Vegansk makeup → Det skal du vide + økologiske brands du bør kende!

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Når man taler om veganske skønhedsprodukter, henvises der til produkter, som på ingen måde indeholder ingredienser, der stammer fra dyr. Veganske produkter bliver til tider forvekslet med naturlige produkter, men disse er ikke nødvendigvis de samme. Det er nemlig ikke alle naturlige produkter, der også er veganske og omvendt. Nogle ingredienser i de veganske skønhedsprodukter bliver nemlig produceret i et laboratorie og nogle ingredienser i naturlige produkter kan stamme fra dyr, såsom honning.

Hvordan kan man se om et produkt er vegansk?

Det kan til tider være svært at identificere hvilke produkter, der er 100% veganske. Det skyldes bl.a., at der ikke er særlig høje krav for dokumentation og testning, hvilket resulterer i, at flere mærker reklamerer med at være veganske, selvom alle ingredienser på listen ikke nødvendigvis er det.

På trods af ovenstående, så kan forskellige veganske certificeringer stadig guide dig til de rigtige produkter – så længe du tager certifikatet med et gran salt. Du skal således stadig være kritisk og dobbelttjekke, at ingredienslisten faktisk er vegansk før du køber produktet. Du kan med fordel lede efter ordene ‘vegansk’, ‘veganvenlig’ eller ‘vegan’, når du læser op på et produkt, der skal forestille at være vegansk. Vendingen ‘uden animalske ingredienser’ kan også være en god retningslinje for, at produktet reelt er vegansk.

Hvilke produkter er typisk ikke veganske?

Der er en lang række af ingredienser, der både kan være syntetisk fremstillede eller stamme fra dyr. Disse tæller bl.a. keratin, kollagen, silkeprotein, glycerin, peptider o.l. Du skal således huske at dobbelttjekke om disse produkter er syntetiske eller ej, når du er på jagt efter et vegansk produkt.

De nedenstående produkter er dog animalske stoffer, der sjældent er syntetisk fremstillet – og du skal derfor så vidt muligt sørge for at undgå disse stoffer på ingredienslisten, hvis du gerne vil have et vegansk produkt med hjem.

  • Honning er yderst fugtbindende og plejende, hvilket gør ingrediensen eminent i skønhedsprodukter. Honning er dog lovet af bier, og du skal derfor undgå produkter indeholdende honning / honey.
  • Bivoks benyttes til at stabilisere og ‘afstive’ kosmetiske produkter, heriblandt læbestift, og stammer fra bier. Du skal derfor undgå produkter indeholdende bivoks / beeswax / cera alba.
  • Lanolin fungerer fugtgivende og benyttes ofte i læbepomader og håndcremer. Lanolin er af animalsk oprindelse, da det findes i fåreuld.
  • Karmin benyttes i flere kosmetiske produkter, da det er et rødt farvestof, der sikrer en solid og klar rød farve. Ingrediensen udvindes ved at knuse biller og kaldes ofte karmin / carmines / cochineal / CI 75470.

Vær gerne opmærksom på, at ovenstående liste ikke er komplet, og der derfor er en række andre stoffer og ingredienser, som du også helst skal undgå i dine produkter, hvis du ønsker at købe 100% veganske produkter. De ovenstående er dog nogle af de mest almindelige ingredienser i ikke-veganske produkter.

LÆS OGSÅ: Vores sammenligning af økologiske shampooer

Veganske produkter fra Gosh

Det kendte makeup mærke Gosh har lavet en serie bestående af veganske produkter, så du kan med fordel investere i produkter fra denne serie, hvis du gerne vil være helt sikker på, at dine produkter er produceret med veganske ingredienser. Alle de nedenstående produkter er således veganvenlige.

Mærkets blush GOSH I’m Blushing er rig på farvepigmenter og giver en naturlig glød til dine kindben. Blushen er utrolig nem at blende, findes i flere farver og så er den desuden parfumefri. Serien indeholder også en GOSH High Coverage Concealer i forskellige farver, der effektivt dækker urenheder, mørke rande o.l. Concealeren er let at fordele og føles på ingen måde tung på huden grundet en letvægtet formel. Denne flydende concealer kan benyttes af alle hudtyper, tilfører huden fugt i løbet af dagen og er både parfume- og parabenefri.

