Tyndt hår → Sådan undgår du tyndt hår og hårtab! (Guide)

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Tyndt og tykt hår er ofte genetisk bestemt. Du kan derfor udmærket risikere at være tyndhåret, fordi det er gået i arv i familien. Tyndt hår kan dog også skyldes en ubalance i hovedbunden, hårrødderne eller hårets vækstcyklus grundet slitage og uhensigtsmæssig hårpleje. Når der tale som tykt eller tyndt hår henvises der teknisk set til, hvor mange hårstrå, du har på hovedet. Du vil altså opleve at have færre hårstrå end gennemsnittet, hvis du lider af tyndt hår.

Hvad er forskellen på tyndt og fint hår?

Der er forskel på, om dit hår reelt er tyndt eller om det bare er fint. Fint hår kaldes også ofte for tyndt hår, men det betyder egentlig ikke nødvendigvis, at du har mindre hårstrå end gennemsnittet bare fordi du har fint hår. Hvis du har fint hår, vil du ofte have tyndere hårstrå frem for færre hårstrå, som du vil have, hvis du har decideret tyndt hår. De tyndere hårstrå får dit hår til at se tyndt ud, selvom du har rigeligt med hårstrå på hovedet.

Hvad skyldes tyndt hår?

Helt grundlæggende skyldes tyndt hår, hvis ikke det er genetisk bestemt, af uhensigtsmæssig hårpleje over en længere periode. Du har således ikke behandlet dit hår og din hovedbund optimalt, hvorfor ingen af delene nu er i balance. Dette kan bl.a. medføre hårtab, hvis ikke du ændre dine vaner. Herunder kan du se nogle af de mest almindelige årsager, der ofte resulterer i tyndt hår i længden:

 • Brugen af kemikalie holdige produkter
 • Overdreven slitage på håret fra f.eks. farvebehandlinger
 • Usund livsstil, så din krop mangler vitaminer, mineraler og motion
 • Hormonelle forstyrrelser, såsom graviditet, pubertet og stress

Brugen af kemikalie holdige produkter

Du skal for alt i verden undgå kemikalie holdige produkter i din hårpleje – uanset om du har sart hår eller ej. Kemikalierne går nemlig ind og forstyrrer din hovedbunds balance, hvilket kan resultere i slidt, skadet, tyndt og fedtet hår. Derudover er kemikalierne heller ikke gode for din krop eller din velvære.

Overdreven slitage på håret fra f.eks. farvebehandlinger

Hvis dit hår er offer for slitage, så kan det også have en indvirkning på din hårvækst og hårtab. I mange tilfælde skyldes dette regelmæssige farve- eller afblegningsbehandlinger, da disse i den grad slider på håret og hovedbunden. Dette betyder ikke, at du vil opleve slitage, hvis du farver dit hår et par gange om året, men hvis du over en længere periode med jævne mellemrum har farvet eller afbleget dit hår, så kan det være en af årsagerne til slidt og tyndt hår.

Usund livsstil, så din krop mangler vitaminer, mineraler og motion

Din livsstil betyder umådelig meget for din krop. Af den grund kan manglende motion og en usund livsstil også resultere i tyndt hår – samtidig med, at du helt generelt bliver mere dvask i hverdagen. Hvis du ikke spiser varieret og holder kroppen i gang, vil den mangle nogle grundlæggende vitaminer og mineraler, der er afgørende for, at kroppen kan fungere optimalt.

Hormonelle forstyrrelser, såsom graviditet, pubertet og stress

Dette punkt er uheldigvis ikke et, som du kan have den største indvirkning på, men det er en afgørende faktor for tyndt hår. Som med ovenstående punkt handler det om din krops velvære og om den fungerer optimalt. Som forebyggelse kan du dog tænke på, hvordan du sørger for at holde kroppen i balance på trods af de hormonelle forstyrrelser den gennemgår.

Hvordan kan man bekæmpe tyndt hår? – hjælp til tyndt hår

Hvis du gerne vil bekæmpe den tynde hårvækst eller have råd til, hvordan du mindsker risikoen for at få tyndt hår, så kan du med fordel implementere nedenstående råd i din hverdag.

