Tungeskraber test 2022 – Få ren tunge og bekæmp dårlig ånde med disse 3 tungeskrabere

1
Cosmoveda Tungeskraber

Derfor skal du vælge Cosmoveda Tungeskraber Med fokus på ayurveda og livsstilen bag denne holistiske tilgang, har Cosmoveda udviklet en super effektiv tungeskraber, der fjerner hvid belægning bedre end de fleste andre tungeskrabere. Denne tungeskraber har en åben u-form, så du nemt får hele tungens bredde med når du skraber. Den kræver muligvis lidt øvelse for førstegangsbrugere, men til gengæld den en af de mest effektive skrabere du kan ønske dig. Derudover fungerer den som…

Tjek prisen →
TESTVINDER
 Billigste prisForhandler 
Cosmoveda Tungeskraber 56,95 kr. Mecindo.dk
TePe Good Tongue Cleaner 16,80 kr. Helsebixen
Foreo Issa Tongue Cleaner Lavender

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

I vores jagt på den bedste tungeskraber, kigger vi i denne test nærmere på 3 af de mest populære tungeskrabere, der er på markedet lige nu. Vi kigger på faktorer som udformning, materiale og brugervenlighed, og vi opstiller fordele og ulemper ved dem hver især.

Renser du tungen med din tandbørste når du børster tænder, fordi der tit er sådan en hvid eller gullig belægning på den? Det kan også være, at du kæmper lidt med dårlig ånde på alle tider af døgnet – eller begge dele?
I modsætning til mange andre lande, er tungerensning ikke som sådan ‘en ting’ her i Danmark. Men der er mange gode grunde til at skrabe tungen dagligt, og vi fortæller dig alt om det i denne artikel. Vi går i detaljer med 3 forskellige tungeskrabere, og vi runder af med en købsguide, så du har noget konkret at forholde dig til inden du vælger din næste tungeskraber.

Cosmoveda Tungeskraber – Bedst i test

Cosmoveda Tungeskraber

Derfor skal du vælge Cosmoveda Tungeskraber

Med fokus på ayurveda og livsstilen bag denne holistiske tilgang, har Cosmoveda udviklet en super effektiv tungeskraber, der fjerner hvid belægning bedre end de fleste andre tungeskrabere. Denne tungeskraber har en åben u-form, så du nemt får hele tungens bredde med når du skraber. Den kræver muligvis lidt øvelse for førstegangsbrugere, men til gengæld den en af de mest effektive skrabere du kan ønske dig. Derudover fungerer den som så meget andet rustfrit stål; sørger du for at vedligeholde den godt, kan du skrabe tungen med den igen og igen!

Det vi liker:
  • Tungeskraber i rustfrit stål – fjerner bakterier som ingen anden
  • Giver en meget grundig rengøring – bekæmper effektivt dårlig ånde forårsaget af affaldsstoffer på tungen
  • Nemmere at rengøre ordentligt i forhold til tungeskrabere i plastik
  • Fås også i kobber
Det vi ikke liker:
  • Den kræver lidt mere præcision – du skal bruge begge hænder
  • Bør kun anvendes af voksne

TePe Good Tongue Cleaner

Derfor skal du vælge

Med denne TePe tungeskraber kan du rengøre din tunge uden at få opkast-fornemmelser! Du kan nemlig komme helt bagerst på den del af tungen, som er nærmest mandlerne – der hvor bakterierne sidder godt gemt. Det er en god og solid tungeskraber, der effektivt reducerer dårlig ånde forårsaget af affaldsstoffer på tungen, og som er smal nok til at den også kan bruges hos større børn. Dens form gør den desuden ekstra brugervenlig og dermed også oplagt til dig, som skal skrabe tungen for første gang. Netop fordi denne tungeskraber er udstyret med 3 blade, er det kun nødvendigt med et enkelt skrab for at rengøre tungen. Derudover er den nænsom i sit skrab og vil ikke være hård mod tungen som tungeskrabere i metal kan være.

