Uren hud

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Der er få ting, der kan irritere så meget som en uren hud. Det kan gøre de fleste i dårligt humør, uanset om det gælder en enkelt hudorm eller et akne udbrud. Der er masser af vildledende information om urenhud. Uren hud er også et misvisende ord, da huden ikke nødvendigvis behøver at være beskidt. Vi guider dig til at få styr på uren hud og hvordan du bedst muligt kan pleje huden, så du kan slippe for uren hud.

Gode råd til hvordan du kan pleje uren hud

Der er en del forskellige ting, som du selv kan gøre for at få en sundere og pænere hud. I dette afsnit får du vores bedste råd til at pleje en uren hud. Det er vigtigt med gode pleje rutiner, men det er også vigtigt, at du ikke plejer huden mere end, hvad der er nødvendigt. Brug milde produkter, så du ikke stripper din hud fra dens nødvendige fedtstoffer.

Rens din hud morgen og aften

Det er alfa omega for virkningen af dine produkter, at du får renset din hud. Hvis ikke du renser din hud, bliver det svært for dine produkter at kunne hjælpe din hud mod at blive sund og smuk.

Når du renser din hud morgen og aften, befrier du huden fra makeup rester, snavs, forurening og døde hudceller. Det giver huden fri passage til at trække vejret og dine produkter kan trække bedre ind i huden og virke langt mere effektivt. På den måde giver du huden de bedste forudsætninger for at holde bumser, urenheder og hudorme for døren.

Om natten slapper huden af og regenererer sig selv. Det vil sige at huden genopbygger sig selv. Huden har brug for at ånde om natten, hvilket gør det vigtigt, at du husker at rense din hud fri for alt, hvad der må have samlet sig på hudens overflade gennem dagen.

Dine renserutiner er virkeligt vigtige, hvis du gerne vil komme uren hud til livs eller bare holde det nede på et niveau, hvor du ikke føler dig generet i hverdagen. Husk derfor at rense din hud hver aften inden du gå i seng og om morgenen, når du lige er stået op, hvor der kan være rester af natcreme.

3 gode grunde til at rense huden

  1. Overskydende fedt og døde hudceller på hudens overflade fylder dine porer op. Dette kan resultere i tilstoppede porer, der kan blive til bumser og hudorme.
  2. Huden bliver dagligt udsat for luftforurening. Det er bevist at smog og forurening kan give tidlige aldringstegn. Det er derfor vigtigt, at du dagligt renser huden ren for de skadelige partikler.
  3. Hvis du bruger makeup giver det sig selv, at det er nødvendigt at få vasket huden ren om aftenen. På den måde forebygger du uren hud og gør huden klar til en frisk makeup den følgende morgen.

2 gode ansigtsrens

Vi anbefaler, at du benytter en mild og uparfumeret ansigtsrens. Den skal helst være målrettet en fedtet og uren hud. Nedenfor kan du læse om to forskellige ansigtsrens, som vi anbefaler til dig, der gerne vil have en sund og frisk hud.

Første produkt er Clinique Anti-Blemish Solutions Cleansing Gel, der effektivt minimerer og reducerer bumser og urenheder. Denne gel nedbryder de allerede eksisterende urenheder og sørger for at forebygge mod nye udbrud. Den har et højt indhold af antibakterielle ingredienser, der fjerner bakterier og overskydende olier på hudens overflade. Anti-Blemish Solutions Cleansing Gel er oliefri, hvilket gør at de din hud altid efterlades frisk og ren efter vask. Den er velegnet til alle hudtyper og kan også benyttes på kroppen.

En anden god gel til at rense huden med er La Roche-Posay Effaclar Cleansing Gel. Med denne gel kan du effektivt fjerne urenheder morgen og aften, selv hvis du har en sensitiv hud. Gelen er fri for sæbe, parabener og farvestoffer. Den kan derfor med fordel bruges som din daglige ansigtsrens. Geleen er særligt god for dig med en sensitiv hud, men er ligeledes god for en fedtet eller uren hud.

Brug skintonic eller skin toner

Om du vil bruge en skintonic eller en skin toner er en smagssag. Fordelen ved skintonic er, at den fugter huden og renser din hud lidt ekstra. Dog er nogle tonere bedre til at få din hud til at se mat og ensartet ud. Toner påføres med en vatrondel på den afrensede hud.

Det er en god ide at afslutte din rense rutine med skintonic. Dette klargøre din hud til creme. Skintonic påføres også med en vatrondel og behøver ikke at vaskes af efterfølgende.

