjemmefarvning. Selvom semi permanente hårfarver skylles gradvist ud efter et par måneder, er det stadig irriterende at stå med et fejlslået resultat. En af de hyppigste årsager til en skuffende hjemmefarvning er, at du regner med at få den samme farve som billedet på pakken. Sådan en skuffende omgang skal du naturligvis undgå, så derfor er der lige et par ting du må have styr på først. Vi gennemgår i det følgende nogle af de vigtigste overvejelser du bør gøre dig før du begiver dig ud på toningsfarve-eventyret, så du undgår uforudsete farver og mærkelige nuancer.
Hvordan toningsfarve virker
Toningsfarver fås, ligesom skyllefarver og permanente hårfarver, i mange forskellige nuancer. Der er grænser for, hvor mange toner du kan ændre din hårfarve – populært sagt kan man sige, at du kan ændre farven i dit hår en enkelt tonehøjde (til en tone mørkere). Netop fordi toningsfarver ikke er permanente, er de oftest også mildere, og mange af dem fås uden ammoniak og uønsket kemi. En toningsfarve kan give et flot fornyet farveboost til din naturlige hårfarve, og den kan opfriske farven i allerede farvet hår. Bruger du en toner i helt samme farve som din egen hårfarve, kan du få super flot intensitet og dybde.
Hvad en toningsfarve ikke kan
Du kan ikke lysne håret med en toningsfarve. Ønsker du lysere toner og farver, er det nødvendigt med en afblegning først.
Ved en afblegning trækker du farvepigmenter ud af håret. Der lysnes trinvist (alt afhængigt af den oprindelige hårfarve) over i rødlige, orange og gule farver. Det er en kompleks process, som for et ordentligt og sikkert resultat, altså kræver en uddannet frisør. Når du køber en færdigpakke med afblegning er blandingen allerede lavet. Det betyder i praksis, at du ikke kan regne med, hvordan resultatet bliver, eller hvordan og hvor meget det slider på dine hårstrå. Vi vil med andre ord, på ingen måde anbefale dig at afblege håret selv – heller ikke selvom du bare vil have et par lyse striber håret.
Toningsfarve og skyllefarve – hvad er forskellen?
Toningsfarver og skyllefarver er begge ikke-permanente hårfarver, som minder ret meget om hinanden; de skylles langsomt ud af håret efter nogle hårvaske. Derudover giver de ingen udgroning som permanent hårfarve gør. Det er dog stadig et par forskelle som du bør være opmærksom på.
Toningsfarve
En vigtig forskel på en tonings- og en skyllefarve er, at du med en toningsfarve, ikke altid kan være sikker på, at du får din oprindelige hårfarve tilbage – heller ikke selvom du vasker håret gentagne gange over en længere periode. Derudover holder en toningsfarve til en del flere hårvaske end en skyllefarve gør. Du kan som udgangspunkt regne med, at en toningsfarve holder i op til et par måneder. Vær dog opmærksom på, at farven gradvist falmer og ændres efterhånden som du vasker håret. Det er derfor nødvendigt at du toner/farver hår regelmæssigt, hvis du vil opretholde resultatet. Til gengæld efterlader en toningsfarve ingen farverester i håret, så det er relativt nemt at skifte til en anden farveteknik. Derudover er toningsfarver idéelle til at dække grå hår med, så længe der er tale om enkelte hår her og der, og ikke en helt hvid hårpragt. Har du begyndende grå hår vil en toningsfarve være oplagt at bruge.
Skyllefarve
Som betegnelsen indikerer, kan en skyllefarve skylles ud – og ja, den kan skylles helt ud.
Hvor en toningsfarve lægger sig under hårstrået, lægger en skyllefarve sig i stedet uden på hårstrået. Det er så godt som 100% sikkert, at en skyllefarve over tid vil forsvinde helt, og at håret således vil vende tilbage til sin oprindelige hårfarve. Det betyder også, at en skyllefarve ikke som sådan kan ændre farven i dit hår. Det skal dog nævnes, at hvis du gentagne gange bruger en skyllefarve – for eksempel en rød farve – kan den godt gå hen at ændre tonen i dit hår. En skyllefarve er perfekt, hvis det er første gang du farver hår og ikke er helt sikker på, om du kan lide farven, eller hvis du ønsker at komme af med et farveskær i håret. Ligeledes vil en skyllefarve være oplagt at bruge, hvis du skal have piftet lokkerne op til en særlig begivenhed.
Demi permanent farve
Næst efter semi permanente farver og lige før de helt permanente, har vi de demi permanente. En demi permanent farve trænger ind i det øverste lag af hårstrået, men vil stadig ændres og falme – typisk efter omkring 25 hårvaske. Demi permanente farver fås ligesom andre hårfarver, også i mange forskellige nuancer. Den Goldwell Colorance Blue Black toningsfarve som vi har med i denne artikel, er demi permanent.