Det vi liker:
  • Udformet så den passer til den naturlige form på tungen
  • Er udstyret med 3 skrabere/blade – fjerner bakterier og belægning på tungen med tredobbelt effekt
  • Kan rengøres i opvaskemaskinen
  • Er fremstillet i bioplast fra sukkerør – du kan skrabe tungen med omtanke for miljøet
Det vi ikke liker:
  • Nok får du tredobbelt rengøring i ét skrab men det kræver at du lige ‘får taget’ på det først

Foreo Issa Tongue Cleaner Lavender – Bedste premium

Foreo Issa Tongue Cleaner Lavender

Derfor skal du vælge Foreo Issa Tongue Cleaner Lavender

Foreo leverer her en tungeskraber, der klart vinder på parametre som udseende, design og ergonomi. Det er en utroligt blød og skånsom tungeskraber, der nemt fjerner madrester og bakterier. Fordi den er så blød gør det ikke noget, hvis du kommer til at trykke lidt for hårdt med den – den giver dig nemlig ikke øm tunge. Det er en god tungeskraber, der fungerer fint manuelt, og som vil være god til at rengøre tungen for lettere belægninger. Den gør sig godt til den daglige mundhygiejne hos store som små, og så er den kompatibel med alle Foreo Issas elektriske enheder.

Det vi liker:
  • Fremstillet i ikke-porøs silikone – hygiejnisk og sikker
  • Kan bruges som påsætningsdel på Foreo ISSA elektriske tandbørste-enhed
  • Formet så den føles behagelig på tungen
Det vi ikke liker:
  • Den kan kræve lidt mere tilvænning end en klassisk tungeskraber
  • Selvom den snildt kan bruges uden at skulle sættes på en elektrisk Foreo ISSA enhed, fungerer den nu bedst i kombination med sådan en
  • Hvor andre tungeskrabere er flade, er denne en smule høj og kan være svær at bruge helt bagerst på tungen

Sådan vælger du den bedste tungeskraber

Tungeskrabere fremstilles typisk i 4 forskellige materialer; rustfrit stål, silikone, plastik, og kobber. Nogle mener, at tungeskrabere i metal fjerner madrester, bakterier og den hvide belægning (herunder plak) mere effektivt en tungeskrabere i plastik eller silikone gør. Til gengæld kan disse også være noget hårdere for tungen, hvis du ikke er påpasselig med at skrabe korrekt. Tungeskrabere i silikone eller plastik er mildere, og for mange også nemmere at anvende. Og er de i god kvalitet, mener vi ikke, at de er ringere end tungeskrabere i metaller som stål og kobber – deres levetid er bare kortere.

Det er i øvrigt vigtigt at nævne, at går du efter en tungeskraber i kobber, skal den være fremstillet i 100% kobber, og ikke bare have en kobberbelægning. Kobber har desuden naturlige antibakterielle egenskaber, og er derfor meget hygiejnisk.

Tungeskrabere er generelt ret billige, og kvalitet og effektivitet afspejles ikke i prisen – du kan få en god tungeskraber for en slik!

Derfor skal du rense din tunge

Fordi madrester, plak og bakterier kan ophobe sig på tungen over tid, vil rensning af tungen altid bidrage til en bedre mundhygiejne. Bakterier og affaldsstoffer kan nemlig have negative konsekvenser for det generelle miljø i munden. En tungeskraber kan fjerne disse ophobninger af bakterier og har følgende fordele:

  • Reducerer dårlig ånde – en tungeskraber kan ikke erstatte tandbørsten, men når det gælder om at fjerne de bakterier, der forårsager dårlig ånde, så er en tungeskraber ofte noget mere effektiv
  • Fjerner belægninger på tungen – madrester og bakterier lægger sig på tungen som en hvid overflade af bitte små knopper. Et 2005 studie har vist, at brug af en tungeskraber to gange dagligt i en uge, reducerer de mundbakterier, som er skyld i både dårlig ånde og plakbelægning på tænderne
  • Forbedrer smagssansen – Brugen af tungeskraber vil gøre dine smagsløg skarpere!
  • Forbedrer den overordnede mundhygiejne – når du renser tungen for bakterier, nedsættes også risikoen for alskens infektioner og sygdomstilstande i munden