 • Implementér en sund og varieret livsstil
 • Vitaminer til tyndt hår (Se vores guide til vitaminer til håret)
 • Vask håret mindre – og i lunkent vand
 • Benyt den bedste shampoo til tyndt hår
 • Pas på dit hår, når det er vådt
 • Øg blodcirkulationen i din hovedbund
 • Benyt forskellige hårplejeprodukter mod tyndt hår og hårtab
 • Undgå stram opsætning af håret
 • Undgå varme stylingredskaber
 • Beskyt håret i forskellige årstider

Implementér en sund og varieret livsstil

Som nævnt i et tidligere afsnit, så har din livsstil en afgørende effekt på din krop – heriblandt din hårvækst. Af den grund kan en sund og varieret livsstil i den grad være med til at hjælpe på dit hårs udseende, samt hjælpe med at genskabe balancen i din hovedbund og for din hårvækst. Med regelmæssig motion og en varieret kost kan du selv være med til at have en god indvirkning på din krop og dens reaktion. Dette kan være med til at mindske hårtab og få dit hår til at se tykkere ud, selvom du har en tynd hårvækst.

Vitaminer til tyndt hår

I forbindelse med ovenstående kan du udmærket benytte dig af kosttilskud for at kickstarte din nye livsstil og gøre noget godt for din hårvækst. Vær dog opmærksom på, at kosttilskud på ingen måde burde træde i stedet for en varieret og sund livsstil, men nærmere fungerere som et supplement. Indtagelsen af de rigtige vitaminer og mineraler spiller en afgørende rolle i din sundhed og i din krops udstråling – og kan altså således være med til at mindske risikoen for tyndt hår eller være med til at forebygge tyndt hår og en hårvækst i ubalance.

Hvis du gerne vil være sikker på at få fingrene i et optimalt kosttilskud, der netop går ind og gør noget godt for din hårvækst, så skal du investere i Hair Growth Formula Gummies fra HairLust. Disse særlige vingummi-kosttilskud er velegnet til brug for forebyggelsen af tyndt og skadet hår, da de hjælper med at vedligeholde og styrke dit hår indefra og ud. Kosttilskuddet skal tages dagligt og du har endda mulighed for at købe Hair Growth Formula Gummies med et lavt kalorieindhold, så du opretholder den sunde livsstil – og som en ekstra bonus er lige netop dette kosttilskud vegansk. Vingummierne fra HairLust er rige på både vitaminer og mineraler og indeholder således bl.a. biotin, zink, folsyre, B5, B6 og B12. Resultatet af at indtage disse vingummier dagligt vil være et mere modstandsdygtigt hår, der i længden bliver både flottere og tykkere at se på.

Vask håret mindre – og i lunkent vand

En af årsagerne til tyndt og skadet hår er, at man får vasket håret for ofte. Hårvask slider nemlig en del på håret og hvis man gør det i overdreven grad, kan det være med til at skabe ubalance i hovedbunden. Du kan således udmærket begynde at vaske håret 2-3 gange om ugen frem for oftere, da du i så fald slider mindre på hårsækkene og hovedbunden. For at være sikker på, at håret får den optimale virkning af din shampoo og bliver renset i dybden, skal du gerne vaske håret med shampoo af to omgange per hårvask. Den første vask fjerner nemlig overskydende produktrester og snavs således, at shampooen trænger dybere ned i hårsækkene og hovedbunden i anden omgang. Vær dog gerne opmærksom på, at der godt kan være en lille tilvænningsperiode, hvor din hovedbund skal genfinde balancen, når du ændrer din hårvaske rutine.

Du kan også med fordel skrue en smule ned for temperaturen i badet, når du vasker dit hår. Det varme vand vil nemlig både dehydrere din hud og dit hår, hvilket kan skade håret og gøre det mere tilbøjeligt til at knække – og det vil du nok gerne undgå, hvis du allerede lider af en tynd hårpragt. I kombination med, at du sænker vandets temperatur generelt, når du vasker hår, så kan du også med fordel overveje at skylle håret med koldt vand i ca. 10 sekunder som det sidste inden du går ud af badet. Det kolde vand hjælper nemlig med at forsegle hårståene, hvilket gør dit hår mere modstandsdygtigt.

Bedste shampoo til tyndt hår

Du skal naturligvis også tænke lidt over, hvilke produkter du putter i håret, når det allerede er skadet – også når du vasker håret. Af den grund er det vigtigt, at du finder en ekstremt god og plejende shampoo, der bevirker tyndt hår og genopbygger hårets modstandskraft.

Du kan med fordel investere i en Hair Growth & Repair Shampoo fra HairLust, hvis du er på jagt efter en sådan shampoo. Produktet er særligt udviklet til tørt, ødelagt og tyndt hår, hvormed dens proteinrige indhold virker genopbyggende. En Hair Growth & Repair Shampoo indeholder bl.a. veganske mikro proteiner og risekstrakt, der sikrer, at shampoo trænger dybt ind i hårets kerne, så den styrker hår og hårrødder indefra. Derudover er disse ingredienser også med til at forlænge hårets livscyklus. Shampooen indeholder desuden nærende planteekstrakter fra økologisk aloe vera, blåbærekstrakt og mangoekstrakt, så dit hår ikke risikerer at udtørre. Opbygningen af disse planteekstrakter beskytter desuden også håret og virker plejende og antibakterielt, hvilket især er en fordel for en irriteret hovedbund.