Vælg en toningsfarve der passer til din hud
Du bestemmer selvfølgelig selv, hvilken farve du vil tone håret med, men skal det se naturligt ud, ja så skal du bruge en farve, der passer til din hudtone.
Først skal du finde ud af om din hudtone er kold eller varm. Fornemmer du et gulligt skær, så kan din hudtone betegnes som varm. Er det mere en lyserød eller rosa undertone, kan din hudtone betegnes som kold. Folk med almindelig lys-, oliven- og mørk hud hører typisk under de varme hudtoner, mens de med meget lys hud (for eksempel folk med rødt hår) hører under de kolde.
Farver der vil gøre sig godt til varme hudtoner
- Lysbrun
- Gyldenbrun
- Mørkbrun
- Sort
- Blåsort
Farver der vil gøre sig godt til kolde hudtoner
- Lysblond
- Mellemblond
- Rød
- Gyldenblond
- Platinblond
- Lysbrun (hvis meget lys)
Vælg en toningsfarve der ligger tæt på din naturlige hårfarve
Når vi anbefaler dig at bruge en toningsfarve, der ligger tæt på din naturlige hårfarve, er det med henblik på, hvordan den generelle toneskala/tonehøjde fungerer. Denne toneskala går fra 1 – 10, hvor farven sort er 1 og ekstremt lysblond er 10; jo højere tone, jo lysere hår.
En grundregel er, at du aldrig bør afvige mere end 3 farvetoner fra din naturlige hårfarve. Generelt kan man sige, at en toningsfarve kan ændre 1 – 2 tonehøjder med flotte resultater. Ønsker du at ændre mere end 3, er det en permanent farve du skal bruge.
Toneskala
1 = sort
2 = brunsort
3 = mørkbrun
4 = Brun
5 = Lysbrun
6 = Mørkblond
7 = Blond
8 = Lysblond
9 = Ekstra lysblond
10 = Super lysblond
Ind imellem vil du støde på en toneskala, der går helt op til 12. Det vil være, hvis der er tale om ultrablonde farvenuancer som for eksempel platinblond.
Afblegning og toningsfarver
Har du afbleget hår eller lyse striber vil vi som udgangspunkt ikke anbefale dig at bruge hverken toningsfarve eller permanent hårfarve på egen hånd. Skulle du alligevel driste dig til at gøre det, skal du vide at det endelige resultat kan blive noget svingende. Det kan være meget svært at afgøre, hvordan en afblegning virker; hvor meget farve der er trukket ud af håret, og hvordan dette har indflydelse på farven, der kommes i efterfølgende. Rådfør dig altid med en uddannet frisør, hvis du har afbleget hår og gerne vil have en ny farve. Og vil du have lysnet håret, bør du ligeledes gå til frisøren i stedet for at gøre det selv.
Fordele ved at tone håret
Der er skam flere fordele ved at bruge en toningsfarve i håret, og her er nogle af dem:
- Toningsfarver er nemme at bruge; de kræver ingen indviklede instrukser, og pakkerne med toningsfarver indeholder stort set altid alt, hvad du skal bruge
- Toningsfarver er geniale til at give fornyet farve og glans til falmet og/eller leverpostejsfarvet hår, ligesom de kan fjerne skær og uønskede toner i lysere hårfarver
- Toningsfarver giver ingen udgroning eller efterlader farverester som permanent farve gør
- Toningsfarver gør det nemt skifte farveteknik hvis du skulle få lyst til pludselig at prøve noget nyt
Foretag altid en allergitest inden du farver dit hår
Du bør altid – og vi understreger: ALTID – foretage en allergitest inden du bruger en toningsfarve. Dette gør du ved at klemme en lille smule hårfarve ud (eventuelt på en vatpind) og påføre det direkte på huden bag ørene og/eller i din albuebøjning. Herefter skal du vente 48 timer. Opstår der ingen allergisk reaktion kan du gå i gang med at farve håret.
Her er det vigtigt at nævne, at allergiske reaktioner sagtens kan opstå senere hen, selvom du tidligere har brugt hår- og toningsfarver uden hudreaktioner.
Før du går i gang med toningsfarven
Har du fået farvet hår mange gange før, eller er dit hår helt 100% naturligt? Er dit hår tykt, krøllet og kraftigt eller fint og tyndt? Der er flere ting, som spiller ind i forhold til det resultat du kan opnå med en toningsfarve. Det er derfor vigtigt, at du gør dig nogle tanker om din hårtype, samt hvilken tilstand dit hår er i, inden du begiver dig ud i en semi permanent farvning.