Sådan holder du en god mundhygiejne

Har du tit dårlig ånde og en let hvid belægning på tungen? Det kan du (blandt andet) komme til livs ved at sørge for at holde en god mundhygiejne. Derudover bør du sørge for at drikke vand i løbet af dagen og ikke gå flere timer uden mad eller en snack. På den måde får du øget spytproduktionen og dermed også de ildelugtende gasarter, som gør, at du får dårlig ånde.

Brug en tungeskraber

Bakterier på tungen er en af de hyppigste årsager til dårlig ånde og en dårlig smag i munden. Den belægning på tungen, der forårsager disse gener, fjernes nu engang bedst med en tungeskraber. Mange bruger tandbørsten til at rense tungen med når de børster tænder. Det kan man også sagtens, men det vil bare aldrig være lige så effektivt som en tungeskraber. En tandbørste vil selvfølgelig fjerne nogle af bakterierne, men den vil samtidigt også skrubbe dem rundt på tungen. En rigtig tungerenser vil skrabe tungens overflade helt ren. Derudover vil det være noget nemmere at rengøre en tungeskraber for affaldsstoffer.

Børst dine tænder grundigt 2 gange dagligt

Og tag dig god tid når du gør det – hver gang! Det er vigtigt, at du børster dine tænder morgen og aften, så får du fjernet både bakterier og forebygget plakbelægninger. Døjer du med tandsten og dårlig ånde, eller vil du bare gerne sørge for at have et sundt miljø i munden, bør du børste tænder efter hvert måltid.

Brug tandtråd

Nogle har mere brug for at bruge tandtråd end andre har, men generelt bør alle bruge det. Der vil nemlig altid sætte sig bakterier mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke kan nå. Og dette vil over tid resultere i en dårlig mundhygiejne, som igen kan give dårlig ånde.

Mundskyl giver frisk ånde

En mundskyl i forbindelse med tandbørstning kan gøre underværker for miljøet i munden. En mundskyl kan blandt andet reducere syre- og bakterieproduktion i dit spyt, ligesom den kan rense områder som du har svært ved at nå med din tandbørste. Hvis du af en eller anden årsag har svært ved at bruge tandtråd, vil en mundskyl være særligt handy for dig. En god mundskyl vil ligeledes være med til at give dig en frisk ånde, og i det hele taget holde både mund og tunge frisk i længere tid.

Brug altid bløde tandbørster

Når vi børster tænder, har vi en tendens til at børste ret hårdt, eller i hvert fald hårdere end vi lige er opmærksomme på. Det slider på tænderne og kan være med til at give følsomme tandhalse. Derfor bør du altid bruge en blød tandbørste, og når du børster tænder, skal du huske at bevæge den i blide cirkulære bevægelser – ikke op og ned eller i hårde skrubbende bevægelser.

Tungeskraber og ayurveda – en holistisk tilgang til tungerensning

Kender du til sammenhængen mellem ayurveda og tungeskrabning? I den mere traditionelle (og ikke-vestlige) tilgang til medicin er vores tunge ikke bare et redskab til at tale og smage med. Det samme gør sig gældende i ayurveda; her ses tungen som en afspejling af kroppens overordnede tilstand. I ayurveda har vores tunge en direkte forbindelse til forskellige indre organer såsom mave, lever, lunger, hjerte og nyrer. Når vi renser tungen for affaldsstoffer og bakterier, stimulerer vi dermed også disse organer og bidrager positivt til kroppens overordnede helbred.