Pas på dit hår, når det er vådt

Dit hår er særlig udsat og følsomt, når det er vådt og du skal derfor sørge for at passe ekstra godt på det, når du kommer ud af badet eller har været udenfor i regnvejr. Du skal faktisk gerne undgå at børste håret, når det er drivvådt, da du ellers risikerer at hive en del hår ud. Du skal også gerne vente (eller helt undgå) at benytte en hårtørrer lige idet du kommer ud af badet, da håret gerne skal have lidt tid til at lufttørre.

Hvis du ikke kan vente med at børste dit hår til det er blevet nogenlunde tørt, så skal du overveje at investere i en særlig god børste, der børster det våde hår skånsomt. Der findes et hav af forskellige såkaldte ‘detangle’ børster, som kan hjælpe med en både effektiv og skånsom børstning af vådt hår, så du undgår at hive og rive i håret under børstningen.

Øg blodcirkulationen i din hovedbund

Regelmæssig massage af hovedbunden kan være med til at øge blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket aktiverer celledannelsen. Den øgede blodcirkulation er altså en måde at styrke hovedbunden og dens eget forsvar på. Du kan udmærket massere din hovedbund i forbindelse med hårvask, hvor shampooen kan masseres ind i hovedbunden med cirkulære bevægelser. Du kan naturligvis også altid gøre det udenfor badet med fingerspidserne eller med en særlig børste, der er specielt designet til at stimulere hovedbunden under børstningen.

3 hårprodukter mod tyndt hår og hårtab

Hvis du lider af tynd hårvækst og hårtab, så kan du med fordel investere i forskellige hårplejeprodukter, der netop er udviklet til at behandle dette problem. Sådanne produkter kan nemlig være med til at styrke håret og opretholde balancen i hovedbunden, så du kan komme de bare plamager til livs.

Har du brug for inspiration til valg af produkt? I så fald vil vi anbefale dig at se nærmere på den unikke Hair Loss serie fra Australian Bodycare. Serien består af en shampoo, en serum og en spray, der tilsammen sikrer dig et sundere hår, så du kan mindske eventuelt hårtab. Produkterne i serien indeholder den særligt antibakterielle ingrediens Tea Tree Oil, der hjælper med at modvirke bakterier i din hovedbund, og Capilia Longa, der hjælper med at modvirke hårtab. Seriens serum indeholder desuden også biotin, der er et vandopløseligt B-vitamin, hvilket hjælper dig til et sundere hår i længden. Du kan udmærket benytte produkterne hver for sig, men du opnår de bedste resultater ved at benytte dem i kombination med hinanden.

Undgå stram opsætning af håret

De stramme håropsætninger er med til at skade dit hår og kan resultere i hårtab – især hvis du benytter dig af spænder og elastikker med metallukninger. Metallet klemmer nemlig i en sådan grad om dit hår, at det risikerer at knække. Du skal derfor helst benytte spænder, elastikker og andet hårpynt uden metallukninger, samt generelt holde brugen af stramme opsætninger på et minimum. Hvis du har brug for at få håret væk fra ansigtet, kan du i stedet benytte løse opsætninger i form af løse hestehaler eller knolde.

Undgå varme stylingredskaber

De varme stylingredskaber er også med til at slide på dit hår, så hvis du allerede oplever problemer med tyndt og slidt hår, er det altså værd at lægge stylingredskaberne på hylden. Hvis du ikke kan eller vil undgå stylingredskaber til særlige lejligheder, så kan du komme en smule uden om problemet ved at investere i apparater, der fungerer optimalt ved lav eller middel varme. Vi vil dog stadig ikke anbefale dig at benytte stylingredskaber i hverdagen – uanset deres varmeniveau.

Beskyt håret i forskellige årstider

Det er vigtigt, at du sørger for at tilpasse din hårpleje til de forskellige årstider. Du skal således sørge for, at dit hår bliver næret og plejet i de kolde vintermåneder, samt får optimal fugt og beskyttelse mod solen i løbet af sommeren. Præcis som med din hud, så har dit hår brug for forskellige produkter til de forskellige årstider.

Hvad kan jeg gøre hvis jeg har fint hår?