Vi anbefaler Australian Bodycare Face Tonic, der er en mild face tonic uden alkohol. Den renser huden i dybden og hæmmer bakterievækst på huden. Face tonic indeholder den særlige Tea tree oil, kokosolie og glycerin, der alt sammen er med til at fugte huden. Det betyder at huden ikke udtørrer og at fugtbalancen opretholdes. Derudover indeholder den aloevera, der lindrer en irriteret eller skadet hud.

Et godt bud på en god toner er Murad Blemish Control Clarifying Toner. Denne toner eliminerer talg og urenheder i flere timer. Samtidig holdes din hud smuk og mat. Produktet hjælper med at holde dine porer rene og fri for urenheder. Porerne mindskes ved påførelsen af dette produkt, hvilket betyder at store porer og hudorme forebygges.

Ingredienser mod uren hud

Du kan slippe for uren hud, hvis du bruger produkteter med de rette ingredienser for din hud. Det er vigtigt, at der indgår aktive ingredienser som forbedre din huds tilstand. Ingredienserne skal gøre noget godt for din hud, ikke stresse den yderligere. Men det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i ingredienserne og ikke overbehandler din hud med skrappe ingredienser.

Niacinamid

En uren hud har brug for hjælpe til at genoprette den balance. Derfor anbefaler vi, at du finder en creme, der indeholder niacinamid, da det reparerer og normaliserer huden og dens porer.

Niacinamid er et B3 vitamin, der sørger for at forbedre hudens elasticitet, reducerer rynker, pigmenteringer og også fine linjer. Derudover jævner vitaminet hudens tone, så rødme bliver mindsket.

Salicylsyre

Salicylsyre også omtalt BHA er den perfekte ingrediens for dig med uren hud. Den hjælper både til at mindske porerne, fjerne urenheder, fedt, sved og snavs mere effektivt end en almindelig ansigtsrens. Den holder potentielle ophobninger af fedt, sved og snavs nede, uden at den er hård ved din hud.

Ecooking Acne Serum indeholder blandt andet den effektive Salicylsyre og er derfor utroligt effektiv mod en uren hud eller en hud med akne. Serummet er specielt udviklet til at komme bumser og uren hud til livs.

A vitamin creme mod uren hud

A vitaminet, som også kaldes retinol, er en super effektiv ingrediens for dig der døjer med uren hud. A vitamin kan være en smule skrap ved din hud og få den til at rødme. Brug derfor A vitamin om natten og start eventuelt med kun at benytte produktet hver anden dag. På den måde kan din hud langsomt vænne sig til vitaminet. Hvis har uren hud anbefaler vi, at du prøver Beauté Pacifique Crème Métamorphique A-vitamin creme. Cremen er fyldt med A vitamin og samtidig sørger den for at holde din hud frisk og ung.

Optimér hudens beskyttende funktion ved en god creme

Slut altid din hudplejerutine af med at give huden pleje og fugt. Selv hvis du har en fedtet hud, må du ikke undlade at pleje den. Det hjælper ikke at lade din hud udtørre. Din hud har brug for fugt uanset om den er tør, kombineret eller fedtet.

Giv din hud fugt både morgen og aften, men skru særligt op for de plejende og fugtgivende ingredienser om natten. Om dagen er det bedre at bruge en creme med mat effekt, der også udjævner hudens toner. Når du bruger fugtighedscreme optimerer du hudens beskyttende funktion, da fugten gør huden med modstandsdygtig.

Pharmaceris T Sebostatic Day Ansigtscreme SPF 20 er en god dagcreme til ansigtet. Den er god for både normal/kombineret hud, men også tør og stram hud. Produktet renser din hud på samme tid med at den beskytter mod de skadelige UVA og UVB stråler fra solen. Cremen gennemfugter huden og er hjælper til at genoprette hudens naturlige fugtbalance. Huden efterlades frisk og beskyttet. Desuden giver cremen en mat effekt, der holder i mange timer.

En anden god fugtgivende creme er Mellisa AHA Creme. Dette er et creme serum, der kan anvendes af alle hudtyper. Produktet indeholder 20% naturlige frugtsyrer, der er kombineret med øvrige økologiske ingredienser og mulitvitamin i et særligt AHA-kompleks. Cremen genopbyger din hud på et dyb niveau og styrker dens naturlige beskyttende funktion.