Hvis du er på jagt efter en god mascara til sart hud, skal du ikke lede længe i denne serie fra Gosh. Deres GOSH Rebel Eyes Mascara er nemlig både allergi certificeret og parfumefri, så du kan få flotte øjenvipper uden at gå på kompromis. Mascaraen har et tyndt børstehoved, der gør det muligt at ramme alle vipperne, er vandfast og giver dine vipper ekstra længde og fylde. Som en ekstra bonus plejer og fugter denne mascara gennem dagen. Med en GOSH Brow Hair Stroke kan du desuden give dine øjenbryn lidt ekstra opmærksomhed. Den specialdesignet spids gør det nemt at markere brynene og så er formlen både langtidsholdbar, vandfast, fugtgivende og parfumefri.

Vegansk makeup fra Bare Minerals

Mærket Bare Minerals har også udviklet en række veganvenlige produkter. I deres sortiment finder du således både en god foundation og flere læbestifter uden animalske produkter, så du kan have flotte læber og en god dækning uden dårlig samvittighed.

Deres Bare Minerals Complexion Rescue Hydrating Foundation Stick er en vandbaseret cremet foundation i stift-form, der virker som en farvet dagcreme med fugtgivende egenskaber, så du kan dække eventuelle urenheder og mørke rander i hverdagen. Denne foundation kan benyttes af alle hudtyper, indeholder solfaktor 25 og er glutenfri, samt produceret uden parabener og phathalater.

Med en Bare Minerals Longwear Lipstick får du en mat læbestift med plejende egenskaber. Læbestiften er cremet med en opbygning af bl..a baobab, bærolier, solsikkefrø og jojobavoks – og så er den desuden parabenefri. Du kan også vælge en Bare Minerals Gen Nude Patent Lip Laquer, hvis du ønsker en mere neutral læbestift. Denne variant virker fugtgivende, er rig på mineraler og giver en flot finnish. Produktet er desuden parabene- og sulfatfri.

Andre veganske makeup produkter

Hvis du har brug for lidt inspiration til valget af dit næste veganske makeup produkt, så kan du her læse lidt nærmere om andre mærker, der også har udviklet gode veganske skønhedsprodukter.

Du finder en optimal vegansk Lip Liner hos mærket Irina The Diva. Denne lipliner gør det muligt for dig at holde din læbestift på plads og så giver den et moderne og semi-mat finish til dine læber. Formlen er vandfast og let cremet. Du kan også med fordel investere i en NYX Prof. Makeup Lingerie Push Up Long Lasting Lipstick, hvis du gerne vil have en læbestift, der  føles cremet på læberne hele dagen. Produktet har matte pigmenter og får dine læber til at se fyldigere ud. Derudover kan du endda lægge en lipliner med selve læbestiften, da der medfølger en blyantspidser, så du kan holde læbestiften spids. Læbestiften fås naturligvis i flere forskellige farver, så du kan finde en, der passer til lige netop din hudtype og dagens outfit.

Hvis du er på jagt efter en flot vegansk øjenskygge, så skal du se næmere på en Jane Iredale PurePressed Triple Eye Shadow. Her får du nemlig tre smukke farver i ét køb, der både er parabene- og glutenfri. Derudover indeholder farverne et højt indhold af pigmenter, så dine øjenlåg kan dækkes af intense og mættede farver, der holder længe. Du har mulighed for at benytte øjenskyggerne både våde og tørre.

Du behøver ikke undvære neglelak, selvom du foretrækker veganske produkter. Ved at investere i en Benecos Happy Nails Nail Polish kan du nemlig pifte dine negle op med en veganvenlig neglelak med op til 90% naturlige ingredienser. Neglelakken er fri for formaldehyd, kamfer, kolofonium, phthalater, toluen, parabener, silikone og haloner. Til gengæld er neglelakken rig i farven og har en høj dækkeevne, samt plejende egenskaber, da den er beriget med avocado og biotin.

Økologisk hudpleje

Hvis dine produkter ikke nødvendigvis behøver at være 100% veganske, men du klart foretrækker naturlig og økologisk hudpleje, så kan du læse mere om gode økologiske hudplejeprodukter i vores artikel om emnet her. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle produkter i denne artikel, der er veganvenlige.