Rengøring af tungen kan afhjælpe fysiske og mentale tilstande

Udover de allerede nævnte fordele ved at bruge en ayurveda tungeskraber (eller bare en tungeskraber mere generelt), kan tungerensning ifølge et ayurvedisk perspektiv være med til at afhjælpe følgende symptomer:

  • Forstoppelse, oppustethed og diarré og generel ubalance i tarmsystemet
  • Fatigue og fysisk sløvhed
  • Mental sløvhed
  • Fysiske kropssmerter der kommer og går og som ikke kan diagnosticeres

Sådan bruger du en tungeskraber

På mange måder er det ret lige til at bruge en tungeskraber; du stikker tungen ud af munden og skraber på den med tungeskraberen. Problemet er bare, at når du gør det uden at vide helt, hvor du skal starte, så kan det sætte gang i den såkaldte gag-refleks, og hvad sker der så? Ja så sker der det, at du i stedet for at rense tungen, kommer til at kvabbe og måske endda kaste en lille smule op.

Så undgå kvabs og opkast, og rens din tunge blidt med vores trin-for-trin guide her:

  1. Sæt dig eller stil dig foran et spejl, åben munden og stik din tunge ud så langt den kan komme. Er det første gang du skal skrabe tunge kan du prøve at bevæge tungen lidt rundt og frem og tilbage først, og få en fornemmelse af, hvordan det føles og om noget eventuelt føles ubehageligt
  2. Idéelt se skal du starte helt bagerst på tungen, men for at undgå at aktivere den famøse gag-refleks kan du starte blidt ud på følgende måde:
    Stik tungen ud og hold den i position. Tag tungeskraberen (sørg for at du vender den rigtige side mod tungen!) og sæt den på den midterste del af tungen – hold den let nede med et blidt tryk og træk langsomt fremad til du når henover din tungespids
  3. Tør eller skyl tungeskraberen inden du bruger den igen\
  4. Når du er klar til at skrabe tungens bagerste del:
    Her skal du skrabe tungen blidt bagfra – du bruger samme metode; hav et let tryk og træk skraberen langsomt fremad og ud over tungespidsen
  5. Husk at få siderne af tungen med – det er ikke kun på midten af tungen bakterierne sidder
  6. Gentag eventuelt processen – et par gange vil typisk være nok
  7. Rengør tungeskraberen som anvist

OBS. Du skal altid skrabe bagfra og fremad mod din tungespids – aldrig den anden vej!

Har du lidt svært ved at forestille dig scenariet ovenfor, så kan du se med her, hvor Whitney fra Teeth Talk Girl giver dig tips og tricks til, hvordan du bruger en tungeskraber:

https://www.youtube.com/watch?v=e6f-ovYmxlk

Skal du bruge din tungeskraber før eller efter tandbørstning?

Godt spørgsmål! Det afhænger lidt af hvem du spørger, og i praksis er det nok mest af alt en vanesag. Spørger du os, vil vi anbefale at du først børster tænder – derefter kan du skrabe tungen. Bruger du mundskyl, bør du skrabe tungen mellem tandbørstning og mundskylning.

Andre årsager til dårlig ånde

Om natten udskiller vi affaldsstoffer via åndedrættet, og om morgenen vil der ofte være en hvid belægning af bakterier på tungen – og det giver dårlig ånde. Det samme kan gælde for madrester, der bliver siddende efter dine måltider i løbet af dagen. Men det er ikke altid at den dårlige ånde skyldes miljøet i munden, og så vil en bedre mundpleje ikke gøre den store forskel. Dårlig ånde kan også forårsages af mandelpropper eller meget proteinrig kost. Kommer der dårlig lugt fra næsen (og dermed også fra dit dybe åndedræt), bør du smutte en tur forbi lægen, da det kan være tegn på andre underliggende problemer.

FAQ

Hvilken tungeskraber er bedst i test

Den bedste tungeskraber i vores test er Cosmovedas Tungeskraber i rustfrit stål. Den giver en imponerende grundig rensning til din tunge, og så har den en ufattelig lang levetid.

Er det godt at skrabe tungen?

Det er godt at skrabe tungen, så du kan fjerne de affaldsstoffer og bakterier, der løbende ophober sig på tungen og som kan være medvirkende til dårlig ånde og huller i tænderne.