Andre behandlingsmetoder mod uren hud

Brug en god ansigtsmaske mod uren hud

Kom uren hud til livs med en mildt peelende eller rensende ansigtsmaske. Undgå at skrubbe din hud, hvis du har åbne sår eller betændte bumser. Dette vil forårsage nødvendigt ekstra irritation på huden.

Brug hellere en peel eller ler maske. Det handler nemlig om at få fjernet snavs og døde hudceller på hudens overflade, når man døjer med hudorme, bumser, forstørrede porer eller andre urenheder på huden. Det er er en god ide at benytte en maske et par gange i ugen. Det er bedst at bruge ansigtsmasken om aftenen før du går i seng. På den måde giver du din hud et godt grundlag for at genopbygge sig selv uden et lag af skidt og overskydende fedt på huden.

Et bud på en rigtig god ansigtsmaske er Australian Bodycare Face Mask. Det er en eksfolierende maske, der er velegnet til alle hudtyper. Den fjerner snavs og døde hudceller på en skånsom måde og fremmer hudens cellefornyelse. Hudens renses i dybden, så du undgår bakterierne der fremmer en uren hud. Masken er multifunktionel, da den både renser og peeler din hud ved hjælp af fine nøddeskaller og samtidig renses huden i dybden, hvor masken trækker urenhederne ud af porerne, så du over kort tid kan slippe af med uren hud.

Kosttilskud til huden

Det er lige så vigtigt at pleje huden indefra, som det er at pleje den udefra. Derfor er det en god ide, at du tager et kosttilskud, der giver din hud noget at arbejde med indefra. Der findes flere gode kosttilskud på markedet.

Et af dem er New Nordics Deep Cleanse tabletter. De er baserede på sort peber, der hjælper med at rense huden ved at fremme dens blodcirkulation gennem de fine blodkar og kapillærer. Derudover indeholder de zink, kobber og vitamin C, hvilket er vitaminer og mineraler, der hjælper til at beskytte cellerne mod oxidativ stress.

Naturlige midler mod uren hud

Du kan finde mange gode kure mod uren hud, hvis du blot åbner dit køleskab. Du kan eksempelvis benytte grøn te som skintonic, fordi at denne te er propfyldt med antioxidanter, der hjælper en uren hud og desuden beskytter huden.

Et andet naturligt middel er hvidløg mod bumser. Gnid et fed hvidløg over en bums, så den bliver smurt i den saft. Der er ikke klar enighed om, hvorfor hvidløg hjælper på en uren hud. Men det tyder på, at hvidløg hjælper på grund af dets høje indhold af antioxidanter og betændelsesdæmpende stoffer.

Medicinsk behandling mod akne

Hvis du døjer med en svær grad af uren hud og bumser eller akne, så anbefaler vi, at du går behandler din hud medicinsk. Svær akne kan tage hårdt på mennesker både socialt og psykisk. Men hvis du lider af svær akne, så er det vigtigt, at du søger hjælp hos en læge for at undgå ardannelse efter behandlingen.

Der findes to forskellige former for medicinsk behandling. Den første form for behandling er ved lægemidler til udvortes brug. Det kunne eksempelvis være med adapalen, isotretinoin, tretinoin, azelainsyre, benzoylproxid eller cimdalycin som alle er bakteriehæmmende eller hæmmende for hudorme, også kaldt tilstoppede porer.

Den anden medicinske metode er ved tabletter. Tabletbehandlingen vil oftest være med tetracykliner, isotretinoin eller hormoner. For det meste anvendes disse behandlinger i kombination, hvor behandlingen tager 4-8 uger. Dog ses den største virkning først efter 4-6 måneder.  Denne form for behandling skal ordineres af en læge med speciale i hudsygdomme.

Hvorfor opstår der urenheder i huden?

Når man får uren hud, vil de fleste opleve, at deres hud bliver olieret og kommer til at skinne. Hertil dannes der enten hvide eller sorte hudorme, talgknopper, røde knopper eller røde bumser eventuelt med gult pus. De fleste vil opleve at få bumser i deres ansigt på et tidspunkt i løbet af puberteten, men du kan få bumser i alle aldre og de kan ligeså vel opstå på ryggen, overarmene, brystet eller andre steder, hvor vi har talgkirtler.

Årsagen til uren hud er yderst simpel. Bakterier + hudfedt + hormoner = uren hud. Når disse tre ting kombineres er det en direkte vej til uren hud. Forskere er endnu ikke klar over den præcise årsag til, at vi får uren hud, men der er tre faktorer som har vist sig at være afgørende for dannelsen af en uren hud.