Du kan med fordel benytte samtlige af ovenstående råd til at beskytte og styrke dit fine hår, da de ikke kun er relevante for folk med tyndt hår. F.eks. er mindskningen af antallet af ugentlige hårvaske også en god ide for dig med fint hår, da du i så fald ikke slider unødvendigt på håret og bibeholder en god balance i hovedbunden. Der er dog yderligere to tiltag, som er særligt velegnet til folk med fint hår:

 • Undgå oliebaseret produkter og silikone
 • Benyt kun balsam i hårspidserne

Undgå oliebaseret produkter og silikone

Du skal så vidt muligt undgå oliebaserede og silikoneholdige stylingprodukter, hvis du har fint hår. Det skyldes, at disse typer af produkter ofte tynger særligt meget i håret, hvilket fint hår ikke har godt af. Du skal gerne i stedet gå efter produkter indeholdende planteekstrakter, da dit hår i så fald kan få optimal pleje og fugt. Hvis du har lidt sart hår og hovedbund, kan du udmærket gå efter økologiske eller særligt sensitive produkter, så du ikke får irriteret hårsækkene eller hovedbunden. Du kan med fordel læse mere om gode økologiske shampooer.

Brugen af en hårmaske eller hårkur et par gange om måneden kan også være en god måde at tilføre fugt, pleje og fylde til dit hår. Her kan en Hair Growth & Protection Hair Mask fra HairLust være en god investering, da hårmasken netop reparerer tørt, ødelagt og tyndt hår, samt sikrer optimal næring og fugt til dit fine hår. Produktet indeholder bl.a. aktive veganske mikro proteiner og økologiske planteekstrakter, heriblandt aloe vera, acai og havre. Det giver hårmasken yderst stærke antioxidante, fugtgivende, styrkende og nærende egenskaber, så dit hår bliver gendannet indefra, hvilket kan være med til at forlænge hårets livscyklus. Ved at benytte denne hårmaske med jævne mellemrum får du altså både sundere og modstandsdygtigt hår, der ikke er i risiko for at knække, selvom dit hår er fint.

Benyt kun balsam i hårspidserne

Det er ikke alle hårtyper, der har lige godt af at komme balsam i hovedbunden. Hvis du har fint hår, er du faktisk en af dem, der skal undgå at proppe balsam i hovedbunden, når du vasker håret. Balsamen kan nemlig være med til at gøre din hovedbund fedtet og dit hår ekstra fladt at se på. Du kan derfor med fordel udelukkende benytte balsam i dine spidser, hvis du har fint hår.

Frisurer og håropsætning til tyndt hår

Kan man få permanente krøller i tyndt hår?

Du kan udmærket få permanente krøller i tyndt hår, men vi vil anbefale dig at rådføre dig med din frisør får du endeligt tager beslutningen. Det er nemlig ikke sikkert, at lige netop dit hår overhoved har godt af at få permanente krøller, da det afhænger af, hvor skadet håret er i forvejen. Derudover skal du gerne være opmærksom på, at det ikke er alle, der får store lækre krøller, selv med brugen af permanente krøller.

Klipning af tyndt hår

Selvom du lider af tyndt hår, skal du sørge for at blive klippet regelmæssigt – præcis som alle andre hårtyper. Tag derfor gerne forbi frisøren ca. hver tredje måned. Du behøver langt fra at få foretaget en kæmpe behandling hver gang, da en klipning af spidserne ofte er rigeligt til at få bugt med de spaltede spidser, når du besøger frisøren regelmæssigt. Din frisør kan desuden også hjælpe dig med at pleje dit hår optimalt og holde det sundt, så du mindsker hårtab og forebygger tyndt hår.

Pandehår og tyndt hår – går det?

Du skal passe en smule på med at få pandehår, når du lider af tyndt hår. Pandehåret kan nemlig hurtigt komme til at se tungt ud – især hvis det er kort og klippet med lige. For at mindske det tunge look, kan du sørge for, at dit pandehår har en god længde (frem for helt kort) og er klippet lidt mere tilfældigt og pjusket. Det tilfældige look vil nemlig klæde dig bedre, hvis du har tyndt hår.

Tyndt hår hos mænd

Både mænd og kvinder kan lide af tyndt hår og hårtab, men ofte vil behandlingen i en vis grad være den samme. Du kan således udmærket benytte dig af de ovenstående råd til at mindske eller forebygge tyndt hår, hvis du som mand oplever de samme problemer. Vær dog gerne opmærksom på, at du skal gå efter særlige kosttilskud til mænd, hvis du ønsker at supplere din kost med ekstra vitaminer og mineraler til forebyggelse af hårtab.Mænd har nemlig brug for andre doser end kvinder – og derfor vil kosttilskud til kvinder højst sandsynligt ikke hjælpe på tyndt hår og eventuelt hårtab for mænd, da de ikke understøtter mænds hårsække eller hovedbunde optimalt. Vi vil derfor anbefale dig at finde frem til særlige kosttilskud og shampooer til mænd for en optimal forebyggelse af hårtab og tyndt hår for mænd.