Sådan bruger du toningsfarve – en guide
Når du køber et hårfarvningsprodukt som et sæt, vil der som regel altid være alt, hvad du skal bruge. Ligeledes vil der medfølge en udførlig anvisning, så du er godt klædt på til at gå i gang. Vælger du derimod at købe i separate dele, skal du sørge for at have følgende:
- Farvecreme
- Farvevæske (fremkaldervæske)
- Blandingsflaske – man kommer som regel farvecremen i flasken med fremkaldervæske og ryster denne
- Påføringstud/spids til at skrue på blandingsflasken
- Pensel
- Plastikhandsker
- Håndklæde eller viskestykke
- Brugsanvisning til den farve du har købt
Forberedelse
Det er forskelligt, hvordan en bestemt toningsfarve skal anvendes – nogle skal påføres i tørt hår, andre i vådt hår. Hvis du bruger toningsfarve i nyvasket hår, anbefaler vi at du skipper at bruge balsam. Da balsam lægger en beskyttende hinde på hårstrået, vil toningsfarven have svært ved at virke optimalt. Derudover vil en pakke med toningsfarve (og hårfarver mere generelt) altid indeholde en plejende balsamkur som du skal afslutte farvningen med. En anden gylden regel er, at du skal sørge for ikke at have rester af hårprodukter siddende, da de ligesom balsam, kan gøre det svært for toningsfarven at virke ordentligt.
Fremgangsmåde – sådan gør du
- Find et slidt/gammelt håndklæde frem som du kan bruge mens du er i gang – toningsfarve er stadig en farve som kan misfarve overflader, så sørg for at have noget at tørre disse af med
- Skal din toningsfarve påføres i vådt hår; skyl håret, kram det tørt og sæt et håndklæde om håret – lad det sidde i nogle minutter så det kan suge overskydende vand
- Ligesom når du bruger et krøllejern, får du det bedste resultat, hvis du inddeler håret i sektioner. Red håret godt igennem og start med en midterskilning. På hver side af denne kan du inddele i yderligere 3 eller 4 mindre sektioner
- Bland farvecreme og væske som anvist og gør flasken klar til påføring – der medfølger en påføringstud/spids som du skal skrue på
- Gør ligesom frisøren og start i nakken. Bevæg dig fremad og fordel farven i hele håret. Sørg for at afslutte med sektionerne tættest på dit ansigt. Undgå at komme for meget farve i hovedbunden
- Når du er færdig skal du lade farven trække i den anviste tid – sørg for at overholde denne og lad den aldrig sidde i længere tid end vejledningen siger
- Skyl toningsfarven ud – undgå at bruge shampoo! Skyl grundigt og afslut med den medfølgende balsamkur. Lad håret lufttørre
Hvordan du får din toningsfarve til at holde længere
Som med alle andre former for hårbehandlinger, vil din generelle hårpleje have indflydelse på holdbarheden af din toningsfarve. Her får du 6 gode råd til, hvordan du får fuldt udbytte af din nye hårfarve:
- Brug shampoo, balsam og andre plejende produkter til farvet hår
- Undgå klorvand – brug badehætte hvis du skal en tur i svømmehallen
- Undgå direkte sollys i længere tid ad gangen – anskaf dig et hårplejeprodukt med UV beskyttelse
- Minimér brugen af stylingredskaber – varme er hårfarvens værste fjende
- Undgå hyppig hårvask – det giver sig selv at jo færre hårvaske, jo længere en holdbarhed
- Undgå at bade i meget varmt vand
Toningsfarver og allergifremkaldende stoffer
Stort set alle farver til håret, hvad enten permanente eller semi permanente, indeholder potentielt allergifremkaldende stoffer. Selvom mange producenter formår at lave deres toningsfarver så milde og uskadelige som muligt, så er der altså stadig en risiko for, at du får en allergisk reaktion. Det potentielt allergifremkaldende stof vi her taler om, hedder PPD – Paraphenylenediamine. PPD findes både i produkter til hjemmefarvning, såvel som dem, der bruges på frisørsaloner. Derudover findes stoffet også mange gange i ikke-permanente tatoveringer, kosmetik og makeup i mørke farver, og ind imellem også i tekstilfarver.
Hvornår bør du undgå at farve hår med en toningsfarve
Typer med sart og sensitiv hud bør altid holde sig fra hårfarver, og det er både de permanente, semi- og demi permanente. Har du skrøbeligt eller tørt hår, bør du ligeledes undgå at farve håret. Det samme gælder, hvis du dit hår har været udsat for farvninger gentagne gange. Er du tvivl, vil vi igen her vil vi anbefale dig at smutte en tur forbi frisøren, så du kan få den rette vejledning.
FAQ
Hvilken er den bedste toningsfarve?
Den bedste toningsfarve i vores test er L’Oréals #535 Chocolate Crémegloss farve! Denne semi permanente hårfarve indeholder både pleje og toningeffekt i allerhøjeste kvalitet, og så giver den glans og fylde som du aldrig har set det før!
Hvor lang tid holder en toningsfarve?
Du kan som udgangspunkt regne med, at en toningsfarve vil holde i alt mellem 4 - 8 uger. Derudover vil holdbarheden afhænge af din generelle hårpleje, herunder hvor ofte du vasker håret, samt hvilke produkter du bruger.