1.Overproduktion af fedt

Vores hud danner naturlig fedt i porerne med det formål at trække igennem hudoverfladen, så huden kan holdes sund og elastisk. Fedt fungerer som hudens egen fugtighedscreme, så hvorfor kan den naturlige fedt lede til en uren hud?

Meget tyder på, at det er det mandlige kønshormon testosteron, der forårsager en overproduktion af hudfedt. Det er grunden til at teenagere, både piger som drenge er ekstra udsatte for uren hud. I puberteten opstår der en stigning i hormonniveauet, der både giver en øget mængde af mandlige og feminine hormoner. De hormonelle ændringer forårsager overproduktion af hudfedt.

2.Tilstopning af hudens porer

Overskydende fedt og talg på huden gør at porerne bliver tilstoppede. Det betyder at der dannes det vi kalder hudorme. Hudorme er frustrerende i sig selv, men de kan også hurtigt blive betændte og udvikle sig til bumser. Derfor er det vigtigt, at du har en god hudpleje rutine med de bedste produkter for din hud.

3. Bakterier

Tilstoppede porer er særligt indbydende for bakterier. Bakterierne lever også naturligt i vores porer. Men når porerne bliver tilstoppede af talg og fedt, bliver forholdene for bakterierne mere gunstige end ellers. Det er akne bakterien cutibacterium acnes, der er synderen. Denne akne bakterie vil forårsage en stærk reaktion på manges hud, der vil gøre de tilstoppede porer betændte og dermed give bumser.

Urenheder på ryggen

Vores rygge er et punkt på kroppen, hvor de fleste er ekstra sårbare overfor uren hud og bumser. Det kan være enormt frustrerende med bumser på ryggen, da de både kan være svære at få øje på omme på ryggen, men også svære at fjerne på sig selv. Ryggen kan let blive ramt af udbrud, da der er mange porer og hårsække på ryggen. Oftest vil de være større på ryggen, samtidig med at der er en højere talgproduktion. Dette er en farlig kombination, der betyder at mange lider af akne og bumser på ryggen. Samtidig kan stramme BHer og T-shirts også være med til at forværre hudens tilstand, da huden har svært ved at ånde og sved kan lettere ophobes. Det er derfor enormt vigtigt, at du vasker dit tøj regelmæssigt og hurtigt for badet samt klædt om efter motion. Derudover anbefaler vi, at du bruger en god kropsvask eller peeling dagligt. Men undgå at at vaske kroppen mere end en gang om dagen, hvis du benytter sæbe. Sæben kan ende med at irritere din hud yderligere. Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan bekæmpe bumser, så læs vore artikel om bumsecreme; https://skoenhedsguiden.dk/bumsecreme/

Hudorme

Der er få ting værre end hudorme, uanset om du er ramt i ansigtet eller på kroppen. Hudorme tilstoppede porer, som er ophobede af skidt, fedt og døde hudceller på hudens overflade. De kan både være hvide eller sorte. De fleste vil opleve hudorme hovedsageligt i T-zonen, mens andre vil døje med hudorme på lårene eller ryggen. Hudorme kan forekomme alle steder, hvor vi har porer og hårsække. Nok er de irriterende, men den gode nyhed er, at du selv kan gøre en masse for at forebygge dem. Læs vores artikel om hudormefjernere, hvor vi intorducere dig for gode hudormefjerner og guider dig til at fjerne dine hudorme på bedste vis; https://skoenhedsguiden.dk/hudormefjerner/

FAQ

I dette afsnit besvare vi ofte stillede spørgsmål omkring uren hud, så du ikke er i tvivl om noget, når du kaster dig ud i at bekæmpe uren hud.

Giver usund mad uren hud?

Fed mad, sukker og chips kan give uren hud. Men kostens indvirkning på ens hud er meget individuelt. Du kan godt få uren hud selvom du spiser sundt. Men udeluk fødevarer, hvis du oplever, at din hud reagerer stærkt på dem.

Kan makeup give mig uren hud?

Makeup og cremer kan faktisk resultere i en uren hud. Men det er langt fra alle, der vil opleve uren hud på grund af makeup. I de fleste tilfælde vil den urene hud opstå som en konsekvens af at have undladt at fjerne makeuppen om aftenen.

Kan peeling fjerne uren hud?

Nej, peeling kan ikke fjerne uren hud alene. Men peeling et par gange ugentligt kan være rigtig godt for din hud, da overskydende fedt og døde hudceller fjernes. Men det er vigtigt, at du vælger en mild peeling, specielt hvis du også har en sensitiv hud.